Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012
Θα το καταλάβουν... Και στην Χαβάη, και στην ΡΑΕ και στο ΥΠΕ"ΚΑ": Και άχρηστα, και πανάκριβα, άσε πια το ...επικίνδυνα.
http://www.wind-watch.org/news/2012/08/04/kahuku-wind-farm-fire-spreads-concerns-over-future-projects/
http://www.wind-watch.org/news/2012/08/02/blaze-in-battery-warehouse-shuts-down-oahu-wind-farm-second-fire-in-two-years-at-first-wind-facility/
Kαι με βίντεο στο: http://www.kitv.com/-Blaze-in-battery-warehouse-shuts-down-Oahu-wind-farm/-/8906042/15936674/-/yp449nz/-/index.html Χαχαχαάααχα... Και εκεί που περίμενα να δω εάν η Χαβάη θα τα κατάφερνε καλύτερα από τα Falklands, τους κάηκαν οι ...μπαταρίες. Κλειστόν μέχρι νεωτέρας. Τουλάχιστον οι αντλησιοταμιέυσεις δεν θα πάσχουν από φωτιές. Θα έχουμε κάψει τα δάση από πριν.
Τα αιολικά δεν είναι απλά ενεργειακά άχρηστα και καθ' όλα πεταμένα λεφτά, είναι και προβληματικά για ένα δίκτυο, εάν είναι σε ποσοστά πάνω από ασήμαντα. Αυτό το έχει πει η E.OΝ από το ...2005. Οι λόγοι είναι απλοί (και δεν χρειάζεται να ξέρετε αγγλικά ή οικονομικά -- έτσι έχουν ελπίδα και στις Αρχές): 1) Δεν φυσάει πάντα. Αυτό θα το έχουν εμπεδώσει και οι βλάκες. 2) Δεν φυσάει σταθερά. 3) Η αιολική ηλεκτρική ενέργεια πάει με την ταχύτητα του αέρα στον κύβο, στην τρίτη δύναμη, "v^3".
Από τον πρώτο λόγο, προκύπτει ότι η αιολική ενέργεια δεν υφίσταται χωρίς εφεδρεία και αυτή μπορεί να είναι μόνο αέριο μονού κύκλου (αναποτελεσματικό σε σχέση με τον μια χαρά διπλό κύκλο!). Και με στατιστικά διαπιστωμένη διαθεσιμότητα 20-25% στην Ελλάδα (25-30% στην Αγγλία, συνάρτηση όχι του πόσο πολύ φυσάει, αλλά του πόσο συνέχεια φυσάει), το παραμύθι των αιολικών δεν είναι παρά πανάκριβο μάρκετινγκ ηλεκτροδότησης από αέριο. Παλαβό για μια χώρα σαν την Ελλάδα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Από τους δύο τελευταίους λόγους προκύπτει ότι τα αιολικά είναι προβληματικά για το δίκτυο. Όταν λέμε "φυσάει", συνήθως εννοούμε από 4 έως 7 μποφόρ. Κάτω από 4 είναι "αεράκι" πάνω από 7 είναι "θύελλα". Αν δείτε τον πίνακα με τα μποφόρ, το 4 έως 7 αντιστοιχεί σε 20 έως 61 χλμ/ώρα. Τέτοιες διακυμάνσεις δεν είναι ασυνήθεις στην Ελλάδα στην διάρκεια μιάς μέρας. και εάν η διαφορά από το 20 έως το 61 είναι 205% (3 φορές πάνω), η διαφορά από το 20^3 στο 61^3 είναι -- κρατιέστε; -- 8.000 έως 226.981 ή 2.737,3% (28 φορές πάνω)! Αυτό σημαίνει ότι εάν το δίκτυο έχει πάνω από ελάχιστα αιολικά, το πρόβλημα δεν είναι τι κάνεις όταν ΔΕΝ φυσάει, αλλά τι κάνεις όταν φυσάει, ή αυξομειώνεται ο αέρας. Η Γερμανία το έμαθε αυτό, με άσχημο τρόπο, το 2011.
Η μεταβλητότητα του αέρα, στην διάρκεια μιάς μέρας, ή μιας ώρας είναι άλλο πρόβλημα από την μεταβλητότητα στην διάρκεια ενός μηνός ή ενός έτους. Και αυτή η μεταβλητότητα κάνει τα αιολικά, όχι μόνο άχρηστα, αλλά και επικίνδυνα για την σταθερότητα του δικτύου. Οι διάφορες αντλησιοταμιεύσεις, ή άλλα φαραωνικά σχήματα με μπαταρίες, έχουν σκοπό να καλύψουν βασικά αυτό το πρόβλημα και όχι την άπνοια της μίας εβδομάδας ή μήνα.
Τα (μη διασυνδεδεμένα) Falklands δεν έχουν τέτοια βραχυπρόθεσμη αποθήκευση, και είδαμε πόσο άχρηστα είναι τα εκεί αιολικά. Όταν τα αιολικά είναι σε μη διασυνδεμένο μέρος φαίνονται πόσο ενεργειακά άχρηστα είναι. Με την διασύνδεση, δεν γίνονται χρήσιμα, απλά δεν φαίνεται πόσο άχρηστα είναι. Περιμένω εδώ και καιρό να δω τι θα γινόταν με την επίσης μη διασυνδεμένη Χαβάη, όπου πανηγυρικά ανακοινώθηκε αιολικό με ..μπαταρίες. Για δεύτερη φορά οι μπαταρίες πήραν φωτιά, και δεν σβήνει εύκολα φωτιά από μπαταρίες... Θα περιμένω... Θα το καταλάβουν... Και στην Χαβάη, και στην ΡΑΕ, και στο ΥΠΕΚΑ...
Δεν στέκουν τα ρημάδια. Από το 1975 προσπαθούν. Προσπαθούν χωρίς ποτέ να έχουν καταφέρει να υπάρξουν (παρά ΜΟΝΟ για τις επιδοτήσεις). Ποτέ και πουθενά δεν υποκατέστησαν καμία συμβατική μονάδα. Ποτέ και πουθενά δεν μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν τίποτα. Παρασιτική, επιδοτούμενη, βλαβερή δραστηριότητα. Θα το καταλάβουν... Και στην Χαβάη, και στην ΡΑΕ, και στο ΥΠΕΚΑ... Το θέμα είναι να το καταλάβουν ΠΡΙΝ καταστρέψουμε την Ελλάδα και τις τσέπες μας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου