Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Η ετήσια ανακεφαλαίωση


Ξεκίνησα 2-3 φορές μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα να κάνω την ετήσια "ανακεφαλαίωση" που έχω καθιερώσει (αφού αυτό το blog εμφανίστηκε τον Απρίλιο του 2010).

Από το Πάσχα του 2013 (περίπου) αυτά που "μάθαμε" είναι τα εξής:

1. Το λεγόμενο Ανθρωπογενές Φαινόμενο του Θερμοκηπίου έχει πάει διακοπές -- Πραγματικά. Δεν υφίσταται, δεν μετριέται, δεν υπάρχει "Θέρμανση" από τα τέλη της δεκαετίας του '90.  Δεν θα επαναλάβω τους παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα, αρκεί να πω ότι μετά την Φουκουσίμα η πολιτική πίεση στην Ευρώπη ήταν αναμενόμενο να αλλάξει (χωρίς πυρηνικά, η μόνη ηλεκτροδότηση είναι αναγκαστικά ...κάρβουνο), και μου αρκεί ότι βασικά από την Hedegaard μέχρι διάφορους απολογητές αυτής της απάτης, παραδέχονται ότι δεν πειράζει που δεν υπάρχει Ανθρωπογενής Κλιματική Αλλαγή, κάνει καλό να παραμυθιάζουμε τον κόσμο ότι ...υπάρχει. Αλλά όλος ο "διάλογος" έχει αρχίσει να θυμίζει παλιότερους διαλόγους για το εάν υπάρχει Ψυχή ή όχι, και πώς θα την σώσουμε, ή εάν είχαν δίκιο οι Μανιχαϊστές ή οι Μονοφυσίτες, ή ο Άγιος Αυγουστίνος. Η σκοπιμότητα; Η πιο απλή και κυνική εξήγηση που έχω μετά 5 χρόνια που παρακολουθώ το θέμα είναι κάπου μεταξύ καταστολή της (ενεργειακής και όχι μόνο) ζήτησης στον Δυτικό κόσμο (μετά την άνοδο της Κίνας (που προέκυψε σαν αντίβαρο της ΕΣΣΔ στην διάρκεια του Ψυχρού) και με το τέλος του Ψυχρού και ό,τι αυτό σήμανε για τον Δυτικό κόσμο) και καταστολή, γενικότερα, γιατί πολύ αέρα είχαμε πάρει με τα περί Ελευθερίας και Ελευθερίας Επιλογής κατά την διάρκεια του Ψυχρού.

2. Το τέλος ή ο μετριασμός του Ανθρωπογενούς Φαινομένου του Θερμοκηπίου έγινε περίπου πρωτοσέλιδο:  5/4/13  Το τέλος της ψευδαίσθησης , και εδώ.  Οι συνεχόμενοι ψυχροί χειμώνες σε Β. Αμερική και Δ. Ευρώπη, μπορεί να ήταν "καιρός" ή να ήταν "κλίμα", δεν έχει σημασία, αλλά έδωσε αφορμή για ...κρύες αναρτήσεις (πχ εδώ και εδώ -- σε αυτήν διασκέδασα γιατί "απέδειξα ότι το Θερμοκήπιο ξεκίνησε με την επανένωση των δύο Γερμανιών, κάτι που είχα δείξει και παλιότερα).

Το εάν οι Μονοφυσίτες ήταν πιο αιρετικοί από τους Μανιχαϊστές, ή οι Προτεστάντες καλύτεροι από τους Καθολικούς, ή εάν τα συγχωροχάρτια ήταν πιο αποτελεσματικά από τα ιερά λείψανα ίσως ακούγεται αστείο σήμερα.  Αλλά έχει τουλάχιστον την δικαιολογία της "θρησκείας" της "πίστης". Δεν κρύβεται πίσω από επιστήμη ή λογική. Βέβαια, τον 3ο ή 4ο ή 10ο αιώνα μΧ κανείς δεν θα τολμούσε να πει ότι τα δογματικά διλήμματα ήταν ...τρίχες.  Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι σήμερα που παριστάνουν τους σοβαρούς, με πρόσβαση σε μικρόφωνα, που λένε ότι με πολλές ΑΠΕ θα κάνουμε κάτι για την σωτηρία του ...πλανήτη.  Μπορεί κάποτε η Hedegaard ή η Χριστοφιλίδου να μπουν στην Ιστορία σαν οι Άγιες Αυγουστίνες που μας έδειχναν τον σωστό δρόμο, και μόνο από σεβασμό σε πεθαμένο δεν λέω ότι ο Άγιος Αυγουστίνος δεν ήταν ένας ανόητος φαφλατάς σε σχέση με τον ...Ησίοδο. O tempora o mores.

Αλλά για να επανέλθω στην "ανακεφαλαίωση":

3. Η Πράσινη Ενέργεια εκτίναξε το κόστος του ρεύματος όπου μπήκε και μετρήθηκε -- και χωρίς να λύσει κάποιο ενεργειακό πρόβλημα. Η εμπειρία της Γερμανίας με τις ΑΠΕΟι Ρουμάνοι κόβουν τις επιδοτήσεις σε ΑΠΕ για να μειώσουν το κόστος του ρεύματοςΤο Γερμανικό Πράσινο Φιάσκο προειδοποίηση προς τρίτουςΌσο λιγότερες ΑΠΕ, τόσο φθηνότεραΟι περικοπές επιδοτήσεων σοκάρουν το Πράσινο λόμπυΤο ρεύμα από πετρέλαιο στην Κύπρο, πιο φθηνό από το ρεύμα σε Δανία και Γερμανία.  Δεν ξέρω εάν το έχω ξαναγράψει, αλλά το σκέφτομαι εδώ και καιρό. Φυσικά και ξέρουν ότι τα αιολικά είναι μούφα, ότι απλά ακριβαίνουν το ρεύμα χωρίς να ηλεκτροδοτούν. Μα είναι πασιφανές. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;  Ο φόρος στο ρεύμα, η εσκεμμένη και μεθοδευμένη οικονομική αφαίμαξη όπου εμείς πληρώνουμε και κάποιοι εισπράττουν. Ποιοί εισπράττουν;  Οι βασικοί εισπράκτορες είναι αυτοί που λειτουργούν τα αιολικά πάρκα, αυτοί που φτιάχνουν και εξάγουν αιολικά, και αυτοί που φτιάχνουν ηλεκτρολογικό εξοπλισμό για αιολικά.  Μερικοί το έχουν αυτοσκοπό, μερικοί απλά τσοντάρουν στα άλλα εισοδήματά τους. Η EDF, πχ, που όλως τυχαίως έλαμπε δια της απουσίας της από την κοινό αίτημα Ευρωπαίων ηλεκτροπαραγωγών για κατάργηση των επιδοτήσεων για ΑΠΕ, είναι κατά βάση Γαλλικό μονοπώλιο που έχει πυρηνικά, αλλά μάλλον δεν έχει λεφτά να τα επισκευάζει  ή να τα ανανεώσει, και ψάχνει για κορόϊδα, και έχει πολλάαα κορόϊδα που την επιδοτούν με αιολικά. Η Ε.ΟΝ (που υπέγραψε) μάλλον έχει αιολικά σαν τσόντα ή δικαιολογία για το αέριο, αλλά έχει πλαντάξει από τις ΑΠΕ και δεν τα θέλει τελικά... Η Ε.ΟΝ έχει γράψει το πιο δηλητηριώδες κομμάτι κατά των αιολικών, το 2005...  Πάντως είναι προφανές ότι οι πάντες ξέρουν ότι τα αιολικά είναι μια πανάκριβη ενεργειακή κοροϊδία, αλλά είναι σαν να λέμε ότι η ...Εφορία είναι κοροϊδία. Είναι, αλλά τουλάχιστον η Εφορία είναι για κάτι που υποτίθεται έχει εγκρίνει ο ...ψηφοφόρος. Τα αιολικά δεν χρειάζονται ψηφοφόρους, έχουν την Greenpiss, την WWF και την ...Χριστοφιλίδου. Η Πράσινη Απάτη θέλει του παπαγάλους της.

4. Η κοινή προειδοποίηση για ανάγκη περικοπής των επιδοτήσεων σε ΑΠΕ από μεγάλους ηλεκτροπαραγωγούς (πλην της πυρηνικής EDF που ψάχνει για λεφτά από κορόιδα και βασιβουζούκους) ήταν, από μόνη της, είδηση. Το ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί (οι περισσότεροι των οποίων έχουν και αέριο, και ΑΠΕ), δεν θέλουν ΑΠΕ κάτι θα έπρεπε να μας λέει για τον ...Ζερβό! Εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, κλπ.

5.  Το ότι τα αιολικά δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή είναι προφανές. Κάπου θα μας το είχαν πει! Θα μάς έλεγαν πχ ότι με 30.000 αιολικά MW η Γερμανία ...κάτι έκλεισε. Τρίχες. Ή ότι με 1.800 αιολικά MW η Ελλάδα απέκτησε φθηνή αειφόρα ηλεκτροπαραγωγή. Χριστοφιλίδιες τρίχες.  Ακόμα και με πολλά, διασυνδεδεμένα και γεωγραφικά διάσπαρτα αιολικά, η Αυστραλία απέδειξε ότι δεν γίνεται. Και εδώ.

6.  Μπορεί να είναι μικρή λεπτομέρεια, αλλά ένα πράγμα που μάθαμε το 2013 είναι ότι ακόμα και οι καμπύλες απόδοσης των αιολικών κρύβουν την αστάθεια που αυτά προκαλούν στο δίκτυο. Εδώ και εδώ.  Ψιλά γράμματα, αλλά κάθε ΜΠΕ που έχει εγκρίνει η ΡΑΕ έχει και από μία τέτοια μαϊμού...

7. Το ότι οι Γερμανοί έχουν πρόβλημα με την "εξαγωγή" (απόρριψη λέγεται) τυχαίου και μεταβλητού ρεύματος σε γείτονες το ξέρουμε από τότε που καταλάβαμε ότι η Δανία μας δουλεύει. Η Δανία μπορεί και έχει πολλά αιολικά γιατί είμαι μια κουτσουλιά ανάμεσα στην Γερμανία και την Νορβηγία. Η Γερμανία δεν είναι κουτσουλιά και ΠΛΗΡΩΝΕΙ για να εξάγει το αιολικό της ρεύμα. Και η Δανία πληρώνει, αλλά η Γερμανία είμαι μεγάλη, φαίνεται, ενοχλεί, και ΠΛΗΡΩΝΕΙ.

8. Το 2013 περίπου μηδενίστηκαν τα δικαιώματα CO2. Δυστυχώς έπεσαν κάτω από €2,5 (από περίπου €25που ήταν τον Απρίλιο του 2010). Λέω "δυστυχώς" επειδή εάν μηδενιζόταν, "0", θα παρατούσαμε την ελαφρώς βαρετή πλέον ενασχόληση με τους ψεύτες, τους κλέφτες και τα έργα τους. Στην αντιπαράθεση στην Κομισιόν, φάνηκε ότι μία φράξια δεν ήθελε να στηρίξει τα δικαιώματα, ενώ μια άλλη ήθελε.  Έτσι μάθαμε για το λόμπυ του αερίου... Αυτοί είναι το μεγάλο λόμπυ πίσω από την Πράσινη Απάτη. Και την Hedegaard.  Ανέβηκαν λοιπόν τα δικαιώματα στα 6-7 ευρώ, αλλά μετά συνέβη η Κριμαία και ξανάπεσαν... Στα 5.

9. Το πιο ευχάριστο, αν και δυσνόητο, του 2013, το άφησα για το τέλος:  Τα αιολικά (και όλα τα Πράσινα εν γένει), όλα τα αιολικά, όλα τα Πράσινα, δεν εξοικονόμησαν ούτε ένα γραμμάριο CO2!  Εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ (και όχι μόνο).  Μάς νοιάζει;  Προσωπικά, θα με άφηνε παγερά αδιάφορο, καθ' όσον το CO2 είναι ένα ιχνοστοιχείο στον αέρα που κάνει τα φυτά να ...πρασινίζουν, αλλά "μηδενική εξοικονόμηση CO2 σημαίνει μόνο ένα πράγμα:  Σημαίνει μηδενική εξοικονόμηση καυσίμων, αφού μόνο από εξοικονόμηση καυσίμων μειώνεται το CO2. Εεεεε.... Τα πληρώνουμε.  Μας ενοχλούν. Ενοχλούν τους ηλεκτροπαραγωγούς. Δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες. Δεν εξοικονομούν ...CO2. Γιατί είπαμε τα βάζουμε;  Εμείς οι χρεωκοπημένοι;  Για ανάπτυξη; Τίνος;

Σε άσχετο τώρα θέμα, θα προτιμούσα να σας πώ ότι πιάσαμε το 1.000.000 προβολές σελίδων από τον Απρίλιο του 2010. Ατυχώς είμαστε ακόμα στις 943.429...  Δεν μπορώ να ανταγωνιστώ την Χριστοφιλίδου και τους άλλους παπαγάλους, αλλά τουλάχιστον κάποιοι διαβάζουν...

18 σχόλια:

spiral architect είπε...

Γιατί, πόσα views έχει η Χριστοφιλίδου;
(έχει;)

archaeopteryx είπε...

εε... τηλεόραση, όλο και κάποιος έχει Σκάει ανοιχτό όταν τρώει το βραδάκι

Professor Moriarty είπε...

Να επιχειρήσω σημειολογική ανάλυση και να υποθέσω ότι με βάση το συνκείμενο (context) ο δράκος που πατάσσει ο Άγιος Γεώργιος σημαίνει τους πράσινους διαβολείς και τα πράσινα τρωκτικά, και γενικώς τα πρασινάλογα τέρατα;

archaeopteryx είπε...

εντελώς!

spiral architect είπε...

Βέβαια ένας άλλος Γιώργης τα' φερε και με τη βούλα ...

Ανώνυμος είπε...

Ωραία ανασκόπιση! Και το "συνκείμενο" (καιρό ψάχνω μια ελληνική απόδοση του context!) ωραιότατο!

Όλο και περισσότεροι σε διαβάζουν archaeopteryx. Άρα κοντά είναι το 1.000.000 προβολές...

takis perreas είπε...

Για μένα δεν έχει σημασία ο αριθμός των επισκεπτών, όσο η ΑΞΙΑ των γραφομένων σου!
Να είσαι καλά να συνεχίσεις φίλε!

Unknown είπε...

Αρχαιοπτέρυγα νομίζω ότι πρέπει να ανοίξουμε ένα μεγάλο θέμα με τις ΜΠΕ των αιολικών. Προχθές στους http://greeklignite.blogspot.gr/2014/04/blog-post_9040.html είχα δώσει την ΑΡΝΗΤΙΚΗ γνωμοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το αιολικό στο Ανήλιο. Η δουλεία που κάνανε στο τμήμα περιβάλλοντος Τρικάλων ήταν εξαιρετική, κάτι που δεν κάνουν σχεδόν πουθενά και όλες οι υπηρεσίες δέχονται τις αρλούμπες που γράφουν τα τσιράκια οι μελετητές των αιοικάδων.

Αυτό με την τυρβώδει ροή του αέρα είναι πολύ σημαντικό, φυσικά πέραν των άλλων. Οι αεριτζίδες σε όλες τις ΜΠΕ βάζουν όπως σωστά λες την τυποποιημένη ομαλή καμπύλη. Πέραν του ότι απέδειξες με την έρευνα του πανεπιστημίου της Γερμανίας ότι αυτή η καμπύλη δεν υφίσταται, επειδή έχω δεί πολλές ΜΠΕ και κάναμε ΕΝΣΤΑΣΗ σε πολλές όλες λένε πως η τυρβώδεις ροή είναι μικρή. ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΨΕΜΑ.

Από μικρό παιδί ανεβαίνω σε βουνά, οι διακυμάνσεις του αέρα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ, ακόμα και μέσα σε ένα λεπτό!!! Ειδικά όσο πιο πολύ φυσάει τόσο πιο μεγάλες είναι οι διακυμάνσεις του αέρα. Ακόμα ένα στοιχείο για το ΠΟΣΟ ΕΥΜΕΤΑΒΛΗΤΟΣ και πόσο μεγάλη τυρβώδη ροή έχει ο αέρας είναι όσοι αγρότες αρδεύουν τα χωράφια με τεχνητή βροχή, τα γνωστά κανόνια. Ο πατέρας μου έχει χωράφια και εγώ τον βοηθάω από μικρό παιδί και επειδή αρδεύει με τεχνητή βροχή, ακόμα και σε μία πλήρη περιστροφή του γνωστού κανονιού που πετάει το νερό με πίεση και όταν έχει αέρα η απόσταση που διανύει το νερό είναι τόσο χαοτική και τόσο στιγμιαία μεταβαλλόμενη που δεν φαντάζεσαι επειδή ακριβώς ο αέρας έχει μεγάλη τυρβώδη ροή.

lampros είπε...

Xρόνια πολλά και εύχομαι να τα εκατοστήσει το blog σου.
Θα διαφωνήσω με το 9, είναι αποδεδειγμένο εδώ και χρόνια, οτι τα πράσινα άλογα, και εξοικονομούν, και δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον.

nikos είπε...

ΔΡ. ΜΑΡΙΟΣ ΛΕΟΝΑΡΔΟΣ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ ΚΑΙ Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


http://tokoutsavaki.blogspot.gr/2014/04/blog-post_1687.html#more

archaeopteryx είπε...

με τίνος λεφτά φαντάζεται 32% από ΑΠΕ ο Λεονάρδος? Δικά σου, δικά του ή δικά μου? Πολύ φθηνότερα θα του βγεί να βάλει 1-2 πυρηνικά, και ακόμα φθηνότερα λιθάνθρακα. Με 32% ΑΠΕ θα πληρώνυμε τ αντερά μας και δεν θάχουμε ρεύμα. Είτε έχουμε, είτε δεν έχουμε λιγνίτη.

Ανώνυμος είπε...

http://deinews.blogspot.gr/2014/02/blog-post_1891.html

spiral architect είπε...

Η πράσινη (G) ανάπτυξη πέθανε.
Τώρα έρχεται η Γαλάζια (B)
Και σύμφωνα με το χρωματικό πρότυπο RGB ακολουθεί η κόκκινη (R)

spiral architect είπε...

Νταξ' ο Λεονάρδος διευθυντής στη ΔΕΗ είναι, τα ΑΠΕ του' χουν κατσικωθεί στο σβέρκο και τα θεωρεί δεδομένα, (άντε και με μια οριακή άνοδο λόγω των "γνωστών" πιέσεων) οπότε συμπεριλαμβάνει κι αυτά στην παρουσίασή του.
Οσο γι' αυτόν-καθαυτόν το λιγνίτη, αν ο τελευταίος εξορυσσόταν σωστά, δηλαδή με καδοφόρους εκσκαφείς, με αποθέτες και ταινιοδρόμους και όχι με τσάπες και φορτηγά εργολάβων:
"Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να ξεχωρίσει ο χειριστής τσάπας το λιγνίτη απ' το χώμα, προσπάθεια που χρειάζεται χρόνο και εντατική προσοχή. Κι επειδή ο χρόνος είναι χρήμα και η προσοχή κουράζει, αν ο χειριστής δεν πληρώνεται με βάση τις θερμίδες του λιγνίτη που θα βγάλει, αλλά πληρώνεται με το κυβικό ή με τον τόννο, η προσπάθεια τελικά γίνεται; Αν η τσάπα βγάλει κυβικά, δύσκολα θα βγάλει και θερμίδες, αυτά τα δυο δεν πάνε μαζί."
τα πράματα (βλέπε: "ολικός βαθμός απόδοσης του συστήματος ορυχείου-ΑΗΣ) θα ήταν καλύτερα.

archaeopteryx είπε...

αυτό με τις τσάπες είναι σημαντική λεπτομέρεια... δυστυχώς...

Ανώνυμος είπε...

Σε κάθε περιβαλλοντικό πρόβλημα που αφευρίσκουν έχουν και την λύση με αγορά προιόντων
http://polytexnikanea.gr/WP3/?p=31868

Η ντουζιέρα που σε διώχνει απ'το μπάνιο, από παράσταση του Σεφερλή είναι;

Ανώνυμος είπε...

http://www.koolnews.gr/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B1/xekina-stin-dei-i-diadikasia-gia-ekdosi-omologion-ipsous-500-ekat-euro/

archaeopteryx είπε...

πηγη: econews. Τι περιμένεις? ΜΟΝΟ ψέματα.