Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Η κηδεία της Κύθνου πήρε αναβολή. Τα κόλλυβα στο ψυγείο για να μην μπαγιατέψουν


"Φίλε αρχαίε, η κηδεία ανεβλήθη, πλην όμως ο υποψήφιος νεκρός μαζί με τα κόλλυβα μπήκαν στο ψυγείο και περιμένουν.

Να σημειωθεί ότι ο νυν αντιδήμαρχος ( δικηγόρος) δήλωσε ανοιχτά ότι θα καταψηφίσει το όλο θέμα. Αυτή του η στάση είναι παλιά γιατί είχε αντιταχθεί και στην διασύνδεση του νησιού. Διότι ως γνωστόν διασύνδεση σημαίνει δυνατότητα εισαγωγής και κυρίως εξαγωγής ρεύματος, άρα βάλτε αιολικά να εξάγουμε.

Ήδη υπάρχει περίπτωση που ντόπιος ανακάλυψε ανεμογεννήτρια μέσα στο χωράφι του ή πάνω στο όριο με τον διπλανό (φαίνεται δεν βγαίναν τα Δ) και η πλάκα είναι ότι ο ίδιος είναι και δημοτικός σύμβουλος, προβλέπω πολύ ροκ καταστάσεις."

Ας μην ήταν δημοτικός σύμβουλος, και απλά θα έχανε το χωράφι του..., λέω εγώ.

Τα νησιά, δεν έχουν τους χώρους που έχουν τα βουνά:  "φτενό στα πόδια σου το χώμα για να μην έχεις που ν' απλώσεις ρίζα και να τραβάς του βάθους ολοένα και πλατύς επάνου ο ουρανός για να διαβάζεις μόνος σου την απεραντοσύνη". Αυτά είναι, ήταν, τα νησιά.   Ό,τι ακούω από νησιά, εμένα μου ακούγεται σαν καταπατήσεις με την συνέργεια των Δήμων (ή μάλλον ατόμων σε Δήμους), ή άλλων, από μέσα ή από έξω που συνεργάζονται με αυτούς, με σκοπό την καταπάτηση.Αν τα αιολικά στα βουνά είναι έγκλημα, στα νησιά, απλά, δεν χωράνε.

Και δεν μπαίνουν για να εξάγουν ο,τιδήποτε. Μπαίνουν για τα χιλιαρικάκια. Πράσινα αειφόρα χιλιαρικάκια. Τα χιλιαρικάκια δεν είναι σε φακελάκια, όπως άλλοτε. Είναι σε υποσχέσεις, για διανοίξεις και τα χωματουργικά στον κουμπάρο, μπετά στον μπατζανάκη, υπηρεσίες φύλαξης στον ανιψιό,  οι αμοιβούλες στον τοπογράφο. υλικά περίφραξης στον μαντρά -- έτσι ελπίζουν και τρέχουν.  Μερικοί από αυτούς μπορεί να είναι και οι ίδιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Και ποσοστά (αν οι ανεμογεννήτριες ανήκουν σε κάποιον άλλον, γιατί λίγοι, σε τέτοια μέρη, έχουν την δυνατότητα να πάρουν δικές τους (τότε θα είναι βροχή τα χιλιαρικάκια -- έτσι νομίζουν, έτσι ακούνε, αλλά αγνοούν ποιοί πληρώνουν τα χιλιαρικάκια).

Οι διασυνδέσεις χρειάζονται γιατί χωρίς αυτές, φαίνεται πόσο άχρηστα είναι τα αιολικά. Στα μη διασυνδεδεμένα) νησιά Falklands, έταζαν στους ...Ιθαγενείς 40% εξοικονόμηση ενέργειας με αιολικά. Μετρήθηκε 4-8% εξοικονόμηση καυσίμου, αντί 40%!  Η Δανία μπορεί και ισχυρίζεται πολλή αιολική παραγωγή επειδή το αιολικό ρεύμα χάνεται (α) στο ασύγκριτα μεγαλύτερο Γερμανικό δίκτυο (όπου δεν έχει καν αντίκτυπο) και (β) στα Υ/Η της Νορβηγίας όπου αντλεί νερό, και επανεισάγεται με ζημιά στον Δανό καταναλωτή. Οι Δανοί ηλεκτροδοτούνται από κάρβουνο και μαζούτ.Μόστρα είναι τα αιολικά.

Τα αιολικά δεν έχουν σχέση με ενέργεια. Έχουν σχέση με αρπαχτές, χιλιαρικάκια, και στα νησιά, από ό,τι ακούγεται, με καταπατήσεις γης.

13 σχόλια:

spiral architect είπε...

Πόσο μ' αρέσουν οι "καινοτόμες" μελέτες.

Υλικά για μια επιτυχημένη συνταγή:

- Ένα τετραπύρηνο πισί με οθόνη 25''.
- Ένα Google Earth.
- Ένας laser εκτυπωτής (προαιρετικός)
- Μια σταθερή ADSL γραμμή και ένα smartphone με μεγάλη οθόνη και πάγιο.
- Ξεκλείδωτα συρτάρια στο γραφείο.
- Το χαμόγελο της επιτυχίας. (υποχρεωτικό)

Εκτέλεση:
Κάνουμε μια τυχαία διασπορά πράσινων τριγώνων σε ένα νησί της επιλογής μας.
Τώρα αν δεν χωράνε τα τριγωνάκια στην περιορισμένη έκταση ενός νησιού, μην ανησυχείτε: Ένα zoom in αλλάζει την οπτική που βλέπουμε τα πράματα.

Φροντίζουμε το συρτάρι να χάσκει ανοικτό.

Καλή όρεξη!

spiral architect είπε...

Σημαντικό:
Δεν επισκεπτόμεθα επ' ουδενί δια ζώσης το νησί. Για να επισκεφθούμε ένα νησί υποχρεωτικά μπαίνουμε σε πλοίο (που καίει πετρέλαιο) ή όπου υπάρχει υποδομή μπαίνουμε σε αεροπλάνο (που καίει κηροζίνη).

Φροντίζουμε λοιπόν με κάθε τρόπο να αφήσουμε μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα κατά τη διάρκεια της μελέτης μας

Προσοχή στο συρτάρι σας και στα τυχόν άσχετα χέρια που παρεισφρήσουν εντός αυτού.

Ανώνυμος είπε...

την καλημέρα μου, [καλή βδομάδα κ καλό μήνα].
ζητώ προκαταβολικά συγνώμη που θα γράψω κάτι "άσχετο".
όπως λέει το defencenet σε άρθρο του "Μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σε συνδυασμό με την ολιγωρία της Πολιτείας οδηγεί στην ακύρωση μιας από τις σημαντικότερες επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας στην χώρα, του Τεχνολογικού Πάρκου Ακρόπολις.

Το σχέδιο δημιουργίας του Τεχνολογικού Πάρκου με την επωνυμία «Ακρόπολις» προέβλεπε τη δημιουργία μιας ελληνικής Silicon Valley σε χώρο παλιού λατομείου στις Αφίδνες στην Πάρνηθα, όπου θα στεγάζονταν 127 ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Οι εταιρείες αυτές, είχαν επενδύσει τα τελευταία χρόνια περίπου 12 εκατ. ευρώ για την επένδυση του Τεχνολογικού Πάρκου, ευελπιστώντας ότι το project θα δημιουργούσε περίπου 8.000 νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες και διοικητικούς υπαλλήλους και θα έφερνε επενδύσεις συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, με την απόφασή 2880/2012 του Συμβουλίου της Επικρατείας το σχέδιο καταρρέει καθώς το ΣτΕ ακυρώνει το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο ορίζεται ως περιοχή της επένδυσης η Πάρνηθα. Οι δικαστές βάσισαν την απόφασή τους στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένα χώρος βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας αλλά και στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, το οποίο προβλέπει προστασία των ορεινών όγκων και ανάσχεση της εξάπλωσης των πόλεων."
Βλέπουμε τα 2 μέτρα κ 2 σταθμά [θυμάστε την απόφαση υπέρ αιολικών σε καμμένες εκτάσεις!! σε βουνό], για το πως βλέπει την ανάπτυξη η "τυφλή" δικαιοσύνη.
unfair

spiral architect είπε...

... Το σχέδιο δημιουργίας του Τεχνολογικού Πάρκου με την επωνυμία «Ακρόπολις» προέβλεπε τη δημιουργία μιας ελληνικής Silicon Valley σε χώρο παλιού λατομείου στις Αφίδνες στην Πάρνηθα, όπου θα στεγάζονταν 127 ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. ...

Αυτό να το εκλάβω σαν αστείο; Ποιες είναι αυτές οι "ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας";
Μήπως το Πλαίσιο και το Μουλτιράμα;
Ή μήπως ο Μήτσος που φτιάχνει από το σπίτι του applications για android phones και tablets και τις ανεβάζει στο android market;
Ή μήπως η εταιρεία του πρώτου ελληνικού smartphone που φτιάχνεται στην Κίνα;

Εδώ καταρρέει η ορίτζιναλ Silicon Valley (οι αρχιδάτοι) και θα έφτιαχναν ελληνική τοιαύτη οι μουνούχοι;

Όσο techno-freak και να είμαι δεν παύω να βλέπω ότι αυτές οι εταιρείες είναι εταιρείες εντάσεως κεφαλαίου και υψηλού ρίσκου κάτι που δεν μας χρειάζεται άμεσα. Χρειαζόμαστε ελληνική πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή για να μην πεινάσουμε και όταν σταθούμε στα πόδια μας και με τις δικές μας δυνάμεις την ψάχνουμε στην υψηλή τεχνολογία.

Αυτό το σκηνικό έχει ανακοινωθεί από τις αρχές του αιώνα, έχουν περάσει 12 χρόνια και ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα δεν έχω ακούσει.
Δυστυχώς οι επιστήμονες του κλάδου, (μαθηματικοί, φυσικοί, πληροφορικάριοι, κομπιουτεράδες κλπ) το'χουν σκάσει εδώ και κάτι χρόνια στο εξωτερικό (brain leakage) μην πιστεύοντας τις φούσκες των ονειροπαρμένων νεοφιλελέδων!

Να πω ότι καλά έκαναν τελικά και το'κλεισαν το μαγαζί "Ακρόπολις"; Το λέω μετά πόνου ψυχής ...

archaeopteryx είπε...

Κάτι δεν καταλαβαίνω με τεχνολογικό πάρκο στην Πάρνηθα...

archaeopteryx είπε...

Spiral, είναι όπως τα λες. Έχω άλλες τρεις περιπτώσεις με τρίγωνα που μπαινοβγαίνουν σε ιδιοκτησίες

archaeopteryx είπε...

θα πεινάσουμε, αλλά θα έχει προσφορές αποφάγια στο Λιντλ.

spiral architect είπε...

Καμπάνες "υψηλής τεχνολογίας" βαρούν στη Κίνα.

Μπορούμε να δουλέψουμε για να κάνουμε ένα πραγματικό τεχνολογικό άλμα; Γιατί όλα αυτά (Α/Γ, Φ/Β, απλικέισο και γενικά ότι μας σερβίρεται σαν τεχνολογία, καινοτομία, πρασινιά κλπ) είναι μυρωδικά σε ξαναμαναζεσταμένο φαγητό που σερβίρεται το ίδιο εδώ και ένα αιώνα.

Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς απλικέισο, αλλά με αξιοπρέπεια;

Ανώνυμος είπε...

Θα έχει ενδιαφέρον αν στην Τζιά, όπου παραθερίζουν και γουικεντάρουν επώνυμοι θα μπούνε φουρφούρια.

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

Κάτι που ίσως να μην είναι ευρέως γνωστό για τους μπετατζήδες: η αμοιβή τους εξαρτάται άμεσα από τα κυβικά μπετόν του έργου.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο σχεδιάζουν και εκπονούν έργα ένταση μπετόν, πολλού μπετόν. Γήπεδα τένις που μπορούν να στηθούν με μια απλή ισοπέδωση χώρου, κρύβουν από κάτω τερατώδεις μπετονιένιες θεμελιώσεις. Για απόδειξη ανεβείτε στα αστικά άλση της Αθήνας και ρίξτε μια ματιά στα έργα εξωραϊσμού και ανάπλασης και μετρήστε κυβικά μπετόν.

Νομικά και τεχνικά δεν είναι κομπίνα αφού όντως βάζουν το μπετόν που προβλέπεται. Η αρχή γίνεται πολύ πιο πριν, στο στάδιο της σύλληψης της ιδέας για την αμοιβή επί κυβικών μπετού.

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

@spiral architect, έχεις δίκιο που εκφράζεσαι αρνητικά για το πως είναι οι ελληνικές εταιρίες τεχνολογίας. Το σκεπτικό μου ήταν προς 2 κατευθύνσεις.
Α. πως η δικαιοσύνη έχει 2 μέτρα κ 2 σταθμά.
Β. πως χρειαζόμαστε για μια σωστή ανάπτυξη ένα τεχνολογικό πάρκο [προσωπική επιθυμία/εκτίμηση (αν κ είμαι μόνο χρήστης τεχνολογιών)]. Εξάλλου, υπάρχουν πολλοί Έλληνες που έχουν το μεράκι της δημιουργίας.
Επαναλαμβάνω, πως τα λέω αυτά σε θεωρητικό επίπεδο.
unfair

spiral architect είπε...

Σαφώς και το χρειαζόμαστε, αλλά έρευνα στην Ελλάδα ποτέ δεν υπήρξε, πλην εξαιρέσεων εντοπισμένες σε κάποια τμήματα κάποιων πανεπιστημίων.
Για τις εταιρείες και ποια ήταν η έρευνά τους δεν έχω δει "φως".
(και ούτε κι εταιρείες)
Έρευνα σε αποτελεσματικότερες μεθόδους μάρκετινγκ ... όσες θέλεις. Έτσι κι αλλιώς εμείς τις πληρώναμε αγοράζοντας τα προϊόντα τους.

Στην κατάσταση που είμαστε τα τεχνολογικά πάρκα είναι ... "ραπανάκια για την όρεξη". Οχι ότι δεν θα'πρεπε να υπάρχει αλλά ...

Α, ναι και κάτι άλλο: Οι μετέχουσες εταιρείες στο "Ακρόπολις" έριχναν κάνα φράγκο για έρευνα, ή περίμεναν να τις χρηματοδοτήσει το κράτος;
(χμμ ...)

archaeopteryx είπε...

τα αιολικά αποφεύγουν νησιά με επώνυμους. Οι επώνυμοι εκτός από επώνυμοι έχουν δικηγόρους, κονέ με πολιτικους...