Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Η μείωση εκπομπών CO2 (και εξοικονόμηση καυσίμου) από αιολικά είναι περίπου η μισή από όσο είναι η αντίστοιχη αιολική ηλεκτροδότηση, στην Ιρλανδία, που καίει πολύ αέριο


Η Ιρλανδία είναι μη διασυνδεδεμένο νησί, με πολλές σύγχρονες μονάδες αερίου, πολλά αιολικά (2.000 MW ονομαστική ισχύς, ΕNERCON και VESTAS κυρίως, μερικά οφσόρ), συν κάρβουνο, τύρφη και κάτι ξυλείες. Δεν έχει σημαντικά Υ/Η και καθόλου πυρηνικά.

Η κίτρινη ζώνη είναι το αέριο, οι πράσινες γραμμές η αιολική συμβολή. Το 2011 τα αιολικά συνέβαλαν το 17% της ηλεκτροδότησης (14,5% αναφέρεται για το 2012), αλλά μείωσαν τις εκπομπές CO2 κατά 9%. Για τους ίδιους λόγους που έχω αναφέρει κατά καιρούς (δηλαδή το αέριο που χρησιμοποιείται ΚΑΙ σαν εφεδρεία, σε κάποιο βαθμό καίει ούτως ή άλλως σε ρελαντί, και οι αυξομειώσεις στην ισχύ για load following με τον μεταβλητό αέρα έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα και αυξημένες εκπομπές.

Αν η μείωση των εκπομπών είναι ενδεικτική της εξοικονόμησης καυσίμου, τα Ιρλανδικά αιολικά εξοικονόμησαν το 53% της ηλεκτροδότησης που ανακοίνωσαν και για την οποία πληρώθηκαν. Το 47% που έκαιγε και δεν εξοικονομήθηκε ήταν (κυρίως) αέριο, αν και οι μεταβολές στις μαύρες γραμμές δείχνουν και load following με κάρβουνο (παλαβό -- σημαίνει έχουν περισσότερα αιολικά από όσα θα έπρεπε έστω και με Πράσινα στάνταρ, με τα δικά μου έχουν 2.000 αιολικά μεγαβάτ περισσότερα από όσα θα έπρεπε).

Και καταλήγει χαρακτηριστικά το άρθρο:  "Assessments of the economic or environmental benefit of wind power are not credible unless they are based on accurate emissions (and fuel) savings". Οι εκτιμήσεις οικονομικών και περιβαλλοντικών οφελών δεν είναι αξιόπιστες, εκτός εάν βασίζονται σε ακριβείς εξοικονομήσεις εκπομπών και καυσίμου.

Προηγούμενη μελέτη (με παρεμφερή στοιχεία) κατέληγε:  ...The April data of the Irish electricity system shows clearly, that the combination of wind energy with gas turbines does not achieve the goal of CO2 emission reduction, if no storage of energy is present. In general it is shown that the CO2 saving decreases with increasing wind contribution to the electricity supply. The consequence is that an investment of billions of Euros in wind turbines produces not more than a few per cent reduction in CO2 output  (9% μετρήθηκε στην τωρινή). This study shows, that building wind turbines without constructing adequate storage of energy is futile. It only leads to high extra costs and hardly any fuel or emission saving. Therefore, the introduction of wind energy without buffer storage leads to increased fossil fuel use and CO2 emissions and is a non-sustainable practice.

http://docs.wind-watch.org/Wheatley-Ireland-CO2.pdf
http://www.wind-watch.org/documents/quantifying-co2-savings-from-wind-power-ireland/
http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_power_in_the_Republic_of_Ireland
http://www.clepair.net/IerlandUdo.html

Η Ιρλανδία είναι σχεδόν μοντέλο για μέτρηση συνδυασμού αιολικών και αερίου. Η διαθεσιμότητα (capacity factor) το 2010 ήταν περίπου 23,5%. Αν ίσχυε το ίδιο για το 2011, τα αιολικά το 2011 "ενέχυσαν" 2.000 * 24 * 365 * 0,235 = 4,1 δις kWhr. Η κατανάλωση το 2011 ήταν περίπου 26,1 δις kWh. 4.1/26,1=15,7% (κοντά στο 17% που αναφέρθηκε. Εξοικονομήθηκε το 53% από αυτό, ή 0,53*4,1 = 2,2 δις kWhrs. Αυτό είναι το 12,5% της εγκατεστημένης ονομαστικής ισχύος (αν δεν εχω κάνει κάποιο λάθος). Έναντι του 4% που μέτρησαν στην Ολλανδία.Το ποσοστό αερίου στην Ιρλανδία είναι διαφορετικό, και η Ολλανδία έχει πυρηνικά και εισαγωγές ρεύματος, και όχι συγκρίσιμη με την Ιρλανδία. Η εξοικονόμηση καυσίμου στα Falklands (πολύ πιο πρωτόγονο σύστημα, αλλά αμείλικτη η μέτρηση) ήταν 8,2% του καυσίμου με αιολική "ηλεκτροδότηση" 13% την ημέρα και 23% την νύχτα (18% μέσος όρος). Το 8,2% είναι 45,6%. του 18.  Κοντά στο 53%...

Καλά πάμε... Μπακάλικος κανόνας υπό διαμόρφωση... Τα αιολικά εξοικονομούν περίπου το μισό από αυτό για το οποίο πληρώνονται αν είναι σε σύστημα που ηλεκτροδοτείται με αέριο. Με βάση αυτό πρέπει να κάνω μία αναθεώρηση του πόσο πραγματικά μας κοστίζει η αιολική κιλοβατώρα... Λιγότερο από τα 300-600 που έχω γράψει... Περί τα 200-300 με παλιές τιμές και επιτόκια...  Με καινούργια επιτόκια... Ποιά καινούργια επιτόκια;;

3 σχόλια:

spiral architect είπε...

Για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει να παίζεις μπάλα μόνος σου:

Ιρλανδία, Εγκλαντέρα <=> Κρήτη, Ρόδος,

τι (δεν) μπορούν να κάνουν τα ΑΠΕ σε μη διασυνδεδεμένα συστήματα, θεωρούμενα σαν τοπική παραγωγή --> κατανάλωση.
(τα είχα γράψει και στο μπλογκ του Τέκι)

archaeopteryx είπε...

το παλαβό στην εικόνα είναι ότι αυξομειώνονται κάρβουνο και τύρφη σε καθημερινή βάση! Οι καημένοι οι καυστήρες!

archaeopteryx είπε...

Και, φυσικά, αυτή η ανάλυση ΔΕΝ αναφέρεται στα οικονομικά...