Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Tο καλαμπόκι, τα βιοκαύσιμα, η πείνα, το πετρέλαιο και ο πληθωρισμός


http://www.nytimes.com/2013/01/06/science/earth/in-fields-and-markets-guatemalans-feels-squeeze-of-biofuel-demand.html?_r=0


Ο νόμος για αναγκαστική ποσόστοση βιοκαυσίμων στις ΗΠΑ προκαλεί ...διατροφική φτώχεια στην Γουατεμάλα. Κοινώς, πείνα. Ή//και πληθωρισμό.  Δεν τους αναγκάζει κανείς να δίνουν καλαμπόκι για συμπλήρωμα οινοπνέυματος σε βενζίνη, αλλά όταν επιδοτείς ή αναγκάζεις το κάψιμο του καλαμποκιού, ακριβαίνει το καλαμπόκι. Αλλά ακριβαίνει και η βενζίνη στις ΗΠΑ.


Όχι τόσο σε σταθερά δολάρια από όσο σε ονομαστικά. Βασικά ακριβαίνει το πετρέλαιο, και σε ονομαστική και πραγματική τιμή. Για αυτό και τα βιοκαύσιμα που παράγονται από τρόφιμα είναι κάτι μεταξύ απάτης και εγλήματος. Προτιμώ τα κυανοβακτήρια.



Μην ξεχνάτε, η Ιστορία του Κόσμου από το 1850 περίπου και μετά είναι η Ιστορία του Πετρελαίου. Μέχρι τότε ήταν οι ...φάλαινες για σπερματσέτα στους Βόρειους, λυχναράκια πήλινα στην περιοχή μας... 


Πετρέλαιο ...υπάρχει. Φτηνό πετρέλαιο; Εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει, αλλά σε ...αποπληρωρισμένες τιμές; Λογικά πετρέλαιο υπάρχει, αλλά και η ζήτηση έχει αυξηθεί... Άπω Ανατολή λέγεται, και οι φτωχοί του κόσμου που δουλεύουν φτηνά και θέλουν αυτοκίνητα, και το παγκόσμιο εμπόριο δουλεύει με πετρέλαιο. Το πετρέλαιο πάει βασικά στις μεταφορές. Βολικό καύσιμο...   Πώς τους πείθεις όλους αυτούς, και να θέλουν αυτοκίνητα (ή να μην θέλουν αυτοκίνητα) και να δουλεύουν φτηνά, και να μην θέλουν φτηνό πετρέλαιο; Δεν ξέρω, αλλά τα βιοκαύσιμα από καλαμπόκι είναι φούσκα.

Τα παρακάτω γραφήματα μού λένε ότι ο "πληθωρισμός" δεν είναι ικανή εξήγηση του πληθωρισμού (!) Ο χρυσός δεν τρώγεται, και όταν ανεβαίνει ο αποπληθωρισμένος χρυσός, εμένα μου λέει ότι ο πραγματικός πληθωρισμός είναι μεγαλύτερος από τον ονομαστικό πληθωρισμό... Αλλά αυτά είναι για γλωσσολόγους, ιστορικούς και οικονομολόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: