Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ηχορύπανση από ανεμογεννήτριες


Ξέρω ότι έχουμε σοβαρότερα προβλήματα, αλλά ένα από τα προβλήματα των Α/Γ, πέρα από ότι πληρώνοται κερατιάτικα χωρίς να εξοικονομούν συμβατικά καύσιμα (και επομένως ρύπους) είναι ο ρυθμικός θόρυβος και η επίσης ρυθμική σκίαση από τον ρότορα (όταν δουλεύει).

Ο ενοχλητικός θόρυβος δεν είναι τόσο ο μηχανικός θόρυβος από τον άξονα, τα γρανάζια και την γεννήτρια. Αυτός είναι σχετικά υψηλές συχνότητες και δεν ακούγονται πολύ σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων ή στο χιλιόμετρο (αν συντηρείται σωστά ο μηχανισμός).  Ο ενοχλητικός θόρυβος είναι ο ρυθμικός, παλλόμενος αεροδυναμικός θόρυβος χαμηλών συχνοτήτων που και ταξιδεύει σε αποστάσεις πάνω από χιλιόμετρο (όπως περίπου τα μπάσα από μουσική σε μακρινά νυκτερινά κέντρα) , και διαπερνάει τοίχους, παράθυρα και κλειστές πόρτες και γίνεται αισθητός μέσα σε σπίτια. Μπορεί ο "λευκός" θόρυβος από έναν αυτοκινητόδρομο να ακούγεται ή να μετριέται πιο δυνατά, αλλά οι ρυθμικές χαμηλές συχνότητες που διαπερνούν τοίχους είναι ασύγκριτα πιο ενοχλητικές. Έχουν αναφερθεί προβλήματα ή "σύνδρομα" υγείας από αυτό, που δεν αμφισβητούνται, αν και χλευάζονται από αιολικές εταιρίες ως "ψυχολογικά". Η σκίαση επίσης δεν είναι αστεία, αφού φτάνει σε μεγάλη απόσταση όταν ο ήλιος είναι χαμηλά και μία Α/Γ έχει ύψος 100 μέτρα.

Η εικόνα είναι σε μετάφραση από εδώ ή εδώ.

7 σχόλια:

spiral architect είπε...

Είχα ανέβει πριν δυο χρόνια, καλοκαίρι στα Όρη Σητείας, όπου έμενα σε ένα μιτάτο για λίγες μέρες. Σε ευθεία απόσταση γύρω στα 2,5-3 km από το μιτάτο ήταν το αιολικό πάρκο ιδιοκτησίας Πλαστικών Κρήτης.

Σε απόσταση 1km από το πάρκο δεν ζύγωνε ούτε σκυλί, ούτε κατσίκι. Ενοχλούνταν προφανώς από τους υπόηχους. Οι υπόηχοι (οι συχνότητες κάτω από τα 20Hz) της τύρβης στο μιτάτο ακουγόταν (τους ένιωθες βασικά) μέρα-νύχτα, όχι όμως τόσο έντονα, όσο όταν πλησίαζες το πάρκο.

Δεν ήταν και τα καλύτερα συναισθήματα. Χωματόδρομοι στο βουνό στρωμένοι με 3Α, (αμμοχάλικο) χέρσο τοπίο, διπλοι επίτονοι στους στύλους του δικτύου που συνέδεε το πάρκο με το τοπικό δίκτυο Μέσης Τάσης και μπόλικο δέος μπρος στους φορείς των Α/Γ ύψους 80m!

Ένα βιομηχανικό πάρκο στο βουνό.

spiral architect είπε...

Βέβαια τέτοιες ευαισθησίες που αναπτύσσεις δεν έχουν πλέον νόημα ύπαρξης:

Για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, παρά μονάχα ίσως στα χρονικά των μπανανιών, ορίζεται η ιδιωτική χωροθέτηση και πολεοδόμηση. Ο επενδυτής αγοράζει γη και αποφασίζει μόνος του πώς θα την χωρίσει, τι θα φτιάξει και τι θα το κάνει. Ο ίδιος ορίζει στο σχέδιο που θα καταθέσει αν θα επιτρέπει στους πληβείους να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, στο ποτάμι, στη λίμνη. Τού παρέχεται το δικαίωμα να μπαζώσει μέχρι εκεί όπου τραβάει η καρδιά του τις ακτές, να χτίσει ιδιωτικά λιμάνια, άσχετα αν δίπλα υπάρχει ακόμα ένα, και επιπλέον να απαιτήσει από το κράτος, εν είδη μπράβου και νοικιασμένου νταβατζή να προβεί σε αναγκαστική απαλλοτρίωση οικοπέδου κάποιου φουκαρά ιδιώτη που τυγχάνει να συνορεύει με το δικό του.

Ανώνυμος είπε...

http://www.iefimerida.gr/news/74376/%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AD%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CE%BD-energa-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-hellas-power

spiral architect είπε...

1:31 μ.μ.:
Κάτω τα ξερά σας από τους "επενδυτές".
Αυτοί είναι το μέλλον μας. Το λέει και ο πρόεδρας!

Ανώνυμος είπε...

Οι ήχοι από τις ανεμογεννήτριες εξαιρούνται από την κατηγορία των περιβαλλοντικών θορύβων;
Και, τι σημαίνει "ακανόνιστος και χαοτικός θόρυβος";

Εκπονείται μελέτη για τα ντεσιμπέλ στο Βόλο με στόχο την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού θορύβου στην περιοχή.
http://www.volos-city.gr/Default.aspx?id=45186&nt=18&lang=1

archaeopteryx είπε...

Δεν νομίζω ότι εξαιρούνται, αλλά πιοό ςθα εφαρμόει τι.. Και τα κανονικα db δεν είναι ίδια με αυτά χαμηλών συχνοτήτων. Και έχει διαοφορά ο λευκός (χαοτικός ακανόνιστος "όλες" οι συχνότητες, από το "φουπ φουπ φουπ". Ακούγεται πάνω από χιλιόμετρο (λένε οι ξένοι. 2-3 Α/Γ που ξέρω ακούγεται μηχανικός σαματάς στα 500-600 μέτρα και ο άλλος, αναλόγως καιρού, πάνω από χιλόμετρο

spiral architect είπε...

Το έργο (διασύνδεση Κρήτης με ηπειρωτική Ελλάδα) μπορεί να κατασκευαστεί εξολοκλήρου από τον ΑΔΜΗΕ με συγχρηματοδότηση από Εθνικούς και Κοινοτικούς Πόρους. Αξίζει να σημειωθεί τέλος υπάρχουν σε εκκρεμότητα τρεις προτάσεις ιδιωτικών σχημάτων (όμιλος Κοπελούζου, Τέρνα Ενεργειακή και εταιρεία λαϊκής βάσης Παγκρήτια Ανανεώσιμες) που συνδέουν την κατασκευή έργων ΑΠΕ με την πόντιση ιδιωτικών καλωδίων.

Για τα ποσά δεν ξέρω ...