Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Ο καιρός, η Γροιλανδία, και οι ...Κινέζοι


Τόσο ενδιαφέρον για την Γροιλανδία...   Λιώνει, δεν λιώνει, θερμοκήπιο, όχι θερμοκήπιο, ανθρωπογενές, μη ανθρωπογενές... Όλο και κάτι θα έχετε ακούσει... Και θα αναρωτιέστε "μα γιατί να με νοιάζει"...


Το τελευταίο άρθρο που είδα  λέει ότι οι πάγοι στην Γροιλανδία μάλλον έχουν σχέση με "ταλάντωση του Βορείου Ατλαντικού", που κάπου την είχα "ανακαλύψει" και παλιότερα.


Υπάρχει πολλή αρθρογραφία ότι οι ωκεανικές ταλαντώσεις επηρεάζουν σημαντικά αυτό που λέμε "καιρό" ή περίεργα καιρικά φαινόμενα, αλλά είναι τόσο πολύπλοκες και αλληλένδετες, και σχετιζόμενες με ένα σωρό μη απόλυτα κατανοητούς παράγοντες (συμπεριλαμβανομένης της περιστροφής της Γης, της ηλιακής δραστηριότητας, και της μαγνητόσφαιρας) , που, εγώ τουλάχιστον, δεν μπορώ να εκφέρω αποφθεγματική σοφία. Αυτό που ξέρουμε είναι 1) ότι η Γροιλανδία κρυώνει και ζεσταίνεται περιοδικά, αλλά 2) κάπως δεν έχει χάσει εντελώς τους πάγους της όσο ξέρουμε, ακόμα και πριν 120-130.000 χρόνια που έκανε πιο πολύ ζέστη, λένε, από ότι τώρα, και 3) μετά από πληθώρα ανακοινώσεων πέρυσι ότι "λιώνει η Γροιλανδία" (και στην ...στήλη του ΟΠΑΠ στην Ναυτεμπορική!), κάπως προέκυψε λίγο αργότερα ότι "συγγνώμη λάθος" αλλά πέρασε στα ψιλά.

Αλλά ΔΕΝ είναι αυτό το ενδιαφέρον για την Γροιλανδία... Το ενδιαφέρον είναι ότι μάλλον δεν ξέρουμε "τίνος" είναι η Γροιλανδία...

http://qz.com/50401/chinas-creep-into-greenland-is-setting-off-alarm-bells/. Η Κίνα, η Κίνα, όπου υπάρχει κουβέντα για Κλιματικές Αλλαγές, κάπου υπάρχει και η Κίνα... Και εκτός από πετρέλαια, σίδηρο, νικέλιο, ουράνιο, χρυσό, διαμάντια κλπ, έχει και ...σπάνιες γαίες, ΚΑΙ, δυνητικά, πολλή Υ/Η ενέργεια, η Γροιλανδία, αν λιώνουν οι πάγοι...
http://www.greenmin.dk/home.seam και λεπτομερείς χάρτες
http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Greenland Η "Ευρώπη" δεν φαίνεται να έχει δικαιοδοσία στην Γροιλανδία... και φαίνεται να ασχολείται με ...θαλασσινά.
http://www.npr.org/player/v2/mediaPlayer.html?action=1&t=1&islist=false&id=139734019&m=139734027 Μια ενδιαφέρουσα ραδιοφωνική εκπομπή που αναφέρει και το ιδιότυπο "ιδιοκτησιακό/εθνικό" καθεστώς της Γροιλανδίας (δηλαδή Ευρωπαϊκό μεν, αλλά όχι και "Ευρωπαϊκό") και το ενδιαφέρον μεγάλων πολυεθνικών για εξορύξεις. Και κάπου λέει και για "εισαγωγή Κινέζων εργατών"



Κι αν ενδιαφέρεστε, μετά από αυτά, για το ...κλίμα, ή τις ...ωκεάνιες ταλαντώσεις:

http://www.the-cryosphere.net/7/241/2013/tc-7-241-2013.pdf
http://hockeyschtick.blogspot.gr/2013/02/new-paper-finds-brief-greenland-surface.html

http://en.wikipedia.org/wiki/North_Atlantic_oscillation
http://www.ldeo.columbia.edu/res/pi/NAO/

Να μου το θυμηθείτε, θα γεμίσει "ακτιβιστές" η Γροιλανδία και όσο οι Κλιματολόγοι ψάχνουν, οι "Ευρωπαίοι" θα σκούζουν για το περιβάλλον και το κλίμα, και οι υπόλοιποι θα ασχολούνται με ...άλλα (και με τους Κινέζους). Και αναρωτιέμαι εάν τελικά χαίρονται, ή δεν χαίρονται, και ποιοι χαίρονται ή δεν χαίρονται, που και πριν από 130.000 χρόνια, που έκανε πιο ζέστη από τώρα, πάλι ΔΕΝ είχαν λιώσει οι πάγοι της Γροιλανδίας.  Χαχαχαάαχα!

4 σχόλια:

spiral architect είπε...

Ψιλοάσχετο:
Πήγαινε στο περίπτερο και πάρε την Εφημερίδα των Συντακτών.
Ο Ιός έχει αφιέρωμα στα βΑΠΕ τση Κρήτης.

archaeopteryx είπε...

ναι το είδα. Κάνουν ένα λάθος όμως και τα παιδιά κατά των ΒΑΠΕ. Δ λάθη. 1) δεν υπάρχουν "Β" ΑΠΕ. Μόνο ΑΠΕ, και 2) ΒΑΠΕ, ΞΑΠΕ, δεν είναι πηγή ενέργειας κανενός, και σήγουα όχι της Ευρώπης. 100.000 αιολικά στην Κρήτη είναι παντελώς άχρηστα τόσο για την Κρήτη, όσο και για το Μόναχο. Να καλύψουν, εμπειρικά το 5,6,7% της ηλεκτροδότησης κάποιου δικτύου, αλλά αν ειναι <ΜΟΝΟ στην Κρήτη, θα κάψουν το δίκτυο. Για αυτό θέλουν δασύνδεση. Νομίζω ότι τα αιολικά της Κρήτης είναι η μέσω Περιστέρη και Κοπελούζου χρηματοδότηση του καλωδίου. ΠΙΟ φτηνό θα ήταν να χρηαμτοδοτηθεί μεσω ΥΚΩ. Αλλά για αυτό κακολογούν τις ΥΚΩ για να βγάλει κατι τι και ο Περιστέρης με τον Κοπελούζο (ποιος να έχει την προμήθεια του καλωδίου? ΕΚΕΙ είναι τα λεφτα

spiral architect είπε...

Το θέμα είναι ότι το 'πρόβλημα' ΑΠΕ αναδείχθηκε στα μεηνστριμ μιντια.

archaeopteryx είπε...

Ναι, αλλά επανλαμβάνεται το χυδαίο ψέμα ότι 1) έχει να κάνει με ηλεκτροδότηση Ευρώπης και 2) όττι έχει σχέση με ηλεκτροδότηση. Η εμεπιρία της Γερμανία για το 2011 και το 2012 για μένα είναι για το δικαστήριο εναντίον αυτών των τύπων. Δεν ξέρω τι κάλυψη θα έχει ο Στουρνάρας, αλλά αν γίνει το εργο, κι αν 2-3 από εμάς ζούνε, θα δούνε δικαστηριο να χορτάσει η ψυχή τους.