Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Τα αιολικά ακατάλληλα για ηλεκτροπαραγωγή (αυτό, για κάτι δικούς μας "καθηγητές")


http://www.europhysicsnews.org/articles/epn/pdf/2012/02/epn2012432p22.pdf

και στο scribd

Σε περίληψη:

Ενώ οι πολλοί δέχονται τα αιολικά  επειδή δήθεν (α) ο αέρας είναι δωρεάν,και (β) οι αιολικές κιλοβατώρες υποκαθιστούν συμβατικές κιλοβατώρες και, επομένως, καύσιμα, αυτά είναι ισχυρισμοί που δεν έχουν επαληθευθεί μετά από δεκάδες εγκατεστημένα γιγαβάτ στα Ευρωπαϊκά δίκτυα.

Η αιολική ενέργεια μεταβάλλεται με την ταχύτητα του αέρα εις τον κύβο (^3) και είναι διαθέσιμη μόνο όταν φυσάει και όχι όταν υπάρχει ζήτηση στο δίκτυο.  Αυτό κάνει την αιολική ενέργεια ακατάλληλη για το δίκτυο, όπου η προσφορά και η ζήτηση πρέπει να είναι εξισορροπημένες. Με αιολικά, πρέπει να υπάρχει εφεδρεία ή/και αποθήκευση ενέργειας.  Αυτά, με την σειρά τους, μειώνουν την υποκατάσταση καυσίμου και διπλασιάζουν το κόστος του ρεύματος.

Το επιχείρημα ότι πολλά διεσπαρμένα αιολικά πετυχαίνουν κάποιο μέσο όρο ισχύει μόνο εάν ο αέρας είναι σημαντικά διαφορετικός στις διάφορες αιολικές περιοχές, κάτι που δεν ισχύει πάντα,  αγνοεί το ακόμα πιο αυξημένο κόστος και τις απώλειες, και έχει καταρρεύσει από την διαχρονική παρατήρηση υπαρκτών αιολικών (με κλασσικό παράδειγμα στην μελέτη της Ε.ΟΝ του 2005 και πρόσφατα από την παρατήρηση φαινομένων ασταθειών το 2011 στην Γερμανία.) Το αποτέλεσμα είναι ότι η πραγματική υποκατάσταση συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής, είναι λίγες μόνο ποσοστιαίες μονάδες των πολλών εγκατεστημένων αιολικών μεγαβάτ που διαφημίζει ο αιολικός κλάδος.

Ο ισχυρισμός περί αιολικής Δανίας είναι παραπλανητικός, αφού η Δανία έχει μεν πολλά εγκατεστημένα αιολικά, αλλά το αιολικό ρεύμα βασικά πηγαίνει στις μεγαλύτερες ή.και υδροηλεκτρικές γειτονικές χώρες σχεδόν δωρεάν όταν φυσάει, και επανεισάγεται σαν ακριβότερο ρεύμα όταν χρειάζεται από το δίκτυο. 

Πολλές μελέτες ανά τον κόσμο δείχνουν ότι η εξοικονόμηση συμβατικών καυσίμων με αιολικά, είναι κατά πολύ μικρότερη από τους ισχυρισμούς των αιολικών, το κόστος σημαντικά υψηλότερο λόγω των πολλών έργων διασύνδεσης, και οι ενεργειακές απώλειες σημαντικές. Για παράδειγμα, η υποτιθέμενη αιολική συμβολή 12% στην Ιρλανδία, είχε εξοικονόμηση καυσίμου μόνο 5% (και μην ξεχνάτε τα ταπεινά Falklands:  4-8%)

Το (μεταβλητό) κόστος της αιολικής ενέργειας είναι χαμηλό, αλλά άνευ αξίας, όταν δεν το χρειάζεται το δίκτυο, και ακριβό εάν συνεκτιμηθεί κόστος εφεδρείας ή/και αποθήκευσης. Το συνολικό κόστος εξαρτάται από το αρχικό κόστος και το κόστος χρηματοδότησης, και ενώ τα τελευταία 20 χρόνια υπήρχαν χαμηλά επιτόκια, αυτό αλλάζει και το κόστος θα ανέβει ανάλογα με το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης.

Στο κόστος της αιολικής ενέργειας αποσιωπάται η ευρεία και διασπαρμένη περιβαλλοντική ζημιά, η απώλεια αξίας γης και ακινήτων και οι μεγάλες εκτάσεις που δεσμεύονται.

Εφεδρεία μπορεί να υπάρξει με χρήση αερίου, αλλά με μονάδες μονού κύκλου που είναι αναποτελεσματικές και καταλήγουν σε ακριβότερο ρεύμα από τις μονάδες διπλού κύκλου.

Ενώ διαφημίζεται προσδοκία μείωσης εκπομπών CO2 από αιολικά, αυτό θα συνέβαινε μόνο εάν υπήρχε σημαντική υποκατάσταση καυσίμου χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις, κάτι που δεν έχει τεκμηριωθεί.

Η αιολική ενέργεια είναι ακατάλληλη για μεγάλης κλίμακας ηλεκτροπαραγωγή χωρίς αντίστοιχη ύπαρξη οικονομικής και πρακτικής αποθήκευσης και εξομάλυνσης της μεταβλητότητας.

Εγώ να προσθέσω, ότι η άποψη για αποθήκευση με τεχνητές λίμνες στα βουνά, με νερό από γεωτρήσεις και λιγοστές πηγές είναι επιεικώς εγκληματική για την χώρα μας.

3 σχόλια:

spiral architect είπε...

Ένα ολοκληρωμένο business plan για την πολυκατοικία σας:
Πώς γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις οι καλές
Άμεσα υλοποιήσιμο οπουδήποτε γουστάρετε.
Χωρίς φωνές, χωρίς ενοχλητικές αντιδράσεις και με την εγγύηση των μανατζαρέων μας

archaeopteryx είπε...

μπορώ να σου πω χειροτερες ιστορίες... Τι κατάντια... Εκχωρηση προνομίων σε Ενετούς και γενουάτες παραμονές 1453

Odyssey είπε...

Σε όλα αυτά δεν έχει υπολογιστεί η κατανάλωση ενέργειας, όταν φτιάχνονται οι ανεμογεννήτριες. Αν, δε, είναι από αλουμίνιο, στην Ελλάδα ξέρουμε πόσο ενεργοβόρο είναι.