Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Οι πάγοι της Αρκτικής


Θα έχετε ακούσει ότι το ολίγον σάπιο επιχείρημα ότι έκανε κρύο φέτος τον χειμώνα στην Ευρώπη επειδή έκανε ...ζέστη στην Αρκτική (και είχα κάνει μία σύντομη ιστορική αναδρομή στους πάγους της Αρκτικής). Τώρα η NASA έβγαλε κάτι θεαματικές φωτογραφίες που αν μη τι άλλο δείχνουν και πώς υπολογίζεται ή έκταση των πάγων.

Αν παρακολουθείτε ιστοσελίδες που ασχολούνται με πάγους, το κλίμα και τον καιρό, θα έχετε δει ότι οι ΗΠΑ είχαν σχετικά ήπιο χειμώνα φέτος (και έπεσε η τιμή του φυσικού αερίου) αλλά οι ΒΔ ΗΠΑ, Δ. Καναδάς και Αλάσκα είχαν πολλά χιόνια και η Βερίγγειος θάλασσα πολύ πάγο.

Ο πολύς πάγος (ο δεύτερος περισσότερος πάγος από τότε που άρχισαν να κρατάνε αρχεία) αποδίδεται σε βόρειους ανέμους που φυσούσαν από την Αρκτική και βαρομετρικά χαμηλά από έφεραν υγρασία και χιονοθύελλες από τον Νότο. Πολύς πάγος στην Βερίγγειο θάλασσα, μειωμένος πάγος στην Αρκτική, κρύο στην Ευρώπη, ήπιος καιρός στις ΗΠΑ, κάποια σχέση έχει με ταλαντώσεις σε θαλάσσια ρεύματα, τις επιπτώσεις από την περιστροφή της γης,  ηλιακούς κύκλους, και τέτοια ποταπά...  Αν προσέξετε τι γράφω, δεν λέω αυτό που θα έλεγε το Εκονιούζ, ή η ...Ναυτεμπορική, αυτοί θα έλεγαν "κλιματική αλλαγή", επειδή είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία αυτό να λένε. Γράφω για ρεύματα, βαρομετρικά χαμηλά, κλπ.  Καιρός. Θα ήταν "κλίμα", εάν ήταν σε διάρκεια δεκαετιών, ή και παραπάνω.  Οι ηλιακοί κύκλοι είναι σε δεκαετίες ή χιλιετίες. Οι μεταβολές στην περιστροφή και τροψιά της γής το ίδιο και περισσότερο.  Οι ταλαντώσεις των θαλάσσιων ρευμάτων σε δεκαετίες.

Η μελέτη των πάγων της Αρκτικής δείχνει την κυκλικότητα των κλιματολογικών φαινομένων:

Ό,τι θα θέλατε να ξέρετε για τους πάγους της Αρκτικής και ντρεπόσαστε να ρωτήσετε:

http://wattsupwiththat.com/2012/03/26/sea-ice-news-volume-3-number-3/
http://wattsupwiththat.com/2012/03/18/sea-ice-news-volume-3-2/
http://wattsupwiththat.com/2012/03/04/sea-ice-news-volume-3-1-the-arctic-institute-pawns-itself/
http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=77461

Και αν καταλήξετε μετά από αυτά ότι φταίει το ανρθωπογενές CO2, εγώ θα σας δώσω τον κωδικό του ιστολογίου, να γράψετε ό,τι γουστάρετε. Ούτε για το λιώσιμο των πάγων του Κιλιμάντζαρο έφταιγε το ανθρωπογενές CO2, η χαμηλή υγρασία έφταιγε, από το 1880...

Η πρώτη φωτό είναι από εδώ. Το SSN-718 αποστρατεύτηκε το 2006.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μπραβο και παλη μπραβο .χρηστοσ κωνσταντησ.

nikos είπε...

εμείς τα ξέρουμε ουλα ...φαρσί και καλαμάρι , τώρα εσπευσμένα έρχονται η ξένοι να μας ανοίξουν τα γκαβά μας χιχχι http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/685830/Article.aspx