Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας εκπαιδεύει παιδάκια σε ψευτοεπιστήμη και αμφιλεγόμενα ενεργειακά και οικονομικά.


http://www.gnhm.gr/management/newsletter_media_file/newsletter19.html
http://kifisiapress.blogspot.com/2011/10/blog-post_20.html

Η Φυσική Ιστορία έχει σχέση με ό,τι έχει σχέση, και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας είναι ένα θαυμάσιο Μουσείο για το συγκεκριμένο αντικείμενο.  Αλλά, στο θέμα της αιολικής ενέργειας και της Αθρωπογενούς Κλιματολαγνείας, προωθεί αμφιλεγόμενα πράγματα σε παιδάκια, και αυτό δεν είναι εκπαίδευση, είναι προπαγάνδα, κατήχηση, πλύση εγκεφάλου κλπ.

Η Κλιματολογία και το Ανθρωπογενές Φαινόμενο του Θερμοκηπίου (ή του Ψυχροκηπίου) δεν είναι Φυσική Ιστορία. Είναι μία θεωρία που αναπτύχθηκε μεταξύ 1985 και 1990, προωθήθηκε κυρίως μέσω ΟΗΕ και διάφορων ΜΚΟ.  Τα συμπεράσματα αυτής της θεωρίας έχουν αμφισβητηθεί παγκοσμίως, και από Έλληνες επιστήμονες.   Το ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, καθ' υπαγόρευση της "Ευρώπης" και πρόσφατα του κ. Schäuble, τα ενσωμάτωσε στην Εθνική Στρατηγική Προτεραιότητα της προστασίας του κλίματος μέσω ΑΠΕ, δεν αναιρεί το ότι η επιστήμη πάσχει, και μερικά συμπεράσματα που είναι προϊόν απάτης, και συνεχιζόμενης απάτης.  Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχει κάθε δικαίωμα να προωθεί της απόψεις της Ιδρυτού του ή της Διοίκησής του ή των Χορηγών του, ή της Ελληνικής Κυβέρνησης, ή της ΕΕ. Αλλά αυτά είναι προσωπικές απόψεις ή πολιτικές απόψεις ή θρησκευτικές απόψεις, ή απλά άνωθεν εντολές.  Το ακροατήριο όμως είναι μαθητές, παιδιά,  και επειδή υπάρχει ο συνειρμός της "επιστημονικότητας" του Μουσείου, η "εκπαίδευση" αυτή είναι δεν είναι εκπαίδευση. Το Ευγενίδειο, το έκανε υπό μορφή debate, και έκριναν οι συμμετέχοντες. Άλλο το debate για ενήλικες, και άλλο η προπαγάνδα σε παιδιά.


Οι ενεργειακές απόψεις του Μουσείου αναφέρονται (με εξαίρεση τα πυρηνικά και τα υδροηλεκτρικά) στο σχεδόν Τίποτα, που και να δεκαπλασιαστεί, πάλι σχεδόν Τίποτα θα είναι.  Η βιομάζα είναι τα ξύλα που καίνε οι φτωχοί.  Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι τόσο ασήμαντες, που δεν φαίνονται σε διαγράμματα. Η αιολική που χρησιμοποιείται εδώ και "χιλιάδες χρόνια", απαιτούσε ανθρωποθυσίες για να ταξιδέψεις, και η τωρινή ηλεκτροπαραγωγή είναι πολύ πιο ντετερμινιστική από τα ταξίδια στην θάλασσα την εποχή του Χαλκού. Το αλεύρι και το σιτάρι αποθηκεύονται. Ο αέρας και το ρεύμα δεν αποθηκεύονται.  Η γεωθερμική είναι καλή μόνο για όσους είναι πάνω σε ρήγματα.  Η  πυρηνική ενέργεια είναι μια χαρά (με τα ρίσκα της) αλλά είμαι μειοψηφία, σε αυτό το θέμα, στην Ελλάδα.

Η αιολική ενέργεια που προωθούν οι αιολικοί λομπίστες ή επιχειρηματίες, μέσω του Μουσείου είναι ενεργειακή και οικονομική απάτη.  Ενεργειακά είναι απάτη γιατί τα αιολικά, παρά τους γενικούς ισχυρισμούς περί του αντιθέτου, δεν παράγουν χρήσιμη ενέργεια.   Είναι οικονομική απάτη γιατί επιδοτούνται αδρά (και σε καιρό φτώχειας) για αυτή τους την "μη δραστηριότητα", και είναι και υποχρεωτική.  Αλλά και αυτό είναι πολιτικό θέμα, δεν αφορά μαθητές σχολείων.

Η σύγχρονη αιολική τεχνολογία είναι ήδη 30 ετών. Ποτέ και πουθενά, οποιοσδήποτε αριθμός αιολικών δεν υποκατέστησε ούτε την πιο μικρή συμβατική θερμική μονάδα. Δεν μπορεί να το κάνει. Ποτέ και πουθενά, η αιολική ενέργεια δεν τεκμηρίωσε μείωση εκπομπών στα ποσοστά που αναφέρουν οι κομπασμοί περί δήθεν τόνων CO2 που εξοικονομούνται (με εικονικούς υπολογισμούς). Και αυτό διότι ποτέ και πουθενά δεν μετρήθηκε σημαντική υποκατάσταση συμβατικών καυσίμων. Και όπου έγινε προσπάθεια να μετρηθεί, μετρήθηκε τάξεις μεγέθους μικρότερη από την διαφημιζόμενη. Ποτέ και πουθενά δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν χωρίς επιδοτήσεις.  Ασχέτως τιμής πετρελαίου. Δεν έχει να κάνει με το πετρέλαιο. Με την στοχαστικότητα του αέρα έχει να κάνει. Και άλλα πράγματα επιδοτούνται, αλλά ανάβει φως, όταν ανοίξεις διακόπτη.

Η ενεργειακή ασημαντότητα των αιολικών έχει εκτιμηθεί θεωρητικά από το την Ε.ΟΝ, το 2005 (γραφ.7, σελ. 9) και αποδεικνύεται σε κάθε χώρα που μπήκε στον κόπο να τα δοκιμάσει, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.  Η Γερμανία έχει πάνω από 22.000 αιολικά μεγαβάτ, που όμως είναι "διαθέσιμα" μόνο περί το 15%, κατάφερε να πετύχει,  στατιστικά, το 7% της ηλεκτροδότησής της το 2011, που όμως είναι ένα πανάκριβο δώρον άδωρον,  επειδή δεν υπάρχει συνεχώς, και καλύπτεται από  επείγουσες πυρηνικές εισαγωγές (όταν δεν φυσάει) και προξενεί ζημιές σε δίκτυα γειτονικών χωρών όταν "ξεφορτώνεται" αιολικό ρεύμα που δεν θέλει, όταν φυσάει. Επειδή το ρεύμα δεν αποθηκεύεται σε κλίμακες κατανάλωσης δικτύων, όσο πιο πολλά αιολικά μπαίνουν σε ένα δίκτυο, όσο παύουν να είναι πραγματικά ασήμαντα, τόσο κάνουν ζημιά. Παρόμοια εμπειρία μη υποκατάστασης συμβατικού καυσίμου τεκμηριώθηκε πρόσφατα και στον Καναδά.

Η Ελλάδα έχει εγκαταστήσει 1.626 αιολικά μεγαβάτ, με κόστος περίπου €2,5 δις (που αποπληρώνεται σαν δάνειο, μέσω αυξημένων λογαριασμών ΔΕΗ).  Ποιά ήταν η συμβολή των 1.626MW στον πρόσφατο "πορτοκαλί συναγερμό";  Σχεδόν μηδενική. Ποιά θα είναι η συμβολή τους στην ζήτηση αιχμής από την  ζέστη που θα κάνει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο;  Επίσης μηδενική.  Τα 1.626 μεγαβάτ έχουν τοποθετηθεί, αποπληρώνονται αλλά είναι διακοσμητικά. Στην καλύτερη των περιπτώσεων μειώνουν την ζήτηση αιχμής, εάν τύχει να φυσάει στρωτά και σταθερά εκείνη την ώρα αιχμής. Αυτό είναι απάτη σε βάρος του καταναλωτή που είναι υποχρεωμένος να τα πληρώνει.  Το ότι έχει εγκριθεί από την Βουλή ή το ΥΠΕΚΑ ή την ΡΑΕ είναι μομφή στο πολιτικό μας σύστημα, αλλά φυσικά δεν αφορά το αντιεπιστημονικό,  αντιοικονομικό και απατηλό, καθ εαυτό, του θέματος.  Το ότι προωθείται από την WWF ή την Greenpeace, ή ιδιοτελείς καθηγητές, επίσης δεν είναι δικαιολογία.

Ωστόσο είναι εύκολο για το αιολικό λόμπυ να λέει παραμύθια σε ενήλικες, προκειμένου να μην διακοπούν οι αντιπαραγωγικές επιδοτήσεις που παίρνει. "Λόμπυιννγκ" λέγεται αυτό, και είναι υποκατάστατο της σχετικά δυσνόητης πραγματικότητας, όπως εξήγησα σε πρόσφατο παράδειγμα. Το να προωθεί μη αποδεδειγμένες θεωρίες που στην εφαρμογή τους προκαλούν μεγάλη και μακροπρόθεσμη οικονομική επιβάρυνση χωρίς περιβαλλοντικά οφέλη, σε μαθητές, υπό την αιγίδα σοβαρού Ιδρύματος είναι εμπορική διαφήμιση (και προσηλυτισμός παιδιών), και ελπίζω να το δει αυτό το θέμα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

Θα διαφήμιζε το Μουσείο Γουλανδρή υγιεινή διατροφή, σε παιδιά δημοτικού, με πατατάκια τσιπς, γαριδάκια,  και ζαχαρούχα αναψυκτικά;  Αμφιβάλλω.  Θα διαφήμιζε το Μουσείο Γουλανδρή τα αναπτυξιακά οφέλη  του φόρου περιουσίας ή του αυξημένου ΦΠΑ;  Δεν νομίζω... Το ίδιο πράγμα είναι, καλοί μου άνθρωποι, το ίδιο πράγμα είναι.

Εάν το Μουσείο δεν ήταν Μουσείο, αλλά Κέντρο Προώθησης Ευρωπαϊκών Οδηγιών, ή το ΚΑΠΕ, ή Γραφείο Τύπου της Vestas ή της Iberdrola ή της Siemens, ή Δημόσιες Σχέσεις Εμπορίας CO2, φυσικά και δεν θα μπορούσα να πω κιχ. Αλλά είναι Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, και για αυτό διαμαρτύρομαι. Τα παιδάκια δεν χρωστάνε τίποτα να υφίστανται πλύση εγκεφάλου, από πλασιέ αμφιλεγόμενων προϊόντων.

Όποιος έχει απορίες, είτε στα σχόλια, είτε στο archaeopteryx@gmail.com

8 σχόλια:

George Mantjoros είπε...

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Δειτε και αυτο.

http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=149197&categoryid=6

spiral architect είπε...

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

Γιατί ο πρώτος διδάξας ξέρει!

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=U5CJrLMBu-U

Ανώνυμος είπε...

Οικολόγοι Πράσινοι» (τινές) ως «Γερμανικό Κόμμα»

Μια ομάδα «Οικολόγων Πρασίνων» (Αλέξανδρος Αποστόλου, Κωνσταντίνος Κατώπης, Δημήτρης Κουτσουρέλης, Αλέξανδρος Λαλάκος, Αλέκα Μελιάδου, Ελένη Παρασκευοπούλου, Νίκος Ράπτης, Δημήτρης Στασινόπουλος) παρεμβαίνει στην ενδοκομματική συζήτηση και ταυτόχρονα απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό, δείχνοντας την ξεκάθαρη προσχώρηση ενός τμήματος αυτού του χώρου στο Μνημονιακό στρατόπεδο…

Πριν απ’ όλα χαιρετίζουν τη νέα δανειακή σύμβαση αλυσσοδέματος της χώρας, διαβλέποντας σωτηρία μέσα στο χαμό που επιφέρει!

«η χώρα μας φαίνεται ότι κατάφερε να αποφύγει προσωρινά τον εφιάλτη της άτακτης χρεοκοπίας και να παραμείνει ζωντανή στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Στη συνέχεια κοινοποιούν την εκ μέρους των (κατά φαντασίαν…)υπέρβαση της αντιπαράθεσης, ανάμεσα στον εξαπατημένο λαό και στους έμφοβους κουϊσλιγκ, οι οποίοι κρύβονταν ντροπιασμένοι για τα αίσχη που διεκπεραίωναν :

«Οι Οικολόγοι-Πράσινοι χρειάζεται να ξεφύγουν από τη ρητορική της αντιπαράθεσης «μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί», που είναι πια ξεπερασμένη και παραπλανητική και δεν εξυπηρετεί παρά τυχοδιωκτικές επιδιώξεις διαφόρων κομμάτων»

Κατόπιν, μετά το «κάρφωμα» των κομμάτων, έρχονται να «καρφώσουν» (πασοκικότατα !) την ελληνική κοινωνία, χωρίς να κάνουν συγκεκριμένη μνεία των ξένων ευθυνών :

"θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και να επιμείνουμε στη διαπίστωση ότι φτάσαμε στη σημερινή τραγική κατάσταση εξαιτίας αιτιών που πρωταρχικά βρίσκονται στη χώρα μας και όχι στο εξωτερικό".

Εν τέλει, για να επιδείξουν το πρωτοποριακό προφίλ που δεν διαθέτει πλέον ο χώρος τους – όντας ένα συμπίλημα κεντρώων ιδεών + προστασίας του περιβάλλοντος - εκτοξεύουν και κάτι ολίγα περί αξιών και περί υπερκαταναλωτισμού , που τόσο βόλεψε και βολεύει τους μνημονιακούς παράγοντες:

«Θα πρέπει να υποδείξουμε οικολογικές λύσεις, να παρουσιάσουμε τις οικολογικές-εναλλακτικές αξίες που φυσικά έρχονται σε αντίθεση με το μοντέλο του υπερκαταναλωτισμού.»

Η Ελλάδα είχε κάποτε «Γαλλικό», «Ρωσικό» και «Αγγλικό» Κόμμα . Τώρα πλέον κάποιοι θέλουν να πρωτοστατήσουν στη δημιουργία Γερμανικού Κόμματος….

Ολόκληρο το κείμενο στο

http://red-pep.blogspot.com/2012/02/blog-post_28.html

από Οικονική Πραγματικότητα

archaeopteryx είπε...

αμφέβαλες;

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/11/blog-post_11.html

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με το σκεπτικό σου αρχαίε ότι κάποιες «διδαχές» σε παιδιά μπορεί να είναι προπαγάνδα. Όλα αυτά όμως δεν τα εγκρίνουν και οι γονείς των παιδιών;
Δες το όμως και από άλλη οπτική γωνία. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, έχει και παιδιά (άλλα ιδρύματα συνδεόμενα με αυτό), όπως π.χ. το ΕΚΒΥ; Ίσως εκεί οφείλεται το μπλέξιμο στις επιρροές και στις σκοπιμότητες των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει.

ΕΚΒΥ ιδρύθηκε το 1991 από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με κοινοτική χρηματοδότηση και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), μετά από αίτηση από το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Σήμερα ΕΚΒΥ στηρίζεται οικονομικά σε ανταγωνιστικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών στους ενδιαφερόμενους φορείς, κυρίως τις εθνικές και τοπικές αρχές. ΕΚΒΥ είναι υπόλογη στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Είναι απαραίτητο να αναφερθεί ότι, εν όψει του γεγονότος ότι οι δραστηριότητες του ΕΚΒΥ βασίζονται σε ανταγωνιστικά έργα, ΕΚΒΥ έχει ελεγχθεί από την ΕΕ και άλλη οργάνωση η χρηματοδότηση των έργων αυτών.

http://ecoclub.com/news/36/interview.html

Ανώνυμος είπε...

Πρόσβαση στα σχολεία είχαν οι ΜΚΟ και κάθε λογής "οικολόγοι" από την δεκαετία του 1980. Το Μουσείο απλά μπήκε σε έτοιμο έδαφος και ως "μεγάλος παίχτης" οργανώνει το παιχνίδι στα μέτρα του, ή τα μέτρα΄αλλων.

Η σήψη όμως είναι προχωρημένη. Οταν οι κύριοι στοχαστές και σχολιαστές δεν μπορούν να δουν κανένα συμφέρον πίσω από τους "οικολόγους" τότε καλά να πάθουμε. Θα πάμε ολοταχώς σε έναν νέο Μεσαίωνα επειδή δεν θέλουμε να σκεφτούμε.

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

Αρχαίε,
Μην ξεχνάμε ότι το πρώτο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη ο εγκατέστησε η ΔΕΗ στην Κύθνο. Και επειδή τότε αποφάσιζαν οι μηχανικοί και όχι οι πολιτικοί, το πείραμα παρέμεινε πειραμα (αποτυχημένο μάλιστα)