Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013
Την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου κληρώνει και οι μάσκες έχουν πέσει
http://www.thegwpf.org/300-billion-carbon-fiasco-eu-emissions-trading-scheme-falters/
http://www.euractiv.com/climate-environment/nations-seen-going-separate-ways-news-517850?
Η είδηση είναι ότι μεθαύριο, 19 Φεβρουαρίου, η "Ευρωβουλή" θα αποφασίσει εάν θα χειραγωγήσει την αγορά-μαϊμού που λέγεται "αγορά δικαιωμάτων άνθρακα", που από τα ύψη του ουρανού πριν το κραχ του 2008, είναι τώρα περί τα 5 ευρώ πιο ψηλά από εκεί που θα έπρεπε να είναι, δηλαδή στο "μηδέν".
Οι Πολωνοί σαφώς δεν θέλουν. Οι Γερμανοί βιομήχανοι δεν θέλουν. Οι Γερμανοί πολιτικοί φοβούνται μαύρο στις εκλογές από τους καταναλωτές. Οι Γερμανοί εξαγωγείς ΑΠΕ (λέγε με Ζήμενς) φυσικά και θέλουν (αλλά βολεύονται να πληρώνουν οι ... άλλοι, και όχι οι Γερμανοί). Η E.On (Γερμανός ηλεκτροπαραγωγός που καίει αέριο) θέλει φόρο άνθρακα, ελάχιστη τιμή στα διακαιώματα. Οι Άγγλοι, ναι οι Άγγλοι, θα βάλουν φόρο άνθρακα. Και οι Ιταλοί κάτι μουρμουρίζουν (Πώς την λένε την ΕΝΕΛ; Πράσινη;). Η Gaz de France Suez θέλει. Η Shell μάλλον θέλει. Η ExxonMobil στις ΗΠΑ επίσης θέλει φόρο άνθρακα -- δεν επηρεάζει τόσο την ψηφοφορία την Τρίτη, ίσως, αλλά η Shell; Μπρρρρ...
Και η καημένη η Μέρκελ, εμ θέλει να εκλεγεί., εμ έχει την Ζήμενς και την αεριοδιαπλοκή, εμ τους βιομηχάνους...: "While Germany needs a higher carbon price to spur its shift to renewable energy, Chancellor Angela Merkel faces an election and industry pressure to avoid action that might raise energy prices". Σε εμάς να είστε σίγουροι ότι οι Κοπελούζος-Περιστέρης-Μυτιληναίος, ο Λάλας και η ...Μπιρμπίλη, θέλουν, κάτι λουφαγμένοι εφοπλιστές που μεταφέρουν αέριο θέλουν, οι βιομήχανοι δεν θέλουν, και εσείς και εγώ, οι καταναλωτές (εμείς πληρώνουμε) δεν θέλουμε.
Υποτίθεται, ότι η αγορά των δικαιωμάτων άνθρακα θα βοηθούσε στην σωτηρία του Πλανήτη, με τον περιορισμό των εκπομπών CO2 (που με την απειλή φόρου CO2 απέκτησαν αξία). Η ιδέα ήταν ότι αυτοί που έκαιγαν κάρβουνο θα είχαν κίνητρο (την αποφυγή υποχρεωτικής αγοράς δικαιωμάτων) να κάνουν ό,τι ήταν δυνατό για να μειώσουν τις εκπομπές τους. Που στην ηλεκτροδότηση, γίνεται με τρεις και μόνο τρεις τρόπους: 1) δεν καις κάρβουνο, και πας ή σε πυρηνικά, ή σε αέριο. 2) περιορίζεις την οικονομική δραστηριότητα και την στέλνεις σε μέρει που έχουν πυρηνικά ή αέριο, ή στην Κίνα και την Ινδία που αδιαφορούν. 3) Πας σε ύφεση και μειώνεις την δραστηριότητα. Όλα τα άλλα είναι σάλτσες, αλλά κερδοφόρες σάλτσες: Με την ψευδαίσθηση της μείωσης CO2 πουλήθηκαν δισεκατομμύρια σε αιολικά, φωτοβολταϊκά, ηλεκτρολογικά. Ενεργειακά ασήμαντα αλλά πανάκριβα, και 2-3 χώρες και μερικοί μεσάζοντες έβγαλαν πολλά. Το ακριβότερο ρεύμα ήταν και αυτοσκοπός, αλλά (α) εκτός ότι βοήθησε εμπορικά ισοζύγια μερικών, (β) ενθάρρυνε ακριβό αέριο και (γ) προετοίμασε το έδαφος για πυρηνικά (που έχουν υψηλό αρχικό κόστος)
23/11/2011 Europe's $287bn carbon 'waste': UBS report Φυσικά και τα $287 δις δεν μείωσαν τις εκπομπές CO2. Χέστηκαν (και εγώ μαζί τους) για τις εκπομπές CO2. Αλλά κάποιος πλήρωσε τα 287 δις (οι καταναλωτές, οι φορολογούμενοι, εγώ) και κάποιος τα πήρε. Ποιός τα πήρε; Μα οι αεριάδες, και οι, βασικά Γερμανοί, εξαγωγείς ΑΠΕ και συναφούς σαβούρας. Τώρα... Ποιός κινεί τα νήματα; Για κάποιο περίεργο λόγο μου έχει μπει η ιδέα ότι μετά την Φουκουσίμα μπορεί και να υπάρχει διάσταση απόψεων...
29/12/2011 Πώς αυξάνεις την ταρίφα στα συγχωροχάρτια άνθρακα;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου