Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Η EDF και τα παραμύθια της Χαλιμάς στην Κρήτη


Από ότι μαθαίνω, η EDF τάζει και υπόσχεται στην Κρήτη ότι με τα υβριδικά και την αντλησιοταμίευση "θα λυθεί το πρόβλημα της Κρήτης και δεν θα δένει το καράβι με το πετρέλαιο στο λιμάνι καθόλου για την παραγωγή ρεύματος".

Εγώ είμαι ένας πρακτικός archaeopteryx: Βάλτε το σε συμβόλαιο! Βάλτε την ΡΑΕ να τους δώσει ανά κιλοβατώρα ό,τι κοστίζει σήμερα η ηλεκτροδότηση της Κρήτης. Βάλτε ρήτρα να πληρώνονται αυτή την ταρίφα μόνο εάν το δίκτυο λειτουργεί αδιάλειπτα χωρίς να έρχονται πλοία με πετρέλαιο. Φυσικά και θα φύγουν τρέχοντας, γιατί είναι ψεύτες.

Όχι ότι τα ξέρω "όλα" εγώ, ή η Google, αλλά πουθενά στον κόσμο δεν βρήκα μονάδες αντλησιοταμίευσης, της EDF ή άλλου, σαν αυτές που σχεδιάζουν στην Ικαρία ή την Κρήτη, και εάν η EDF λέει ότι έχει σχετική εμπειρία, να σας πει ποῦ ακριβώς το έχει κάνει και να σας δείξει τα νούμερα. (Είχα γράψει, σχετικά, εδώ).

Αυτό που ελπίζει η EDF και οι εδώ πλασιέ της είναι να βγάλουν ότι βγάλουν από τις εργολαβίες, να έχουν σιγουριά από τις φουσκωμένες αιολικές ταρίφες, να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος τα έργα υποδομής και την διασύνδεση Κρήτης με Πελοπόννησο, και τότε, ναι, δεν θα χρειάζεται πετρέλαιο η Κρήτη γιατί θα ηλεκτροδοτείται από το κεντρικό δίκτυο, στο οποίο ελπίζει ο Μουράτογλου και η παρέα του ότι θα χώνουν το αιολικό και, κατά μεγάλο ποσοστό, άχρηστο (για το δίκτυο της Κρήτης) αιολικό ρεύμα!  Με ξένα λεφτά, και ρεύμα από αλλού, και εγώ τάζω ηλεκτροδότηση στην Κρήτη.

Υπάρχουν τρία βασικά νούμερα στην αιολικά απάτη:  1) Πόσο
 ρεύμα παράγουν που να υποκαθιστά συμβατικά καύσιμα. 2) Τι διαθεσιμότητα έχουν (δηλαδή τι ποσοστό του χρόνου, στατιστικά, τροφοδοτούν με ρεύμα το δίκτυο. Και 3) το κόστος.

(1) Στο πρώτο (πόσα καύσιμα θα γλυτώνουν), τα κουκιά είναι μετρημένα:  Η αιολικότατη (με 25.000 φουρφούρια) Γερμανία πετυχαίνει 6-7% της ηλεκτροδότησης (αλλά λιγότερο από 6-7% υποκατάσταση καυσίμου -- δεν λένε, αλλά αμφιβάλλω εάν ξεπερνάει το 3-4%) και ψάχνει για γείτονες κορόϊδα να τους χώνει τα περισσεύματα (που όπως είδαμε με την Πολωνία, δεν τα θέλουν γιατί κάνουν ζημιά στο δίκτυο).  Η αιολικότατη Δανία, δηλώνει ότι έχει 20% αιολικά, αλλά η υποκατάσταση δεν είναι ούτε 10% και αφού το αιολικό ρεύμα τους τούς είναι άχρηστο, το διοχετεύουν περιστασιακά σε Γερμανία και σε Νορβηγία και επανεισάγουν, με χασούρα, υδροηλεκτρικό και πυρηνικό. Και η απόλυτη απόλαυση, για παράδειγμα, γιατί είναι σαφές και ευκολονόητο, είναι τα μικρά Falkands: 40% εξοικονόμηση ενέργειας τους έταζε η Γερμανική Enercon, 6% εξοικονόμηση καυσίμου τους δίνει! Θέλετε να διπλασιάσετε τα ποσοστά λόγω αντλησιοταμίευσης;  Με την ευχή μου. Θέλετε να κατοχυρωθείτε;  ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ, ΡΗΤΡΕΣ (και σιγά μην δεχθούν).

(2) Η διαθεσιμότητα των αιολικών χωρίς αντλησιοταμίευση είναι (στην Ελλάδα) περί το 20-24%. Άντε, 25-27%, εάν στα βουνά της Κρήτης φυσάει πιο πολύ και πιο συνέχεια.  Το βασικό που θα πετυχαίνει η αντλησιοταμίευση είναι την σχετική σταθερότητα ισχύος από αυξομειώσεις στον αέρα. Η αιολική ισχύς πάει με την ταχύτητα του αέρα εις την τρίτη (v^3). Αν φυσάει, ας υποθέσουμε "συνέχεια" (που δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα), 4-8 μποφόρ στα οροπέδια, αυτό είναι 20-74 χλμ/ώρα, αλλά, εις την τρίτη, το 20-74 γίνεται 8.000-405.224 (!) και πολύ θα ήθελα να δώ την τηλεόραση ή την βιοτεχνία του Μανούσου να αντέχει τέτοιες μεταβολές.  Εάν είχε 1 ή 10 ανεμογεννήτριες η Κρήτη, θα χανόταν αυτό το πρόβλημα. Με χίλιες, θα κάψει το δίκτυο. Η αντλησιοταμίευση μπορεί (άσχετα κόστους) να μειώσει αυτό το πρόβλημα.  Η αντλησιοταμίευση δεν θα καλύψει τις μέρες ή τις εβδομάδες με άπνοια (αλλά εάν σας το εγγυηθούν με ρήτρες, γραπτώς, εγώ να φάω το πληκτρολόγιο μου).  Αν έχετε μετεωρολογικά στοιχεία Κρήτης, και τα μεγέθη των υβριδικών, είναι μετρήσιμη η κοροϊδία (ασχέτως κόστους). Πάνω από 8 μποφόρ, τα αιολικά μάλλον θα σταματάνε για να μην γίνουν πυροτεχνήματα, και κάτω από 4 θα είναι εικαστικές παρεμβάσεις στο τοπίο.

(3) Και πάμε στην λυπητερή. Το πόσο κοστίζει σήμερα η ηλεκτροδότηση της Κρήτης θα το ξέρει η ΔΕΗ ή οι Κρητικοί. Ας πούμε "Χ".  Το πόσο θα κοστίζει με διασύνδεση με την Πελοπόννησο, δεν το ξέρω, αλλά ας πούμε "Ψ", και δεν έχει σημασία  Αυτό που ξέρω με βεβαιότητα, είναι ότι είτε με διασύνδεση, είτε χωρίς διασύνδεση, η ηλεκτροδότηση της Κρήτης θα είναι φτηνότερη χωρίς τα αιολικά, με ή χωρίς αντλησιοταμίευση. Εάν διασυνδεθεί η Κρήτη, μία μονάδα αερίου ή κάρβουνου στην Κρήτη θα είναι πολύ φτηνότερη (ανά κιλοβατώρα, στην ζωή του έργου) από τα αιολικά. Το αρχικό κόστος (λεφτά μπροστά) για τα αιολικά και τα τεχνητά νερά θα είναι πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική.  Το κόστος στον τουρισμό, το τοπίο, τα όρνια κλπ, τα αφήνω εκτός.  ΌΠου πάνε τέτοια πράγματα ο τουρισμός μειώνεται κατά 30, ή κατ' άλλους, 40%.

Τέλος επειδή η made in Germany απάτη περιλαμβάνει και φωτοβολταϊκά και ηλιοθερμικά, αν μπουν και τέτοια πράγματα, για "αυτάρκεια" το τριπλασιασμένο κόστος ρεύματος θα δεκαπλασιαστεί.

Με αφορμή σχόλιο του spiral, έψαξα την Κορσική (και την Σαρδηνία), υβριδικά δεν βρήκα, αλλά βρήκα ότι στην Κορσική, οι Γάλλοι, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα των αιολικών ζητούν εγγυήσεις απόδοσεις (performance guarantees) από τους αιολικούς. Για αποτελέσματα, ένα μήνα στο ακουστικό σας... Επομένως καλά σας λέω για εγγυήσεις από τους απατεώνες στην Κρήτη.

Και επειδή έχω αρχίσει τελικά να καταλαβαίνω που το πάει η αιολική αλητεία, θα γεμίσουν τον κόσμο αιολικά, θα το πουλάμε το 20-30% για €100 σε εμάς τους ιθαγενείς, θα εισάγουμε ρεύμα από Τουρκία (σε άγνωστη τιμή, αλλά να προφητεύσω €50-80) και θα τους πουλάμε τα αιολικό που δεν θα ξέρουμε τι να κάνουμε, σε άλλη, άγνωστη, τιμή (να προφητεύσω €40-60). Το φωτοβολταϊκό θα το βάζουμε σε κονσέρβες και θα το στέλνουμε στο Μόναχο να ηλεκτροδοτεί την Ζήμενς.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διάλε τσ απολοιμάρους σου, πού τσι βρίσκεις τσι φωτο??
@katalytikos

archaeopteryx είπε...

τσι φτιάχνει ο a. vulgaris από το γκουγκλ. Ψάξε πχ EDF mouratoglou "εικόνες"

spiral architect είπε...

Στην Κορσική π.χ., η EDF έχει κάνει άραγε ένα τέτοιο πρότζεκτ;
Μια χαρά μεσογειακό νησί είναι κι αυτό.
Μόνο που ανήκει στη Γαλλία!
(Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει στη Γαλλία;)

archaeopteryx είπε...

δεν έχω βρει από μηχανές αναζήτησης... με εξαίρεση ένα παλιό στην Δανία...

archaeopteryx είπε...

spiral, έβγαλες λαβράκι. Στην Κορσική, ακριβώς επειδή οι Γάλλοι ξέρουν τι είναι και δεν είναι τα αιολικά ζητούν performance guarantee από υποψήφιους αιολικούς:

Στην Κορσική μεταφέρθηκαν το 2010 25ΜW συμβατικής ηλεκτροδότησης (υψηλή τάση) που φαίνεται να είναι γεννήτριες πετρελαίου. Το 2010 συζητήθηκε προμήθεια 95 αιολικών MW αλλά υπάρχει το πρόβλημα ότι οι ΑΠΕ δεν είναι αποτελεσματικές σε μη διασυνδεδεμένα δίκτυα (γιατί φαίνεται πόσο άχρηστες είναι, ενώ σε μεγάλα δίκτυα χάνονται). While supporting the growth of wind power on small non-interconnected grids, the Government also aims to reduce its potential adverse impact on such isolated grids. For that purpose, bidders are required to provide a "production guarantee", which will require the implementation of production forecast systems and energy storage facilities. Such "production guarantee" systems represent a technological leap forward, in relation to which the bidders are expressly required to provide insights into their research and development programs and partnerships with research institutions or specialized companies.

H Σαρδηνια έχει 54 τεχνητές λίμνες για ύδρευση και ηλεκτροπαραγωγή. Έχει περάσει «τεράστια» αναδάσωση, και έχει αιολικά (467 εγκατεστημένα μεγαβάτ) , φωτοβολταϊκά και πειραματικά ηλιοθερμικά. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Σαρδηνία είναι διπλάσια από ότι στην Ιταλία και τριπλάσια από τον μέσο όρο της ΕΕ αλλά δεν εισάγει και έχει πλεόνασμα ρεύματος. Έχει διασύνδεση από το 2009 με Ιταλία (και φαίνεται και παλαιότερη με Κορσική) και σχεδιάζεται και υποβρύχια διασύνδεση αερίου με την Αλγερία το 2012. Η Σικελία έχει 792 εγκατεστημένα αιολικά μεγαβάτ, και Μαφία

spiral architect είπε...

Τέλος πάντων όποιος ισχυρίζεται ότι ένα μη διασυνδεδεμένο νησί όπως η Κρήτη, θα έχει ηλεκτρενεργειακή αυτάρκεια (προ πάντων!) και δευτερευόντως επάρκεια διαθέσιμης ισχύος με οποιονδήποτε συνδυασμό ΑΠΕ:
- Είτε έχει βρει τη "λυδία λίθο" της αυτάρκειας.
(οπότε εμείς πρέπει να φάμε κοκκινιστά τα πτυχία μας και μετά χορτάτοι να πάμε για ψάρεμα!)
- Είτε είναι κοινός ψεύτης, εκμεταλλευόμενος την άγνοια επί τεχνικών θεμάτων του πληθυσμού, συνεπικουρούμενος από παπαγαλάκια, αβανταδόρους και μιζαδόρους.

Δείξτε μου ένα (αριθμητικά: 1) μη διασυνδεδεμένο νησί σε όλη την υφήλιο, που να τροφοδοτείται μόνο από ΑΠΕ και θα γίνω διαπρύσιος κοινωνός και κήρυκας της τεχνολογίας σας!

Μόνο ένα ...

George Mantjoros είπε...

Αρχαιοπτέρυγα.....
Γράφεις αρθρα πού τζακίζουν κόκκαλα στο θεμα της ''πράσινης απάτης''.

Μεχρι σήμερα δεν εχουμε δεί καμοία ''επίσημη'' αντίδραση , έγγραφη απάντηση, η εστω καποιο σχόλιο απο την αλλη πλευρα.
Επισης καμοία εισαγγελική έρευνα σε ενα τόσο μεγάλο έγκλημα εναντίον των Ελλήνων.
Γιατί,τι πιστεύεις?

archaeopteryx είπε...

sagini, βασικά αγνοούν την κριτική θεωρόντας ότι ξέρουν και ότι είμαστε γραφικοί ή άσχετοι.

Βασικά δεν ξέρουν που να κρύψουν τις ζημιές του ΔΕΣΜΗΕ (ΑΠΕ και αέριο) και τις ΔΕΗ (προετοιμασία για ΄...απλευθέρωση).

Οι πολιτικοί είναι άσχετοι αλλά "ακούνε" τους αιολικούς που "χαμογελούν και ομιλούν την ελληνική".

Αυτός που τσακίζει κόκκαλα είναι ο spiral (αυτός με έβαλε να σκαλίσω την Κορσική -- το performance guarantee διώχνει κάθε απατεώνα, Έλληνα, Γάλλο ή Γερμανό).

Ανώνυμος είπε...

http://www.energeiakozani.gr/