Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013
Τὴ γλῶσσα μοῦ ἔδωσαν ἑλληνική
Τὴ γλῶσσα μοῦ ἔδωσαν ἑλληνική.
τὸ σπίτι φτωχικὸ στὶς ἀμμουδιὲς τοῦ Ὁμήρου...
Μονάχη ἔγνοια ἡ γλῶσσα μου στὶς ἀμμουδιὲς τοῦ Ὁμήρου...
Ἐκεῖ σπάροι καὶ πέρκες
ἀνεμόδαρτα ρήματα ρεύματα πράσινα μὲς στὰ γαλάζια
ὅσα εἶδα στὰ σπλάχνα μου ν' ἀνάβουνε
σφουγγάρια, μέδουσες
μὲ τὰ πρῶτα λόγια τῶν Σειρήνων
ὄστρακα ρόδινα μὲ τὰ πρῶτα μαῦρα ρίγη...
Μονάχη ἔγνοια ἡ γλῶσσα μου, μὲ τὰ πρῶτα μαῦρα ρίγη...
Ἐκεῖ ρόδια, κυδώνια
θεοὶ μελαχροινοί, θεῖοι κ' ἐξάδελφοι
τὸ λάδι ἀδειάζοντας μὲς στὰ πελώρια κιούπια.
Καὶ πνοὲς ἀπὸ τὴ ρεμματιὰ εὐωδιάζοντας
λυγαριὰ καὶ σχῖνο
σπάρτο καὶ πιπερόριζα
μὲ τὰ πρῶτα πιπίσματα τῶν σπίνων
ψαλμῳδίες γλυκὲς μὲ τὰ πρῶτα-πρῶτα Δόξα Σοί...
Μονάχη ἔγνοια ἡ γλῶσσα μου, μὲ τὰ πρῶτα-πρῶτα Δόξα Σοί!..
Ἐκεῖ δάφνες καὶ βάγια
θυμιατὸ καὶ λιβάνισμα
τὶς πάλες εὐλογώντας καὶ τὰ καριοφίλια
στὸ χῶμα τὸ στρωμένο μὲ τ' ἀμπελομάντιλα,
κνῖσες, τσουγκρίσματα
καὶ Χριστὸς Ἀνέστη
μὲ τὰ πρῶτα σμπάρα τῶν Ἑλλήνων!
Ἀγάπες μυστικὲς μὲ τὰ πρῶτα λόγια του Ὕμνου...
Μονάχη ἔγνοια ἡ γλῶσσα μου, μὲ τὰ πρῶτα λόγια του "Υμνου.
Τη ζωή μου την πέρασα κλεισμένος μέσα σε 50 τετραγωνικά (μέτρα), παλεύοντας με τη γλώσσα. Επειδή αυτό είναι στο βάθος ή ποίηση: μια πάλη συνεχής με τη γλώσσα. Τη γλώσσα την ελληνική που είναι η πιο παλιά και η πιο πλούσια γλώσσα του κόσμου.
Μιλάμε την ίδια γλώσσα που μιλούσαν εδώ πριν 3.500 χρόνια. Μην αφήσετε κανένα σούργελο να σάς το αμφισβητήσει προκειμένου να θυμάστε το όνομά της μπας και ξαναεκλεγεί. Την αναφορά στην "ελευθερία" σε Γραμμική Β την είχα κάνει εδώ. Το απόσπασμα από το "Αξιον Εστί" από εδώ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
11 σχόλια:
Η κυρία Ρεπούση προτιμάει τ' αλβανικά καθότι η καταγωγή της είναι αλβανική. Να είναι "καλά" οι Ενετοί που μας έφεραν στην Ελλάδα τέτοια κουμάσια ως στρατιώτες τους.
Η Ρεπούση είναι απλά ένας λαγός του συστήματος. Πετάει το πυροτέχνημά της την κατάλληλη στιγμή για να στρέψουμε τη προσοχή μας σ' αυτό, για να περάσουν από πίσω κάτι καινούργιο, πονηρό και υποβολιμαίο.
Στην επόμενη βουλή -κατά πως δείχνουν τα πράματα- δεν θα είναι ούτε αυτή, ούτε το κόμμα της. Θα είναι όμως κάποιος άλλος για να κάνει έναν αντίστοιχο αντιπερισπασμό.
Απ' τις λίγες φορές που συμφωνώ με τον πιτσιρίκο:
Η Μαρία Ρεπούση δουλεύει για την Χρυσή Αυγή. Καμία αίσθηση χρόνου, χώρου και καταστάσεων. Στην κοσμάρα της. Κάποιοι λένε «αυτό που είπε η Ρεπούση αυτή τη φορά είναι σωστό». Και ο Χίτλερ έλεγε κάποια «σωστά» πράγματα. Και ο Κασιδιάρης λέει. Όλοι λέμε κάτι σωστό κάποιες φορές. Ακόμα και οι ηλίθιοι. Αυτοί κατά λάθος.
και ο Πιτσιρίκος δεν έχει άδικο. Ενώ αναφέρεται σε θέματα (η ρεpussy) που δεν με πολυενδιαφέρουν, ξαφνικά πιάνω τον εαυτό μου να βγάζει αντανακλαστικά περίεργα και σαφώς αρνητικά προς την ίδια και τις απόψεις της, κι αν το πάω 1-2-3 βήματα παραπέρα... Αρα ή δουλεύει για να βγάλει τέτοια αντανακλαστικά, ή για να ρίξει το ηθικό, ή απλά για να επανεκλεγεί, αφού και το αρνητικό brand name recognition εξακολουθεί και είναιbrand name recognition. Στην κάλπη, ο λίγο ηλίθιος (και έχουμε αρκετούς) θα την θυμάται.
Έτσι είναι.
Λίγοι θα αντιδρούσαν π.χ. αν τα διδασκόμενα στο σχολείο θρησκευτικά αντικαθίσταντο απ' τη θρησκειολογία.
(στο κάτω-κάτω η θρησκειολογία φιλοσοφία είναι)
Αλλά με τον τρόπο που το λέει και στον κατάλληλο χρόνο γίνεται αντιπαθητική, με αποτέλεσμα και το σωστότερο πράμα να πει να τη βλέπουν όλοι αρνητικά.
Εννοείται ότι, είμαι κατά της κατάργησης ή της μείωσης (ήδη είναι μειωμένα, ακόμα και στη θεωρητική κατεύθυνση) της διδασκαλίας των Αρχαίων. Αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας τους, ναι.
Ενδεικτικά:
Classics and Ancient Civilisations: Ancient Studies - GSH - University of Amsterdam
εγώ spiral ήμουν σε εποχή που έπρεπε να μάθω αρχαία και τα μισούσα ιδίως μετά την Β' Λυκείου. Αλλά τα ξαναέπιασα σε μεγαλύτερη ηλικία και είναι ...απόλαυση. Μην ρωτάς γιατί... δεν ξέρω (ίσως επειδή μου άρεσαν κάτι εκδόσεις με το πρωτότυπο και δίπλα την (αγγλική) μετάφραση).
Μήπως λές αυτά;
Loeb Classical Library | Harvard University Press
(και εγώ το παλιό κλασσικό τελείωσα)
αυτά
δηλαδή μου έκανε ξαφνικά εντύπωση ότι διάβαζα κείμενα που ήταν του 500 ή του 800 πΧ, ή μάλλον που δεν τα διάβαζα με ευκολία. Ο Όμηρος εξακολουθεί και είναι δύσκολος, αλλά έχει κάτι πολύ καλά λεξικά που δείχνουν και την μετέπειτα εξέλιξη των ακαταλαβίστικων λέξεων. Ασε την Γραμμική Β... Μάλλον εργαλείο Παλατειακής καταπίεσης, χεχεχε.
Κόρη συναδέλφου μου, που καλά-καλά δεν είχε προλάβει να πάρει το πτυχίο Φιλοσοφικής, ήδη διδάσκει Αρχαία Ελληνικά σε Λύκειο στην Ολλανδία, με προοπτική να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα εκεί.
Επειδή το είχε διαβλέψει τη φυγή της στο εξωτερικό από φοιτήτρια, έκανε παράλληλα εντατικά μαθήματα ολλανδικών και πήρε σαν μάθημα επιλογής την ερασμιακη προφορά κάτι που απαιτούν οι Ολλανδοί στην διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών.
Απ' την παραμονή μου στην Ολλανδία ξέρω ότι, οι τελευταίοι ζητούν Έλληνες φιλολόγους για διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών και Ιταλούς για διδασκαλία Λατινικών.
(θέμα με την προφορά των Λατινικών δεν ξέρω αν τίθεται)
Υπάρχει σκελετός νααα στο Κυπαρίσσι για την Ρεπούση..
Όλοι ανακαλύψαμε εντελώς ξαφνικά πως δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αρχαία... Δεν είναι αστείο;
Δημοσίευση σχολίου