Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Μια (όχι τόσο καθαρή) τρύπα στο νερό


Αχ αυτή εμμονή των ενεργειακών βαρόνων μας με τα αιολικά... Είμαστε μια σχετικά φτωχή χώρα με απίθανα δύσκολη πρόσβαση σε κεφάλαια. Καταλαβαίνω ότι χρειάζονται κεφάλαια για να έχουμε ηλεκτροδότηση, καταλαβαίνω ότι ο ιδιώτης χρειάζεται υψηλότερες τιμές ρεύματος για να χρηματοδοτηθεί (και να βγάλει κέρδη), όλα αυτά τα καταλαβαίνω, και εν μέρει, ας πούμε ότι τα δέχομαι.  Αλλά 1) θεωρώ ανώμαλο το να μην έχουμε σαν στόχο την ελαχιστοποίηση του κόστους και την μεγιστοποίηση της ανταγωνιστικότητας, 2) θεωρώ παλαβό να έχουμε σαν εθνική στρατηγική να κλείσουμε την βιομηχανία (λόγω κόστους ενέργειας, και όχι λόγω εργατικών φεύγουν οι δικοί μας από την Ελλάδα),  3) θεωρώ ετεροχρονισμένη την εμμονή σε ΑΠΕ:  Η φούσκα έσκασε, και στην Γερμανία, δια στόματος αντικαγκελάριου και σοσιαλιστή Sigmar Gabriel.   Εμείς;

Έχουμε βάλει περίπου 1.700 αιολικά μεγαβάτ και περί τα 2.500 (με επιφύλαξη) φωτοβολταϊκά μεγαβάτ. Αυτά, έχουν κοστίσει, και για αυτά χρωστάμε, έμμεσα ή άμεσα,  €2,6 δις για τα αιολικά, και περί τα €5 δις για τα φ/β.  Πολύ χοντρικά, όλα αυτά μας επιβαρύνουν με περίπου (τάξη μεγέθους) 10% ή €700 εκατομμύρια τον χρόνο (κόστος κεφαλαίου, κέρδη, έξοδα κλπ).  Τα λεφτά αυτά πληρώνονται από λογαριασμούς ΔΕΗ, τρύπες ΛΑΓΗΕ και δεν ξέρω τι άλλο, αλλά πληρώνονται.

Και τι παίρνουμε για αυτά τα 7 δις που χρωστάμε και 700 εκατ. τον χρόνο που πληρώνουμε? Απολύτως τίποτα. Ίσως γλιτώνουμε κανένα δικαίωμα CO2 που όταν σχεδιάστηκαν αυτά έκανε €25 τον τόνο, και τώρα, με τεχνητή αναπνοή κάνει €5 ευρώ τον τόνο.  Άνθρακες αυτός ο θησαυρός.   Ίσως μειώνουμε, λίγο, την κατανάλωση σε φυσικό αέριο (δεν προκύπτει από στοιχεία αυτό, αλλά είμαι ...επιεικής), αλλά σίγουρα αυξήσαμε το κόστος του ρεύματος από αέριο, αφού, σαν αποτέλεσμα των ΑΠΕ αναγκαζόμαστε να το επιδοτούμε με ΜΑΜΚ, ΑΔΙ, και δεν ξέρω τι άλλο.  Ηλεκτροδοτήσαμε κάτι; Απολύτως τίποτα. Μειώσαμε την ανάγκη για ισχύ; Όχι από ότι λέει ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ. Και το 10% που τους λογίζει ο ΑΔΜΗΕ είναι μάλλον από ευγένεια... 4% είπε η Ε.Οn...

Πού πήγε το συνολικό κεφάλαιο 7 δις, που μας κοστίζει περί τα 700 εκατ. τον χρόνο;   Βασικά, περί το 80% πήγε στους Γερμανούς εξαγωγείς.  Το ΑΕΠ του ...Τσιπουρίδη!   Βάλαμε λεφτά στις τσέπες συμβούλων, παρασίτων, παπαγάλων.  Και "επενδυτών" -- αλλά τους κουρέψαμε κιόλας.  Τώρα πάμε να βάλουμε λεφτά (ποσοστά, όχι σοβαρά λεφτά) στις τσέπες των βαρόνων, μερικοί από τους βαρόνους ταΐζουν, λένε κάποιες Άγιες Οικογένειες... να ζήσουν κι αυτοί οι έρμοι).

Οι ΑΠΕ δεν είναι ούτε Ανανεώσιμες ούτε Πηγή Ενέργειας.  Ρωτήστε έναν μηχανικό που έχει εργοστασιακή εμπειρία, αν μπορεί να φτιάξει ένα μέτρο καλώδιο από όλα τα αιολικά της Ελλάδας. Άντε, βάζω και τα φωτοβολταϊκά... Δεν μπορεί. Δεν γίνεται.


Και πόσο ασήμαντες είναι μετά 40 χρόνια ύπαρξης και 15 χρόνια απίθανων επιδοτήσεων; Εντελώς ασήμαντες. Οι μόνες ΑΠΕ που "φαίνονται΄" είναι τα Υ/Η! Που για κάποιο μαγικό λόγο πρέπει να είμαστε οι μόνοι στην Ευρώπη που δεν τα θεωρούμε ΑΠΕ!  Η εικόνα μεγαλώνει με κλικ, και είναι από εδώ.

Πεντακάθαρα τα αιολικά... Αλλά ...ανύπαρκτα!  Και το τι κάνουν στην τιμή του ρεύματος;  Και αυτό το έμαθαν στην Γερμανία.   Αυτοί μας τα εξάγουν. Εμείς, γιατί τα βάζουμε; Αφού και το 20-20-20 έχει γίνει λάστιχο... Και έχουμε υδροηλεκτρικά....

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δες λίγο τα Υ/Η στην ευρωπαϊκή σύνοψη του 2008 σελ. 32
http://www.arcadis.de/Content/ArcadisDE/docs/projects/11418_WFD_HP_final_110516.pdf

Έχουμε πολλά ΜW εγκατεστημένη ισχύ Υ/Η, (EL) 2.477 MW και δυστυχώς παράγουν μόνο 3.311 ΜWh/έτος. Οι Γερμανοί έχουν 3.507 MW και παράγουν 20.942 MWh/έτος. Guess what? Έχουν νερό χειμώνα -καλοκαίρι. Το χειμώνα βρέχει χιονίζει και το καλοκαίρι λιώνουν τα χιόνια. Δες Ισπανία vs Γαλλία, τι δουλειά κάνουν οι Άλπεις. Ακόμη και η Ιταλία λόγω Άλπεων έχει πολύ καλύτερη απόδοση.
Άρα δεν έχουμε και την καλύτερη απόδοση Υ/Η. Τι να κάνουμε? Να φράξουμε κάθε ποταμάκι και ρέμα για τα KW? Oι δυτικοευρωπαίοι τα είχαν ήδη διευθετήσει όλα εδώ και χρόνια. Και τώρα ψάχνουν τη γαλάζια καρδιά της Ευρώπης. http://www.balkanrivers.net/en Σου θυμίζει κάτι το ποταμάκι? Στην Ευρώπη τα φυσικά ποτάμια είναι δυσεύρετο είδιος.

archaeopteryx είπε...

ενδιαφέρον

Ανώνυμος είπε...

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο προκύπτει από τον πίνακα στη σελ. 37 του ίδιου λινκ.

Η Γερμανία που επικαλούνται οι εδώ εταιρείες ως παράδειγμα προς μίμηση, έχει 8.000 μικρά Υ/Η<10MW (δεδομένα 2006)με εγκατεστημένη ισχύ 561+842 = 1.403 MW (δεδομένα 2008, άρα σε αριθμό μπορεί να είναι και περισσότερα).

Μέσος όρος ισχύος 1.403/8.000=0,175MW ή και μικρότερος. Δηλ. μιλάμε για πραγματικά μικρά Υ/Η που βασίζονται στην πτώση ενός μικρού φράγματος 1-2μ και στη σημαντική ροή των ποταμών και ρεμάτων στη Γερμανία. Εξάλλου το όριο για μικρό Υ/Η στη Γερμανία είναι 1 ΜW και όχι 15 MW που είναι εδώ. Το μικρό σημαίνει και ανανεώσιμο με ελάχιστες και αναστρέψιμες επιπτώσεις.

Στην Ελλάδα ο μέσος όρος και με σημερινά δεδομένα είναι 2 MW και αφού δεν έχουμε τις παροχές των γερμανικών ποταμών, στηρίζεται στην εκτροπή του νερού από την κοίτη σε μήκος που και στο μικρότερο έργο ξεπερνά τα 1.000 μ και φτάνει στα μεγαλύτερα τα 5-6 km και αφήνει στην κοίτη χειμώνα καλοκαίρι μόνο το 30% της θερινής ροής. Η οικολογική παροχή είναι αστείο αφού ξέρουμε πόσο ελάχιστη είναι η θερινή ροή στην Ελλάδα που χρησιμοποιείται ως βάση για τον υπολογισμό της.

Επομένως, οι εδώ εταιρείες δεν μας λένε ότι αν κατασκευάζαμε τα μικρά Υ/Η αλά γερμανικά θα παίρναμε 200 KW ή και 100KW από τα μικρότερης παροχής χειμαρικά ποτάμια και ρέματά μας. Αλλά εμείς ελλείψει οποιουδήποτε θεσμικού πλαισίου, προδιαγραφών, κλπ, αφήνουμε τις κατασκευαστικές να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι με τα αναμενόμενα αποτελέσματα http://www.theodoriana.com/content/view/510/1/lang,el/ (3.4 MW από έναν παραπόταμο του Αχελώου και θέλαν άλλα δύο διαδοχικά στο κατάντη) Το ποτάμι έχει νερό πριν το φράγμα αλλά μπαίνει στον αγωγό εκτροπής και οδηγείται στο στρόβιλο κάποια χλμ πιο κάτω. Αυτό που βλέπετε είναι η "οικολογική" παροχή.

Αυτό είναι το μέλλον στην Πίνδο μόλις ξεπαγώσει το ρευστό από τις τράπεζες.