Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Ενεργειακά γυρίσματα στην μάχη για ανταγωνιστικότητα


http://www.bloomberg.com/news/2013-02-06/hollande-draws-french-industry-ire-as-nuclear-energy-edge-fades.html

Η είδηση είναι ότι οι Γάλλοι βιομήχανοι, που τόσο καιρό απολάμβαναν το συγκριτικό πλεονέκτημα της φτηνής πυρηνικής τους ενέργειας, τώρα ζορίζονται επειδή ξαφνικά (α) οι Αμερικάνοι έχουν φτηνό σχιστολιθικό αέριο, και (β) οι Γερμανοί επιδοτούν την ενέργεια της βιομηχανίας τους (συν το έχουν ρίξει σε φτηνό κάρβουνο που τους επιτρέπει να εξάγουν φτηνό ρεύμα).  Μετά την Φουκουσίμα, οι Γερμανοί γύρισαν σε κάρβουνο (παρά την πολλή φιλολογία και τις ακριβές ΑΠΕ).

Η ανταγωνιστικότητα εξαρτάται από την ενέργεια. Οι Γαλλικές βιομηχανίες πληρώνουν €46 την μεγαβατώρα, και οι Γερμανικές €36. Οι Γάλλοι έχουν πάθει ζημιά από την πτώση των δικαιωμάτων CO2 και φαίνεται ότι διαμαρτύρονται για τις επιδοτήσεις των Γερμανών στην βιομηχανία τους (αν και είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα).

Παρενθετικά οι ΑΠΕ "λάμπουν". Επιδοτούνται από τους καταναλωτές, για να ρίχνουν πρόσκαιρα και τυχαία την τιμή στο ρεύμα, κάνοντας όμως ασύμφορη (λόγω μεταβλητότητας) και συνολικά ακριβότερη την ηλεκτροπαραγωγή.  Όταν αυτό γίνεται διασυνοριακά, απειλεί με κατάρρευση το σύστημα κάτι που εισπράττει πρώτη η βιομηχανία.  Ωστόσο δεν γκρινιάζουν για αυτό οι Γάλλοι. Γκρινιάζουν επειδή οι άλλοι,επιδοτούν μέσω επιδοτούμενου ρεύματος τις εξαγωγές τους, κάτι που έχω ήδη αναφέρει τον περασμένο Νοέμβριο. Να θυμίσω ότι οι Ισπανοί έκοψαν τα αιολικά τους για να ανακτήσουν ανταγωνιστικότητα έναντι των Γάλλων...  Ποιός ΔΕΝ βλέπει τον επερχόμενο ...μύλο?

Δεν υπάρχουν σχόλια: