Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Όπου μετριούνται, τα αιολικά βγαίνουν άχρηστα -- τώρα και στην Καλιφόρνια


http://wattsupwiththat.com/2012/08/09/wind-power-not-coming-through-for-california-power-alert-issued-by-the-caiso/

Η Καλιφόρνια είναι μια μεγάλη Πολιτεία, παραδοσιακά προοδευτική, πρόσφατα Πράσινη (και Δημοκρατική -- αυτό στα Αμερικάνικα είναι κάτι σαν "ευρωσοσιαλιστική"). Η Καλιφόρνια καίει πολύ ρεύμα, μια μέρα σαν σήμερα είναι στα 42.000-46.000 MW, 8-9 φορές όσο η ...Ελλάδα, με συμπαθητικά πλήρη πληροφόρηση του τι γίνεται.  Παρ' όλη την διαφήμιση και πράσινη προβολή, και εκεί, οι ΑΠΕ καλύπτουν πρακτικά ασήμαντο ποσοστό των φορτίων (δείτε τις κλίμακες στο παραπάνω γράφημα), και, ειδικά τα αιολικά και φ/β μικρότερο. Δηλαδή, πιο πολύ εξαρτάται από εισαγωγή ρεύματος από γειτονικές Πολιτείες, παρά από τις πολλές ΑΠΕ που έχει.

Έχει περί τα 4.300 αιολικά μεγαβάτ (ονομαστική ισχύ), αν και την συγκεκριμένη μέρα"φάνηκαν" κάτι λιγότερο από 2.000, και αυτά  για μερικές ώρες, και όχι αυτές που θα ήταν χρήσιμα.  Αν η Καλιφόρνια δεν είχε κανονική ηλεκτροδότηση, δεν θα είχε ...ρεύμα, και εάν δεν είχε καθόλου αιολικά, δεν θα την ένοιαζε. Το πρόβλημα δεν θα φαινόταν εάν μία πυρηνική δεν ήταν κλειστή για άλλους λόγους και μία μονάδα αερίου των 775 MW δεν είχε κλείσει την προηγουμένη


Είτε στην Καλιφόρνια, είτε στην Γερμανία, είτε στην Ελλάδα, είτε οπουδήποτε, μόνο οι συμβατικές μονάδες ηλεκτροδοτούν. Τα αιολικά συνυπάρχουν, τυχαία, παρασιτικά και βασικά άχρηστα στην ηλεκτροδότηση. Το να λες ότι "μπορώ να ηλεκτροδοτήσω 10.000 σπίτια" είναι δυνητικό, θεωρητικό. Ούτε ένα ασανσέρ! (Εκτός εάν το χρησιμοποιείς μόνο όταν φυσάει). Και τσάμπα να ήταν, πάλι άχρηστα είναι. Εάν χανόταν από το δίκτυο, δεν θα έκανε διαφορά στην ηλεκτροδότηση (αλλά θα βελτίωνε την σταθερότητα). Πεταμένα λεφτά.

Και για όσους σπεύσουν να επισημάνουν εφεδρεία και load following με αέριο, θυμίζω ότι: 1) Το αέριο είναι πολύ πιο ακριβό από τον λιγνίτη ή το κάρβουνο, και εξαρτάται από καλή διάθεση γειτονικών χωρών. 2) Το αέριο που προσφέρεται για εφεδρεία (τι εφεδρεία,,, για 75% κάλυψη της ζήτησης) των αιολικών, καίγεται από μονάδες μονού κύκλου, που μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν σχετικά εύκολα, αλλά είναι αναποτελεσματικές (καίνε πολύ). Οι μονάδες διπλού κύκλου είναι αποτελεσματικές, αλλά ακριβότερες σε αγορά και δεν προσφέρονται για load following...

8 σχόλια:

George Mantjoros είπε...

Αλλο ενα εξαιρετικά τεκμηριωμενο αρθρο .
Ομως οπως πάντα ,ουτε ενας ΑΠΕτεωνας δεν θα σχολιάσει , γιατι δεν εχουν κανένα μα κανενα λογικό επιχείρημα.
Μόνο βρίζουν .

Ανώνυμος είπε...

Αλλάζει η τεχνολογία. Ήδη είναι έτοιμη η πρώτη γενιά των γεννητριών που θα τις περιστρέφουν βόδια και άνεργοι λόγω ακριβώς αυτών των προβλημάτων της διακύμανσης των ανέμων και της αντιμέτωπισης της ανεργίας.
Θα είναι οριζοντίου τύπου, δεν χρειάζονται τα μεγάλα πτερύγια, θα εκτραφούν ντόπιες φυλές βοδιών με επιδότηση από τα Ευρωπαικά ταμεία..
Τελευταίες πληροφορίες από Βρυξέλλες..ήδη δοκιμάστηκαν στην Δανία και αποδείχθηκε ότι αυτή η παλαιά τεχνική είναι ποιό αποτελεσματική από τις ανεμογεννήτριες, γεγονός που είχε άλλωστε επιβεβαιωθεί από την χρήση της (κωπηφόρας) γαλέρας..

George Mantjoros είπε...

Μόνο βρίζουν !!!!

archaeopteryx είπε...

μπαα... Μην δίνεις σημασία. Όταν βρίζουν, ρώτα τους "πόσα αιολικά χρειάζονται για να κατασκευαστεί μία μόνο Α/Γ. Ή μία μπίλια ρουλεμάν για μια Α/Γ.

Κι αν γίνουν χυδαίοι, πές τους να πάνε κάποιο συγγενή τους, παιδάκι, σύντροφο, γονιό, σε επέιγον περιστατικό σε χειρουργείο που ηλεκτροδοτείται από αιολικά, χαχαχαάααχα. Εξαφανίζονται! Αλλά αν έχουν πεθερά, την στέλνουν.

archaeopteryx είπε...

Ή ρώτα γιατί με 25.000 αιολικά μεγαβάτ, οι Γερμανοί δεν έχουν κλείσει ΟΥΤΕ ΜΙΑ συμβατική μονάδα (και με τα παλιά πυρηνικά που έκλεισαν είναι στο τσακ μονίμως για μπλακάουτ)

spiral architect είπε...

Οχι ρε παιδιά, σαρκαστική πλάκα κάνουν.
(αν εννοείται τον 12.13)
Σχόλιο που θα μπορούσα να γράψω κι εγώ.

archaeopteryx είπε...

α... δεν νομίζω ότι αναφερόταν κανείς στον 12.23, σε προηγούμενη ανάρτηση εμφανίστηκε φρούτο... αλλά τι να πούν? ΠΟΣΑ αιολικά χρειάζονται για ηλεκτροδότηση χειρουργείου;

Ανώνυμος είπε...

Παναγιωταρέα και Μπιρμπίλω να φωνάξουμε, να μας εξηγήσουν πως είναι τσάμπα τα αιολικά και τα ΦΒ.

Δούλεμα που έπεφτε σε εκείνες τις σικέ συνεντεύξεις.

Είδα την ανάρτηση για βόδια και να τι θυμήθηκα.

Kaymakchalan