Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Γράμμα στον νέο Υπουργό Ενέργειας -- Υπάρχει Εθνική λύση



Η σημερινή χαμηλή Οριακή Τιμή Συστήματος εκτοξεύει τα "πράσινα" ελλείμματα και αποκαλύπτει τα πραγματικά αίτια για την πανάκριβη τιμή του ρεύματος.  Σε συνθήκες χαμηλής ζήτησης αποδεικνύεται πράγματι ότι το σημερινό ηλεκτρικό σύστημα είναι αντιοικονομικό όπως σωστά υποστηρίζει η ΔΕΗ αλλά και οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές .

Ακούγεται τρελό , είναι όμως πέρα για πέρα αλήθεια.

Οξύτατο θα παραμείνει το πρόβλημα για το ΔΕΣΜΗΕ ακόμη και στην περίπτωση που τελικά πάρει το δάνειο ( 350 εκατομ. ευρώ ) απο το Ταμείο Παρακαταθηκών . Αν δοθούν τελικά τα λεφτά (ελπίζουμε οχι ) απο την νέα κυβέρνηση θα είναι ένα νέο σκάνδαλο , αφού ο ΔΕΣΜΗΕ σύντομα θα ζητάει ξανά κεφάλαια , για να πληρώσει τους ΑΠΕτζηδες. Αυτό εξ άλλου είπαν και οι τροϊκανοι .

Εξ άλλου οι φόβοι για μπλακ-αουτ απομακρύνονται αφού αποδείχτηκε οτι η ΔΕΗ τα βγάζει πέρα και μόνη της με χαμηλή κατανάλωση , που όπως φαίνεται δεν θα αυξηθεί λόγω οικονομικής κρίσης.

Έτσι καλούνται και πάλι οι καταναλωτές να καλύψουν τα τεράστια ελλείμματα που δημιούργησαν οι ΑΠΕ στον ΔΕΣΜΗΕ ο οποίος χρωστάει και θα χρωστάει τεράστια ποσά στους αιολικούς και φωτοβολταϊκούς παραγωγούς , επειδή το ρεύμα απο τις ΑΠΕ , που μας προμηθεύει η ΔΕΗ , επιδοτείται απο το κράτος (ΔΕΣΜΗΕ ) βάσει συμβολαίων για 25 χρόνια. Τα πλεονάζοντα δικαιώματα εκπομπής ρύπων που ο πράσινος νόμος Μπιρμπιλη επέτρεπε να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τα ελλείμματα του ΔΕΣΜΗΕ , αποτελούν πλέον ανάμνηση , αφού είναι αδιάθετα καθώς δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Άλλη μια "πράσινη μπαρουφα" κατέρρευσε.

Όσο χαμηλότερη είναι λοιπόν η Οριακή Τιμή Συστήματος (χονδρική) για το ρεύμα , τόσα περισσότερα πληρώνει ο ΔΕΣΜΗΕ στους ΑΠΕτζηδες. ( διαφορά εμπορικής και επιδοτούμενης τιμής).  Αυτός είναι ο ορισμός της ''ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΠΑΤΗΣ''

Με απλά λόγια τα τεράστια λάθη των προηγουμένων κυβερνήσεων αλλά ιδιαιτέρως της πράσινης κυβέρνησης του ΓΑΠ της Μπιρμπιλη και του Παπακωνσταντινου κοστίζουν σήμερα πολλά εκατομμύρια στους εξαθλιωμένους πλέον Έλληνες καταναλωτές.

Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε το θέμα με απλά λόγια .

Ο λόγος για την Οριακή Τιμή του Συστήματος ( χονδρική ), η οποία βρίσκεται σήμερα σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, έστω και εάν η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να μη λειτουργεί πλέον τις μονάδες φυσικού αερίου που διαθέτει ( Λαυριο,Αλιβερι,Αγ. Γιωργης ) εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων ρευστότητας που επικρατούν στην ενεργειακή αγορά αλλα και για λόγους οικονομίας αφού η ζήτηση καλύπτεται απο τα λιγνιτικα εργοστάσια , αλλά και απο τα υδροηλεκτρικά της.

Τον φετινό Μάιο-Ιούνιο πχ, είναι εξαιρετικά χαμηλή η ζήτηση, καθώς οι αιχμές κυμαίνονται λίγο πιο πάνω από τα 6GW κατά την διάρκεια της ημέρας , την ίδια στιγμή που τη νύχτα η ζήτηση υποχωρεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, έως και τα 3GW. Η χαμηλή ζήτηση για την εποχή ( καλοκαίρι ) , βασικά λόγω κρίσης και σε συνδυασμό με τη λειτουργία σε πλήρη ισχύ των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και των υδροηλεκτρικών της , έχει οδηγήσει την Οριακή Τιμή σε πρωτοφανή χαμηλά της τάξης των 34 ευρώ MW/ h , για μια ολόκληρη ημέρα (μέση ημερήσια τιμή).

Η ΔΕΗ σήμερα έχει σημαντικά έσοδα και αυξάνει σημαντικά τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους στην προμήθεια αφού πουλάει στους καταναλωτές με 75 ευρώ την μεγαβατωρα !! Κέρδος 40 ευρώ ανα MW/h. Αυτό δημιουργεί εξαιρετικά θετικές προοπτικές στα οικονομικά της ΔΕΗ.

Αντιθέτως , η χαμηλή ΟΤΣ εκτοξεύει το κόστος της "πράσινης ενέργειας" απο ΑΠΕ στα ύψη . Διότι μεγαλώνει την απόσταση μεταξύ της εμπορικής τιμής και της επιδοτούμενης τιμής που προσφέρεται απο τον ΔΕΣΜΗΕ σε κάθε ειδους ΑΠΕ ( αιολικά,φωτοβολταϊκά ,υβριδικά κλπ ).


Έτσι για παράδειγμα με ΟΤΣ στα 38 ευρώ, ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ, πρέπει να καλύψει για κάθε αιολική μεγαβατώρα 50 ευρώ διαφορά (τιμή FIT 87,85 ευρώ η μεγαβατώρα) , που πληρώνει ο ΔΕΣΜΗΕ και για κάθε φωτοβολταϊκή μεγαβατώρα από 212 έως 230 ευρώ την μεγαβατώρα που παλι πληρώνει ο ΔΕΣΜΗΕ . Δηλαδή κάθε μέρα από την αγοραπωλησία 400MW αιολικών οι προμηθευτές (πχ ΔΕΗ ) αποκομίζουν 336 χιλιάδες ευρώ κέρδος και δημιουργούν 459 χιλιάδες έλλειμμα στο ΔΕΣΜΗΕ. Προσέξτε .... τα 50 ευρώ και τα 230 ευρώ είναι η κρατική επιδότηση στο ρεύμα που παράγουν οι ΑΠΕ , οταν βέβαια παράγουν, που πληρώνουμε εμείς τα τελευταία χρόνια . (Τα κερατιατικα των Κοπελουζομυτιληναιοπεριστεριδωσαμαραδωρεστηδων.........κλπ,κλπ).   Με το ζόρι , αφού κανείς δεν μας ρώτησε. Είναι το κόστος βλακείας της ''πρασινης απατης''. Εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης .

Φαίνεται λοιπόν καθαρά οτι χωρίς ΑΠΕ και '' πράσινη απατη'', το ρεύμα της ΔΕΗ απο Ελληνικό λιγνίτη με ηλεκτροστατικά φίλτρα, αποθειωτες και υδροηλεκτρικά θα ήταν το...... φθηνότερο στην Ευρώπη , όπως ήταν μέχρι το 2009. Αυτό ενοχλούσε όμως τους εργολάβους , τις πολυεθνικές των ΑΠΕ , την Γερμανία , τους οικολογούντες παπαγάλους , τις'' οικολογικές'' ΜΚΟ αλλά και τις πράσινες κυβερνήσεις όπως του ΓΑΠ αφού το αδερφάκι του έκανε ''δουλεια '' ( I4SENCE ) , ''Project HELIOS '', Τεράστιο Φ/Κ στην Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη, υβριδικά στην Ικαρία κλπ.   Πολλά τα λεφτά.


Στον αντίποδα όταν η Οριακή Τιμή ήταν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα , λόγω μεγάλης ζήτησης, οι ΑΠΕ ''φαίνεται'' να επιδοτούν το σύστημα με φθηνότερη ενέργεια... Αυτό θέλουν πάσι θυσία οι ΑΠΕτζήδες . Και προσπαθούν με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσον να ανεβάσουν τις τιμές στην συμβατική θερμική ενέργεια για να δείχνουν οτι τάχα είναι ανταγωνιστικοί. Αυτό βέβαια είναι αστείο να το πιστεύει κάθε λογικός άνθρωπος , αφού η λύση για περιόδους μεγάλης ζήτησης είναι μια .....απλή και φθηνή. Την επιχείρησε ο κος Αθανασόπουλος πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ όταν αποφάσισε την κατασκευή δυο νέων συγχρόνων λιγνιτικών μονάδων αλλά η ΓΕΝΟΠ του Φωτόπουλου μαζί με τον ΓΑΠ κάνανε κατάληψη στα γραφεία του ΔΣ της ΔΕΗ για να ματαιώσουν τα σχέδια της διοίκησης. Είδατε τι κάνει κάποιος για να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Όσες χιλιάδες ΑΠΕ και να εγκαταστήσουμε στην χώρα , είναι αδύνατον να υποκαταστήσουν τα δυο θερμικά εργοστάσια λιγνίτη. Ο ΓΑΠ και το σινάφι του μαζί με τον σημερινό πρόεδρο ΔΣ ΔΕΗ Α.Ζερβό και τον Θέο είναι εναντίον του φθηνού Ελληνικού λιγνίτη και υπέρ των πανάκριβων ΑΠΕ και του φυσικού αερίου της ΕΕ και της Μερκελ και ήθελαν να κλείσουν όλα τα λιγνιτικά προς όφελος των ΑΠΕ . Να γεμίσουμε τα βουνά,τα νησιά και τα χωράφια μας με πανάκριβες Γερμανικές ΑΠΕ. Εμείς οι φτωχοί της Ευρώπης . Να αυτοκτονήσουμε δηλαδή με διαταγή ΕΕ . Γιατι άραγε? Πολύ απλό εεεε.....!!!

Για τους πράσινους φανατικούς των ΑΠΕ , όπως ο διορισμένος απο την Μπιρμπίλη πρόεδρος της ΔΕΗ κος Α.Ζερβός αλλά και αντίστοιχος της'' ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ'' κος Τσιπουρίδης , ή βασική πηγή του «κακού» είναι το γεγονός ότι η οριακή τιμή του συστήματος κρατιέται σε χαμηλά επίπεδα λόγω χαμηλής ζήτησης από τους καταναλωτές , με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η διαφορά μεταξύ τιμής αγοράς και επιδοτούμενης τιμής των ΑΠΕ που πρέπει να καλυφθεί από το ΔΕΣΜΗΕ.

Τα κέρδη της ΔΕΗ σημερα επιτέλους αυξάνονται (έτσι πρεπει αλλωστε, γιατί πρέπει να κάνει επενδύσεις ) αλλά οι ΑΠΕ αποδεικνύονται στην πράξη οτι είναι άχρηστες και πανάκριβες για τους φτωχούς Έλληνες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς και με βάση τις προβλέψεις για τις εντάξεις νέων μονάδων ΑΠΕ στο σύστημα, το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ, αναμένεται μέσα στο 2012 να φτάσει τα 350 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή τα αδιάθετα δικαιώματα εκπομπής ρύπων ίσως που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τροφοδοτηθεί – με βάση και την πρόσφατη πρόβλεψη του νόμου – κοστολογούνται περί τα 150 εκατ. ευρώ (με τιμή 15 ευρώ ο τόνος). Πιστεύουμε οτι αυτό είναι απίθανο να συμβεί ,όπως αναφέραμε πιο πάνω.

Πρακτικά δηλαδή ακόμη και εάν τελικώς περνούσε η άποψη του ΥΠΕΚΑ και του πολύξερου Παπακωνσταντινου και τα έσοδα από τα αδιάθετα δικαιώματα περάσουν στο ΔΕΣΜΗΕ, θα υπάρχει ακόμη ένα τεράστιο έλλειμμα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να επωμιστούν οι καταναλωτές μέσω του τέλους ΑΠΕ.

Αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα:

Οι ΑΠΕτζηδες δηλ ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) μιλαει για ''στρεβλώσεις'' που υπάρχουν στη χονδρεμπορική αγορά και εμείς βεβαίως και συμφωνούμε. Θέλουν να κλείσει η ΔΕΗ, ή να πουληθεί και να μείνουν χωρίς αντίπαλο , άλλα εμείς δεν συμφωνούμε. Οι παραγωγοί ΑΠΕ ζητούν να υπολογίζεται το επιπλέον κόστος που προκύπτει από τις στρεβλώσεις (!!!) της αγοράς και να μην ενσωματώνεται στο τέλος ΑΠΕ, αλλά και να να ενεργοποιηθούν οι σχετικές διατάξεις του Ν.3851/2010 για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ από άλλες πηγές που πληρώνει ο καταναλωτής και οι οποίες δεν αφορούν την ηλεκτρική ενέργεια (π.χ. τέλος υπέρ ΕΡΤ). Έχουν όπως βλέπετε τετράγωνη λογική οι άνθρωποι . Και μπόλικο θράσος. Όπως πάνε θα ζητήσουν και κεφαλικό φόρο για τις ΑΠΕ τους.

Βεβαίως όπως αναφέρει ο ΕΣΗΑΠΕ «η μόνιμη και τίμια λύση είναι η διαμόρφωση μιας αγοράς όπου η τιμή θα αντανακλά το πραγματικό κόστος παραγωγής και έτσι ο καταναλωτής θα γνωρίζει τι πληρώνει και για ποιόν τα πληρώνει».  Αχ αυτή... η τιμιότητα . Μέχρι τότε λένε οι εκπρόσωποι της αγοράς ΑΠΕ, το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ να το καλύπτει αυτός που το δημιουργεί… Συμφωνούμε απόλυτα . Πληρώστε εσείς λοιπόν. Μέχρι και η Μερκελ το είπε κε υπουργέ. Θα πείτε "Μαααα... λειτουργούμε νόμιμα και έχουμε έγγραφες κρατικές δεσμεύσεις για τις επιδοτήσεις και προστατεύουμε το περιβάλλον". Η απάντηση είναι οτι χιλιάδες Έλληνες εργαζόντουσαν και πληρωνόντουσαν νόμιμα στον Δημόσιο αλλά και στο ιδιωτικό τομέα και βρέθηκαν απολυμένοι και άνεργοι . Χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι πληρώνουν πολύ ακριβά την κρίση , χωρίς να έχουν φταίξει για το παραμικρό . Επειδή πρέπει να πληρώνουν όλοι, νομίζουμε οτι άργησε άλλα ήρθε η σειρά σας.

Όσο για το πολύπαθο Ελληνικό περιβάλλον καθημερινά υποβαθμίζεται από πολλές αίτιες . Μια από τις βασικότερες όμως, είστε εσείς που υποκριτικά το ''προστατευετε''.

Το φθηνό ρεύμα είναι κοινή ωφέλεια. Είναι Εθνική απαίτηση.

Ποιά είναι η ενεργειακή πολιτκή της ΝΔ (δεν χρειάζεται καν να κάνετε κλικ: Η "τυφλή" και οριζόντια μείωση στις εγγυημένες τιμές των Α.Π.Ε., ιδίως σε τεχνολογίες που είναι οριακά βιώσιμες, βρίσκεται απέναντι στη λογική της Νέας Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης (της ΝΔ) -- για να δούμε εάν συμφωνεί και ο κύριος Μητσοτάκης. Είδαμε ΠΟΙΟΙ θέλουν ΤΙ...  Περιμένω εναγωνίως...
Πρόχειρες συμβουλές στον Παπακωνσταντίνου (και τον Μητσοτάκη)
Ακάλυπτη ενεργειακά η χώρα
Ενεργειακές επιλογές

16 σχόλια:

nikos είπε...

archaeopteryx αφού ο Πικραμένος παρέδωσε στον αντωνακη το φάκελο Ενέργεια εμάς δεν μας πέφτει άλλο ο λόγος .. καλές διακοπές καλή συνάντηση στης όμορφες παραλίες και βουνά

nikos είπε...

Υποχθόνιες ενέργειες πολιτικών νάνων αφαίρεσαν τη δυνατότητα να χαρούμε ΥΠΕΚΑ τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Μάλιστα βάζουν το όλο υπουργείο στην άκρη τοποθετώντας το ως υφυπουργείο στο Υπουργείο Ανάπτυξης... ελεος κύριοι! Ωραίο κόλπο βρήκατε. Να υποθέσω ότι έτσι δεν θα χρειάζεται υπογραφή υπουργού περιβάλλοντος για να περνάνε τα fast track και τα άλλα "μεγάλα" έργα που θα προωθείτε;

Ανώνυμος είπε...

Υπουργείο Ενέργειας υπάρχει, γνώστες Ενέργειας δεν φαίνεται να υπάρχουν...

Με τον άσχετο Καλαφάτη για Αν. Υπουργό, κρατάμε μικρο καλάθι. Για τον Υπουργό δεν έχω ιδέα, και υποψιάζομαι δεν είμαι μόνος. Γεωδεσία είναι το γνωστικό αντικείμενο του κ. καθηγητή (τοπογράφους ΑΠΘ).

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Υπουργός: Ευάγγελος Λιβιεράτος

Αναπληρωτής υπουργός: Σταύρος Καλαφάτης

Υφυπουργός: Ασημάκης Παπαγεωργίου

Ανώνυμος είπε...

είναι η πρώτη φορά που σας γράφω αν και σας παρακολουθώ πολύ καιρό. αν και δεν συμφωνώ με όλα όσα λέτε δεν μπορώ παρά να μην σας συγχαρώ για την επιχειρηματολογία σας και την μαχητικότητά σας. αν έχω καταλάβει καλά είστε όχι τόσο κατά των ΑΠΕ αλλά κατά του τρόπου που αποζημιώνεται η ενέργεια που παράγουν, σωστά; ποια είναι η γνώμη σας για το μέλλον τους; και πως το εξηγείται το ότι όλο και πιο πολλές χώρες επιλέγουν να τις εισάγουν στα δίκτυά τους αν και εμφανώς δεν αποτελούν μια λύση παραγωγής χωρίς μειονεκτήματα. Ο λόγος που σας ρωτάω δεν είναι για να σας προκαλέσω αλλά επειδή σέβομαι τις απόψεις σας αν και όχι 100% σύμφωνος. Ευχαριστώ.

George Mantjoros είπε...

Ας ειμαστε αισιοδοξοι.
Κανεις δεν γενηθηκε μαθημενος.
Εμεις παντα με καλες προθεσεις ,θα ειμαστε κοντα σε οποιον μαχεται για τα εθνικα συμφεροντα .
Εχουμε απολυτα ισχυρες θεσεις και επιστημονικη τεκμηριωση .
Η ''πρασινη αναπτυξη'' ειναι απατη.
Οποιος την υποστηριζει ειναι η βλακας η απ.......ς

Ανώνυμος είπε...

Και το πανηγύρι συνεχίζεται και αυτοί το χαβά τους

http://environment.nationalgeographic.com/environment/energy/great-energy-challenge/energy-subsidies-quiz/

Ανώνυμος είπε...

http://priceofoil.org/fossil-fuel-subsidies/

Ανώνυμος είπε...

http://www.consumerenergyreport.com/2012/04/23/the-hard-truth-even-liberals-are-big-fans-of-oil-subsidies/

Ανώνυμος είπε...

http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303404704577311872842454412.html

archaeopteryx είπε...

11:30

Πιστευω ότι οι ΑΠΕ, όπως τις ξέρουμνε, δεν έχουν ενεργειακό μέλλον. Όχι με σημερινή τεχνολογία (ή τρόπο ζωής). Το βιολι αυτό είναι από το 1975. Οι ΑΠΕ ΔΕΝ είναι κάτι καινούργιο. ΔΕΝ παράγουν αρκετή (χρήσιμη) ενέργεια για να "αναπαρχθούνε", Είναι ενεργειακά ασήμαντες, και υπάρχουν ΜΟΝΟ επειδή επιδοτούνται. Και άλλα πράγματα επιδοτούνται αλλά είναι χρήσιμα.

ΕΚΤΟΣ εάν ΘΕΛΕΙΣ να πληρώνεις πολλά για να επιστρέψεις σε τρόπο ζωής 1750.

'Οπως είπε και ο sagini στο σχόλιό του, "ή βλάκας ή απατεώνας"

Οικονομίες υδρογόνου και τέτοια είναι μετά τον επόμενο παγκόσμιο πόλεμο (και προηποθέτυον ΠΟΛΛΗ, ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΗ πυρηνική ενεέργεια. Η επιστροφή στο 1750 είναι πάντα μια επιλογή ή πιθανότητα. ΔΕΝ θα σου αρέσει

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά, εσείς τα ξέρετε καλύτερα: Ευτυχώς μεν αποφύγαμε τον Κυριάκο ως Υπουργό "Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής". Αλλά τι εστί Λιβιεράτος; Άλλος ένας από αυτούς; Ή οι οιωνοί είναι καλύτεροι;

Γνωρίζετε τίποτε;

gstrbtr είπε...

Και στην Αμερική τους λένε διάφορα...Αν θα πέσουν στην παγίδα είναι άλλο θέμα..

http://www.geekosystem.com/80-renewable-power-by-2050/

Λεφτα, υπάρχουν! (?)

archaeopteryx είπε...

εκεί, λεφτά υπάρχουν, και αρκετά κορόϊδα (λέγονται "Δημοκρατικοί" και επί των ημερών τους πάιρνει και πολλές δουλειές η Ζήμενς)

Αλλά λένε για κόψιμο των φοροεπιδοτήσεων στα αιολικά, οπότε...

nikos είπε...

Ευάγγελος Λιβιεράτος-Το 1979 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής της Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας στο τμήμα αγρονόμων και τοπογράφων μηχανικών της πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ. Σπούδασε αγρονόμος και τοπογράφος μηχανικός στο ΕΜΠ (1970). Είναι διδάκτωρ μηχανικός του ΕΜΠ (1974), διδάκτωρ φιλοσοφίας του πανεπιστημίου της Ουψάλα (1976) και υφηγητής του ΕΜΠ (1978).

Εκτός του ΕΜΠ, εργάστηκε ερευνητικά και διδακτικά στις ΗΠΑ (Cambridge, Μασαχ.), τη Σουηδία (Ουψάλα), τη Γερμανία (Μόναχο, Στουτγάρδη), την Ολλανδία (Ντελφτ) και την Ιταλία (Τεργέστη, Μπολώνια, Βενετία). Υπότροφος του Smithsonian Research Foundation, του Alexander von Humboldt Stiftung, του Σουηδικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, της Ιταλικής Γεωδαιτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ερευνών του Πολυτεχνείου του Ντελφτ. Εταίρος της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας το 1991. Από το 1979 έχει διδάξει σειρά γεωδαιτικών και χαρτογραφικών μαθημάτων στο τμήμα αγρονόμων και τοπογράφων μηχανικών του ΑΠΘ, καθώς και στο παιδαγωγικό τμήμα (Φλώρινα) και στο τμήμα αρχιτεκτόνων του ΔΠΘ (Ξάνθη). Μέλος της ΔΕ του Πολυτεχνείου Κρήτης (1982-85). Ακαδημαϊκό μέλος των Συνελεύσεων της Επιτροπής Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας του Συμβουλίου της Ευρώπης (1994-2002) και εκλεγμένο μέλος, για δύο θητείες (1998-2002), του εκτελεστικού Γραφείου της.

Ιδρυτής της Χαρτογραφικής Επιστημονικής Εταιρίας Ελλάδας (1994) και του Εθνικού Κέντρου Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς – Εθνική Χαρτοθήκη (1997). Οργάνωσε το ξενόγλωσσο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Η χρήση των χαρτών, της σύγχρονης χαρτογραφικής τεχνολογίας και του διαδικτύου στη διδασκαλία της Ιστορίας (2000-2003) , με την έγκριση και υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), για την μετεκπαίδευση υπηρετούντων εκπαιδευτικών από χώρες μέλη του ΣτΕ. Εκλεγμένος Πρόεδρος (2006-2011 και 2011-2015) της Επιτροπής της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης για τις Ψηφιακές τεχνολογίες στη χαρτογραφική κληρονομιά (Πρόεδρος της ομώνυμης Ομάδας Εργασίας, 2005-2006) . Οργανωτής των διεθνών συνεδρίων Ψηφιακές προσεγγίσεις στη χαρτογραφική κληρονομιά (2006: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Θεσσαλονίκη. 2007: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα. 2008: Χαρτογραφικό Ινστιτούτο της Καταλονίας, Βαρκελώνη. 2009: Πανεπιστήμιο IUAV, Βενετία. 2010: Πολυτεχνείο της Βιέννης. 2011: Εθνικά Αρχεία της Ολλανδίας, Χάγη. 2012: Χαρτογραφικό Ινστιτούτο της Καταλονίας, Βαρκελώνη). Ιδρυτής το 2006 και συνεκδότης του διεθνούς διαδικτυακού περιοδικού e-Perimetron για τις επιστήμες και τεχνολογίες τις συναφείς με την ιστορία της χαρτογραφίας και των χαρτών. Από το 2007 διευθύνει την εκδοτική σειρά Ταξίδια με χάρτες σε τόπους και ουτοπίες των Εκδόσεων Ζήτη.

Το 2008, με χρήση ψηφιακών μεθόδων και τεχνικών, αποκάλυψε για πρώτη φορά την ύπαρξη δύο εκδόσεων της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή (1797).

Διδάσκει «Επιστήμη και τεχνολογία του αγρονόμου και τοπογράφου μηχανικού», «Θεματική χαρτογραφία» και «Μη-συμβατική χαρτογραφία» (προπτυχιακό πρόγραμμα) και «Χρήση της χαρτογραφίας και των χαρτών στην ιστορία της παγκόσμιας γεωγραφικής διεύρυνσης’ (μεταπτυχιακό σεμινάριο).

archaeopteryx είπε...

gstbf, η έμφαση στο "could". Δυνητικό. ΕΑΝ ή γιαγια μου είχε ρόδες, θα ήταν τρένο. Εχει και η Αμερική Τσιπουρίδηδες.

Μεγάλη αγορά για να χωσεις αιολικά

Αλλο 5% της Ελληνικής ηλεκτροδότησης και άλλο της Αμερικάνικης. (Παντα για 5% να μιλάμε Το 50 είναι για τα ψάρια

gstrbtr είπε...

Σύμφωνοι αρχαίε,

To could είναι που κάνει τη μεγάλη διαφορά, όπως έχεις αποδείξει σε πολλές αναρτήσεις.
Αν λέω σε κάποιους να σε διαβάζουν είναι διότι (τουλάχιστον για το ρεύμα-->ΑΠΕ-->Αυξηση Τιμολογίων-->επιπτώσεις)τα έλεγες εδώ και 2-3 χρόνια...

Πάντως πραγματικά, το πιο κουλό είναι ότι πάνω σε "could" γίνονται επενδύσεις δισ.

Δεν έχω σπουδάσει οικονoμικά αλλά ΠΟΤΕ δε θα επένδυα σε could.

"Please lend me some money, and i could/might/ maybe will pay you back..."