Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Ο παγκόσμιος πόλεμος κατά της ...ευημερίας (ή είναι κατά της Κϊνας;)


Εδώ και καιρό μου έχει μπει η ιδέα, ότι αυτό που ονομάζω "Γερμανικό Πράσινο Πλάνο" είναι υποσύνολο ευρύτερου Πράσινου Πλάνου, ή έχει παράλληλο Πράσινο Πλάνο που έχει σχέση με την Κίνα και με την ραγδαία της ανάπτυξη... Αν θες να περιορίσεις την Κίνα, τής πειράζεις τις ενεργειακές της ανάγκες. Την αναγκάζεις να είναι "καθαρή". Η οικολογία (πέρα από τα προσωπικά γούστα) είναι κατ' εξοχήν εργαλείο παρεμπόδισης ανταγωνισμού, ειδικά εάν υπέρ πλούσιων και αυτών που έχουν την πρωτοκαθεδρία... Βάζεις οικολογικά κριτήρια στον ανερχόμενο φτωχό, και του κόβεις τα πόδια. Προσπαθείς να του επιβάλεις φόρο άνθρακα σαν φρένο στην φτηνή του ενέργεια. Και εάν αντιδράσει, του λες "δεν αγοράζω μη Πράσινα προϊόντα" Δασμοί, πώς το λένε;. Το έκανε η Ευρώπη Γερμανία στον Καναδά, με τα tar sands.  Αυτό που δεν ξέρω και ίσως να μην μάθω, είναι ποιός κινεί τα νήματα. Οι Γερμανοί σίγουρα το παίζουν αυτό το παιχνίδι. Οι Αμερικάνοι μοιάζουν διχασμένοι. Οι ευρωσοσιαλιζοντες Δημοκρατικοί σίγουρα το παίζουν (και μπλοκάρουν, με την βοήθεια οικολόγων τον Keystone, αλλά πάνε και για δασμούς σε Κινέζικα αιολικά και φ/β). Οι Ρεπουμπλικάνοι μέχρι τώρα είναι υπέρ της "ελεύθερης αγοράς", και της συνεργασίας μάλλον παρά του προστατευτισμού... Θα δείξει...

http://www.nationalreview.com/articles/338944/carbon-use-and-gdp-robert-zubrin . Δεν χρειάζεται εξυπνάδα για να καταλάβει κανείς ότι η ενέργεια είναι κινητήρια δύναμη της οικονομίας και της ευημερίας.  Ούτε είναι ανακάλυψη ότι το κάρβουνο είναι πηγή ενέργειας. Να δύο εύκολα γραφήματα από τον παραπάνω σύνδεσμο:



Και δεν είναι σύμπτωση ή συγκυρία... Ούτε νομίζω ότι οποιοσδήποτε, μη διεστραμμένος, επιθυμεί να γυρίσουμε εκουσίως στην προ 1900 εποχή, αλλά η για οποιοδήποτε λόγο φορολόγηση του κάρβουνου θα μειώσει βιοτικά επίπεδα, και θα επιφέρει και πληθωρισμό και ύφεση. Μπορεί να συμφέρει π.χ. τον κλάδο του αερίου, ή τους εξαγωγείς περίεργων κατασκευών, αλλά αναρωτιέμαι αν αυτό εξηγεί και την πρεμούρα.  Εκτός από την Μέρκελ, και ο Ομπάμα θέλει να πρασινίσει, η General Electric προωθεί ηλεκτρικά αυτοκίνητα (εκτός από αιολικά), και η ExxonMobil είπε ότι θέλει φόρο άνθρακα (και ξεσηκώθηκαν διάφοροι, αλλά ExxonMobil είναι αυτή...).


Ούτε χρειάζεται φιλοσοφία για να δούμε ότι η Κίνα (και η Ινδία) καίνε κάρβουνο (και η Γερμανία τώρα το έχει γυρίσει σε κάρβουνο). Και κλάμα οι απανταχού οικολόγοι για την ρύπανση στην Κίνα, και την Ινδία.


Δείτε, σάς παρακαλώ, την υποκρισία της Greenpeace το 2008-2009!  Το "κακό κάρβουνο", και έδειχνε παιδάκια και γυναίκες να το κουβαλάνε με τα χέρια για να ζήσουν. Ήθελαν να το κουβαλάνε, για να ζήσουν!  Η Greenpeace, αν ήθελε να βοηθήσει τα παιδάκια, θα προωθούσε φτηνή ηλεκτροδότηση, με σύγχρονες, αποτελεσματικές μονάδες με φίλτρα, και σύγχρονη διαχείριση στερεών... Αλλά οι υποκριτές, χέστηκαν για τα παιδάκια, την παιδική θνησιμότητα και την φτώχεια.  Να σώσουν τον ...Πλανήτη...  Αύριο η Greenpeace θα μας λέει "μην ψωνίζετε Ινδικά και Κινέζικα προϊόντα, επειδή δεν είναι Πράσινα! Κι ας πεινάνε... πολλοί είναι!


Αύριο; Δείτε τον Economist σήμερα! (σε book review):  http://www.economist.com/news/books-and-arts/21571109-emerging-markets-are-big-part-problem-they-are-essential-any-solution-take

"Η Ινδία αύξησε τις εκπομπές της, και θα θερμάνει το Κλίμα". Χαμπάρι δεν παίρνουν οι αλήτες από Κλίμα... Τι Economist, τι Greenpeace, και εάν αυτό δεν είναι απροκάλυπτη καταστολή, δεν ξέρω τι είναι...  Ρίξτε μια ματιά στους παρακάτω χάρτες και θα δείτε ότι οι Κινέζοι και οι Ινδοί, ειδικά οι Ινδοί, μόνο αυτοί δεν είναι το πρόβλημα...  Δεν έχω καμία αμφιβολία: Γεωπολιτική προπαγάνδα και καταστολή των φτωχών του Τρίτου Κόσμου με ποικίλα κίνητρα... Κι αν ξυπνήσουμε, και είναι όλοι συσπειρωμένοι γύρω από την Κίνα, θα αναρωτιόμαστε γιατί.


αυτό, από μόνο του, δεν λέει τίποτα, επειδή...

 
δεν εκπέμπουν όλοι το ίδιο, κατά κεφαλή...

 
και όσοι μπορούν, παράγουν... να ζήσουν θέλουν

 
ασχέτως αυξητικών, ή πτωτικών τάσεων...

 
και σίγουρα δεν είναι οι φτωχοί το πρόβλημα, και
δεν έχω καμία όρεξη να περιορίσει το CO2 η "Δύση"
 
 
αλλά ούτε και οι  πυκνοκατοικημένοι οι φτωχοί (που υποφέρουν)
και οι Ευρωπαίοι, που μάλλον θίγονται από τις απαιτήσεις των φτωχών

http://www.economist.com/news/books-and-arts/21571109-emerging-markets-are-big-part-problem-they-are-essential-any-solution-take

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_carbon_dioxide_emissions
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Energy_per_capita.png
http://en.wikipedia.org/wiki/Population_density
http://en.wikipedia.org/wiki/Gross_domestic_product
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(real)_per_capita_growth_rate
http://en.wikipedia.org/wiki/Coal

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=ogrcV_b0Y6g

Ακούστε με προσοχή τον Ρένο μέχρι τέλους. Θα μάθετε νέα πράγματα.