Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Κλίμα και πυρκαγιές


Να είστε σίγουροι ότι το "ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου" θα αρχίσει να φταίει για τις πυρκαγιές (που φαίνεται ότι μαίνονται στην Νότια Ευρώπη και την Καλιφόρνια).  Από τις λίγες ειδήσεις που παρακολουθώ, σίγουρα είναι ανθρωπογενές το φαινόμενο και λέγεται "ανθρωπογενής εμπρησμός", είτε είναι από λάθος, είτε από ψυχανωμαλίες (ούουου), είτε για εκδίκηση, είτε για να "πρακτορικούς σκοπούς" (δεν το αποκλείω, αλλά δεν ξέρω κιόλας), είτε για να είναι "καθαρά" τα βουνά ώστε να μην δείχνει η τηλεόραση ή, τα γιου τιούμπ, μπουλντόζες να ρίχνουν δέντρα ή να φτιάχνουν ξέφωτα σε δάση, είτε για ...να μην καεί το δάσος όταν πάρει φωτιά καμία ανεμογεννήτρια (ναι, καίγονται και εκσφενδονίζονται και κομμάτια, 1.000 μέτρα, συν).

Ωστόσο μία μελέτη από και για τον Καναδά, καταλήγει ότι το θερμότερο κλίμα, καθ εαυτό, δεν συνεπάγεται περισσότερες δασικές πυρκαγιές από ότι τα τελευταία 2.000 χρόνια. Υπάρχουν ενδείξεις και προς μία τάση (ότι δηλαδή δεν αυξάνονται οι πυρκαγιές) και προς την άλλη (ότι αυξάνονται, ιδίως σε πευκοδάση). Και ότι από κλιματικές αλλαγές του παρελθόντος (όχι ακριβώς ...ανθρωπογενείς) επήλθαν αλλαγές στην βλάστηση (επεκράτησαν πχ δέντρα που δεν καίγονται τόσο εύκολα).  Η ερημοποίηση, βέβαια, είναι άλλο φαινόμενο, αλλά, ερασιτεχνικά λέω, έχει περισσότερη σχέση με ανθρώπινη παρουσία, βοσκές κλπ. Αλλά κανένα φαινόμενο δεν είναι τόσο συνταρακτικό όσο μπιτόνια με βενζίνη, γκαζάκια, σπίρτα (δεν πολυπιστεύω στα τσιγάρα εγώ...) και, φυσικά, τηλεόραση να μας τα φέρνει στην κουζίνα ή στο σαλόνι. Πάντως, δεν θέλει ...μελέτη, εάν υπάρχει ξερή χαμηλή βλάστηση, κωνοφόρα, αέρα, ζέστη, εεεε.... με ένα σπίρτο...


Για την αναδάσωση της ΤΕΡΝΑ στην Πάρνηθα, να μην τα ξαναλέμε...

5 σχόλια:

spiral architect είπε...

Οι πυρκαγιές βεβαίως και είναι ανθρωπογενείς.
Ενδεικτικά παραδείγματα:
- 2007 - ΒΔ Πελοπόννησος - Ιωνία Οδός
- 2011 - Χίος - Αιολικά νησιών Β. Αιγαίου (plus Αιγαία Ζεύξη)
- Αποφάσεις του Σ.Ε.για διευκόλυνση εγκατάστασης ΑΠΕ σε καμένες εκτάσεις.
(και βάλε τι θα βγει στο μέλλον ...)

Για να μην γινόμαστε και συνομωσιολόγοι, όταν μαζευτεί η κρίσιμη μάζα βιομάζας (ειδικά ξερά φύλλα από ρητινούχα δένδρα, ένα τσιγάρο αρκεί.

Πάντως "κλιματική αλλαγή" (γενικά και αόριστα) σίγουρα δεν παίζει.

Ασχετο: Χέζουν οι αρκούδες στο δάσος;

spiral architect είπε...

Petition Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό ΠΕ.Κ.Α. κ. Λιβιεράτο

Ανώνυμος είπε...

Εμπορία των καυσόξυλων κύριο,ι πηγή ενέργειας στην οποίο θα καταφύγουν οι περισσότεροι από τους φτωχοποιημένοι πολίτες.
Τα καμμένα δέντρα θα πουληθούν από τα δασαρχεία για βιομάζα (ανανεώσιμη πηγή ενέργειας !)

archaeopteryx είπε...

ναι ανανεώσιμη, σε 50-100 χρόνια αν δεν πανε κατσίκια, ή σαβούρες, και να μην τα ξανακάψουν. Και το πετρέλαιο ανανεώσιμο είναι, απλά κάνει πολλά χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Τα πράγματα είναι πιο σύνθετα απ την αυθαίρετη θεώρηση οτι τις φωτιές τις βάζουν άνθρωποι με δόλιους σκοπούς.
Τα δάση ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ από τότε που υπάρχουν στον πλανήτη και όχι από τότε που υπάρχουν οικοπεδοφάγοι κάθε είδους.
Κάποτε σε ένα κανάλι έβγαλαν έναν εξαίρετο καθηγητή δασολογίας με την ελπίδα ότι θα θρέψει με τιε απόψεις του την καταστροφολογία των καιρών, αλλά τους έκανε χαλάστρα περιγράφοντας το φυσικό φαινόμενο της δασικής πυκραγιάς και τονίζοντας - με επιστημονικά στοιχεία - ότι τα δαση κάνουν τον κύκλο τους με τη φωτιά όταν γεράσουν. Τον έκοψαν στον αέρα...
Φυσικά οι πάσης φύσης ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στο χώρο μπορεί να δημιουργούν συνθήκες έντασης ή επέκτασης στις δασικές πυρκαγιές αλλά ως εκεί. Όταν ο άνθρωπος δεν είχε μέσα πυρόσβεσης - όχι πολύ παλιά - οι δασικές πυρκαγιές έκαναν τη δουλειά τους διαμορφώνοντας το τοπίο και το οικοσύστημα. Τωρα προσπαθούμε να τις κατασβέσουμε, περισσότερο για να μην καούν ανθρώπινες κατασκευές και λιγότερο για να περιορίσουμε την καύση των δασών. Η δασοκάλυψη στην Ελλάδα αυξήθηκε όλα αυτά τα χρόνια που τα κανάλια καταστροφολογούν για τις συνέπειες των δασικών πυρκαγιών. Τον περασμένο αιώνα οι άνθρωποι έκαιγαν τα δάση για να δημιουργούν βοσκοτόπους και καλλιεργήσιμες εκτάσεις στα ορεινά και όχι μόνο. Φυσικά τότε δεν υπάρχαν μέσα ενημέρωσης... για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Η κατάσβεση μιας δασικής πυρκαγιάς είναι επιστήμη στην οποία ως χώρα δεν επενδύσαμε σε αντίθεση με χώρες με μη μεσογειακό ξηροθερμικό κλίμα. Η "αξιοποίηση' καμένων εκτάσεων απ τον άνθρωπο δεν ειναι κάτι καινούργιο. ανέκαθεν συνέβαινε, κι ας μην υπήρχαν οι πάσης φύσεως οικοπεδοφάγοι, ΑΠΕτεώνες κτλ. Το να λέμε οτι τα καίνε για να βάλουν ξενοδοχεία, φουρφούρια, βίλες κτλ, είναι εύκολο αλλά στον αντίλογο (μου) λέω ότι μπορεί απλά να ισχύει η αντίστοφη εξέλιξη των πραγμάτων. Δηλαδή, αφού καεί ένα δάσος να ανοίγει η όρεξη σε κάποιους να πατήσουν πόδι στην περιοχή. Έτσι κι αλλιώς τα δάση θα καίγονται και θα ξαναφυτρώνουν (χωρίς κατσίκια, γελάδια κτλ) σε 10-20 χρόνια ή θα αντικαθίστανται από ένα άλλο οικοσύστημα, με τα θετικά ή τα αρνητικά του για την άγρια πανίδα και τον άνθρωπο. Τέλος πάντων το θέμα είναι μεγάλο και δεν είναι τυχαίο ότι στις τηλεοράσεις έχουν πάψει να βγάζουν ανθρώπους με βαθιά επιστημονική γνώση στο θέμα, αλλά κάθε τσαρλατάνο που λέει ότι όνειρο είδε το βράδυ.