Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Η Vestas προσπαθεί να αποφύγει τεστ θορύβου χαμηλών συχνοτήτων


Η Δανέζικη Vestas πουλάει ανεμογεννήτριες και είναι η μεγαλύτερη ή από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.  Τώρα προσπαθεί να αποφύγει τεστ εκπομπής υποήχων στην Αυστραλία, όταν όλες οι ενδείξεις είναι ότι οι υπόηχοι και οι χαμηλές συχνότητες των αιολικών, εκτός από την προφανή και αδιαμφισβήτητη ενόχληση, αναφέρονται και σαν αιτία προβλημάτων υγείας.

Το ότι ο θόρυβος είναι πρόβλημα με τα αιολικά το γνωρίζει όποιος έχει βρεθεί σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από ανεμογεννήτρια, η 2-3 χιλιομέτρων από αιολικό "πάρκο".  Η αναφορά από την Αυστραλία μιλάει για ενόχληση του 70% του κόσμου σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από "πάρκο" με 37 Α/Γ των 3MW.  Ο θόρυβος των αιολικών είναι πρόβλημα, γιατί σε αντίθεση με τον θόρυβο της πχ κίνησης στην πόλη (που είναι περίπου "λευκός ήχος" -- με εξαίρεση τα μηχανάκια με πειραγμένες εξατμίσεις την νύχτα), τα αιολικά κάνουν επαναλαμβανόμενο, ρυθμικό ήχο χαμηλών συχνοτήτων (Low frequence noise). Το "επαναλαμβανόμενο" είναι το άκρως ενοχλητικό, και οι χαμηλές συχνότητες είναι αυτές που μεταφέρονται σε μεγάλη απόσταση.  Αν έχετε την τύχη να παραθερίζετε σε μέρη με νυχτερινά κέντρα, δεν ακούγεται το σαξόφωνο της μουσικής, αλλά το μπάσο, τα τύμπανα. Αυτές είναι οι χαμηλές συχνότητες.  Αν παραπονεθείτε στον ιδιοκτήτη του νυκτερινού κέντρο, θα σας πει "νευρωτικό". Τα ίδια λέει και η αιολική αλητεία για αυτούς που ενοχλούνται από τα αιολικά.

Η Vestas είναι η σύγχρονη εκδοχή Δανών πειρατών (και οι Δανοί πειρατές, κλέφτες και δολοφόνοι ήταν, άσχετα εάν τους μετονομάσαμε ρομαντικούς Βίκιγκς), και μόνο σαν κλέφτες και απατεώνες πρέπει να αντιμετωπίζονται. Το ότι "ταΐζουν" οικολόγους και πολιτικούς, δεν τους απαλλάσσει. Πουλάνε άχρηστες ακριβές σαβούρες και απαιτούν να τους δίνουμε γη και λεφτά. Και, μην ξεχνάτε, ούτε στην Δανία, ούτε στην Γερμανία δεν λύνουν κανένα "οικολογικό" πρόβλημα. Μούφα για να κοροϊδεύουν τα χαζά που κάνουν τους εθελοντές στην WWF και την Greenpeace σαν υποκατάστατο κοινωνικής ζωής.

Μην το παιδεύετε. Υπάρχουν 4-5 τεχνοκρατικοί λόγοι  που τα αιολικά είναι βλαπτικά και άχρηστα (και η σχετική συνοπτική ανάρτηση είναι δημοφιλής εδώ και καιρό). Και υπάρχει και ένας μη τεχνοκρατικός αλλά σημαντικός λόγος να μην τα θέλετε:  Ενοχλούν του σκοτωμού. Μπορεί το λόμπυ να λέει "α τι ωραία που είναι", αλλά γιατί κανείς μα κανείς, δεν τα θέλει κοντά του;

Και πόσα πραγματικά καύσιμα υποκαθιστούν;

Η VESTAS προσπαθεί να αποφύγει μέτρηση θορύβου χαμηλής συχνότητας
http://www.windturbinesyndrome.com/wind-turbine-syndrome/article-archive/

Προσθέτω, διευκρινιστικά:  Υπάρχουν πολλές αναφορές σε προβλήματα από infrasound σε αιολικά (google infrasound wind generators). Οι υπόηχοι (<20Hz) δεν"ακούγονται" αλλά είναι αισθητοί και το αναφέρει και το link της wikipedia. Αυτά που ακούγονται στα διάφορα video clip είναι κανονικοί (μηχανικοί) ήχοι και χαμηλές συχνότητες >20Hz.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν οι ΑΠΕ στην Άνδρο θα είναι Vestas ή κάτι άλλο.
Σε κάποιο πρόφατο κείμενο πάντως διάβασα για τους ήχους από τις ΑΠΕ:
"- Ο ήχος μιας μεγάλης ανεμογεννήτριας είναι ένας θόρυβος διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας γδούπος, κάθε φορά που η έλικα περνά από τον πύργο της. Θυμίζει την αντήχηση του ελικοπτέρου από μακριά."

http://ophioussa.blogspot.com/2012/03/blog-post_28.html

archaeopteryx είπε...

θόρυβος ανεμογεννητριών live

nikos είπε...

οι προδότες ρε φίλε, οι προδότες, οι ξεπουλημένοι!!
Μάχη δίνουν και οι κάτοικοι στην Κρήτη
ΟΛΕΣ οι γαμοεπενδύσεις τους τα ίδια σκατά είναι. Απευθείας αναθέσεις, οι ανάδοχες εταιρείες κομίζονται τον πλούτο, μιζώνονται οι προδότες, περιβαλλοντικές μελέτες ΔΕΝ γίνονται. Χέστηκαν οι εταιρείες για το περιβάλλον, τα κέρδη τούς ενδιαφέρουν, χέστηκαν και οι προδότες για τη χώρα, την μίζα τους την πήραν. Το δημόσιο δε, δεν επωφελείται, δεν έχει μερίδιο από τα κέρδη. Κι ο κόσμος απομένει χωρίς βουνά, χωρίς δάση, χωρίς αέρα, χωρίς νερό, χωρίς περιβάλλον!!!
Όλες οι συμφωνίες τους κατά τον ίδιο τρόπο κλείνονται.
ΠΟΛΕΜΟΣ ΡΕ!!!! Δεν τους επιτρέπουμε!!!!

spiral architect είπε...

Τους υπόηχους δεν τους ακούς. Είναι εκτός ανθρώπινου ακουστικού φάσματος.

Ακουστά είναι τα ακέραια πολλαπλάσιά τους.
(π.χ. για συχνότητα 5Hz, θα ακούσεις πιθανόν τα 35Hz δηλαδή την 7η αρμονική της βασικής συχνότητας σαν ένα ψίθυρο και ανάλογα με την ένταση της βασικής συχνότητας)

Τους νιώθεις, όμως έτσι όπως νιώθεις ένα καγκουράδικο αυτοκίνητο με subwoofers που περνάει 200m μακρυά από το σπίτι σου, δεν ακούς τη μουσική, αλλά τα τζάμια του σπιτιού σου τρίζουν.

archaeopteryx είπε...

spiral έχεις δίκιο. Υπάρχουν αναφορές για προβλήματα και με υπόηχους (<20Hz) και φυσικά με χαμηλές συχνότητες (>20Hz)

Ανώνυμος είπε...

έρχονται οι φουσκωτές ιπτάμενες ανεμογεννήτριες
βhttp://fouriozos.blogspot.com/2012/03/blog-post_1096.html

Ανώνυμος είπε...

Ο Γάλλος ερευνητής Gavreau είχε εφεύρει όπλα υποήχων που αποδείχτηκαν εξαιρετικά επικίνδυνα και για τους ίδιους τους χειριστές τους. Δείτε infrasound weapons.

Η αιολική βιομηχανία έχει βρει έξυπνο κόλπο με το λάδωμα. Φορορλογούμεθα εμείς, για να γινονται μελέτες, με πιο πρόσφατη σοδειά αξίας 10 εκατομμυρίων (απόφαση Παπακωνσταντίνου), που δίνονται σε "οικολόγους" μελετητές, δηλαδή τους γνωστούς ΔΥΟ, που βρίσκουν ότι τίποτε δεν κινδυνεύει από τις ΑΠΕ.

Οταν ακόμη και το χρήμα για το "οικολάδωμα" βγαίνει από εμάς, πρέπει να τους αποδεχτούμε τους ανθρωπους, είναι τζίνια!

Εχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος του συστήματος διαφθοράς και χαίρουν μιας ιδιάζουσας οικοασυλίας. Αυτό αποδεικνύεται με το κονδύλι των 10μυρίων σε εποχή που κόβονται οι συντάξεις των 350 Ευρώ. Τέτοιες καταστάσεις δεν ανατρέπονται με διαλεκτική.

Μόνο όταν γίνει έκδηλη και έντονη η οργή των θυμάτων θα αλλάξει το πράμα.

Kaymakchalan