Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Μακάρι Παναγία μου, αλλά πού τέτοια τύχη...


http://www.zerohedge.com/news/germany-has-reached-its-limit-greek-aid

Όλα, πίεση για να σκιστούμε τα χαϊβάνια να βρούμε τα 11 δις, που πρέπει να τα βρούμε για να μηδενίζουμε το πρωτογενές (έχω χάσει λογαριασμό πού βρίσκεται), και όχι για να ικανοποιηθεί δήθεν η Τρόϊκα, αλλά για να πούμε το δις ιζ Πάρτα. Που δεν θα το πούμε, θα γίνει ...σιωπηρά (αφού μας τα έχουν πάρει πρώτα αυτοί).

Το αρθράκι λέει ότι την επερχόμενη δημοπρασία εντόκων θα την πάρει η ΕΚΤ... Και η Γερμανία κάνει ότι δεν θέλει.  Και ...ραντεβού τον Οκτώβριο. Εκλογές, δυτικά, ένα μήνα αργότερα. Αλλά το ΔΝΤ που λέει ότι εάν δεν γράψει ζημιές (που θα έπρεπε εδώ και καιρό)  η ΕΚΤ, δεν θα συμμετάσχει;

Να το ξαναπώ;  Όσο ταχύτερα πτωχεύσει η χώρα τόσο περισσότερο ιδιωτικό κεφάλαιο θα παραμείνει σε Ελληνικά χέρια και τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι δυνατότητες ανασυντάξεως της. Και όσο καθυστερεί, τόσο θα μείνουμε ξεβράκωτοι για πολύυυ καιρό. Και δεν μάς αφήνουν για να μην κολλήσει η Ισπανία και η Ιταλία... Η πιο περίεργη αναδιάρθρωση που έχω δει, αλλά, πάλι, δεν έχω μελετήσει αναδιαρθρώσεις της δεκαετίας του ...30.

6 σχόλια:

Ζάχαρη είπε...

http://www.capital.gr/News.asp?id=1571951

spiral architect είπε...

Αφιέρωση:
The Official Bankster Dictionary

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που παίζεται τώρα είναι ότι τα αφεντικά του δολαρίου προσπαθούν να κρατήσουν την Ελλάδα μέσα στο ευρώ και αντιστέκονται στην επιθυμία της Γερμανίας να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ. Θέλουν βασικά να κρατήσουν τη χώρα στο ευρώ, επειδή έτσι θα συντηρήσουν την αναταραχή που δημιουργεί η Ελλάδα. Στην Ισπανία η αναταραχή είναι σε μεγάλο βαθμό τεχνητή και σύντομα θα ξεπεραστεί. Στην Ιταλία, θα δείξει προς τα πού πάει το πράγμα, όμως δεν φαίνεται να μπορούν να κάνουν κάτι άλλο ακόμη τα αφεντικά του δολαρίου για να την αποσταθεροποιήσουν, παρά να συνεχίσουν ό,τι κάνουν.

Η Γερμανία δεν χαλιέται από την πλήρη διάλυση του ευρώ και το δολάριο δεν σώζεται, ακόμη και αν πάει σε πλήρη διάλυση το ευρώ. Η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει βαριά άρρωστη μετά το 2008. Στην πραγματικότητα ήταν από πιο πριν και την κρατούσαν τεχνητά στην ευημερία τα subprimes. Είναι σπασμωδικές οι κινήσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και το δημοσίευμα του Reuters που μας δείχνει η Ζάχαρη, που η αξιοπιστία του φαίνεται από μακριά ότι είναι ανύπαρκτη, δείχνει ότι οι κλασικές τακτικές της προπαγάνδισης τείνουν να εξελιχθούν σε wishful thinking.

Δεν ξέρω αν η Γερμανία κατορθώσει τελικά να μας διώξει από το ευρώ (προσωπικά το εύχομαι να το καταφέρει, για να γίνει αυτό που επιθυμεί ο Αρχαίος, να πτωχεύσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα), αλλά πάντως φαίνεται ότι το γερμανικό σχέδιο κολλάει στην αντίδραση των ΗΠΑ και στον Σαμαρά, που για να κάνει το χατήρι των ΗΠΑ, αποφάσισε να διαλύσει την Ελλάδα με τα μέτρα των 11,5 δις, ώστε να αναγκάσει τη Γερμανία να μην μας διώξει από το ευρώ.

Μπορώ να πω ότι βασίζομαι στη γερμανική μεθοδικότητα, να έχουν μελετήσει τις κινήσεις τους καλύτερα από τις ΗΠΑ!

archaeopteryx είπε...

Δεν μπορώ να ξέρω τι θέλουν οι Αμερικάνοι (αυτούς εννοείς υποθέτω) αλλά ξέρω τα εξής:

1. Δεν συνέφερε νομίζω μέχρι τώρα τον Ομπάμα να σκάσει η Ελλάδα το 2010 (πχ) γιατί με την θεωρία ότι θα κολλούσε η Ιταλία και η Ισπανία, θα έκανε αναταραχες στισ αγορές που θα επιδείνωναν την ύφεση και τα όποια ίχνη σταθεροποίησης στις ΗΠΑ.

2. Το ΤΑΡΠ των αμερικάνων ήταν "[υρηνικό όπλο" σε σχεση με τα διάφορα ΕΦΣΦ κλπ της ΕΕ.

3. Ο Γκάϊτνερ έφαγε αγενέστατη πόρτα τον Ιούλιο-Αυγουστο που μάλλον προσπαθουσε να πείσει τους Γερμανούς για κάτι αντίστοιχο. Μόνο που οι Γερμανοί δεν ήθελαν γιατί, όπως μου αρέσει να λέω, οι επιδρομείς δεν επιστρέφουν λάφυρα

4. Την 30η Νοεμβρίου ΄΄η εκεί γύρω, παρα λίγο να σκάσει καμιά Γαλλική τράπεζα, και για πρώτη φορά ζορίστηκε η Γερμανία να μαζέψει κάτι λεφτά. ΤΟΤΕ, "δικαιώθηκε" ο Γκάϊτνερ και η Γερμανία ενέδωσε σε ρόλο Μόντι-Ντράγκι (και μας προεκυψε και ο Παπαδήμος). Οι δύο πρώτοι, τελικά, και η ΕΚΤ μάλλον κόντρα έχουν με την Μπούμπα, που φάνηκ πρόσφατα με το άδειασμα Νντράγκι

5. Μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση από την αρχή η κοντρίτσα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης, ή Γερμανίας. Η δική μου λογική είναι λίγο ΔΝΤ. Ή ΤΑΡΠ. Γράφεις ζημιές, τρώς τοξικά, μοιράζεσαι την ζημιά προχωράς. Αυτό βέβαι προϋποθέτει ΜΙΑ χώρα, κάτι που πολλοι μάλλον δεν θέλουν. ΟΥΤΕ ΕΓΩ, για άλλους λόγους. Αν θυμάσαι, βάλτε λεφτά, δεν βάζουμε, χρειάζεστε καφάλαια, δεν χρειαζόμαστε κλπ.

6. Μου έκανε επίσης εντύπωση η δήλωση Μέρκελ αρχικά ότι χωρίς ΔΝΤ αυτή δεν παίζει. Για να μοιραστεί? Για να είναι άλλος ο κακός? Άγνωστο.

Νομίζω ότι αυτό που θέλουν οι ΗΠΑ είναι αυτό που αντέγραψα στο

http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2011/09/blog-post_21.html

και, με περισσότερες επιφυλάξεις, στο

http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2012/08/3.html

Τέλος, η παρα πολύ εύκολη εκδοχή είναι ότι εάν εμείς βγούμε από την ΕΕ, ή με τους Του΄ρκους θα πρέπει να "αγαπηθούμε" ή με τους Ρώσους. Και τα δύο ζορίζουν (νομίζω αρκετούς και σε πολλαπλά επίπεδα)

Με τόσες μπλόφες και τόσα ακαταλαβίστικα, θεωρώ ότι στο τέλος της ημέρας, οι Ευρωπαίοι προμηθευτές που μας πουλουσαν βερεσέ και με λίγο αθέμιτα μέσα, έμειναν στο απυρόβλητο, τα φόρτωσαν στις τράπεζες, και για αυτό ζωγράφισα τον μερκαντιλιστή μπακάλη:

http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2012/07/blog-post_17.html

Πάω να δώ τι λέει το Ρώητερς στην Ζάχαρη.

archaeopteryx είπε...

Μάλλον το economist εννοούσες? Ενδιαφέρον. Λογικοφανή όλα τα σενάρια. ΄Βασικά δεν έχω ιδέα πλέον.

Περί το τέλος του 10 έσκουζα να κανουμε στάση εξωτερικών πληρωμών ΤΟΤΕ, και με την πίεση της σταθερότητας της Α Μεσογείου, να πάρουμε το πχ 50 (το έχω αναφέρει αυτό το νούμερο) για κεφάλαιο κίνσης για να ξαναπάρουμςε μπρος. Με ΠΟΙΑ κυβέρνση? Με την ίδια διαπλοκή των τελευταίων 30 χρόνων? Εκεί απελπίζομαι... Αλλά χωρίς ευρώ, ΔΕΝ θα υπάρξει ΑΥΤΗ η διαπλοκή... Θα την ροκανίσει και την ΑΤΕ το σκυλολόϊ πίσω από αυτούς που θα την πάρουν... και μετά?

Δύσκολοι καιροί...

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι αυτό που παίχτηκε εξαρχής ήταν η απαίτηση των αφεντικών του δολαρίου (ΟΧΙ των "Αμερικανών", διότι δεν πρέπει εδώ να σκεφτόμαστε με εθνικά κριτήρια, αλλά με τραπεζικά-ιδιωτικά-επιχειρηματικά-διαπλεκόμενα), μέσω της απόλυτα ελεγχόμενης από τα αφεντικά του δολαρίου αμερικανικής κυβέρνησης, να κόψει χρήμα η ΕΚΤ για να αυτοϋπονομευθεί το ευρώ και να διασωθεί το δολάριο, ώστε να συνεχίσει να τιμολογείται το πετρέλαιο σε δολάρια και να μην πάνε οι εμίρηδες στο ευρώ (ο μόνος λόγος που διατηρείται, σήμερα, παγκόσμιο νόμισμα το δολάριο, είναι η τιμολόγηση του πετρελαίου σε δολάρια. Όποιος έχει πετρέλαιο, νομισματικά, έχει δολάρια. Για αυτό έγιναν και οι πετρελαϊκές κρίσεις - τι σύμπτωση, δυο χρόνια μετά την κατάρρευση του Bretton-Woods προκλήθηκαν οι πετρελαϊκές κρίσεις...). Η "Ευρώπη" ήταν υποχρεωμένη να αρνηθεί και κάπου εκεί ενεργοποίησαν τον παράγοντα "Παπανδρέου" τα αφεντικά του δολαρίου για να προκαλέσουν κρίση στο ευρώ.

Οι Γερμανοί τα χρειάστηκαν. Από τη μια είναι αρκετά εξαρτημένοι από τις ΗΠΑ, ώστε να μπορούν να λένε "όχι" σε όλα. Όταν ο Παπανδρέου άρχισε να καταστρέφει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, στην προοπτική να κλονιστεί το νόμισμά τους φοβήθηκαν, έφαγαν και τη σχετική πίεση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, οπότε αναγκάστηκαν να πουν "θα πληρώσουμε". Ήταν το βασικό τους λάθος στην κρίση και αυτό στοίχισε όχι μόνον σε αυτούς, αλλά κυρίως σε εμάς, που ο ΓΑΠ τότε δεν θα είχε τολμήσει να μας πάει σε χρεωκοπία και το spread τότε θα έπεφτε πολύ φυσιολογικά. Όμως οι Γερμανοί χρειάζονταν μια γραμμή άμυνας, τόσο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, όσο και για λόγους ουσίας (δεν μπορούσαν να τα δώσουν όλα στους Αμερικανούς, διότι πολύ απλά δεν γινόταν) και η γραμμή άμυνας ήταν να "πονάει" το πρόγραμμα, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι είχε πει η Μέρκελ. Κάπου εκεί επιστρατεύθηκε το ΔΝΤ, με σκοπό πολύ απλά να μπουν οι οργανωμένες συμμορίες πλιάτσικου που κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ στις χώρες που θα τολμούσαν να ζητήσουν χρηματοδότηση. Ήθελαν να κάνουν τη χρηματοδοτική στήριξη μη ελκυστική και αυτό ήταν όλο που ήθελαν από το ΔΝΤ.

Επειδή όμως το ΔΝΤ ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τα αφεντικά του δολαρίου (όχι από τις ΗΠΑ τις ίδιες), από την αρχή υπήρχε η κοντρίτσα που επισημαίνεις. Θυμάσαι τα ρεπορτάζ που έκπληκτοι όλοι έλεγαν ότι το ΔΝΤ είναι πιο επιεικές με την Ελλάδα από ό,τι η Γερμανία; Νομίζω ότι πίσω από αυτή την πραγματικότητα κρύβεται το ότι το πρόγραμμα "πονούσε" κατά γερμανική και μόνον επιθυμία. Στόχος του ΓΑΠ και των αφεντικών του ήταν να μην πονάει, απλώς να είναι εκεί ως παράσιτο η Ελλάδα (και οι λοιπές "αδύναμες" χώρες) στον κόρφο της Γερμανίας και να χάνει σε αξιοπιστία το ευρώ (όπως και έχασε δραματικά, όλον αυτόν τον καιρό). Το είπε άλλωστε πρόσφατα ο ΓΑΠ ότι "εμείς δεν θέλαμε το ΔΝΤ, η Γερμανία το επέβαλε". Μετάφραση: εμείς θέλαμε να πληρώνουν μόνον οι "Ευρωπαίοι" (οι Γερμανοί δηλαδή). Αυτός ήταν ο στόχος του, αυτή την εντολή είχε.

Γεγονός είναι ότι η Γερμανία για πολλούς και διάφορους λόγους (ένας από αυτούς είναι η πλήρης υποταγή του ελληνικού πολιτικού συστήματος στις ΗΠΑ, από ΓΑΠ και συμμαθητή, μέχρι Τσίπρα και Μιχαλολιάκο) δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με την Ελλάδα. Γι' αυτό αποφάσισε να κόψει το "άρρωστο" μέλος, για καλή μας τύχη, λέω εγώ, και ελπίζω να της περάσει, αρκεί να έχουμε λίγο μυαλό εμείς να το κάνουμε με τους σωστούς όρους. Οι υποταγμένοι στις ΗΠΑ πολιτικοί μας ορκίζονται στο ευρώ, διότι τέτοιες εντολές έχουν πάρει. Μπορείς να τις διαβάσεις τις εντολές between the lines σε αυτό που είπε ο αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών στους δικούς μας τους έξυπνους: "φροντίστε να μην είστε οι πρώτοι που θα βγείτε από το ευρώ". Και το εφαρμόζουν με μεγάλη προθυμία, χωρίς βέβαια να καθήσουν να αναρωτηθούν, ποιον εξυπηρετεί αυτή η "συμβουλή", αν η συμβουλή δηλαδή ειπώθηκε για τα δικά μας συμφέροντα ή για τα συμφέροντα αυτουνού που το είπε...