Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Με τα αιολικά, και το αέριο ανοιχτού κύκλου έχουμε ΚΑΙ υψηλό αρχικό, ΚΑΙ υψηλό μεταβλητό κόστος. Ποιός προωθεί τέτοιες απάτες;


Το τραγικό συμπέρασμα είναι ότι ο συνδυασμός αιολικών (υψηλό αρχικό κόστος, και χαμηλό μεταβλητό κόστος) και αερίου ανοιχτού κύκλου (σχετικά χαμηλό αρχικό, αλλά υψηλό μεταβλητό κόστος), εκτινάσσει στα ύψη το κόστος του ρεύματος, αφού έχουμε το χειρότερο και από τους δύο κόσμους.

Η καμπύλη κατανομής, δείχνει τις επιλογές χρήσης πηγών ηλεκτρικής ενέργειας που ήδη υπάρχουν σε ένα δίκτυο. Και, κατά την λειτουργία του δικτύου, σωστά επιλέγεις την πηγή με το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος, αφού στην λειτουργία του δικτύου, ισχύουν τα μικροοικονομικά. Το μεταβλητό κόστος είναι σημαντικό, και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν το sunk cost, ή πόσα έχεις ήδη δώσει για την αρχική αγορά, ή πόσα πληρώνεις, ούτως ή άλλως, σε τόκους, σταθερούς μισθούς κλπ.

Αυτό ΔΕΝ ισχύει στην αρχική επιλογή, δηλαδή σε τι πηγές ενέργειας να επενδύσεις. Αυτή είναι επενδυτική απόφαση. Οι επενδυτικές αποφάσεις είναι διαφορετικές και έχουν διαφορετική μεθοδολογία από τις λειτουργικές αποφάσεις, και μόνο αν είστε επιχειρηματίας ή βιομήχανος, ή μάνατζερ εργοστασίου που παράγει κάτι, θα το ξέρετε αυτό.  Άλλα τα οικονομικά της λειτουργίας, και άλλα τα οικονομικά της αρχικής επένδυσης. Κι αν έχεις ένα αναποτελεσματικό, χάλια, εργοστάσιο, όσο αποτελεσματικά κι αν το λειτουργείς μικροοικονομικά, θα φαλιρίσεις.

Αν σε έχουν φεσώσει με αιολικά, προσπαθείς να τα χρησιμοποιήσεις.  Βέβαια, σε αναγκάζουν να βασίζεσαι σε ακριβό αέριο, και ειδικά σε μονάδες ανοιχτού κύκλου (τα κίτρινα στα γράφημα).  Και αν σε έχουν φεσώσει (με φτηνές στην αγορά αλλά ακριβές στην χρήση) μονάδες αερίου ανοιχτού κύκλου τότε, εμφανίζονται και οι Κάπροι και αντίστοιχοι "καθηγητές" και λένε:  "Τα αιολικά φτηναίνουν το κόστος του ρεύματος".  Αλλά κύριε Καθηγητά μου,  πρέπει να ήταν πολύ φαύλοι ή πολύ βλάκες,  όποιοι προσέθεσαν στο ηλεκτροδοτικό χαρτοφυλάκιο της χώρας αιολικά και αέριο ανοιχτού κύκλου, αλλά άντε να το πεις.... σε ποιόν να το πεις;  Στον Πρύτανη;  Στον ΡΑΕ (αεριάς είναι);  Στον Παπαγεωργίου;  (Και αυτός από την ΔΕΠΑ προέκυψε). Στον Πρωθυπουργό; Δεν είναι του αντικειμένου... Στον ...Ράϊχενμπαχ; Μα το σινάφι του μας τα φόρεσε αυτά...

Για αυτό και έγραψα ότι τα αιολικά είναι καλή επένδυση, αφου πρώτα φαλιρίσουν, αν δηλαδή πάρεις αιολικό πάρκο τσάμπα. Τα αιολικά έχουν χαμηλό λειτουργικό κόστος (τσάμπα "καύσιμο") αλλά ακριβό αρχικό κόστος, κόστος αγοράς και διασύνδεσης. Και τα έχω περίπου ξαναπεί όταν ασχολήθηκα με τον κύριο Καθηγητή. Βλ. εδώ, εδώ, εδώ, και εδώ, όλη η φαρσοκωμωδία στην Αίγλη, που είχε ένα καλό: Έβαλαν τα γέλια οι δημοσιογράφοι του ενεργειακού ρεπορτάζ.

Ποιός τα προωθεί;  Βολεύει να λέμε "η Ευρώπη".  Είναι προφανές σε μένα ότι το αιολικό λόμπυ στην Ελλάδα, είναι και οι Έλληνες αεριάδες, οι μεγαλύτεροι των οποίων (σε τυχαία σειρά, Μ, Κ, Π και Μπ) είναι κατά ...σύμπτωση και οι αιολικοί μας, και συγγνώμη εάν ξεχνώ κάποιον, βασικά οι ενεργειακοί μας βαρώνοι.  Άσχετα αν τα λειτουργήσουν οι ίδιοι ή εάν απλά μεταπωλήσουν τις άδειες (σε ξένους που απλά θα καρπωθούν της επιδότησης και των όποιων πενιχρών, πλέον, δικαιωμάτων άνθρακα βγάλουν -- προς όφελος των δικών ΤΟΥΣ καταναλωτών, στις χώρες ΤΟΥΣ).

Και δεν είναι τυχαίο που γκρινιάζουν, οι ίδιοι τύποι, ότι θέλουν και Υ/Η και λιγνιτικά για να είναι ...ανταγωνιστικοί. Μόνο που δεν θα τα αγοράσουν, ούτε θα τα φτιάξουν από το μηδέν... Πού λεφτά για τέτοια, εμείς δεν βάζουμε λεφτά, βγάζουμε λεφτά.  Θα τα βρουν έτοιμα και κοψοχρονιάς. Και με φουσκωμένο το ρεύμα για να βγαίνουν και τα δανειάκια.  Ελλάδα! Και θα χαίρομαι που δεν τα πήρε κάποιος ξένος... Μέχρι που... Για αυτό λέω ΜΗΝ σπάσετε την ΔΕΗ. Χαρίσετέ την, στην παρέα, αλλά ολόκληρη. Πιο φτηνά θα μας βγει. Αλλά κανείς δεν ακούει, γιατί πίσω από αυτό, είναι η "Ευρώπη".

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αρχαίε, πάντα σωστός..

Πλέον αυτών που κατέγραψες, από το 2010 επιβλήθηκε ειδικός φόρος στο μαζούτ που καταναλώνει η ΔΕΗ στα νησιά μας, με συνέπεια ετήσια επιβάρυνση περί τα 100 εκ. ευρώ.
Η δαπάνη αυτή δυσφημίζει τις συμβατικές μονάδες των νησιών (ντηζελομηχανές και ατμοστροβίλους) και έγινε από σκοπού ώστε τα ΑΠΕ να φαίνονται ελκυστικότερα και αφ' ετέρου για να σπρώξουν τη διασύνδεση κάποιων νησιών με την Τουρκία με άλλοθι το ακριβό ελληνικό ρεύμα...

Συγχαρητήρια για την προσφορά σου στην κοινωνία δια της ιστοσελίδας σου.

archaeopteryx είπε...

σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια αλλά υπερβάλεις. Δεν κάνω κοινωνικό έργο, επανάληψη σχολική κάνω, λίγο ...δημόσια.

το επιχείρημα της ΔΕΗ για τα νησιά ήταν ότι της κόστιζαν παραπάνω από όσο χρέωνε. Με αυτή την λογική βέβαια το καστελόριζο θα ηταν Τουρκικό, να μην πω Σάμιος, Χίος Μυτιλήνη, Λήμνος κλπ. Άσε την Γαύδο. Αλλά δείχνει και την ασχετοδύνη στην κατανόηση της έννοιας της κοινής ωφέλειας. Κοινή Ωφέλεια δεν είναι κάτι "σοσιαλιστικό", είναι η συνειδητή επιλογή ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει να έχουν κάτι προσιτό, ακόμα κι αν η γραμμή πχ Αθήνα Μύκονος επιδοτεί το Αθήνα Αστυπάλαια, και αντίθστοιχα στο ρεύμα. Ψιλά γράμματα? Αντικείμεο για πρωτοετείς σε μικροοικονομικά...

Ανώνυμος είπε...

"Δεν κάνω κοινωνικό έργο, επανάληψη σχολική κάνω, λίγο ...δημόσια."

Διαφωτίζεις και επιμορφώνεις τη κοινωνία σε θέματα αιχμής όπως είναι το περιβάλλον και η ενέργεια και η προσφορά σου αυτή είναι ανεκτίμητη.

Μακάρι η Ελλάδα να είχε άλλους δέκα σαν και σένα να καλύπτουν θέματα υγείας, δικαιοσύνης, γεωργικής παραγωγής, κλπ.