Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Επετειακή επανάληψη: Κι άλλος ένα τρόπος που ψεύδονται οι αιολικοί: Η καμπύλη ισχύος

Αυτή η ανάρτηση εμφανίστηκε στις 23/4/2013, εδώ και εδώ.  Εκτιμώ ότι ίσως είναι χρήσιμα στοιχεία για όσους προσβάλουν Μ.Π.Ε. στο Σ.τ.Ε.  Πρέπει κάποια στιγμή το Σ.τ.Ε. να δει ότι οι θεμελιώδεις παραδοχές πάνω στις οποίες έχει στηριχθεί όλο το αιολικό σκηνικό είναι σκέτη απάτη. 


Υποτίθεται, ότι αυτοί που εγκρίνουν τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκρίνουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον των αιολικών. Το παραπάνω γράφημα δείχνει την τυπική καμπύλη ισχύος που έχει σχεδόν κάθε "Μελέτη". Πόση ισχύ (κιλοβάτ) βγάζει ένα αιολικό ανάλογα με τον αέρα. Αυτή η τυπική καμπύλη ισχύος όμως δεν υπάρχει.  Αφορά σε σταθερούς ανέμους που δεν υπάρχουν.  Οι άνεμοι είναι μεταβλητοί, συχνά βίαια μεταβλητοί, και οι πραγματικές και τεκμηριωμένες περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες της μεταβλητότητάς τους εντέχνως δεν αναφέρονται στις Μ.Π.Ε.


Αυτές είναι πραγματικές καμπύλες απόδοσης. Ακόμα και αθροιστικά έχουν σαν συνέπεια η ισχύς από αιολικά να μην είναι σταθερή, ακόμα κι όταν φυσάει, περίπου σταθερά. Αυτό αναγκάζει τις συμβατικές μονάδες να είναι σε θερμή εφεδρεία. Όχι μόνο πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για όταν σταματήσει να φυσάει, αλλά πρέπει να είναι σε πιο κρίσιμη ετοιμότητα όταν πρόκειται να φυσήξει. Αυτό καταγράφηκε και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Γερμανία. Οι περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες αυτού του φαινομένου δεν απεικονίζονται στις Μελέτες.  Και γίνεται χειρότερο.


Γίνεται χειρότερο γιατί ενώ οι αιολικοί υπαινίσσονται ότι στατιστικά οι μεταβλητότητες είναι διαχειρίσιμες όταν υπάρχουν πολλά αιολικά, πρόσφατη μελέτη στην Γερμανία τους διαψεύδει. Η μελέτη λέει ότι και οι βραχυπρόθεσμες μεταβλητότητες λόγω της "τυρβώδους ροής" του ανέμου  επαυξάνουν την μεταβλητότητα, ακόμα και σε αιολικά πάρκα. Το παραπάνω γράφημα δείχνει αυξομείωση ισχύος μέχρι και 100%, δύο φορές, σε 8 λεπτά. Τι αντίκτυπο έχει αυτό εάν υπάρχει σποραδικά σε πολλά αιολικά, στις εκπομπές; Μήπως να διαβάσουμε καμία Μ.Π.Ε. να μάθουμε, χαχαχάααχα! Να δούμε και επιπτώσεις στα δημοσιονομικά ή στο εθνικό συμφέρον; Χαχάαχαχαχα!

Για να δούμε ποιοί αιολικοί θα τροποποιήσουν τις Μ.Π.Ε. τους... Ναι, τις τροποποιούν. Αλλά αυτό θα είναι δύσκολο γιατί οι συνέπειες είναι γνωστές...

Δεν υπάρχουν σχόλια: