Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Οι ΑΠΕ εξακολουθούν να είναι ασήμαντες, μετά 5 χρόνια, και στις ΗΠΑ


Οι πηγές και οι χρήσεις ενέργειας στις ΗΠΑ ήταν από τις πρώτες αναρτήσεις μου. Αναφερόταν σε στοιχεία του 2008. Το παραπάνω γράφημα (μεγαλώνει με κλικ και το πρωτότυπο είναι εδώ) είναι για το 2013.

Οι ΗΠΑ καταναλώνουν πολύ ενέργεια:  Για ηλεκτροπαραγωγή, μεταφορές, βιομηχανία, οικιακές και εμπορικές χρήσεις. Το πετρέλαιο πάει κυρίως στις μεταφορές.  Η ηλεκτροπαραγωγή είναι από αέριο, κάρβουνο, πυρηνικά και υδροηλεκτρικά. Τα τελευταία 5 χρόνια, αυξήθηκε η χρήση αερίου και μειώθηκε η χρήση κάρβουνου, χάρη στο σχετικά φθηνό, για την ώρα, σχιστολιθικό αέριο που έχουν.  Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά υπάρχουν, υπερδιπλασιάστηκε η χρήση τους από το 2008, αλλά το τριπλάσιο του ασήμαντου, εξακολουθεί και είναι, μετά τόσα χρόνια μπαρουφολογίας, ασήμαντο.


Η μείωση στην ζήτηση (από 99,2  quads BTU το 2008 σε 97,4 quads BTU) εξακολουθεί να είναι πιο σημαντική (ενεργειακά) από την όποια συμβολή των ΑΠΕ.  Η ζήτηση μειώθηκε κατά 1,8 quads, (περίπου 1,8%), η χρήση από τα αιολικά και τα φ/β αυξήθηκε κατά 1,3 quads (αύξηση ...201%, ο πίνακας μεγαλώνει με κλικ).  Και δεν προκύπτει ότι αυτή η αύξηση αντιστοιχεί σε, έστω μικρή, μείωση χρήσης κάποιου άλλου καυσίμου.

Οι γκρίζες μπάρες, δεξιά στο πρώτο γράφημα, έχουν ενδιαφέρον, Δείχνουν πόση από την ενέργεια "χάνεται".  Αυτό είναι συνέπεια του Δεύτερου Νόμου της Θερμοδυναμικής αλλά και της αποτελεσματικότητας των διαφόρων μέσων που χρησιμοποιούνται. Για λόγους που δεν γνωρίζω μοιάζει να έχει αυξηθεί σαν ποσοστό η ενέργεια που "χάνεται" από το 2008. Και αυτό πιο σημαντικό (ενεργειακά) από την συμβολή των ανεμιστήρων, αν κανείς νοιάζεται για το ενεργειακό.

2 σχόλια:

spiral architect είπε...

Ένα μεγάλο ποσοστό της απορριπτόμενης ενέργειας (που είναι ατμός) θα μπορούσε να ανακτηθεί και να αξιοποιηθεί π.χ. για τηλεθέρμανση γειτονικών με το σταθμό παραγωγής πόλεων έως του ορίου της ενθαλπίας.
Ανασταλτικοί παράγοντες είναι:
- ο παραγόμενος ατμός μπορεί να προέρχεται από πυρηνικά και είναι κατά βάση μολυσμένος για να χρησιμοποιηθεί σε δίκτυο θέρμανσης και
- οι Αμερικανοί έχουν μια απέχθεια για ότι ονομάζουμε εμείς "κοινή ωφέλεια".

spiral architect είπε...

Βέβαια η γκρίζα περιοχή της απορριπτόμενης ενέργειας δεν θα μειωθεί δραματικά, αλλά εν πάσει περιπτώσει δεν θα λαμβάνεται υπ' όψιν, αν το προϊόν ενέργεια πάψει να τιμολογείται με τον τρόπο που τιμολογείται σήμερα.
Οι διασυνδέσεις με τους γείτονες (καφέ περιοχή) είδες τι μερίδιο καταλαμβάνει;