Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Η μεγαλύτερη λεηλασία γης και περιβαλλοντική καταστροφή που έγινε ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας



"Οι πολίτες που παραβρεθήκαμε σήμερα στην εκδήλωση που οργανώθηκε από τις ενορίες Σελλίων, Μύρθιου και Μαριού, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Σελλίων και Μαριού, τη Ενωση Ξενοδόχων Νοτίου Ρεθύμνου και τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων με σκοπό να συζητήσουμε για την επιχειρούμενη μετατροπή της Κρήτης σε ενεργειακό εργοστάσιο-πολύμπριζο της Ευρώπης, συνυπογράφουμε το παρακάτω ψήφισμα:

Με «δούρειο ίππο» την Πράσινη Ανάπτυξη και εν ονόματι του Χρέους οι πολυεθνικές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους προχωρούν με διαδικασίες Fast Track (Νόμος για την επιτάχυνση των επενδύσεων) στη μεγαλύτερη λεηλασία γης και περιβαλλοντική καταστροφή που έγινε ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας: Ολες σχεδόν οι κορυφογραμμές, πλαγιές, κάμποι, ακόμα και προστατευόμενες περιοχές, παραχωρούνται στους επενδυτές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Χιλιάδες στρέμματα πολύτιμης βλάστησης, αποψιλώνονται για να καλυφθούν με εκατομμύρια κυβικά μπετόν και σίδερα των γιγάντιων αιολικών, υβριδικών, φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών σταθμών. Όπου υπάρχουν επιφανειακά και υπόγεια νερά θα κατασκευασθούν αντλησιοταμιευτήρες χωρητικότητας εκατομμυρίων κυβικών, με εικαζόμενο στόχο τον έλεγχο του πολυτιμότερου κοινού αγαθού, του νερού.

Προφανώς, οι επενδυτές-κατακτητές της χώρας θεωρούν ότι μπορούν να προχωρήσουν ανεμπόδιστα στα σκανδαλώδη σχέδιά τους που αν εφαρμοστούν, θα κάνουν το νησί αγνώριστο, ακυρώνοντας τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες, τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό.[...]

Έχουμε Χρέος - το μοναδικό χρέος που αναγνωρίζουμε - και βαριά κληρονομιά να συνεχίσουμε τον αγώνα των προγόνων μας, που θυσιάστηκαν για να μας ελευθερώσουν.

Θεωρούμε ότι η ενέργεια και το νερό είναι κοινωνικά αγαθά τα οποία δικαιούται κάθε πολίτης σε λογικές τιμές και είμαστε αποφασισμένοι να τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο.

Η Κρήτη έχει αποδείξει ιστορικά ότι ξέρει να αντιστέκεται, να πολεμά, να ανατρέπει και να νικά!"

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τέλος Ιουλίου, φέτος, σε καλό ξενοδοχείο στον Πλακιά Ρεθύμνου, εμφανίζεται μια ομάδα τεχνητών με το βαλιτσάκι της HILTI στο χέρι. 9-10 άτομα, όλα βαλκανικής καταγωγής (δεν αναγνωρίζω τις γλώσσες) πλην ενός Έλληνα που μάλλον ήταν ο εργοδηγός (25.000 θέσεις εργασίας?)"Το συνεργείο που βάζει τα φωτοβολταϊκά στην περιοχή" μου είπαν. Ανάμεσα στους τουρίστες, πήρε το μάτι μου κανά δυο μεσήλικα ζευγάρια Γερμανών που οι γυναίκες, περήφανα, κρατούσαν διαφημιστικές ταξιδιωτικές τσάντες της CON-ENERGIE. Αυτοί προφανώς ήταν οι επιβλέποντες. Συνδυάζαν το τερπνό μετά του ωφελίμου (25.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία).
Πάνω από το χωριό του Πλακιά, σε περίοπτη θέση, και κατά μήκος του φαραγγιού που οδηγεί στον Πλακιά, ψηλά, σε απόκρημνα αλλά ορατά σημεία, άπειρα πάνελ Φ/Β ήδη στημένα να λαμπυρίζουν και να τυφλώνουν.