Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Βόλτα στην Δυτική Αφρική


http://www.zerohedge.com/news/2013-02-19/nigeria-and-its-light-sweet-crude-about-be-drawn-mali-liberation-campaign

Ένα χαριτωμένο αρθράκι αναρωτιέται εάν το θέατρο στο Μάλι έχει σχέση με θέματα στην Νιγηρία (που έχει πετρέλαιο με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο, λένε, όπως της Λιβύης). Κι αν έχει, ποιός άλλος ενδιαφέρεται για την Νιγηρία;Δεν έχω ιδέα τι γίνεται στην Νιγηρία, αλλά πάντα χαζεύω αυτόν τον χάρτη που είναι ο κατά Όρουελ κόσμος του 1984. Και την Νιγηρία την δείχνει αμφισβητούμενη. Την "Ευρώπη" την δείχνει  μέρος της Ευρασίας. Βέβαια, τότε ήταν πριν από τον Ψυχρό Πόλεμο. Και ξέρουμε ποιά είναι η κοινή εκδοχή για το ποιός κέρδισε τον Ψυχρό... Ξέρουμε;  Η κατάσταση μοιάζει με αυτήν του 1900, μόνο που τότε δεν υπήρχε η σημερινή Κίνα, ούτε οι σημερινές ΗΠΑ.  Πολύ σαν δίλημμα των φυλακισμένων, μόνο που δεν είναι δύο οι φυλακισμένοι, και ίσως ούτε καν τρεις, όπως στον χάρτη του 1984, αλλά ίσως τέσσερις...  Και μην είναι και περισσότεροι... Ο πολυπολικός κόσμος...  Η παγκοσμιοποίηση του Μεγάλου Παιχνιδιού.


Αυτός ο χάρτης (από εδώ) δείχνει Κινέζικες επενδύσεις στην περιοχή του πρώτου χάρτη.Ούτε αυτό λέει πολλά, γιατί δεν δείχνει τις εμπορικές συναλλαγές, αλλά δεν μας νοιάζει κιόλας... Οι επενδύσεις είναι για μελλοντικές συναλλαγές... Και ποιός θυμάται πώς βρέθηκαν με τόσα λεφτά οι Κινέζοι;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αυτό το διάβασα και εγώ αλλά δώσε μας τα φώτα σου καλύτερα
δεν έχει δίκιο;
@Αλλενάκι

archaeopteryx είπε...

δεν είμαι σίγουρος αλλενάκι... Πολύ θέατρο σκιών... Οι Αμερικάνοι είναι ήδη στην Νιγηρία και δεν νομίζω η ύπαρξή τους εκεί να γίνει ευκολότερη, Αλλά στο Μεγάλο Παιχνίδι, όλα βασίζονται στην δημιουργία ψέυτικων εντυπώσεων. Δεν ξέρω.