Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Πῶς έγινα αντι-αιολικός, και άλλα ...προσωπικά, σε 10 easy steps, σε 3 βαρετά χρόνια


1. Ήξερα, πρώτο χέρι, ότι, ενεργειακά, τα αιολικά δεν στέκουν. Οι ανεμόμυλοι για αλεύρι ήταν μια χαρά, σε άλλες εποχές (αλλά το στάρι και το αλεύρι αποθηκεύονται, ενώ ο αέρας και το ρεύμα δεν αποθηκεύονται, και τα ιστιολοϊκά είναι ωραία φτάνει να μην πρέπει να είσαι σε ραντεβού στην ώρα σου... Σκεφτείτε αυτά τα δύο).

2. Ήξερα, πρώτο χέρι, ότι τα οικονομικά τους δεν στέκουν. Παρά μόνο εάν επιδοτούνται αδρά. Τις επιδοτήσεις κάποιος τις πληρώνει, και εγώ είμαι φιλελεύθερος, δεν μου αρέσουν οι επιδοτήσεις, κάνουν κακό, και σίγουρα δεν θέλω να τις πληρώνω εγώ ή άλλος για μένα -- κάτι θα θέλει).

3.  Έμαθα, πρώτο χέρι, ότι και με επιδοτήσεις δεν στέκουν. Πρέπει ΚΑΙ να επιδοτούνται, ΚΑΙ να είναι υποχρεωτικό να αγοράζει κάποιος (σε επιδοτούμενη τιμή) το τυχαίο τους ρεύμα, ΚΑΙ να υφίσταται τον μπελά που κάνουν στο δίκτυο. Τρία διακριτά πράγματα.  Αυτό δεν ενοχλεί τα φιλελεύθερα οικονομικά μου, ενοχλεί την φιλελεύθερη, γενικά, προσέγγισή μου.

4. Μετά έμαθα ότι αυτά τα τρία "ΚΑΙ" είναι ο Γερμανικός νόμος για τις ΑΠΕ (για τους ηλίθιους) που έγινε "οδηγία της ΕΕ", και Νόμος Μπιρμπίλη, με την οικογένεια ΓΑΠ πρώτο τραπέζι πίστα, και την Άγια Οικογένεια κάπου στο βάθος.  Ευρωκαταναγκασμός μετά οσμών διαφθοράς. Κακά πράγματα.

5. Αλλά μου είπαν και ότι  σώζουν τον Πλανήτη από το ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου λόγω εξοικονόμησης CO2 .  Εδώ μπήκα σε παρενθετικό λούκι, δείτε:

6. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μάλλον μούφα, και το ανθρωπογενές του ακόμα πιο μούφα, αλλά πες δεν ξέρω κιόλας... Αλλά όσο το ψάχνω, όχι μόνο μούφα, αλλά και μεθοδευμένη μούφα.

7.  Μετά, μπήκα σε ένα σωρό άλλα λούκια:  Οι Πράσινες θέσεις εργασίας, ο Πράσινος τουρισμός, η θεραπεία του καρκίνου, η πρόληψη των πολέμων , το peak oil, τα αιολικά που ...φτηναίνουν το ρεύμα, κλπ.  Από όλα αυτά έμαθα ένα σωρό άχρηστα για μένα πράγματα, με το ίδιο συμπέρασμα:  Ψέματα, υπερβολές, και άσχετα.

8.  Μετά έπαιξα το "follow the money" και νομίζω ότι πραγματικά διαφωτίστηκα, γιατί είδα την ...Νέα Τάξη πίσω από την Πράσινη Απάτη, και η Νέα αυτή Τάξη είναι βασικά made in "Europe". Ήμουν που ήμουν λίγο ευρωσκεπτικιστής, αποέγινα.  Ακούω Ευρώπη και σκέφτομαι είτε την απόβαση στην Νορμανδία, είτε την πτώση του Βερολίνου, για να συνέλθω.

9. Μετά είδα τα δικά μας διαπλεκόμενα μπουμπούκια και τον ρόλο τους. Αφ ενός το φίλημα του χεριού που τα ταΐζει, αφ' ετέρου οι αρπαχτές χωρίς πολλή δέσμευση κεφαλαίου (πού να το βρουν...)

10. Μετά συνειδητοποίησα το πιο αποτρόπαιο παραμύθι, που το ήξερα από την αρχή, αλλά άλλο να το ξέρεις και άλλο να το συνειδητοποιείς:  Τα αιολικά, είναι πραγματικά άχρηστα, ενεργειακά. Παριστάνουν. Πληρώνονται για να παριστάνουν. Λένε ότι παράγουν κάτι, αλλά δεν παράγουν τίποτα (και δεν κάνουν και τίποτα και για τα θερμοκήπια)!  Πληρώνονται κερατιάτικα, συν με ενοχλούν, συν είναι με το ζόρι, συν είναι σε καιρό φτώχειας, και έχω πάρει ανάποδες.

Και θα μου πείτε, "μα εάν είναι έτσι, γιατί είναι γεμάτος ο κόσμος";  Απλό. Κατ αρχάς είναι γεμάτος μόνο ο κόσμος όπου έχουν οι "Ευρωπαίοι" κάποια επιρροή. Κατά δεύτερον γιατι το παραμύθι του τσάμπα ρεύματος από τον τσάμπα αέρα, που σώζει και τον Πλανήτη, διάολε, είναι ωραίο και πιστευτό παραμύθι. Κατά τρίτον γιατί υπάρχουν συμπαθείς ομάδες πληρωμένων οικο-ζόμπυ σε ρόλο πλασιέ. Τέταρτον γιατί έχουν φτιαχτεί ομάδες επιχειρηματιών που κονομάνε. Πέμπτον γιατί Δήμοι, Σκουπιδιάρηδες και λοιποί ΟΤΑ και πολιτικοί κάνουν καριέρα στο θέμα. Όχι μόνο στην Ελλάδα.   Σε περίληψη, επειδή ο κόσμος είναι εύπιστος, και οι πολιτικοί ηλίθιοι και φαύλοι

Θα μπορούσα να βάλω από 2-3 λινκς που να αποδεικύουν κάθε λέξη από τον παραπάνω δεκάλογο, αλλά ποιός δεν βαριέται.  Άσε που δεν έχω λεφτά για φουσκωμένο ρεύμα... και "δεν έχω = δεν πληρώνω".

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε αρχαιοπτερυγα ακολουθησα και εγω τα ιδια βηματα και οδηγηθηκα στο ιδιο με σενα συμπερασμα. Αχρηστα, καταστροφικα και εξοχως δαπανηρα τα αιολικα παρκα. Κατι σαν νεα θρησκεια οι ανανεωσιμες πηγες. Κατηχηση και Αγιος ο Θεος. Αμαν πια δεν θα το βαλουν ποτε κατω να παρουμε και εμεις μια ανασα.

spiral architect είπε...

Αφιέρωση:
Ο Ζhukov στα σκαλοπάτια του Reichstag
(αμήν και πότε ...)

nikos είπε...

archaeopteryx-άριστα τα βήματα σου . Εύγε τρανευσαμε

nikos είπε...

και στα πρωτοπαλίκαρα συμπεριέλαβαν τον αψυχολόγητο Αργύρη άρε πλάκα που εχουν http://newpost.gr/post/136895/%CE%97-%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%80%EF%BF%BD-%CE%AD%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-golden-boys-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%94%CE%95%CE%97-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%87%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%9A%CF%89%CF%83%CF%84%CE%AE-%CE%A7%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B7%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B7/

nikos είπε...

και θυμάμαι 7.6.2007 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σεισμός οι φοιτητές τον γιουχάραμε αυτός κολόνα ..ε μου την είχε μετά στημένο στο Δ.Σ.Κ.με το κλιμάκιο χιχχι

George Mantjoros είπε...

Νομιζω οτι πρεπει να τους πουμε οτι μεχρι εδω ηταν για την Ελλαδα οι ΑΠΕ . Μιλαγανε για επαναδιαπραγματευση .
Χρεωκοπησαμε και δεν υπαρχουν λεφτα για ΑΠΕ και επιδοτησεις.
Προηγουνται οι πεινασμενοι ,οι ανεργοι ,οι αρωστοι ,οι φοβισμενοι κλπ,κλπ .
Οταν εχουμε τοτε ελατε παλι.
Τωρα θα τη βγαλουμε με λιγνιτη και με τη ΔΕΗ.
Τελος .
Λυση πατριωτικη και εθνικη.

Professor Moriarty είπε...

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, το πρώτο ερέθισμα για να ψάξω περισσότερο τα δεδομένα για την αιολική ενέργεια ήταν αισθητικό. Τα καλοκαίρια ανέβαινα και διέσχιζα έναν ορεινό όγκο με ποδήλατο. Πριν κάπου 10 χρόνια, ανεβαίνοντας συνειδητοποίησα ότι κάτι είχε αλλάξει. Πολλαπλές γραμμές μεταφοράς και στύλοι ξεφύτρωναν μέσα από τις λαγκαδιές και σκαρφάλωναν στις κορυφές, στο πλάι του δασικού δρόμου ήταν διάσπαρτα καρούλια και κομμάτια αγωγών, και ξαφνικά μέσα από τις κορυφές των δέντρων διέκρινα μια συστοιχία από ανεμογεννήτριες. Αυτό ήταν ένα πρώτο σοκ και ο πρώτος μύθος που κατερρίφθη ήταν ότι αυτά η τεχνολογία ήταν τάχα “φιλική” προς το περιβάλλον.

Ανοησίες. Οι ανεμογεννήτριες με τις τερατώδεις διαστάσεις τους δεν ενοχλούν μόνο αυτούς που είναι κοντά στο αιολικό πάρκο, αλλά καταστρέφουν και τον ορίζοντα.

Μετά από αυτό το πρώτο αρνητικό ερέθισμα, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος να βρω ότι δεν υπήρχε ούτε ένα επιχείρημα που να συνηγορεί υπέρ της υποκατάστασης της παραγωγής ενεργείας από τέτοια μαραφέτια.

Και έκτοτε, με μεγάλη αγανάκτηση, κάθε χρόνο έβλεπα τους φτερωτούς πύργους να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο στην όμορφη κορυφογραμμή. Πριν λίγες μέρες ξαναπήγα και η κατάσταση ήταν εφιαλτική. Εκατοντάδες ανεμογεννήτριες άνω του 1 MW της Vestas , πυκνές γραμμές μεταφοράς, ισοπεδωμένες βουνοκορφές, και ένα εφιαλτικό θέαμα και ακρόαμα. Το δεύτερο ήταν ίσως το πιο ανατριχιαστικό. Περιοδικοί ήχοι χαμηλής, αλλά και υψηλής συχνότητας από εκατοντάδες φτερωτές κατά μήκος της διαδρομής δημιουργούσαν ένα soundrack αντίστοιχο της εφιαλτικής δυστοπίας που ξετυλιγόταν μπροστά μου. Εκεί που κάποτε απολάμβανα την διαδρομή και τον δροσερό καθαρό άνεμο του βουνού, και τους γαλήνιους ήχους του δάσους, τώρα βιαζόμουν να φύγω από αυτό το καταθλιπτικό και αφύσικο σκηνικό.

Αλλά, όπως έγραψα σε παλιότερο σχόλιο, την ματαιότητα του εγχειρήματος την δίνουν οι ίδιοι με τους δικούς τους υπολογισμούς: Το 2010, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας υπολόγισε ένα ποσό μείωσης εκπομπών CO2, το οποίο αν συγκριθεί με το συνολικό ποσοστό εκπομπών ανθρωπογενούς CO2 το 2010, και την αύξησή τους σε σχέση με το 2009, κατά 5%, αντιστοιχεί στο αμελητέο ποσοστό 0.7%. Πολλοί το αμφισβητούν ακόμη και αυτό.

Άρα, ακόμη αυτοί που πιστεύουν στην mainstream προπαγανδιζόμενη θεωρία της επίδρασης του ανθρωπογενούς CO2 στο κλίμα, θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πετυχαίνουν τίποτε επιμένοντας σε αυτή την λύση.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς ο ΣΤουρμαρας θα γίνει ύποικ μιλάμε για killer

Ανώνυμος είπε...

Να σας πειράξω καλοπροέραιτα...είστε πιο πολύ αντι-αιολικός ή αντι-φωτοβολταικός; Επίσης όποτε έχετε χρόνο μήπως θέλετε να μας κάνετε ένα ρεζουμέ το που βλέπετε να πηγαίνουν τα δίκτυα στην Ερώπη και παγκοσμίως; Smart Grid; Τεχνολογίες αποθήκευσης; Ρεύμα σαν commodity; Κάτι άλλο; Α και μια ακόμα ερώτηση. Βιομάζα και κυματική ενέργεια πως σας φάινονται; Σταματάω πριν με πετάξετε από το blog!

Ανώνυμος είπε...

Αν θυμάμαι καλά σου είπε μια παπαριά ένας τιραμόλα... και ξεκίνησες να γράφεις.

Orestios

archaeopteryx είπε...

11:01, δεν πετάω από το blog, για ερωτήσεις, αυτή είναι η ιδέα, "ερωτήσεις".

Δεν φωνάζω τόσο κατά των φ/β, επειδή

1) Είναι "τεχνικά" λογότερο απάτη. Δηλαδη΄, στην Ελλάδα, θεωρητικά, το καλοκαίρι τουλάχιστον, καλύπτουν λίγο ισχύ αιχμής. Σε αντίθεση με τα αιολικά που είναι κουτουρού και δεν κάνουν τίποτα τέτοιο

1.α.) Ο spiral βέβαια ανέφερε ότι έχουν μεγαλύτερο (τεχνικό) πρόβλημα με "αρμονικές" δηλαδή έχουν θέμα με την μετατροπή από συνεχές σε AC

2) με ενοχλούν λιγότερο, οπτικά.

3) είναι από μόνα τους ΤΟΟΟΣΟ πανάκριβα που φαίνονται από μακριά ότι δεν συμφέρουν. (300-400 η μεγαβατώρα, έναντι 30-40 για λιγνίτη-κάρβουνο)

Εχω προειδοποιήσει αρκετά ότι είναι και αυτά φούσκα και θα σκάσει και εδώ όπως και έξω και θα κλάινε μανούλες.

Το smart grid είναι 2 πράγματα. Περισσότερη (και ακριβότερη) διασύνδεση και κυρίως μετρητές και τιμολόγηση που σεκάνουν να μην καταναλώνεις ρεύμα όταν δεν φυσάει. Από μάι άποψη, το νυχτερινό τιμολόγιο, και η μη χρήση ρεύματος από ενεργοβόρες βιομηχανίες σε ώεα αιχμής είναι "σμαρτ γκριντ". ΛΕΦΤΑ ΛΕΦΤΑ ΛΕΦΤΑ... Αισθάνεσαι πλούσιος??

Τεχνολογίες αποθήκευσης. Πέρα από αντλησιοταμίευση (και αυτή έχει απώλεις και κόστος κόστος κόστος) είναι για την άλλη ζωή. Και εν πάσειπεριπτώσει, εάν η αποθήκευση υπήρχε, θα η΄ταν πολύ φθηνότερο να έχουμε μεγαλύτερες μονάδες βάσης που off peak να αντλούν νερά που να γίνονται Υ/Η σε peak, (φτηνότερο ανα εγκατεστημένο MW από αιολικά ή φ/β

Το ρεύμα σαν commodity προϋποθέτει μηδενικές απώλειες μεταφοράς. ΔΕΝ υφ'ισταται τέτοιο πράγμα. Επίσης, τίμιες ΡΑΕ. Στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή πολύ χλωμό. Αν η μεταφορά ρεύματος ήταν χωρ΄ς απώλειες και ανέξοδη, θα είχαμ πυρηνικά στο φεγγάρι και θα είμαστε μια χαρα΄.

Η βιομάζα είναι μικρή τσόντα για τα μάτια. Από βιομάζα ζεσταίνεται ο φτωχός κόσμος.

Η κυματική ενέργεια είναι εκτός κλίμακας στα συγκριτικά κόστη, δεν με αφορά, και όποιος νομίζει ότι τον αφορά είναι ΠΟΛΛΥΥΥ πλούσιος. Και μόνο σε μέρη που έχει συνέχεια κύματα. Ασε που το αλμυρό νερό διαλύει τα πάντα...

archaeopteryx είπε...

ααα.. ορέστιε, για αυτό άρχισα να γράφω σε blog. Μέχρι τότε απλά ζάλιζα τον κόσμο στο antinews.

panos.ts είπε...

Αντεπίθεση τώρα στους π@@στηδες των αιολικών (να με συγχωρησουν οι gay, εδώ κυριολεκτώ)!
Με κοινό μέτωπο των υπερμάχων της λογικής και του κάλλους να αναρτήσουμε στους ελληνικούς
ιστότοπους την απαίτηση :

" Εδώ και τώρα, αιολικά στην κορυφογραμμή του Υμηττού ! "

Οχι πια αιολικά στα πολύπαθα ελληνικά χωριά και σε δασικές εκτάσεις, εκεί που οι άνθρωποι
δεν έχουν δύναμη να αντισταθούν στις επιταγές της κατεχόμενης Αθήνας.

Αιολικά, εδώ και τώρα στην Αθήνα, μπροστά μας, να τα χαρούμε και να τα αξιολογήσουμε.

Και αν μείνουμε ευχαριστημένοι, να τα βάλουμε και στα χωριά μας !

Οχι όμως και στα δάση, αυτά δεν μας ανήκουν. Αυτά είναι των παιδιών μας

"ΟΧΙ λοιπόν αιολικά στην Κρήτη και στη Μάνη ! "

"Εδώ και Τώρα : Αιολικά στον Υμηττό μας ! "

"Ενέργεια του Αέρα για την Αθήνα μας ! "

nikos είπε...

χθες μου ήρθε ο λογαριασμός της μαμά ΔΕΗ κατανάλωσα 942KWH Αξίας 73,95+ η ρυθμιζόμενες χρεώσεις 40,82 (το τέλος εκπομπών 5,62 )ποσω πληρωμής (όλα τα γαμησιατικα) 242,46.. κατά τα άλλα η ύφεση είναι στο -6,5% χιχχι

nikos είπε...

έχουμε αναφερθεί

τα κέρδη στου... ιδιώτες
η ζημίες στην... κοινωνία (κράτος)

Ανώνυμος είπε...

http://oikologiko.blogspot.gr/2009/11/2030.html Κίνδυνος αύξησης των εμφυλίων στην Αφρική μέχρι το 2030 εξ αιτίας της ζέστης

Τι σου έλεγα κάποτε για τη θεωρία μου περί του κλίματος και πόσο επηρεάζει τη συμπεριφορά και την ανάπτυξη;

Βορράς βορράς και πάλι βορράς...

Συννεφιά, τσάρκες στα καφέ και στα πάρκα, καστανοκόκκινες φυλλωσιές στα δάση το φθινόπωρο, μελέτη και πρόοδος... ζαρκάδια και ελάφια παντού

Χιόνια και φωτισμένες εκκλησιές μέσα στις Άλπεις (έχω φωτό...)

archaeopteryx είπε...

μέχρι το 2030 θα υπάρχει νέο είδος ανθρωποφάγου μύκητα και θα πεθάνουμε όλοι χαχαχάχααα

spiral architect είπε...

Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει με τα ΑΠΕ. Η λογική του easy money, του "κάθομαι και εισπράττω", (αυτό που κατά τα άλλα κατηγορούν οι νεοφιλελεύθεροι για κάποιες κατηγορίες εργαζόμενων) του αεριτζή σε όλο της το μεγαλείο με πρόσχημα το περιβάλλον. Ποιο περιβάλλον, τη στιγμή που ξυρίζονται απάτητες βουνοκορφές κατά την περιγραφή του Moriarty (και άλλων)
Ποιο περιβάλλον, τη στιγμή που σκόπιμα εκχερσώνονται λιόφυτα και πορτοκαλεώνες για να φυτευθούν Φ/Β. Τώρα βέβαια βρήκαμε και το πρόσχημα, την υπερπαραγωγή ελαιολάδου.

Συγνώμη δηλαδή, αλλά κάποιοι είναι κατά του κεντρικού σχεδιασμού. Αυτό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είναι κεντρικός σχεδιασμός; Αλλά είναι καλά καμωμένος, γιατί δεν έχει μουσάτους και σφυροδρέπανα. Αnyway ....

Τα λιγνιτικά πεδία και τα ορυχεία ανοικτού τύπου είναι λίγο-πολύ σε συγκεκριμένες πεδινές γεωγραφικές περιοχές, εκμεταλλεύσιμα για 30-40 χρόνια μαζί με τους πλησίον ευρισκόμενους ΘΗΣ (θερμοηλεκτρικούς σταθμούς) και με το πέρας της εμπορικής λειτουργίας τους επικαλύπτονται και επαναφέρεται το ανάγλυφο της περιοχής.

Τι σκ@τ@ καίνε για ηλεκτροπαραγωγή η Αυστρία, η Πολωνία, η Γερμανία; Λιγνίτη δεν καίνε; Ανοικτά ορυχεία, ταινιόδρομους, καδοφόρους εκσκαφείς και αποθέτες δεν έχουν κι αυτοί; Αλλά ξέχασα, εμείς είμαστε προτεκτοράτο της Ζήμενς, της Κρουπ και της Ράινμπράουν και μας θεωρούν βρωμιάρηδες.

Parl;are Ballotelli
(άσχετο)

archaeopteryx είπε...

spiral, όπως τα λες. 100% Και δεν έχει καν σχέση με πολτική. Με φεουδαρχία και δουλοιπαροικία έχει σχέση, και η υπόσχεση των εύκολων αρπαχτών, αν το σκεφτείς, δεν έιναι τίποτα ΄΄αλλο παρά την εκχώρησε φέουδων, τιμαρίων και τέτοια. Από το Κέντρο.

Ανώνυμος είπε...

pop quiz
Γιατι αραγε η Ελλαδα εχει απο τα υψηλοτερα feed-in-tariffs(εγγυημενη τιμή)ΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ στον κοσμο?
Το ακουσα απο επισημα χειλη σε μεγαλο συνεδριο. Κουφαθηκα ΑΠΟ ΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΣ ΕΛΛΗΝΑΣ. ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ. ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ. ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ. ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΤΙΜΗ .....

Ανώνυμος είπε...

Υποσχέσεις ότι δεν θα ανέβει άλλο η τιμή του ρεύματος (το 2012!)
http://www.econews.gr/2012/06/28/auxiseis-reuma-ypeka-2012/

archaeopteryx είπε...

Τόσα τους λείπουν. Κλείστε τα κλιματιστικά και τους διακόπτες, να δείτε πώς φεύγουν

Ανώνυμος είπε...

Μα, η κλιματική αλλαγή για να εμποδιστεί απαιτεί θυσίες:
http://www.energyinvest.gr/el/synedria-ektheseis-ekdiloseis-vivlia/elladas-exoterikou/ellada/2463-apth-synedrio-pagkosmio-klima

Ανώνυμος είπε...

Ποια κλιματική αλλαγή βαφτίζει το κρέας ψαρι

Ανώνυμος είπε...

Δεν μας ζαλίζεις Αρχαίε. Σε διαβάζω από το 2007

Orestios