Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Οι ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν συμβατικά καύσιμα (και ΔΕΝ είναι "επένδυση")

Παρά μόνο σε ελάχιστα ποσοστά.

Δεν πρόκειται για παιχνίδι με λέξεις, αλλά για βασική κοροϊδία των ΑΠΕτζήδων. Το βασικό επιχείρημα των ΑΠΕ είναι ότι με την δήθεν καθαρή ενέργεια που παράγουν, υποκαθιστούν βρώμικα ορυκτά καύσιμα και επομένως μειώνουν το CO2 (αν αυτό σας νοιάζει). Κι, όμως το μικρό μυστικό είναι ότι ενώ "παράγουν" δεν "υποκαθιστούν". Πώς γίνεται αυτό;



Ειδικά με τα αιολικά, είναι μία πτυχή που άργησα και εγώ να καταλάβω (αλλά την είδα στο παράδειγμα των Falklands και τώρα, φίλος στις ΗΠΑ, το έγραψε και για την περίπτωση του Οντάριο).

Μπορούν οι αιολικοί και λένε ότι παράγουν ενέργεια επειδή το δίκτυο είναι υποχρεωμένο να την αγοράσει, αλλά την ίδια στιγμή το δίκτυο δεν "σβήνει" τις άλλες συμβατικές πηγές.  Το πολύ πολύ προσπαθεί να τις μειώσει. Αυτό έχει δύο αποτελέσματα: 1) οι κιλοβατώρες που λένε ότι παρήγαν οι αιολικοί δεν υποκατέστησαν συμβατικό καύσιμο, ή το υποκατέστησαν σε ποσοστό μικρότερο αυτού που αντιστοιχεί. 2) Στο load following που προσπαθούν να κάνουν τα συμβατικά, όσο κρατάει αυτό το βιολί, έχουν αυξημένη κατανάλωση και αυξημένους ρύπους (όπως σε αυτοκίνητο που μαρσάρει και επιβραδύνει). Το αποτέλεσμα είναι ακόμα λιγότερη υποκατάσταση καυσίμου και αναίρεση της όποιας προσδοκίας μείωσης ρύπων.

Και γίνεται χειρότερο. Όσο τα αιολικά είναι μικρό (4-5%) ποσοστό της προσδοκώμενης ηλεκτροδότησης (θυμηθείτε, άλλο εγκατεστημένα μεγαβάτ, άλλο ηλεκτροδότηση σε μεγαβατώρες) το πρόβλημα είναι αυτό της προηγούμενης παραγράφου. Την στιγμή που, όπως στην Γερμανία, πλησιάσουν στο 6-7% αρχίζουν τα μπλακάουτ (όταν δεν φυσάει) ή ο κίνδυνο ψησίματος του δικτύου (και πάλι μπλακάουτ) όταν φυσάει πολύ.

Μην ξεχνάτε. Η ισχύς από αιολικό πάει με την ταχύτητα του αέρα στον κύβο. Από τα 5 μποφόρ στα 7 μποφόρ (29-61 χλμ/ώρα) η ισχύς αλλάζει κατά 831% ή 8,3 φορές.

http://www.masterresource.org/2012/02/ontario-windpower-case-study-i/
http://www.masterresource.org/2012/03/ontario-windpower-case-study-ii/

Όσο για επενδύσεις... Τα αιολικά και τα φ/β, για εμάς που απλώς τα αγοράζουμε, είναι όσο επένδυση ήταν το έργο του Σισύφου. Πληρώνουμε για να εισάγουμε κάτι που δεν λύνει κανένα ηλεκτροδοτικό πρόβλημα. Το ότι τα θέλουν οι ΑΠΕτζήδες, είναι λίγο χειρότερο από το τι ήθελαν οι μαυραγορίτες στην Κατοχή.  Τουλάχιστον οι μαυραγορίτες παρείχαν κάποια υπηρεσία. Τούτοι εδώ θέλουν επιδότηση για να μην παράγουν.

5 σχόλια:

spiral architect είπε...

Γιατί άραγε;
Ο ALPHA “σκίζει” τον Μυτιληναίο

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν τους λαδώνει.
Οι δημοσιογραφοι έχουν "ταρίφα".
Γενικότερα ο Μυτιληναίος έχει 2500 εργαζόμενους και ασχολείται με τα θερμοηλεκτρικά.
Οι Κοπελούζος & Περιστερης έχουν από 100 εργαζομενους ο καθένας, ασχολούνται με ΑΠΕ και επιδοτήσεις και ταίζουν τους δημοσιογραφους...

nikos είπε...

αΛλά ακόμα μια ΦΟΥΣΚΑ!!!

Φοτις είπε...

Από το "Spectator" στην Αγγλία: Down with wind! Matt Ridley on the end of the wind-power delusion

http://www.spectator.co.uk/essays/all/7684233/the-winds-of-change.thtml

archaeopteryx είπε...

@Φοτις, το ανέβασα χτες