Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Το μερκαντιλιστικό παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος της "Ευρώπης"


Το παραπάνω γράφημα (μεγαλώνει με κλικ) είναι, νομίζω, ο ορισμός του zero-sum game. Εξάγουν, εισάγουμε. Φτιάχνουν κανόνες για να εισάγουμε αυτά που εξάγουν. Βάζουν (και που 'σ' ακόμα) πράσινες προδιαγραφές για να περιορίσουν εισαγωγές τρίτων. Όλα υπέρ εξαγωγών (τους).  Οι πρακτικές τους και η φιλοσοφία τους έχει όνομα, και λέγεται "μερκαντιλισμός"

Χαζεύοντας την μπλογκόσφαιρα, θα δείτε πολλές θεωρίες για το τι μᾶς φταίει. Φταίει, ο καπιταλισμός, οι κερδοσκόποι, οι
νεοφιλελεύθεροι του Chicago, ο καζινοκαπιταλισμός, οι ανεξέλεγκτες αγορές (και για μερικούς πιο σκληροπυρηνικούς φταίνε και οι Εβραίοι ή/και οι μασόνοι που είναι πίσω από όλα αυτά).  Εγώ νομίζω ότι αυτά μας έχουν σερβιριστεί για αποπροσανατολισμό, και ο σερβιτόρος δεν είναι άλλος από τον πραγματικό ένοχο, που νομίζω είναι ο μερκαντιλισμός.

Στον μερκαντιλισμό η προτεραιότητα είναι ο σχεδιασμός και η προώθηση  των εξαγωγών και των θετικών εμπορικών ισοζυγίων σαν μέσο ευημερίας και ασφάλειας. Ο μερκαντιλισμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων δίκτυο αποικιών, απαγόρευση εμπορίου μεταξύ αποικιών και τρίτων, μονοπωλιακές προτιμήσεις σε προκαθορισμένες αγορές, επιδότηση των εξαγωγών, μεγιστοποίηση τοπικών πόρων, περιορισμό της εσωτερικής κατανάλωσης με έμμεση παρεμπόδιση εισαγωγών (πχ με ειδικές προδιαγραφές, διοικητικά μέτρα,  γραφειοκρατία κλπ), απαγόρευση εξαγωγής χρυσού ή ασημιού, και ενθάρρυνση σώρευσής τους.  Απαγορεύονται π.χ. οι εισαγωγές πραγμάτων που μπορούν να παραχθούν τοπικά.  Οι μερκαντιλιστές αντιμετωπίζουν την οικονομία σαν zero-sum game, και αποσκοπούν σε "ενοίκια" από όπου μπορούν. Ο μερκαντιλισμός αποσκοπεί σε μεγιστοποίηση της παραγωγής, ελαχιστοποίση του κόστους, και δεν ενθαρρύνει την τοπική κατανάλωση, ή την πολλή παιδεία ή ελεύθερο χρόνο για τις χαμηλές τάξεις (για να μην γίνουν τεμπέληδες και διεφθαρμένοι).

Ο μερκαντιλισμός αναπτύχθηκε πολύ στην Γαλλία επί Λουδοβίκου του 14ου μεταξύ 1660 και 1680, και ήταν πρακτική και στην Αγγλία, και απορρίφθηκε και από την Αγγλία και την Γαλλία τον 19ο αιώνα. Χωρίς να είμαι ιστορικός οικονομολόγος, ξέρω ότι ο Adam Smith (ο κακός με την ελευθερία της αγοράς) και αργότερα ο Ricardo (με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα) ήταν πολέμιοι του μερκαντιλισμού, και η Αγγλική Αυτοκρατορία βασίστηκε περισσότερο στο ελεύθερο εμπόριο. Το πιο σύστημα προτιμάτε, δεν με αφορά, εγώ ξέρω πιο προτιμώ και ξέρω ότι μερικοί από εσάς φαντάζεστε άλλα πράγματα.


Ωστόσο το ευρωπαϊκό σύστημα δουλεύει (για την ώρα, μέχρι να υλοποιήσουν κάποιο επόμενο στάδιο)  με λεφτά και συμβατική λογιστική. Τα αρνητικά ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών χρηματοδοτούνται με δάνεια. Το παραπάνω γράφημα δείχνει ποιοί δάνειζαν τα τελευταία 10 χρόνια, και ποιοί δανειζόταν, και ο Zerohedge, λέει ότι αυτή η φούσκα ίσως σκάσει.  Εξ άλλου,  το πρώτο-πρώτο μάθημα λογιστικής που πήρα είχε το παράδειγμα της εταιρίας που αυξάνει  τους τζίρους και τα κέρδη της πουλώντας με βερεσέ, και φαλιρίζει.


Βέβαια, ο Zerohedge, και ο δάσκαλος στο πρώτο μάθημα, δεν ξέρουν την περίπτωση του βερεσέ που υποκαθίσταται από ενυπόθηκα δάνεια, ούτε είπε ο δάσκαλος ότι ο πωλών επί πιστώσει μπορεί και να αποσκοπούσε  στο ακίνητο που είχε δοθεί σαν εξασφάλιση...  Αυτά μόνο οι τραπεζοϋπάλληλοι που ασχολούνται με επίδικα και εκκαθαρίσεις εν λειτουργία τα ξέρουν.  Το αποτέλεσμα;  Να το:



http://www.zerohedge.com/news/explaining-european-%E2%82%AC25-trillion-liquidity-catch-22-closed-loop

TARGET imbalances: Financing the capital-account reversal in Europe

http://soberlook.com/2012/02/target2-imbalances-reference-guide.html

http://soberlook.com/2012/03/bundesbanks-balance-sheet-expands-due.html?utm_source=BP_recent

http://www.scoop.it/t/eurozone/p/1365659265/germans-own-a-second-property-it-s-called-greece

Δείτε, αν θέλετε, και το Project Europe και ο Ευρωπαϊκός Νότος.

Τα "Target Imbalances" δείχνουν ότι οι Γερμανικές Τράπεζες έχουν αρχίσει και παίρνουν περισσότερο ρίσκο, και ότι χρεοκοπία ενός μέλους ή των τραπεζών του θα έχει συνέπειες στην ίδια την Γερμανία. Αυτό, από μόνο του είναι αύξηση συστημικού ρίσκου στην Γερμανία.   Λέει επίσης, ότι ίσως έτσι (ανελέυθερα) θα πηγαίνει το πράγμα.  Και άλλες χώρες, μεγαλύτερες από εμάς είναι ίσως το πρόβλημα (κάτι που πολλοί λένε από την αρχή). Ίσως θα ανήκουμε όλοι στην Γερμανία.

16 σχόλια:

spiral architect είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
spiral architect είπε...

Δεν είμαι ο ειδικός επί των οικονομικών, αλλά αυτά που γράφεις στην τρίτη παράγραφο της ανάρτησής σου, έρχονται σε αντίθεση με τη θεωρία του μερκαντιλισμού, τουλάχιστον όπως την κατάλαβα από τη wiki.

Εγώ – όπως ξέρεις – είμαι από την άλλη μεριά πολιτικά και ιδεολογικά, δεν παύω όμως να σκύψω να διαβάσω και να συζητήσω απόψεις ατόμων που αξίζει να ανταλλάξεις απόψεις.

Το λοιπόν δεν πιστεύω ότι, αυτό που διάγουμε (και όταν ωριμάσει θα) είναι μερκαντιλισμός. Αν τα αναγάγεις στο νόμο προσφοράς - ζήτησης, ακόμα και αυτός ο “νόμος” δεν θα δουλέψει, γιατί οι υπήκοοι της αποικίας απλά δεν θα μπορούν να τον ακολουθήσουν λόγω έλλειψης χρήματος.

Ποιος υπήκοος των αποικιών Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας κλπ (λέμε τώρα!) θα αγοράσει τα επιδοτούμενα προϊόντα του αποικιοκράτη, από τους άυλους τίτλους, έως τα φαγώσιμα, τα αναλώσιμα και τα καταναλωτικά;

Θεωρώ ότι, το πρόβλημα εδώ, το έχει ο νεοαποικιοκράτης – aka Γερμανία, που με τη διαχρονική λογική της δημιουργίας πλεονασμάτων (και ελλειμμάτων από την άλλη μεριά) έκανε το σύστημα που έχτισαν να πιτώσει πολύ γρήγορα, πιο γρήγορα από κάθε άλλο κύκλο ανάπτυξης-κατάρρευσης

Μόλις χτες ο Σιακαντάρης στον (βρωμο)Σκάι το ξεστόμισε: Το πρόβλημα θα το έχει η Γερμανία, αν αρχίσει να φεύγει μια-μια χώρα από την Ευρωζώνη.
(θα’θελα να είμαι από μια μεριά να δω τον Μπάμπη να τον πλακώνει στις φάπες!)

archaeopteryx είπε...

έχουν φτηνά και για εμάς, θα μας μάθουν να ζούμε με φ/β και πέλετς, και με την αγροτική μας υποδομή κατεστραμένη, θα είναι ευκολότερο να πάμε εργάτες ή υπάλληλοι εκεί και να στέλνουμε τσέκια εδώ, για να γοράζουμε βελγικές ή γαλλικές πατάτες ή ντομάτες.

Το προβλημα, όπως δείχνουν τα γραφήματα, σαφώς και το έχει η Γερμανία αλλά ανρωτιέμαι τι έχει κατα νου και πολύ φοβάμαι ότι είναι συνταγή που εφάρμοσαν και παλαιότερα. Νόμισμα μαϊμού για τους είλωτες, και καλό για τις συναλλαγές τους με την Μητρόπολη. Ρευστή η κατάσταση, αλλά μια χαρά ψύχραιμους τους βλέπω.

Για αυτό και λέω το αριστερά-δεξιά έχει τελειώσει. Τώρα είναι ο φεουδάρχης και ο δουλοπάροικος. Παλιότερο μοντέλο, πριν τον ...Μαρξ, σε σύγχρονη εκδοχή.

Ζάχαρη είπε...

Συμφωνω με τον spiral Καποια στιγμη δεν θα θελουν ειλωτες, θα θελουν καταναλωτες γιατι τα κερδη τους θα ζητανε μεγιστοποιηση.Με τις πρωην ανατολικες δεν βγαινει.

Επειτα ειδες που οι Κινεζοι κανανε το πρωτο εργοστασιο τους στην Βουλγαρια;

spiral architect είπε...

@ Ζάχαρη,
δεν έβαλα άστοχα το μακρύτερο τραίνο στον κόσμο σε μια προηγούμενη ανάρτηση. Αυτό το τραίνο μεταφέρει αυστραλιανό σιδηρομετάλλευμα με αποδέκτη βασικά την Κίνα. Τι γίνεται αυτό; Βασικά γίνεται μορφοσίδηρος και σίδηρος οπλισμού αμφότερα χρησιμοποιούμενα σε δομικές κατασκευές.
Τι γίνονται αυτές οι κατασκευές; Θαυμάστε!

- Ποιος Κινέζος θα εγκατασταθεί στη ghost city;
- Με τι λεφτά;
- Με μια κούπα ρύζι την ημέρα;
- Ούτε το iphone μπορεί να το αγοράσει, ούτε καν ένα μικροαυτόματο για τον πίνακα του σπιτιού του μπορεί να αντικαταστήσει!
- Δεν είναι όλοι οι Κινέζοι “στελέχη επιχειρήσεων με ικανή πιστοληπτική ικανότητα” για τις τράπεζες.

Για σκεφτείτε μετά (σαν Έλληνες) αν θα ξαναγοράσουμε, (και πώς να αγοράσουμε δηλαδή!) Audi, iphone, κλπ αγαθά και μπλιμπλίκια από την Κίνα, ανεξάρτητα αν η μητρική είναι στην Ευρώπη, Ασία, Αμερική και ο υπεργολάβος τους στην Κίνα;

Συμπέρασμα: Το μοντέλο ακόμα και εκεί πέρα δεν τρέχει όσο το περίμεναν. Οπότε όταν σκάσει και η κινέζικη φούσκα, την που@@@σαμε άπαντες!

“Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση”
(Μάο Τσε Τουνγκ)

Ανώνυμος είπε...

Ελαβες τό σχετικό ημέηλ πού σού έστειλα?

ειδωλοκλάστης είπε...

(Ο προηγούμενος ανώνυμος)

Απαντώ στό θέμα σου περιληπτικά:

ΠΟΤΕ δέν υπήρξε 'ελεύθερο εμπόριο' χωρίς παράλληλη βία καί θεωρητικούς καρπαζοεισπράκτορες κονδυλοφόρους (Ανταμ Σμίθ, Ρικάρντο κτλ κτλ) γιά νά εξωραίζουν τήν παλιοκατάσταση σέ ντόπιους καί ξένους χαχόλους.

Οπως ποτέ δέν υπήρξε ή θά υπάρξει 'διεθνής αγορά' ή 'διεθνής οικονομία' πού προυποθέτουν εξ ορισμού σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό καί λειτουργία πρός ώφελος αγοραστών-πολιτών μέ δικαίωμα παρέμβασης στά τής λειτουργίας κτλ καί όχι τό μπάχαλο πού έχουν φτειάσει η μπακαλοτραπεζίτες γιά τήν πάρτη τους καί μόνο.
Αυτά τά ολίγα καί μόνο, δοκιμαστικό εισόδου στό μπλόγκ σου τό σχόλιο παρά τίποτε άλλο.

archaeopteryx είπε...

ειδωλοκλάστη, δεν έχω λάβει email στο archaeopteryxgr@gmail.com

(εκτός εάν δεν είσαι εσύ, και είναι κάποιος ...άλλος)

ειδωλοκλάστης είπε...

Τόστειλα μέσω hotmail.com πού μέ βεβαιώνει ότι 'εστάλη επιτυχώς' αλλά δέ μέ χαλάει νά τό επαναλάβω εδώ, κάπως χτενισμένο:

"Διαφωνώ μαζί σου ότι ο νεομερκαντιλισμός διαφέρει από τό ελεύθερο εμπόριο (όσο πίσω κιάν έψαξα ποτέ δέν διαπίστωσα κάτι τέτοιο, τό αντίθετο), όμως τό θεματάκι μου τά καλύπτει αυτά καί πολλά άλλα. Θά χρειαστείς καιρό νά τό διαβάσεις (πρόκειται γιά μιά έρευνα ονλαιν γιά ***** καί εμπεριέχει επομένως καί λάθος διαδρομές, ήτοι κουράζει) αλλά όσο πάει γίνεται καί πιό ενδιαφέρουσα.
Δύσκολα θά διακρίνεις στήν πορεία τό πιό ζόρικο (καί γιά μένα πιό **********) συμπέρασμα περί τής σχέσης μεταξύ τών πρό τής γαλλικής επανάστασης 'κεντρικών τραπεζιτών' καί αυτών πού, όπως λέγεται, τούς διαδέχθηκαν.
Ξεκίνα λοιπόν διαβάζοντας τό "Two works by Poe decoded.Announcement" καί συνέχισε στά επόμενα θέματα (τό ένα παραπέμπει στό άλλο) μέχρι τού τελευταίου.
Θά χρειαστείς κάποιους μήνες, άν κάπου κολήσεις ρώτα καί, περί τού πρακτέου, αργότερα.

Φιλικά.

Αντώνης *********
. .

* Είχα κάποτε δημσιεύσει κάποια ψιλά περί Βύρωνα, Πολυδώρη (Βρυκόλακας), Μπουμπουλίνας, μπουρλοτιέρηδων καί Σολωμού στό Ιστορία Εικονογραφημένη, μετά συνέχισα διαδικτυακά

Ανώνυμος είπε...

Ψάξτε τον im Chanos της Kynikos Associates. Είναι Ελληνοαμερικανός fund manager που ποντάρει στην κατάρρευση της κινέζικης φούσκας ακινήτων και εξηγεί πως οι Κινέζοι χτίζουν για να επιδείξουν μια πλαστή ανάπτυξη.

Είλωτες υπάρχουν μόνο όταν ο δουλέμπορος έχει την δυνατότητα να επιβάλλει πειθαρχία. Χλωμό σενάριο για μια Γερμανία ανάμεσα σε πολλούς. Θα το φάνε το κεφάλι τους οι φρίτζιδες. Η μονολιθική σκέψη δεν τους έβγαλε πουθενά στο παρελθόν, δεν θα βοηθήσει στο μέλλον. Αλλά τι να κάνουμε, αυτά έχει η ιστορία που σε βάζει, κοτζάμ εργατικό λαό σε γεωπολιτικά άχρηστο οικόπεδο.

Kaymakchalan

geokalp είπε...

αυτό το target-2 είναι που έχει ανάψει τα αίματα εδώ και μήνες

το σημείωσα εχθές: περιμένω να δεχτούν περισσότερες εξασφαλίσεις από τα γουρούνια ως λογική απάντηση στο "χρωστάνε 500μύρια στη τράπεζά μας, αν φύγουν τα χάσαμε"
σωστά, αυτοί έχουν το πρόβλημα αφού αυτοί δάνεισαν, αλλά πλέον πήραν μια πρώτη εξασφάλιση (escrow account), θα πάρουν κι άλλα

@όσους δεν πιστεύουν το μοντέλο "φεουδάρχης και ο δουλοπάροικος"

ο δουλοπάρικος ήταν χαμηλά και the only way was up, οι έλληνες που έμαθαν με bmw θα κάνουν τα πάντα για να τα αποκτήσουν ξανά
είναι δύσκολη η προσαρμογή...

ειδωλοκλάστης είπε...

Το παιχνιδι, έτσι κιαλλοιώς, δέν είναι μερκαντιλιστικό αλλά βρωμερός τζόγος με τή βοηθεια ειδικών εργαλείων και προσχεδιασμένα χάπενινγκς (μαύρους κύκνους) ώστε νά ανέβει ή πέσει 1-2% η αξία τής παγκόσμιας αγοράς (360 τρίς $).
Κερδίζει μόνο όποιος μετέχει τού στησίματο, τουτέστιν οι τράπεζες καί μάλιστα Χ2 (τουλάχιστον) αφού τζογάρουν οι ιδιες αλλά παράλληλα κερδίζουν τά ποσοστά τους από τρέιντς πελατών.

soubitos είπε...

@spiral architect

1. Η Γερμανια έχει ανάγκη τις "αποικιες" του Νότου με δύο προοπτικες
α. Να απομιζει τις πρώτες ύλες τους και να εκμεταλεύεται τις υποδομές και τα δίκτυα τους
β. Να εξάγει προιοντα στην ελιτ που η ιδια επιτρεπει να υπαρχει σε αυτες τις χωρες και να επανεξαγει καθε λογης προιοντα που εισαγει απο τρίτες αλλα ακομη και απο τις ιδιες τις αποικιες που καθιστα ανικανες να ανταγωνιστουν ακομη και στην εσωτερικη τους αγορα.

2. Η Γερμανια εχει αναγκη το ευρω για να πετυχει τα 1α & 1β αφου ετσι μεταφερει τα ελλειματα των αποικιων στην μητροπολη πολυ πιο ευκολα ενω παραλληλα αγοραζει πρωτες υλες κλπ με σκληροτατο νομισμα που η ιδια ελεγχει

3. Η Γερμανια αποζητα την τελωνιακη και εμπορικη συμφωνια με τις ΗΠΑ αφου εκει μπορει να εξαγει περισσοτερα απο τα πανακριβα της προιοντα χωρις δασμους κλπ πλεον ή έστω με μειωμένους δασμούς, να εισπράττει δολλάρια δημιουργόντας αποθεματικά για την αγορά πρώτων υλών χρυσού κλπ προιοντα απο τις διεθνεις αγορες οπου ολα αυτα αποτιμωνται σε δολλαριο και οχι σε ευρω...

Αν επιτραπει στην Γερμανια να διογκωσει αρκετα περισσοτερο την φουσκα μεσα στην οποια βρισκετε και να γινει ο παγκοσμιος product dumber τοτε αναποφευκτα συντομα θα δημιουργηθουν συνθηκες αναγκης για εκρηκτικη εκτονωση δλδ πολεμο, τον τριτο παγκοσμιο της δλδ σε λιγο περισσοτερο απο 100 χρονια και παραλληλα τον δευτερο νομισματικο της πολεμο σε λιγοτερο απο 50 χρονια....

Ανώνυμος είπε...

Τόσες μπούρδες μαζεμένες σε ένα πακετάκι συνωμοσίας πρώτη φορά είδα! Στα χαϊβάνια που μιλάνε για zero-sum game με συνεχόμενα QEs δεν παίζει λεβέντες! Η η ΕΚΤ εκδίδει χρήμα για ν'αντιπροσωπεύσει πλούτο και να αυξήσει την ρευστότητα των τραπεζων που πάσχουν παγκοσμίως από τα χαμηλά εώς αρνητικά επιτόκια. Από την άλλη ο παγκόσμιος πλούτος αυξάνεται συνέχεια και ευτυχώς που εκεί έξω υπάρχουν κι άλλες Γερμανίες και όχι τόσες πολλές Ελλάδες. Τα σοσιαλιστικά μοντέλα ψόφησαν αλλά οι πολιτικάντηδες σαν τους δικούς μας κουνάνε τα χέρια του πτώματος για να το παρουσιάσουν ως ζωντανό. Ή θα δουλέψετε ή δεν θα φάτε. Τελειώσαν τα Παπανδρεΐστικά κόλπα του "δανείζομαι τώρα και όταν πεθάνω δεν θα με νοιάζει"!

archaeopteryx είπε...

3.32, λάδωναν τους πολιτικούς σου και πλήρωναν ΜΜΕ να αποβλακώνουν εσένα, για να δανείζεστε. ΣΥΝ, με το ευρώ και τους ευρωκανονισμούς μηδενίστηκε σταδιακά όλη η βιομηχανία πλην της Γερμανικής. Το Ευρωπαϊκό παραμύθι είναι πώς η Γερμανία έπαιξε πάρτα όλα, πρώτα για να χρηματοδοτήσεις την επανένωνσή της και δεύτερον να φτιάξει το Δ Ράϊχ.

Εννοείται ότι δεν ζει κανείς με δανεικά. Και την ρευστότητα τώρα την έχει και την ελέγχει ο πιστωτής σου. Και δεν επιτρέπεται να δουλέυεις στην Ελλάδα (αν δεν το έχεις πάρει χαμπάρι). Πρέπει να πάς εκεί.

archaeopteryx είπε...

όσο για Βασικά Αμερικανογαλλική πίεση στους Γερμανούς (θυμίσου τον Νοέμβριο του 2011) να μοιράσουν λίγο από τον λουφέ. Και οι Γερμανοί είναι μάγκες, και τον μοιράζουν μόνο όπως ενισχύει τις εξαγωγές τους. Καμία συνομωσία, η Ιστορία είναι που επαναλαμβάνεται.