Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Προβλήματα των μεγάλων εταιριών ηλεκτροπαραγωγής από την επιδοτούμενη Πρασινάδα, σε καιρό ύφεσης


http://www.thegwpf.org/rolling-blackouts-loom-due-britains-green-energy-chaos/

Το άρθρο λέει ότι οι Άγγλοι θα έχουν πρόβλημα να ηλεκτροδοτηθούν λόγω Πράσινου Χάους στην Αγγλία (με αφορμή τις διαμαρτυρίες για σχεδιαζόμενη επέκταση χώρου πυρηνικών αποβλήτων). Υποτίθεται ότι θα κλείσουν ανθρακικές μονάδες σύμφωνα με τις επιταγές της "Ευρώπης" (καλά... το δημοψήφισμα τι θα το κάνουν;)  αλλά δεν υπάρχουν νέες μονάδες αερίου για υποκατάσταση των ανθρακικών που θα κλείσουν. Κανείς δεν χτίζει μονάδες.  Η (κρατική Γαλλική) EDF, περιμένει επιδοτήσεις που αντιστοιχούν σε διπλάσια τιμή ρεύματος από την σημερινή. Δεδομένου ότι οι τιμές έχουν ήδη διπλασιαστεί τα τελευταία 5 χρόνια, κάτι τέτοιο θα περνούσε σε φόρους μάλλον παρά στο ρεύμα.  Και το κόστος της επένδυσης έχει αυξηθεί.  Και μετά είναι η ύφεση. Οι Ε.on, RWE, EDF και Iberdrola έχουν όλες προβλήματα ισολογισμών και υπερχρέωσης και οδηγούνται σε πωλήσεις παγίων (και απολύσεις - βλ. παρακάτω). Το τελευταίο που ενδιαφέρονται να κάνουν είναι να αναλάβουν πρόσθετα δάνεια. Το άρθρο φαντάζεται Κινέζους χρηματοδότες (αλλά μάλλον δεν έχει δει τι απόψεις έχει η Κίνα) και καταλήγει ότι το σχιστολιθικό αέριο είναι η ...λύση.

Το ενδιαφέρον είναι τα περί Ε.on, RWE, EDF και Iberdrola.  Μπορεί οι δικοί μας φωστήρες να νομίζουν ότι αυτοί, ή αντίστοιχοι ξένοι, θα μάς ...σώσουν. Είναι νομίζω προφανές ότι πληρώνουμε κεφαλαιακή ανεπάρκεια της ΔΕΗ  που είτε δεν είχε αποθεματικά (για τουλάχιστον 2-3 λόγους όχι του παρόντος), είτε την έχουν ήδη καταδικασμένη σε σαλαμοποίηση, άρα γιατί να την ...ταλαιπωρούν;   Τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουμε κατασπαταλήσει σημαντική κεφαλαιοληπτική ικανότητα σαν χώρα με μη ανταποδοτικές επενδύσεις σε ΑΠΕ. Οι ΑΠΕ είναι προβληματικές και ακριβές -- μα δεν βλέπετε τι γίνεται στην Γερμανία; Και ακόμα εάν η ΔΕΗ ή το Δημόσιο δεν πλήρωσαν για τις ΑΠΕ, πρέπει να καταλαβαίνουν οι φωστήρες μας ότι η κεφαλαιοληπτική ικανόητα έχει ροκανιστεί, αφού τα πάντα χρηματοδοτούνται από τον καταναλωτή, ασχέτως φορέα ηλεκτροδότησης. 1.700 αιολικά μεγαβάτ είναι διακοσμητικά όταν δεν φυσάει, και έχουν κοστίσει πάνω από €3 δις που ροκανίζουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ.  No money, είναι το αντίστοιχο του δις ιζ Πάρτα, στην ηλεκτροπαραγωγή. Φυσικά και ακούω ότι θα την σαλαμοποιήσουν την ΔΕΗ αλλά μπορεί και να λογαριάζουν χωρίς και τον ξενοδόχο που λέγεται "κεφάλαια για επενδύσεις"  -- άσε για την εξαγορά...


http://www.n-tv.de/wirtschaft/Eon-macht-Kraftwerke-dicht-article10040136.html
http://www.n-tv.de/wirtschaft/RWE-denkt-an-Stilllegungen-article9994251.html
Με αφορμή δήλωση της Verbund ότι "η στήριξη προς τις ΑΠΕ διέλυσε την αγορά ηλεκτρισμού"

Η Γερμανική εμπειρία συνοψίστηκε στην πολιτική απόφαση να κόψουν ταρίφες στις ΑΠΕ, εφ'απαξ αναδρομικά, και να "αναβάλλουν" για το μέλλον, λόγω προεκλογικής περιόδου. Και στον υπότιτλο Zu viel Ökostrom und fallende Preise (πολλή --ακριβή-- πρασινάδα και πτωτικές τιμές).  Και ας ερμηνεύσουν οι ειδήμονες τι σημαίνει η Γερμανική εμπειρία του 2012. Η E.on απολύει κόσμο. 11.000 (6.000 στην Γερμανία) από παγκόσμιο σύνολο 73.000. Ναι, οι πολλές ΑΠΕ υποκατέστησαν ζήτηση, επιβάλλουν κλείσιμο μονάδων, αλλά αυτό δεν είναι ενθαρρυντικό αφού καθυστερούν αποσβέσεις, αποθαρρύνουν επενδύσεις σε νέα εργοστάσια, που όμως θα είναι αναγκαίες.  Τώρα χρειάζονται επενδύσεις σε δίκτυα. Όταν θα χρειαστεί ανανέωση σε συμαβτικές μονάδες, τότε,  με τις ΑΠΕ, η συμβατική ηλεκτροπαραγωγή θα χρειάζεται επιδότηση αφού η μειωμένη και κυρίως η σποραδική ζήτηση μεγαλώνει τον χρόνο απόσβεσης (δηλαδή το κόστος) των μονάδων.

5 σχόλια:

spiral architect είπε...

Σαν Ελλάδα, σαν ΔΕΗ, σαν καταναλωτές ΗΕ κανείς κερατάς δεν θα μας σώσει.
Από την απλή τεχνοοικονομική προσέγγιση της επέκτασης δικτύων και σταθμών παραγωγής ανάλογα με τη ζήτηση, φτάσαμε στο άλλο άκρο της πολύπλοκης χρηματιστηριοποίησης της ενέργειας. Και ναι, κλείνουμε τα ανθρακικά λόγω CO2, δεν μας αρέσουν τα πυρηνικά λόγω της ακριβής και οχλούσας διαχείρισης των σκουπιδιών τους (για το τελευταίο δεν μ' αρέσουν κι εμένα!) αλλά επιδοτούμε ΑΠΕ για εγχεόμενη ενέργεια, έχουμε όμως έλλειψη ισχύος βάσης και η κρατική EdF περιμένει επιδοτήσεις για συμβατική (βλέπε πυρηνική) ενέργεια και περιμένει να αγοράσει κοψοχρονιά την σαλαμοποιημένη (πρώην κρατική) ΔΕΗ.
Η απελευθέρωση - υποτίθεται ότι - θα φτήνηνε το προϊόν. Μιλάει πλέον κανείς για φτηνότερο προϊόν; Για υποχρεώσεις έναντι των υπογεγραμμένων μνημονίων μιλάνε.

Προς επίρρωσιν διάβασε το παρακάτω άρθρο που απόσπασμά του παραθέτω:

... Επιχειρώντας να κερδίσει ό,τι μπορεί τώρα που η ΔΕΗ βρίσκεται ακόμη υπό δημόσιο έλεγχο, η βιομηχανία, στην οποία τα τιμολόγια είναι εδώ και καιρό απελευθερωμένα, πιέζει για φτηνότερες χρεώσεις και «ειδικά πακέτα» στήριξης της παραγωγής, με το επιχείρημα ότι το υψηλό κόστος ενέργειας πλήττει την ανταγωνιστικότητά της.
Από την πλευρά της η ΔΕΗ υποστηρίζει σε υψηλούς τόνους ότι ήδη οι σημερινές τιμές με τις οποίες προμηθεύει τις ενεργοβόρες βιομηχανίες είναι χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής της, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται. Καλεί μάλιστα όσες επιχειρήσεις έχουν… αντίρρηση με την τιμολογιακή πολιτική της, να φύγουν από πελάτες και να αναζητήσουν άλλον ιδιώτη προμηθευτή ή να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα εισαγωγών. ...


Οχι, βγάλε άκρη ...

archaeopteryx είπε...

όπως τα λές και δεν υπάρχει άκρη. Η άκρη ήταν ή λιθάνθρακας εισαγωγής ή λιγνίτης έισαγωγής, ή λιγνίτης από νεα πεδία. Το διώξιμο βιομηχανικών πελατών από την ΔΕΗ είναι απιστία + ανικανότητα. "Έχε μαλάκα φτηνό ρεύμα, αυτή είναι η δουλειά σου", ΄ΔΕΝ απορείς που ο Ζερβός, "προεδρος" του αιολικού λόμπυ της "Ευρώπης" είναι ακόμα στην ΔΕΗ? Θα είχες κατ εξακολούθηση παιδεραστή διεθυντή νηπαιγωγείου?

spiral architect είπε...

Ελλαδάρα ρε!
Καινοτομία ρε!
(μπροστά τους ο Don Vito Corleone ήταν ένας καλόβολος χολυγουντιανός παππούλης)

To άσμα για την κατάντια μας ...

archaeopteryx είπε...

όχι ότι δεν κλπ, αλλά μήπως είναι και προβοκάτσια?

spiral architect είπε...

... θα δείξει!
(η διατύπωση λέει "από συστηθέντα ως", αλλά και η αναγνώρηση κλήσεων είναι αδιάψευστη)