Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Οι κότες και τα αυγά της ΕΛΕΤΑΕΝ, μαμ από το ΜΑΜΚ, και φέρε και την κότα γιατί πεινάμε


Σκεφτόμουν την απάντηση στις πρόσφατες ρήσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ αλλά με πρόλαβαν οι εξελίξεις... Οι δηλώσεις της Verbund, της E.on και της RWE, καπάκι στην παρουσίαση της ΕΒΙΚΕΝ... Και μέχρι να καταλάβω τι και πόσο είναι το ...ΜΑΜΚ (για αυτό έγραψα τις δύο προηγούμενες αναρτήσεις), βγήκε άρθρο στην Ημερησία που έχει την καλύτερη (και τραγική) περίληψη. Να σας την πω όπως την καταλαβαίνω;  Είμαστε σε μια Ελλάδα σε ύφεση και σε κρίση. Η ζήτηση για ρεύμα είναι σε επίπεδα άλλων εποχών.  Όλη η ΔΕΗ έχει συνολικό τζίρο €6-6,5 δις. Οι ΑΠΕ κοστίζουν 1,6 δις, αλλά 1,9 είναι το νούμερο του 2009. Ναι, εκτοπίζουν αέριο. Αλλά εδώ δεν είναι Γερμανία να κλείνουν μονάδες, εδώ οι αεριάδες που δεν παράγουν λόγω επιδοτούμενων ΑΠΕ, επιδοτούνται για να υπάρχουν με τον ΜΑΜΚ... Άλλα 700 εκατομ.  1,9 +0,7 = 2,6 εκατομ. δις στα 6 δις του συνολικού τζίρου της ΔΕΗ είναι τρέλα. €1,9 δις για ΑΠΕ που είναι κάτι λιγότερο από 10% της ηλεκτροδότησης είναι 30% του τζίρου της ΔΕΗ. 1/3 του τζίρου για ούτε 10% της ηλεκτροδότησης.  Και με άγνωστες σε μένα παρενέργειες στην ΔΕΠΑ.  Και άγνωστες παρενέργειες στην βιομηχανία.  Που μπορεί και να είναι στα όρια. Και με λιγότερη βιομηχανία, η ΔΕΗ θα ψάχνει να πουλάει ρεύμα στην ...φτηνότερη Βουλγαρία... Δεν ξέρω αν βλέπετε εσείς τον φάυλο κύκλο...
.
Και οι μεν του λόμπυ των αεριάδων έχουν σαν λύσεις (α) να τους βρούμε φτηνό αέριο, (β) να κόψουμε τον λιγνίτη για να καίνε περισσότερο αέριο (ομοιοπαθητική!), (γ) να ανεβάσουμε την τιμή στο ρεύμα να υπάρχει φαΐ για όλους και (δ) στα πολύ ψιλά γράμματα να χάσει την δεσπόζουσα θέση η ΔΕΗ, κοινώς δώστε λιγνίτη και υδροηλεκτρικά στους αεριάδες να κάνουν μουαγιέν!

Και ο κολαούζος του λόμπυ των αεριάδων, η ΕΛΕΤΕΑΝ, (κολαούζος σημαίνει ο φορτικός άνθρωπος, που προσκολλάται δίπλα σε κάποιον και του κάνει τα θελήματα), 1) συμφωνεί, 2) αλλά δεν θέλει να του τρώει το ΜΑΜΚ το ΕΤΜΕΑΡ που λεγόταν τΑΠΕ 3) θέλει υψηλότερη ΟΤΣ, δηλαδή δεν θέλει φτηνό ρεύμα από λιγνίτη, κάρβουνο ή υδροηλεκτρικά, για να μην ενοχλούνται, 4) θέλει μεγαλύτερη πίτα επιδοτήσεων για να μην χάνουν ψωμάκι οι ΑΠΕτζήδες από το ΜΑΜΚ, και 5) κατηγορεί και αυτός την ΔΕΗ για |"δεσπόζουσα" που μεταφράζεται σε "σπάστε την ΔΕΗ και δώστε μας ένα κομμάτι να κάνουμε μουαγιέν: Θα πουλάμε ρεύμα της ΔΕΗ (30-50) σε τιμές ΑΠΕ (80-200) και θα είμαστε όλοι ευτυχείς". Ευφυέστατο (μόνο που θα είναι δυστυχείς 9-10 εκατομ. καταναλωτές και η βιομηχανία.

Η όχι απρόσμενη συνέπεια αυτής της τρέλας, είναι ότι εάν δεν φύγουν οι ΑΠΕ, θα φύγει το αέριο, και θα μείνουν οι ΑΠΕ με τον λιγνίτη, που σημαίνει θα φύγουν οι ΑΠΕ (δεν είναι συμβατές με λιγνίτη) , ή θα φύγει ο λιγνίτης και θα μείνουμε μόνο με αέριο και ΑΠΕ, αλλά τότε θα φύγουμε εμείς, και η βιομηχανία.

Η διαπλοκή του αερίου είναι μεγάλη και διεθνής. Οι ΑΠΕ είναι μικροπαράσιτα. Αλλά συνεργάζονται άψογα για να ακριβύνουν το ρεύμα και να τρώνε σε βάρος μας. Και δεν χορταίνουν με αυγά.

9 σχόλια:

spiral architect είπε...

Πάλι τα (γ)ίδια με τους "επενδυτές":

- ...τα φωτοβολταικα ειναι προβλεψιμα με μια μικρη ισχυ βασης ηλεκτροδοτητε ολο το νησι.

- ... Οτι περα απο πανελ και Inverter ολα τα αλλα (trackers,καλωδια κτλ) ειναι Ελληνικα και για 2 παρκα 80kw πεσανε σε Ελληνες 300000 ευρω σε εποχες που δεν κινητε φυλλο;; Προσωπικα εγω αντι να κρυφτω θα βγω μπροστα για να διεκδικησω τους τιμιους κοπους μιας ζωης ...

Ποιους πας να πείσεις ρε αρχαιοπτέρυγα; Ειλικρινά θλίβομαι για την κατάντια της κοινωνίας μας, δείκτες της οποίας είναι οι παραπάνω.
Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα. Με το καλό να μας πάρετε και τα σπίτια.

archaeopteryx είπε...

αυτοί είναι οι μικροί κράχτες. Η ΕΛΕΤΑΕΝ είναι ο κράχτης (κολαούζος) των αεριάδων. Και οι αεριάδες ο κολαούζος του (διεθνούς)αερίου. Μόνο που δεν βγαίνουν τα νούμερα και θέλουν και λιγνίτη και Υ/Η για μουαγιέν (τους). Θα πουλάνε το 30-40 (€/MWhr) έναντι 100-120 και ρεφάραμε.

spiral architect είπε...

Αυτοί είναι οι μικρομαγαζάτορες που σκοπεύει να τους φάει (αν δεν τους έχει φάει ήδη) το Mall, αλλά για την κατάντια τους, τους φταίνε οι μετανάστες με τα ζεμπίλια με τις faux τσάντες!
Το λόμπι του φόρουμ του ένερτζιπρες.
(που πας ρε Καραμήτρο ...)

spiral architect είπε...

Από δω γιατί δεν έρχονται για να σου την πουν;

archaeopteryx είπε...

εεε... δεν υπάρχει κουλτούρα ελέυθερης έκφρασης. Αναλόγως, στο ενερτζυπρες, οι διαχειριστές είναι χαλαροί. Να δεις χαμό σε αμερικάνικες πράσινες ιστοσελίδες. Παραμύθια Χαλιμάς, και αντιδρούν κράζοντας (και ο διαχειριστής) στα πιο ήπια σχόλια. ΤΟυς λέω π.χ --να τί είπε το Ρόϋερς, --κρα κρα , --μα το λέει και το Γερμανικό υπουργείο ενεργειας --κρα κρα

spiral architect είπε...

Έχω διαβάσει κατά καιρούς ξένα ενεργειακά ή πράσινα φόρα και σάιτ.
Ελάχιστοι απ' τους σχολιαστές έχουν τεχνική επάρκεια για να ξεδιαλύνουν τη σύγχρονη ενεργειακή μπλόφα, της πρασινης ενέργειας, των ενεργειακών προφίλ και της χρηματιστηριοποίησης της ενέργειας.

Νομίζουν ότι με τη λογική του τηλεφωνικού καλωδίου που κάποτε έπαιρνες με pulses τηλέφωνο τη γκόμενα και τώρα της κάνεις upload τεράστια αρχεία με 2-3MBps και κανεις download εξ ίσου τεράστια αρχεία στα 50-100 Mbps, έτσι κάποιος ενεργειακός πάροχος από ένα τροφοδοτικό καλώδιο 4x10mm2 που σηκώνει κοντά 50Α στα 230V θα σου δώσει 400A στην ίδια τάση.

Δεν είναι έτσι τα πράματα ...

archaeopteryx είπε...

η πράσινη απάτη (στο ενεργειακό) έχει επικρατήσει ακριβώς επειδή είναι τόσ πολλά και δυσνόητα για πολλούς τα θέματα. Αλλά μετα τόσα χρόνια τα παολογιστικά στοιχεία είναι αδιάσειστα. http://www.science-skeptical.de/klimawandel/erneuerbare-energien-fuhren-zu-hoheren-co2-emissionen-einige-fakten/009260/
Θα το μεταφρασω. Από την μ΄΄ια φάινεται τι έχουν παθει στην κατανάλωση καυσίμων, και από την άλλη φαίνεται τι πληρώνουν. Τι διάολο... πρεέπει να είναι στοκοι οι πιασμένοι οι δικοί μας να μην το βλέπουν

Unknown είπε...

Ρε παιδιά, λογικό είναι να μην καταλαβαίνει ο κόσμος. Υπάρχουν πολύ δύσκολα τεχνικά θέματα σε όλα αυτά, και κάποιος πρέπει να ασχοληθεί πολύ σοβαρά για να βγάλει άκρη και να διαμορφώσει ιδίαν γνώμη. Για τον απλό κόσμο, ισχύει αυτό. Οι άλλοι της ΡΑΕ και του ΥΠΕΚΑ καταλαβαίνουν τι συμβαίνει;

archaeopteryx είπε...

Καταλαβαίνουν οι 3-4 επιχειρηματίες που εμπλέκονται και λένε τι θέλουν -- τουλάχιστον για την ΡΑΕ. Πάντα μέσω ερμηνειών του τι θέλουν οι ...Βρυξέλλες.