Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Μετά την σάρωση της Ικαρίας η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα κατακτήσει την Μεγαλόπολη


Πρώτα, θα παραθέσω σημείωμα που μου έστειλε φίλος. Μετά, θα σχολιάσω.

Διαβάσαμε εμβρόντητοι την ανακοίνωση της ΔΕΗ για επαναπροκήρυξη του φαραωνικών διαστάσεων Φ/Β πάρκου ισχύος 50MW στη Μεγαλόπολη.

http://www.dei.gr/Documents2/DELTIA%20TYPOU/2013/%CE%95%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%AE%CF%81%CF%85%CE%BE%CE%B7%20%CE%9C%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7.pdf

Επιδίδεται δε σε αγώνα ταχύτητος για την ολοκλήρωση του έργου προκειμένου το έργο να «κλειδώσει την υψηλή εγγυημένη τιμή» που εξασφαλίζει ο νόμος, παρά τη δραματική πτώση του κόστους επένδυσης τα τελευταία χρόνια σε ποσοστό άνω του 75%.

Για να είμαστε σαφείς: η ανακοίνωση «διαφημίζει» ενέργεια που θα πληρώνουμε (εμείς, οι καταναλωτές) 390 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ την ίδια ενέργεια η ΔΕΗ μπορεί να παράγει με λιγότερο από 60!!! Πόσο κοινωνικά «ευαίσθητη» είναι μια εταιρεία «κοινής ωφέλειας» που δήθεν κόπτεται για το περιβάλλον αλλά αδιαφορεί για μια τακτική που κλείνει επιχειρήσεις, παράγει ανέργους και δε δημιουργεί καμία προστιθέμενη αξία στην οικονομία?

Το κακό είναι διπλό:

Πρώτον, σε ό,τι αφορά την ίδια την επιχείρηση, αποτελεί απόδειξη εμμονής σε λογικές «εγγυημένου εσόδου», αποξένωσης από την οικονομική πραγματικότητα και αυτιστικής προσήλωσης σε ένα μοντέλο που υπό τις σημερινές συνθήκες προϋποθέτει την εξαθλίωση ή και εξόντωση του καταναλωτή.

Δεύτερον, η ΔΕΗ εξ ορισμού, ως δεσπόζων παίκτης της εγχώριας αγοράς ενέργειας ΚΑΙ με βασικό μέτοχο το Δημόσιο, επηρεάζει ολόκληρη την αγορά ενέργειας. Οι επιλογές της στέλνουν σήματα σε όλους τους μικρούς και μεγάλους παίκτες ή υποψήφιους επενδυτές όχι μόνο για τα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρείας, αλλά και για τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας πίσω από τις επιλογές αυτές. Το αν αυτό αληθεύει ή όχι είναι άνευ σημασίας, αυτό που μετρά είναι το κλίμα που διαμορφώνεται.

Κοινώς, όταν η ΔΕΗ ανακοινώνει επένδυση τέτοιου μεγέθους σε Φ/Β πάρκο, στέλνει έμμεσα μήνυμα σε κάθε υποψήφιο μικρό ή μεγάλο επενδυτή πως μέσω της ΔΕΗ η Πολιτεία στηρίζει τέτοιες επενδύσεις. Το μείγμα γίνεται πειστικό για τους περισσότερους: «δε μπορεί, για να το κάνει η ΔΕΗ σημαίνει πως το Υπουργείο το στηρίζει, άρα είναι καλή επένδυση και με τις ευλογίες του Κράτους». Ξεχνάμε βέβαια το αβυσσαλέο κόστος των επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο (παρά τα πρόσφατα μέτρα), τα σήματα από όλο τον κόσμο για τον εξορθολογισμό της ανάπτυξης των ΑΠΕ, την οικονομία που ασφυκτιά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ευδοκιμούν τελευταία και διάφορα σκιώδη σχήματα που διαφημίζουν ανοιχτά πλέον πυραμιδικά σχέδια για επενδύσεις «εγγυημένης, υψηλής απόδοσης σε βάθος 20ετίας με μηδενικό ρίσκο»!!! Ας μην αμφιβάλει κανείς πως αυτή η ανακοίνωση της ΔΕΗ θα μπει στην πρώτη σελίδα του διαφημιστικού φυλλαδίου τους. Πόσα «καμπανάκια» χρειάζονται ακόμα? Αν ο Madoff και το Χρηματιστήριο δε μας δίδαξαν τίποτα, τότε μάλλον ετοιμαζόμαστε να τα ξαναζήσουμε

Και τώρα, θα σχολιάσω:

1) Μην βρίζεις τον Madoff!  Με το που έγινε τσακωτός, πήγε μέσα με χειροπέδες. Η παρέα των Πράσινων Τρωκτικών που προωθεί τέτοια σχήματα κυκλοφορεί ελεύθερη. Κάτι "Διοικητές" είναι στην θέση τους. Κάτι "Τραπεζίτες" πήραν και μπουναμά. Κάτι Κλιματολάγνοι της πλάκας είναι ακόμα με γραβάτα.

2) Ο καημένος ο κύριος Τσιπουρίδης...  Αν δεις τις αρλούμπες που έχει πει όσο θυμάται το Γκουγκλ, είναι προφανές ότι δεν έχει κανένα ενδοιασμό είτε να τα πιστεύει αυτά που λέει είτε να είναι ο Πρόθυμος που τα λέει, και κρατάει την καρέκλα του. Που σημαίνει τον αγαπάνε.  Αλλιώς δεν εξηγείται... Αλήθεια... Τι γίνεται με το τσάμπα ρεύμα και τις πρίζες από τον ουρανό;  Με το υβριδικό Ικαρίας πώς τα πάμε; Πόσες χιλιάαααδες σπίτια ηλεκτροδοτεί τσάμπα το υβριδικό στην Ικαρία;

3) Ούτε η ΔΕΗ, ούτε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ελέγχονται. Ή μάλλον ελέγχονται από την ίδια μικρή παρέα που ελέγχει την ΡΑΕ. Αν δεις τα παιδιά της ΡΑΕ... Άλλος είχε ή έχει αιολικά, άλλος είναι αεριάς, εεε...  τι να λέμε... Για αυτό πάμε καλά.

4) Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, δηλαδή ο Τσιπουρίδης, παραπλανούν.  (α) Είτε 50, είτε 50.000  φωτοβολταϊκά MW δεν μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν ούτε ένα περίπτερο στην Αρκαδία. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να ηλεκτροδοτήσουν όταν έχει ήλιο. 4-6 ώρες την ημέρα, 200 μέρες τον χρόνο. Πες, (β) να καλύψουν ισχύ αιχμής, με κόστος (στις τιμές που ακούγονται) 10πλάσιες από το συμβατικό ρεύμα. Ή σε τιμή 5πλάσια από το αέριο. (γ)  Ούτε είναι δεδομένο ότι θα εξοικονομήσουν ένα γραμμάριο CO2. Καθημερινά βγαίνουν μελέτες που αποδεικνύουν με επίσημα στοιχεία από Γερμανία, Ολλανδία, Ιρλανδία και ΗΠΑ ότι οι ΑΠΕ, απολογιστικά, ή δεν υποκαθιστούν καθόλου καύσιμο, ή υποκαθιστούν πολύ μικρότερο ποσοστό από αυτό που αντιστοιχεί στην ηλεκτροπαραγωγή για την οποία επιδοτούνται. Αν τολμάει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ας ζητήσει εγγυημένη υποκατάσταση καυσίμου. Δεν θα ξέρει "τι είναι καύσιμο"! (δ) Το CO2 που φαντασιώνεται ο Τσιπουρίδης κοστίζει περί τα 3-4 ευρώ τον τόνο σε μία πεθαμένη αγορά.  Πόσο θα του κοστίσει αυτό που διαφημίζει ότι θα υποκαταστήσει;  (ε)  Ψέλλισε ο κακομοίρης εξοικονόμηση SO2! Θα υποκαταστήσει και λιγνίτη το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης?  Σε ποιά μπροσούρα της WWF το είδε αυτό;  Και μήπως είναι πολύ φθηνότεροι οι αποθειωτές; Και (στ), δεν ξέρω αν το έμαθαν αλλά με τις επιδοτούμενες ΑΠΕ επιδοτούμε με τον ΜΑΜΚ και το αέριο όταν και εάν καταφέρουν να υποκαταστήσουν!  Για αυτό, σου λέω φίλε, μην βρίζεις τον Madoff... 

5) Δεν έχω καμία αγάπη για τους μικρούς φωτοβολταϊκούς, αλλά  τους κόβουν τις επιδοτήσεις για να δίνουν μεγαλύτερες στην ΔΕΗ για να ταΐζει την J&P ή όποιον ταΐσει με την δουλειά;  Πρωτότυπο... Δηλαδή αναφέρω Κοπελουζοπεριστερομυτιληναίους... Να το κάνω Κοπελουζοπεριστερομυτιληναιοιωαννοπαρασκευαϊδηδες;  Δεν πάει... Γλωσσοδέτης.

4 σχόλια:

spiral architect είπε...

"Τώρα που έγινε η θάλασσα γιαούρτι, δεν έχει ο εργολάβος κουτάλια."
(καιρός να του δώσουμε απ' τα περισσευούμενα μας ...)

Ανώνυμος είπε...

Αρχαίε συμφωνώ ότι τα φωτοβολταϊκά είναι όπως και τα αιολικά άχρηστα. Καλύτερα όμως να εισπράττει η ΔΕΗ τα 390€ την MWh, μειώνοντας έτσι τις απώλειες της (που πάλι εμείς θα πληρλωναμε), παρά κάποιος ιδιώτης "επενδυτής"

archaeopteryx είπε...

ποιά ΔΕΗ? Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα δώσει την δουλειά σε κάποιον... ΠΟΙΟΣ θα πάρει τα λεφτά??

Αντκαν είπε...

Και θα πουληθεί μετά, με μια καλή συμφωνία, με κέρδος για λίγους από τις τσέπες μας