Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Η ηλιακή δραστηριότητα στο τέλος του 20ου αιώνα, η υψηλότερη των τελευταίων 9.000 ετών


Χτες, στην ανάρτηση με τις μεσοπαγετώδεις τα τελευταία 400.000 χρόνια, ανέφερα ότι το 2009, ο Ήλιος ήταν εξαιρετικά "ήσυχος", όπως επίσης και στα τέλη του 2012.  Αυτό μπορεί να συνδέεται με τα κρύα, των τελευταίων ετών (όπως μπορεί και η πρόχειρη επισκόπηση των γραφημάτων να προμηνύει και ...άλλα κρύα -- αλλά εγώ δεν είμαι ειδικός για να το πω).

Τώρα μία νέα μελέτη, πάλι βασισμένη σε πυρήνες πάγων, λέει ότι, στα τέλη του 20ου αιώνα, η ηλιακή δραστηριότητα ήταν η εντονότερη των τελευταίων 9.000 ετών.   Η μελέτη βλέπει επίσης αντιστοιχία, στις τελευταίες χιλιετηρίδες, μεταξύ ηλιακής δραστηριότητας και του κλίματος στην Ασία (όπως αυτό εκτιμήθηκε από σταλαγμίτες σε σπήλαιο της Κίνας). Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενη δημοσιευμένη μελέτη με αντίστοιχο συμπέρασμα για τα τελευταία 11.500 χρόνια. Οι μηχανισμοί με τους οποίους ο Ήλιος επηρεάζει το κλίμα είναι κάθε άλλο παρά απλοί, και μία γεύση εδώ, όπου αναφέρονται η κοσμική ακτινοβολία, η επίδραση του Ήλιου στην κυκλοφορία των ωκεανών, το όζον, (που φαίνεται εξαφανίζεται πάλι λόγω κρύου στην ...στρατόσφαιρα, αλλά επηρεάζεται και από κοσμική ακτινοβολία), και τα μαγνητικά πεδία του Ήλιου.  Δεν είναι δηλαδή απλά και μόνο το "πόσο ηλιακή ακτινοβολία δεχόμαστε", και μικρές αλλαγές σε άλλες, εξωγήινες παραμέτρους είναι, φαίνεται, σημαντικές. Αλλά αυτά, είναι έρευνα, επιστήμη. Δεν προσφέρονται ούτε για προπαγάνδα ούτε για φόρο άνθρακα, ούτε για Νοστράδαμους να λένε αρλούμπες για να πουλήσουν αιολικά και βιοκυματικές παντόφλες. Δεν είναι ούτε απλά, ούτε ευνόητα. Αλλά τουλάχιστον ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι γεμάτος από Ηλιακές θεότητες...

Το αρχικό άρθρο το είδα στο http://www.thegwpf.org/solar-activity-20th-century-highest-levels-9000-years/

Χωρίς να είμαι ειδικός, από την αρχή "πίστευα" ότι για λόγους τάξεων μεγεθών, αν μη τι άλλο, το Κλίμα της Γης επηρεάζεται βασικά από τον Ήλιο. Επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες. Πιο σημαντικά, τα περί Ήλιου και κοσμικής ακτινοβολίας είχε πει και ο Σταύρος Αλεξανδρής: "...η κινητήρια δύναμη που προκαλεί τις κλιματικές μεταβολές του πλανήτη είναι κυρίως οι διακυμάνσεις στο πλήρες φάσμα της ακτινοβολίας του ήλιου καθώς και οι γεωμαγνητικές αλλαγές..." (και εδώ), και άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: