Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ο μύθος της μετάβασης σε ενέργεια από ΑΠΕ


http://theautomaticearth.com/Energy/renewable-energy-the-vision-and-a-dose-of-reality.html

Άλλη μία επισκόπηση...

Το παραμύθι που μάς σέρβιραν τα τελευταία χρόνια είναι ότι "για να προλάβουμε την κλιματική αλλαγή, πρέπει μεταξύ άλλων να βάζουμε πολλά αιολικά και φωτοβολταϊκά, με απώτερο στόχο, μάλιστα, το 100% της ενέργειας ή του ηλεκτρισμού στην ...Γη, από ΑΠΕ. Ή "απεξάρτηση από υδρογονάνθρακες και κάρβουνο", ή "μηδενικές εκπομπές"...

Αυτές οι προτάσεις είναι φυσικά παραμύθια.

Για μεν την "κλιματική αλλαγή", εάν δηλαδή υφίσταται, και εάν είναι διαφορετική από τις κλιματικές αλλαγές των τελευταίων ...4,5χρόνων, και εάν είναι ανθρωπογενής, και εάν και πόσο αληθινός ή σημαντικός είναι ο ρόλος του ανθρωπογενούς CO2 σαν "αιτία" κάποιου φαινομένου, το αφήνω στις γνώσεις σας ή την ...πίστη σας. Άσχετα, όμως, από την άποψή σας στο κλιματολογικό θέμα, δύο δεδομένα απαξιώνουν τις ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά) σαν ενεργειακή "λύση"

(α) Οι ΑΠΕ, καθ εαυτές, δεν μειώνουν, πραγματικά, εκπομπές CO2.  Το αέριο μειώνει εκπομπές CO2, και οι ΑΠΕ μπορούν εν μέρει να εξοικονομήσουν λίγο αέριο, αλλά μόνο εάν υπάρχει πολλή αντλησιοταμίευση.  Οι ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν, ποτέ και πουθενά συμβατικές θερμικές μονάδες. Δεν εξοικονομούν κάρβουνο και είναι ασύμβατες με αυτό. Φυσικά και είναι άχρηστες όπου υπάρχει πυρηνική ηλεκτροδότηση.  Οι ΑΠΕ είναι άλλοθι για χρήση αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Το αέριο είναι καθαρό (δεν εκπέμπει SO2 ή τέφρα) , παράγει ακριβώς τα ίδια ΝΟx, αλλά λιγότερο CO2 από ότι το κάρβουνο, στην καύση του, αλλά είναι ακριβό και σχετικά λιγοστό (σε σχέση πχ με το κάρβουνο ή την πυρηνική).  Με ΑΠΕ, το ρεύμα από αέριο γίνεται ακριβότερο, και με αντλησιοταμίευση, ακόμη ακριβότερο.

(β) Ενώ ο ήλιος και ο αέρας είναι "ανεξάντλητοι" (στην διάρκεια ανθρωπίνων ζωών), η μετατροπή τους σε χρήσιμη ενέργεια, σε μεγάλη κλίμακα, είναι μύθος.  Οι πρώτες ύλες των αιολικών και των φωτοβολταϊκών δεν είναι αμελητέες, ούτε αποκτούνται με άλλες ΑΠΕ. To φάϊμπεργκλας και τα πλαστικά είναι πετρέλαιο ή αέριο. Η εξόρυξη και η μεταλλουργία των μετάλλων θέλουν καύσιμα.

Το άρθρο αναφέρεται στις απίθανες ποσότητες ενεργοβόρων πρώτων υλών για την κατασκευή ΑΠΕ (που δεν μπορούν να παραχθούν από ΑΠΕ), στα αδιέξοδα και το κόστος των δικτύων, και των "έξυπνων δικτύων", στην αστάθεια των δικτύων με πολλές ΑΠΕ, στο κόστος και ρίσκο των υπεράκτιων αιολικών, και στα όρια και την αναποτελεσματικότητα της αντλησιοταμίευσης εάν αυτή γίνει σε μεγάλη κλίμακα.

Ένα ταπεινό πηχάκι αλουμινίου, ή ένα μικρό κομμάτι μονωμένο χάλκινο καλώδιο, απλά δεν παράγονται από αιολικά ή φωτοβολταϊκά "πάρκα". Τα αιολικά "πάρκα" είναι πολλές, μεγάλες, και ογκώδεις βάσεις ενισχυμένου σκυροδέματος, και σιδερένιες σωλήνες μεγάλου διαμετρήματος. Τα υλικά αυτά δεν κατασκευάζονται με ΑΠΕ. Ούτε το νεοδύμιο και το δυσπρόσιο των μαγνητών... Τα φωτοβολταϊκά ή ηλιοθερμικά πάρκα που οι παραμυθάδες φαντάζονται στην ηλιόλουστη έρημο θέλουν απίθανες ποσότητες νερού για να καθαρίζονται. Η αντλησιοταμίευση υφίσταται μόνο όπου υπάρχουν υδροηλεκτρικά, αλλά η λειτουργία των υδροηλεκτρικών, μπρος-πίσω, πότε για ηλεκτροπαραγωγή και πότε για αντλησιοταμίευση, αναιρεί και την ηλεκτροπαραγωγή από Υ/Η και την αποθήκευση.

Οι "Ανανεώσιμες" πηγές ενέργειας, δεν είναι ούτε "ανανεώσιμες" ούτε πηγές "ενέργειας".

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/735532/Article.aspx