Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Η φθηνή ενέργεια είναι ο πιο διαφανής και δίκαιος τρόπος για να στηρίξει μια χώρα τη βιομηχανία και την οικονομία της


«Η φθηνή ενέργεια είναι ο πιο διαφανής και δίκαιος τρόπος για να στηρίξει μια χώρα τη βιομηχανία και την οικονομία της. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να συμβαδίσουμε στον δρόμο προς την πραγματική ανάπτυξη, χωρίς επιδοτήσεις, χωρίς φοροαπαλλαγές και με ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους. Η βιομηχανία σήμερα αναζητά συνομιλητή όχι για να κινδυνολογήσει αλλά για να βρει βιώσιμες λύσεις για την επιχειρηματικότητα, την παραγωγή, την απασχόληση και την εθνική μας οικονομία.»

30/1/13 Δελτίο Τύπου ΕΒΙΚΕΝ:  Συνεχής υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής βιομηχανίας λόγω έκρηξης του ενεργειακού κόστους

30/1/13 Παρουσίαση EBIKEN:  Ανάπτυξη ή Αποβιομηχάνιση;

30/1/13 Energypress:  Στο 50% των συνολικών δαπανών το ενεργειακό κόστος

Οι 10.000 άμεσες θέσεις εργασίας είναι σημερινές, υπαρκτές. Δεν είναι Πράσινα Παραμύθια...


Εγώ δεν είμαι η ...ΕΒΙΚΕΝ, και εστιάζομαι κυρίως στο γιατί, ασχέτως ενεργειακών επιλογών, οι ΑΠΕ όπως μας τις σερβίρουν είναι μία ακριβή ανακατωσούρα. Το ότι το ίδιο βλέπει και η ΕΒΙΚΕΝ είναι επειδή η αλήθεια είναι ίδια για όλους.

Υπάρχουν ενεργειακές επιλογές, και δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, μόνο χρειάζεται να δούμε πού βρισκόμαστε, πού θέλουμε να πάμε, τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, τι περιορισμοί, τι είναι πραγματικός περιορισμός, τι φτιαχτός, τέτοια απλά πράγματα. Οι δικές μου προτροπές είναι καταγεγραμμένες (π.χ εδώ και εδώ).  Φυσικά, αυτό τον καιρό, δεν υπάρχουν εύκολα λεφτά, ούτε για αποπληρωμή αντιπαραγωγικών ταριφών, ούτε αρχικά κεφάλαια για μεγάλες νέες επενδύσεις. Άρα, ζητείται "χρυσή τομή".  Που όμως να έχει στόχο την φθηνή και απρόσκοπτη ενέργεια, και όχι αρλούμπες και πρίζες από τον ουρανό.

Είτε λόγω ύφεσης, είτε λόγω Φουκουσίμα, είτε λόγω πραγματικότητας, είναι σαφές ότι και η Γερμανία έχει ζοριστεί με τα οράματα περί Energiewende, και οι γείτονές της το ίδιο, και τουλάχιστον δύο μεγάλα μέλη της ΕΕ, η Πολωνία και η Αγγλία έχουν αμφισβητήσει τις διάφορες επιταγές των "δήθεν" Βρυξελλών. Όσο για την Γαλλία, αν η (κρατική και μονοπωλιακή) EDF ευαγγελίζεται αιολικά εδώ, δείτε τι κάνει στην χώρα της. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Δεν υπάρχουν "Βρυξέλλες". Υπάρχουν συμφέροντα Γερμανών, Γάλλων, Ισπανών, Δανών, Ιταλών και, ναι, Ελλήνων. Να κοιτάξουμε τα δικά ΜΑΣ συμφέροντα, και όχι αυτά των πλασιέ και αντιπροσώπων ξένων συμφερόντων.  Αν ζορίζονται οι Γερμανοί με τα δικά τους σχέδια, που εξυπηρετούν δικές τους σκοπιμότητες, καλό είναι να μάθουμε κάτι από την εμπειρία τους, όχι από το τι μας λένε οι πλασιέ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: