Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Τα δισεκατομμύρια τα πετάμε, τα χρωστάμε, εμείς τα αποπληρώνουμε, και δεν παίρνουμε και τίποτα σε αντάλλαγμα...


http://www.energypress.gr/news/LAGHE:-Poy-tha-eftane-to-elleimma-APE-hwris-to-New-Deal

Έχουμε αγοράσει 5 γιγαβάτ ΑΠΕ:  1,8 GW αιολικά, και 2,3 GW φωτοβολταϊκά... Πολλά έε?  Έχουμε δώσει (εικάζω τώρα) περί τα €2,7 δις για τα αιολικά και τουλάχιστον €5 δις για τα φ/β (μπορεί και παραπάνω, δεν τα ξέρω καλά τα φ/β, αλλά, 4, 5, 6, δεν έχει σημασία). Από τα €8 περίπου δις που έχουμε δώσει, το 90% είναι για εισαγωγές, και επιεικώς βάζω 10% για ντόπια προστιθέμενη αξία, κανένα χωματουργικό, κανένα αλουμίνιο, κανένα καλώδιο, κανένα μπετουδάκι.

Είτε καλύπτουμε το κόστος τους από το αυξημένο και καμουφλαρισμένο κόστος του ρεύματος, είτε από το ΕΤΜΕΑΡ, είτε από την τρύπα στον ΛΑΓΗΕ, παρακαλώ, καταλάβετε, ότι ΕΜΕΙΣ καλύπτουμε το κόστος. Εγώ, εσείς και οι υπόλοιποι για άλλα 10, 20 χρόνια. Λες και η τρύπα του ΛΑΓΗΕ δεν είναι χρέος. Λες και το ΕΤΜΕΑΡ δεν είναι φόρος...

Και τι παίρνουμε για όλα αυτά τα δις? Τίποτα απολύτως. Έβγαλαν κάτι προμήθειες οι Τράπεζες, κάτι οι ΑΠΕτζήδες, και μακροσκοπικά, μακροοικονομικά, απλά βάλαμε €7-8 δις περίπου πρόσθετο χρέος στο κεφάλι μας, είτε το χρωστάνε οι ΑΠΕτζήδες, είτε ο ΛΑΓΗΕ είτε ο Μήτσος που δεν τρώει για να πληρώσει το ρεύμα.

Ο ΑΔΜΗΕ (όχι εγώ ή κάποιος σκοτεινός blogger) ο ΑΔΜΗΕ λογίζει τα αιολικά στο 10% της εγκατεστημένης τους ισχύος (και εδώ, και η μελέτη του ΑΔΜΗΕ, εδώ) Δεν σημαίνει ότι πήραμε 180 MW  (10% του 1,8 GW) για τα €2-3 δις που δώσαμε και που χρωστάμε... Το 10% είναι της ...ευγενείας... Άχρηστα είναι τα "180" MW, διακοσμητικά., δεν ηλεκτροδοτούν τίποτα, αφού η τυχαία και μεταβλητή "έγχυση" δεν είναι ηλεκτροδότηση. €2-3 δις για έγχυση?  €7-8 δις, με τα φωτοβολταϊκά...  Που όταν φυσάει ή έχει ήλιο θα πληρώνουμε για να την εξάγουμε (με ζημιά) σε γείτονες.  Όπως πληρώνει η Γερμανία σε Πολωνούς, Τσέχους, Αυστριακούς και οσονούπω Νορβηγούς, για να απορρίπτει το ρεύμα από τα αιολικά της. Από τα αιολικά που μάς εξάγει. Συν τον εξοπλισμό για να φτιάξουμε τις διασυνδέσεις με τους γείτονές μας, που δεν έχουμε... Με το ιταλικό καλώδιο να έχει ήδη θέματα από τις πολλές ΑΠΕ... Και θέλουμε ...κι άλλες!

Για δισεκατομμύρια ευρώ μιλάμε. Δανεικά. €7-8 δις...  Όχι τα €3 δις που δανειστήκαμε προχτές...  Δανειστήκαμε €7-8 δις για να πάρουμε ...τίποτα.  Χρωστάμε για ανεμιστήρες και γυαλάκια... Που δεν ηλεκτροδοτούν... Τρέλα...

5 σχόλια:

Kostas είπε...

Αληθεύει πως ο ΓΑΠ στην μοναδική του συνάντηση με τον Πούτιν τον παραμύθιαζε για την "πράσινη ανάπτυξη" και αμέσως μετά ο κοντός τα έσπασε στο γραφείο του και ζητούσε το κεφάλι του πρέσβη στην Αθήνα επι πίνακι;

archaeopteryx είπε...

α... δεν το ξέρω αυτό, αλλά από τον ΓΑΠ...

spiral architect είπε...

Σε πληροφορώ ότι και τα μικροϋλικά για την εγκατάσταση των Φ/Β εκτός των πανέλων και των inverters ήταν εισαγόμενα, δηλαδή:
- καλώδια σιλικόνης
- ηλεκτρικοί ταχυσύνδεσμοι-φίσες
- μηχανικοί ταχυσύνδεσμοι στήριξης πανέλων
- επικαδμιωμένες ανοξείδωτες βίδες πανέλων
- προφίλ AL για τις βάσεις
- κάμερες επιτήρησης και SCADA

ακόμα και οι κόμπακτ υποσταθμοί για τα Φ/Β Μέσης Τάσης

Τα μόνα ελληνικά ήταν τα μεροκάματα όλων των εργασιών και οι περιφράξεις.

_________________
Συναντήθηκε ο ΓΑΠ με τον Πούτιν; Και πώς ο τελευταίος δεν έβγαλε το υπηρεσιακό Τοκάρεφ απ' τη τσέπη;

Professor Moriarty είπε...

Μάλλον makarov, Пистолет Макарова θα τραβούσε... το Τοκάρεφ είναι παλιά ιστορία. Αλλά και η παραφιλολογία για την συνάντηση Πούτιν-ΓΑΠ με κάνει να είμαι πολύ δύσπιστος. Εντάσσεται στην παραληρηματική αφήγηση των οπαδών του "ξανθού γένους" οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ο Πούτιν μας έδινε 25 δις στο πιάτο και προσεχώς και ... την Αγιά Σοφιά. Πάντως αν του είπε για "πρόασινη ανάπτυξη" στην Ελλάδα δεν θα τον χάλασε καθόλου καθώς αυτή πάει πακέτο με το αέριο της gazprom.

spiral architect είπε...

... τέλος πάντων ότι εργαλείο είχε κρατήσει απ' την Επιτροπή. :-D