Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Η εμπειρία της Γερμανίας με τις ΑΠΕ (Kαι γιατί έχουμε ΑΠΕ στην Ελλάδα;)

 
Το τι λένε οι διαπλεκόμενοι (και οι δικοί τους στην ΡΑΕ) για τις ΑΠΕ, τα βλέπετε στον Σκάϊ. Το τι λέω εγώ, ΔΕΝ έχει σημασία, πλέον. Τα στοιχεία που αποδεικνύουν τι είναι και τι δεν είναι οι ΑΠΕ, είναι σε δημοσια θέα. Η εμπειρία της Γερμανίας με τις ΑΠΕ!  Έχω προσπαθήσει να βάλω τις πιο σημαντικές πρωτότυπες παραπομπές στο κείμενο, και τις σχετικές αναρτήσεις μου, όπου είχα, στο τέλος. Μερικές παραπομπές, στο κείμενο, αναφέρονται σε προηγούμενες αναρτήσεις μου, που όμως έχουν πρωτότυπες παραπομπές.


Η Γερμανία έχει τις περισσότερες, τις πιο προοσεκτικά σχεδιασμένες και τοποθετημένες ΑΠΕ. Πολλές ΑΠΕ. Πολλά αιολικά, πολλά φωτοβολταϊκά. Εντυπωσιακά (ονομαστικά) ποσοστά της ηλεκτροδότησης.   Και τα ηλεκτροδοτικά, περιβαλλοντικά, και οικονομικά αποτελέσματα, μάς, σάς, κοιτάνε κατάματα. Ελπίζω να τα βλέπουν στο ΥΠΕ"ΚΑ" και στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Είναι δημόσιες, δημοσιευμένες, πληροφορίες. Να μην ακούσω "δεν τα ξέραμε".


Το παραπάνω γράφημα είναι πόσα τέλη υπέρ ΑΠΕ πληρώνει μια οικογένεια 4 ατόμων από το 2000 μέχρι σήμερα. Έγινε, επιτέλους, πρωτοσέλιδο, και πολιτικό θέμα.  Αποφάσισαν να βάλουν φρένο στις επιδοτήσεις και στις ΑΠΕ για να προλάβουν την αντίδραση των καταναλωτών. Απαλλάσσουν την βιομηχανία από τέλη ΑΠΕ για να μην την πεθάνουν (και διαμαρτύρονται οι Γάλλοι για αυτό).


Το ηλεκτροδοτικό αποτέλεσμα του 2012 επίσης είναι ξεκάθαρο. Πολλές ΑΠΕ, αλλά αυτό που μοιάζει να έχει ενεργειακό αντίκτυπο είναι μόνο τα φωτοβολταϊκά, που υποκαθιστούν αέριο και (κάρβουνο) το καλοκαίρι. Κανένας σχετικός θετικός ισχυρισμός για τα αιολικά. Αλλά διάχυτες στις ειδήσεις είναι οι αντιδράσεις Τσέχων και Πολωνών για τις απορρίψεις πλεονάζοντος τυχαίου ρεύματος, και  οι λεγόμενες "εξαγωγές" είναι όταν έχει πολύ αέρα.. Επίσης γνωστές είναι οι αντιδράσεις (και εδώ) των ηλεκτροπαραγωγών επειδή οι ΑΠΕ κάνουν τις μονάδες αερίου ασύμφορες, και τις βγάζουν εκτός λειτουργίας.  Καλό;  Δεν νομίζω. Μέχρι και η WWF τάχθηκε υπέρ της στήριξης των συμβατικών μονάδων παραδεχόμενη ότι οι ΑΠΕ είναι για ...άλλοτε.


Και το περιβαλλοντικό;  Οι εκπομπές CO2;  Πρώτα από όλα δεν τους νοιάζουν οι εκπομπές CO2. Το CO2 έχει καταρρεύσει, και οι Γερμανοί έχουν αυξήσει την κατανάλωση κάρβουνου (5% το 2012, έναντι του 2011). Αλλά λέμε τώρα... Μετρήθηκε το CO2. Και βγήκε αυτό που ξέρουμε και λέμε από καιρό:  Οι ΑΠΕ δεν μειώνουν εκπομπές, και σίγουρα δεν τις μειώνουν στο ποσοστό που αντιστοιχεί στο ρεύμα που εγχέουν. Το αέριο μειώνει τις εκπομπές (σε σχέση με το κάρβουνο).  Οι αποδοτικές μονάδες μειώνουν εκπομπές. Οι ΑΠΕ τις αυξάνουν (λόγω αυξομείωσης εφεδρειών). Και οι εκπομπές CO2 δεν είναι κάτι μαγικό... Είναι προϊόν καύσης. Περισσότερες εκπομπές, σημαίνει περισσότερα καύσιμα. Οι ΑΠΕ μειώνουν την αποδοτικότητα των συμβατικών μονάδων και αυξάνουν την χρήση καυσίμων.

Η βιομηχανία ΑΠΕ απασχολεί 214.000 άτομα στην Γερμανία. Είναι το 35% του τζίρου της Siemens, και κερδοφόρο (από εδώ). Οι εξαγωγές είναι σημαντικό κομμάτι του τζίρου της Siemens. (Μήπως τώρα ξέρετε γιατί έχουμε ΑΠΕ στην Ελλάδα;)




Οι ΑΠΕ γίνονται οικονομικός εφιάλτης στην Γερμανία
contrepoints.org/2013/02/06/exclusif-energies-renouvelables-la-verite
 Μείωση ταριφών, αναβολή νέων επιδοτήσεων, αίτημα για αναθεώρηση του EEG
Ηλεκτροπαραγωγή Γερμανίας, 2012
Οι ΑΠΕ αύξησαν τις εκπομπές CO2 στην Γερμανία
WWF υπέρ συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής
http://en.wikipedia.org/wiki/Renewable_energy_in_Germany

2 σχόλια:

George Mantjoros είπε...

Ο ΛΑΓΗΕ ''ομολογεί'' εδω http://www.lagie.gr/fileadmin/groups/EDSHE/MiniaiaDeltiaEL/2013_01_Miniaio_Deltio_EL_APE_SITHYA.pdf .....

'' Διαπιστώνεται ότι με την υπάρχουσα σήμερα κατάσταση το σωρευτικό έλλειμμα θα εξακολουθήσει να υφίσταται αυξανόμενο, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο το σύστημα στήριξης του τομέα ΑΠΕ. Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητη η λήψη πρόσθετων μέτρων κατά την επόμενη περίοδο, για τη σταδιακή απόσβεση του ελλείμματος έως το Δεκέμβριο του 2014.''

Έρχονται ''σκοτάδια''

Ανώνυμος είπε...

Ο Θεός να σ' έχει καλά!