Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Τα 1.000 φωτοβολταϊκά μεγαβάτ της (παγ)Κρήτης


http://www.energypress.gr/news/Arsh-toy-mplokoy-zhtane-oi-Krhtikoi-gia-fwtoboltaiko-ergo-1000-Megabat

Ναι, υπάρχει χώρος και αιτιολογία για φωτοβολταϊκή ισχύ αιχμής στην Κρήτη. Αλλά πρώτα λύνουμε, φτηνά, την ισχύ βάσης και μετά την αναγκαστικά ακριβότερη ισχύ αιχμής. Το έργο δεν στέκει για πολλούς και διάφορους λόγους, αναλόγως σκοπιάς.  Και δεν τσιμπάω (πλέον) σε εταιρίες λαϊκής βάσης, ειδικά όταν από πίσω είναι η "Παγκρήτια" και οι πασοκοφορείς...

1. Ο πιο κυνικός λόγος είναι ότι όλα τα βαριά επιδοτούμενα προγράμματα με ΑΠΕ βασίστηκαν σε παραδοχές του 1995-2000 ότι "λεφτά υπάρχουν", άντε να τονώσουμε την Γερμανική Ευρωπαϊκή οικονομία. (α) Λεφτά δεν υπάρχουν. (β) Η προώθηση Γερμανικών εξαγωγών προσέκρουσε στους Κινέζους. (γ) Θέμα χρόνου να μπούν δασμοί στα Κινέζικα. Και (δ) με δασμούς στα Κινέζικα και χωρίς λεφτά... Εεεε... πολύ χλωμή η άσκηση. Αν μη τι άλλο, είναι άγνωστη η τιμή αγοράς των φωτοβολταϊκών για την δουλειά. Πριν τους δασμούς;  Μετά τους δασμούς;  Μπορεί οι Παγκρήτιοι να νομίζουν ότι θα "κονομήσουν", ή να έχουν συμφωνήσει (κινέζικες) τιμές.  Δεν γίνεται, όμως, ούτε για τους Παγκρήτιους, ούτε για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης η φασαρία. Για να πουλάνε οι Γερμανοί γίνεται.

2. Αν η Κρήτη έχει ρεύμα που φτάνει τα €150/MWhr ή στα ΥΚΩ (τι να κάνουμε Κρήτη είναι αυτή), ή, καλύτερα, μία φτηνή μονάδα βάσης για την Κρήτη!  Αν η ετήσια συνολική ζήτηση της Κρήτης είναι 3.000.000 MWhr, διορθώστε με, αυτό είναι 350-500 MW ισχύς (350*365*24).  Φυσικά υπεραπλοποιώ).  Τα 1.000 MWp των Παγκρήτιων θα κοστίσουν, τάξη μεγέθους, €1,5 δις. που θα αποπληρωθεί από επιδοτούμενο ρεύμα. Με €1,5 δις κεφάλαιο η Κρήτη ΑΝΕΤΑ φτιάχνει την πιο κυριλέ μονάδα βάσης 350 MW, και θα έχει ρεύμα 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, και όχι μόνο όταν έχει Παγκρήτιο ήλιο. Μην τρελαθούμε. Αν οι Παγκρήτιοι είχαν την ευθύνη της ηλεκτροδότησης ΟΛΗΣ της Κρήτης, 356/24, φυσικά και δεν θα έδιναν €1,5 δις για ηλεκτροδότηση 5-6 ωρών την ημέρα, 250-280 μέρες τον χρόνο.

3. Παρακαλώ μην μας κοροϊδεύετε:  Οι 2.000 GWhp δεν έχουν σχέση με τις 3.000 GWh ζήτηση της Κρήτης. Το πολύ πολύ με 1.000. Οι υπόλοιπες, θα είναι επιδότηση από τα υπόλοιπους Έλληνες. Οι ΑΠΕ βασίζονται στην απάτη της πυραμίδας. Βγαίνουν λεφτά όταν βάλεις εσύ, και σε πληρώνουν οι υπόλοιποι. 'Ορα, π.χ, οι "επενδυτές" που σκούζουν για τις πληρωμές τους. Αν όλοι είμαστε "επενδυτές" και χρεώναμε ο ένας τον άλλο, φυσικά και δεν θα έστεκε.

4.  Ξεχάστε της εταιρίες λαϊκής βάσης. Καλές αλλά για Πασόκους σε καιρό φούσκας. Έχω ξαναγράψει ότι παν να φάνε τα λεφτά της Παγκρήτιας. Υπάρχει τρόπος να μην τα φάνε. Να φορέσουν την απάτη στην λαϊκή βάση. ΚΑΙ αυτό το έργο το είδαμε, ΚΑΙ στην Κρήτη, και ο νοών νοείτω.

5.  Πίσω και κάτω από όλα αυτά υποβόσκουν αβεβαιότητες. Πόσο ρεύμα η Ελλάδα;   Πού θα είναι το αέριο σε 3 χρόνια;  Ποιό αέριο;  Θα ισχύει το 20-20-20 το 2015;  Με τα Υ/Η; Χωρίς;  Η Ελλάδα ή η Κρήτη έχουν περίεργο ηλεκτροδοτικό σχεδιασμό που από μόνος του εμπεριέχει εξωγενείς αβεβαιότητες. Αν σχεδίαζα, θα ακολουθούσα το βιβλίο από το σχολείο. Το βιβλίο δεν αλλάζει (και δεν είμαι υποψήφιος σχεδιαστής, αλλά ευχαρίστως χαρίζω το βιβλίο).

Και, όπως έγραψα και στο φαίησμπουκ, αν τα 1.000 φωτοβολταϊκά μεγαβάτ της Παγκρήτιας είναι λίγο μούφα, τα 2.000 αιολικά μεγαβάτ των EDF/Κοπελούζου/Περιστέρη κλπ, είναι έγκλημα (και ενεργειακά πολύ πιο άχρηστα -- τα φ/β τουλάχιστον καλύπτουν ισχύ αιχμής

2 σχόλια:

Πειραχτήρι είπε...

Άντε να εγκατασταθούν τα 1000 MW της Παγκρήτιας. Κι άντε να περάσει ένα σύννεφο πάνω από τις εγκαταστάσεις. Ποιός θα τροφοδοτήσει τότε ομαλά το νησί, αφού δεν υπάρχουν μονάδες αερίου να βάλουν μπροστά; Το ντήζελ; ο Αθερινόλακκος; τα Λινοπεράματα;

archaeopteryx είπε...

Δεν τους νοιάζει... τους νοιάζει 1) να βάλουν πολλά φ/β 2) με σημερινό καθεστώς επιδοτήσεων και 3) να χώσουν τις μετοχές στην Λαϊκή Βαση.

Σίγουρα όχι οι σβούροι...