Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Διάλειμμα για ευχαριστίες, περίληψη της περίληψης, και ...οδηγίες


Με τιμάτε με τις επισκέψεις σας καλοκαιριάτικα, και σας ευχαριστώ. Μερικοί από εσάς είστε ...καινούργιοι, και για εσάς κάνω αυτή την ανασκόπηση.

Η ιστοσελίδα αυτή ξεκίνησε για να τεκμηριώσω πράγματα που γενικά ήξερα (αλλά έμαθα πολλά περισσότερα), και για να έχω "απαντήσεις" ή στοιχεία, ή επιχειρήματα έτοιμα για τους διάφορους διαδικτυακούς διαλόγους που είχα, κυρίως στο antinews, στο οποίο και οφείλω την διαδικτυακή μου ύπαρξη, αλλά και αλλού (πχ. από την Ολυμπία, μέχρι τον Σαραντάκο). Είμαι σίγουρος ότι ξένισα πολλούς με τις απόψεις μου, αλλά τι να κάνω;...

Αυτή την εισαγωγή, την ανέφερα στην πρώτη ανάρτηση σε αυτό το blog, και λόγω ...χάους, έχω προσπαθήσει να κάνω διάφορες ανακεφαλαιώσεις, (πχ, εδώ και εδώ)  ή να μαζέψω τα θέματα σε μίαν ανάρτηση (Scripta manent) αν έχετε την υπομονή να την διαβάσετε (είναι όλο παραπομπές σε αναρτήσεις στο ιστολόγιο αυτό).  Έχω επίσης προσπαθήσει να βάλω τις αναρτήσεις σε ενότητες ή θέματα στα οποία έχω αναφερθεί, πχ, ΔΕΗ, κλιματολογία, πράσινη πυραμίδα εξουσίας (αυτό μου έφαγε πολύ καιρό), 20 χρόνια βαρεμάρας (αυτό είναι λίγο ...ευρωσκεπτικιστικό).... Κάτω δεξιά, όλες οι ενότητες (ετικέτες ή tags). Κάτω δεξιά, επίσης, οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις από τον Απρίλιο του 2010, και πάνω δεξιά, οι πιο δημοφιλείς των τελευταίων 30 ημερών.

Η (καλοκαιρινή) περίληψη της περίληψης της περίληψης είναι ότι:

Α) Ενώ υπάρχουν 3-4 έγκυρες ενεργειακές επιλογές για ηλεκτροδότηση, οι ΑΠΕ δεν είναι και δεν μπορεί να είναι πηγή ηλεκτροδότησης για δύο βασικούς λόγους:  1) Δεν είναι αδιάλειπτες, και 2) το ρεύμα (ή ο ήλιος, ή ο αέρας, δεν αποθηκεύονται. Και αυτά, ενώ το φορτίο στο δίκτυο είναι δεδομένο. Αυτά, φυσικά, με την σημερινή τεχνολογία και τρόπο ζωής. Δεν νομίζω ότι υπήρχαν τέτοια θέματα πριν το 1700, ο κόσμος υπήρχε και χωρίς ρεύμα. Αλλά είναι ευκολότερο (και φτηνότερο) να επανέλθουμε στον κόσμο χωρίς ρεύμα, παρά να ηλεκτροδοτηθούμε από ΑΠΕ (πάντα με σημερινή τεχνολογία και τρόπο ζωής). Το κόστος είναι σχεδόν δευτερεύον. Τα μεν φ/β είναι πανάκριβα αλλά σχετικά προβλέψιμα, τα αιολικά, ακόμα και δωρεάν να ήταν είναι ένας μπελάς και μισός, ασχέτως ισχυρισμών πόσων σπιτιών "δύνανται" να ηλεκτροδοτήσουν (όταν φυσάει... Όταν δεν φυσάει;).

Β) Οι ΑΠΕ προωθούνται για να σώσουμε τον πλανήτη από το CO2. Αυτό εμπεριέχει πολλαπλά λάθη, υπερβολές, και εσκεμμένες απάτες.  Το κλίμα αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια, από πολλές αιτίες, και το CO2 είναι συνέπεια μάλλον παρά αιτία. Και σίγουρα οι ΑΠΕ δεν κάνουν σχεδόν τίποτα για να μειώσουν κανένα CO2, αφού ούτε συμβατικές μονάδες υποκαθιστούν  ούτε γλυτώνουν το συμβατικό καύσιμο που αντιστοιχεί στις μεγαβατώρες για τις οποίες πληρώνονται. Ούτε όλες οι ΑΠΕ του κόσμου (πλην υδροηλεκτρικών) μπορούν να παράξουν αρκετή χρήσιμη ενέργεια για να φτιαχτεί μία Α/Γ, ή ένα φ/β!


Έχω ένα φίλο (που δυστυχώς με αποφεύγει το καλοκαίρι) με ένα ιστιοπλοϊκό 50 πόδια (όχι, δεν είναι το εικονιζόμενο), άνετα πάει κρουαζέρια με 14-15 κόμβους, "δωρεάν", χωρίς να κάψει σταγόνα πετρελαίου, όσο φυσάει..  Τα πανιά του θέλουν άλλαγμα κάθε δύο χρόνια και στοιχίζουν όσο ένα ...αυτοκίνητο. Σε λιμάνια μπαίνει και βγαίνει μόνο με πετρέλαιο, νερό παράγει με πετρέλαιο, το ψυγείο δουλεύει μόνο με πετρέλαιο, και τα ίδια τα πανιά, και το ίδιο το σκάφος, είναι φτιαγμένα από πετρέλαιο. Τα ηλεκτρονικά του λειτουργούν από μπαταρίες, και είναι πολύ φτηνότερο να φορτίζει τις μπαταρίες με πετρέλαιο, παρά με ανεμογεννήτρια (φασαρίιια) ή φ/β (μεσ' στην μέση, εμποδίζουν την ηλιοθεραπεία, και χαλάνε την αεροδυναμική και την εμφάνιση).


Βεβαίως και υπήρξε ιστιοπλοΐα πριν το πετρέλαιο (ή το κάρβουνο), αλλά ο σύγχρονος πολιτισμός δεν θα υπήρχε εάν δεν είχε εφευρεθεί η ατμομηχανή. Μπορούμε να έχουμε θαλάσσιες μεταφορές χωρίς θερμοδυναμικούς κύκλους;   Βεβαίως, είναι εφικτό. Για δοκιμάστε να πάτε διακοπές με ιστιοφόρο  (χωρίς πετρέλαιο) ή με ...γαϊδουράκι...  Εφικτά, ρομαντικά. Αλλά... για δοκιμάστε, και τα λέμε.

Και φυσικά ευχαριστώ όσους αναδημοσιεύουν αναρτήσεις, ή επικοινωνούν ή μου στέλνουν στοιχεία και συνδέσμους κατ' ιδίαν.  Το έργο τέχνης το βρήκα εδώ. Και εάν θέλετε να στενοχωρηθείτε, εδώ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

και τα μαντάρια είναι 100% πετρέλαιο