Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Η περίπτωση των Falklands, ξανά, ουδέν νεώτερον.


Τα Falklands είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα για την επιχειρηματολογία με τις ΑΠΕ επειδή δεν είναι διασυνδεδεμένα, είναι μικρά, και είναι μετρήσιμα. Βέβαια, είναι ...μακριά, και η μόνη πληροφόρηση είναι από το τι βρίσκει κανείς καταγεγραμμένο, και δεν υπάρχει κάτι πρόσφατο.

Για τα Falklands έχω ξαναγράψει. Το συμπέρασμα ήταν σαφέστατο, αλλά εξαφανίστηκαν οι πρωτογενείς σύνδεσμοι  (και ενώ τους είχα δει, δεν τους είχα κρατήσει σε εικόνα ή pdf).  Ανακοινώθηκαν ποσοστά αιολικής ηλεκτροδότησης (π.χ. από 13% έως 23% της ηλεκτροδότησης) , αλλά, γράφτηκε ,το 2008, ότι η μετρημένη εξοικονόμηση ή υποκατάσταση καυσίμου ήταν 4% έως 8%, δηλαδή πολύ μικρότερη από αυτήν που αντιστοιχεί στην ονομαστική αιολική ηλεκτροδότηση (ή "έγχυση"). Αυτό συνάδει με όλες τις παρατηρήσεις και κριτική για τα αιολικά (που δεν είναι αποκλειστικά διαφήμιση από το αιολικό λόμπυ), ότι δηλαδή δεν εξοικονομούν το CO2 που υποτίθεται θα εξοικονομούσαν.  Και επειδή το CO2, το ίδιο, δεν μετριέται, αλλά μετριέται η κατανάλωση καυσίμου, δεν εξοικονομούν το καύσιμο που αντιστοιχεί στην ονομαστική τους ηλεκτροδότηση. Θα κάνω προσεχώς, μία ανακεφαλαίωση με ό,τι στοιχεία έχω βρει γύρω από το θέμα αυτό, αλλά σήμερα, μόνο για τα Falklands.


Σε ιστοσελίδα του 2009, υπάρχει αναφορά σε 10,5% της ηλεκτροδότησης των Falklands από αιολικά.

Ο ισχυρισμός στον τοπικό τύπο για "40% της ενέργειας, από αιολικά" ήταν από 17/2/2010. Είναι μεταγενέστερη (όπως μου επεσήμανε η Μ.Κ., και την ευχαριστώ για την διόρθωση) από τον ισχυρισμό περί μικρότερης κατανάλωσης, που ήταν από 7/2/2008, που όμως ήταν σαφής:  Αναφέρθηκε σε ισχυρισμό για 20% της ηλεκτροδότησης από αιολικά και εξοικονόμηση 20% του συμβατικού καυσίμου, [από πηγή, που όμως έχει αφαιρεθεί από το διαδίκτυο: "2007 issue 4 of Wind Blatt:  http 404 not found, λέει. To Wind Blatt είναι διαφημιστική σελίδα της Enercon]. Πάντα κατά την ανάρτηση που ανέφερα, ανακοινώθηκε ηλεκτροδότηση 13%-23%, και μετρήθηκε εξοικονόμηση καυσίμου 4%-8%, ή εξοικονόμηση του 1/3 του καυσίμου που αντιστοιχεί στην ονομαστική αιολική ηλεκτροδότηση (4/13, ή 8/23). Αλλά και αυτός ο αρχικός, "επίσημος" σύνδεσμος έχει εξαφανιστεί.

Αυτό που είναι σαφές σε μένα, είναι ότι το πόσο καύσιμο εξοικονομούν τα αιολικά εξαρτάται από την συμπεριφορά της "εφεδρείας", δηλαδή πόσο καύσιμο καίει σε "ρελαντί" (spinning reserve το λένε) ή πόσο μειωμένη αποδοτικότητα έχει αυτή η εφεδρεία, όπως υπολογίστηκε για την Γερμανία.  Και για να μην κοροϊδευόμαστε, η "εφεδρεία" δεν είναι εφεδρεία, είναι ή κατά 100% ηλεκτροδότηση στην προκειμένη περίπτωση, μείον το όποιο ποσοστό εξοικονόμησης.

Κοίταξα στο διαδίκτυο για τυχόν νεώτερα (ή νεότερα) στο θέμα των ΑΠΕ στα Falklands.

Μία ανακοίνωση του 2010, σε "πράσινη" ιστοσελίδα, αναφέρεται σε αγορά 3 πρόσθετων ανεμογεννητριών από τα Falklands, σε μείωση του κόστους ανά κιλοβατώρα κατά £0,06/kWhr (να το δουν όσοι φαντάζονται ότι θα σωθούν από αιολικά στην Κρήτη), σκέψεις για μπαταρία 2MWhr (σε "τρίτη φάση") και γενικά την ανάγκη "αποθήκευσης" ρεύματος.

 Δεν βρήκα οποιαδήποτε μεταγενέστερη αναφορά στο θέμα ή σε μπαταρίες ή αποθήκευση ρεύματος, πέραν των δηλώσεων για προθέσεις.   Βρήκα σε επίσης "πράσινη" ιστοσελίδα, 4/1/2013, αναφορά για 38% της ηλεκτροδότησης από αιολικά στα Falklands, προφανώς έβαλαν και τις άλλες τρεις Α/Γ που διαφήμιζαν το 2010, και αναφορά ότι ο ...στρατός θα βάλει κι άλλα, χωρίς αναφορά σε κόστος, και ότι θα είναι "ενεργειακά ανεξάρτητοι μέχρι το τέλος της δεκαετίας". Που είναι και λίγο Greenspeak, αφού τα αιολικά, τυπικά αντέχουν 20 χρόνια, και "ενεργειακή ανεξαρτησία" είναι τελικά Γερμανικός όρος για εξάρτηση από Γερμανούς κατασκευαστές Α/Γ και φ/β. Και η έμφαση στο "θα". Τα αιολικά "θα" λύσουν κάποιο πρόβλημα, αλλά "θα" από το 1975, ή εάν δεν είστε "αρχαίος" από το 1995. "Θα".

Συμπερασματικά, δεν βρήκα πρόσθετη και πρωτογενή πληροφόρηση για το θέμα. Ωστόσο, όπως ανέφερα, και θα συνοψίσω σε επόμενη ανάρτηση, η αρχική αναφορά είναι σύμφωνη με μεταγενέστερες και εκτενέστερες αναφορές για μεγαλύτερα δίκτυα, ότι δηλαδή η υποκατάσταση καυσίμου, ή εξοικονόμηση CO2 - παρέα πάνε αυτά -- είναι μικρότερη από την αιολική ονομαστική ηλεκτροδότηση.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αρχαίε, σύμφωνα με την 469/2012 Απόφαση ΣτΕ στα νησιά μας υπάρχει παράνομο μονοπώλιο ενέργειας υπέρ της ΔΕΗ καιτων λαμογίων που κρύβονται πίσω από αυτή.

http://www.energypress.gr/news/lianikh-reymatos/Apokalypsh:-Oloklhrh-h-apofash-bomba-toy-StE-gia-ta-YKW.-To-skeptiko

Τα στοιχεία από τα Φώκλαντς θα βοηθήσουν γιατί η ΡΑΕ έβγαλε ξανά σε διαβούλευση ένα μαιμού Κώδικα Νησιών..

http://www.rae.gr/site/categories_new/about_rae/factsheets/2013/major/31012013.csp

spiral architect είπε...

Αν ψάχνεις για σελίδες που ανέβηκαν στο παρελθόν κάπου και τώρα (για πολλούς και διάφορους λόγους) έχουν κατέβει δικίμασε το Google Cash:
Google Cached Pages: What Are Cached Pages? - Google Guide