Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Βλάστη Κοζάνης


Την μισώ την ΡΑΕ... Δηλαδή μισώ τα αιολικά λαμόγια που έχουν πάρει άδειες από την ΡΑΕ να καταστρέψουν την Ελλάδα, κυριολεκτικά, και να επιδοτούνται με κερατιάτικα, σε καιρό φτώχειας για αυτό, για να μην παράγουν χρήσιμο ρεύμα, να μην υποκαθιστούν μονάδες λιγνίτη... Απλά να επιδοτούνται για να καταστρέφουν. Στην παραπάνω εικόνα (που μεγαλώνει με κλικ), από τον χάρτη της ΡΑΕ, με την Πτολεμαΐδα στο κέντρο, το Βέρμιο δυτικά (δεξιά) και το Άσκιο ή Σινιάτσικο ανατολικά (αριστερά). Οι φωτογραφίες (και πολλές φωτογραφίες) από το Google Earth. Η Πτολεμαΐδα έχει τα χάλια της, αλλά τουλάχιστον ηλεκτροδοτεί την ...Ελλάδα. Τα αιολικά στα γύρω βουνά, θα καταστρέψουν τα βουνά, και το μόνο που θα πετύχουν είναι αρπαχτές για τους μεσάζοντες.

Όλα τα αιολικά που είναι αδειοδοτημένα στην περιοχή, και όλα τα φωτοβολταϊκά, και άλλα τόσα, και 10 φορές άλλα τόσα, διασυνδεμένα (και ασχέτως τους κόστους τους) δεν μπορούν, δεν πρόκειται, να υποκαταστήσουν ούτε μία συμβατική μονάδα της Πτολεμαΐδας, ή οποιαδήποτε συμβατική μονάδα. Ούτε καν μονάδα αερίου δεν μπορούν να υποκαταστήσουν. Αποδεδειγμένο πια από την διεθνή εμπειρία, από την Γερμανία μέχρι και την Αυστραλία (με το μεγαλύτερο, διάσπαρτο, διασυνδεμένο δίκτυο αιολικών "πάρκων".  Τα αιολικά "εγχέουν" χωρίς να υποκαθιστούν. Και όταν είναι πολλά, βλάπτουν και την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή (πάντα χωρίς να την υποκαθιστούν).  Θα καταστρέψουν τα βουνά, θα είναι πάντα ασήμαντα, ενεργειακά, και θα μείνουν εκεί μέχρι την Β' Παρουσία. Και το ξέρουμε εκ των προτέρων.

Αλλά "εγκρίνονται" οι "Μελέτες" δήθεν Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από φοβισμένες, άσχετες, και καμιά φορά και λίγο ...επηρεασμένες "Γενικές Γραμματείες". Εγκρίνουν την μη ηλεκτροπαραγωγή.  Εγκρίνουν την τοποθέτηση άχρηστων πραγμάτων στις περιοχές τους.  100% οξύμωρο (και σχεδόν πάντα ή με άνωθεν εντολές, ή με διαφθορά). Η απάντηση του Συλλόγου Βλατσιωτών Ν. Λάρισας στην έγκριση αιολικών στα βουνά τους, εδώ.


Τα θεμέλιά μου στα βουνά
  και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους
  και πάνω τους η μνήμη καίει
  άκαυτη βάτος.
Μνήμη του λαού μου σε λένε Πίνδο και σε λένε Άθω.

Η φωτογραφία είναι από εδώ. Το ποίημα είναι του Ελύτη... Η ζημιά θα είναι για πάντα (και χωρίς κανένα αντίκρυσμα στην ηλεκτροδότηση).

Δεν υπάρχουν σχόλια: