Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να μπλοκάρετε τα αιολικά


Σε καιρό χούντας, ένα και μόνο ένα πράγμα μπλοκάρει τα αιολικά: Η χρηματοδότηση. Και η φτώχεια μας.

Η τραπεζική ρευστότητα είναι κατ' αρχάς περιορισμένη. Οι Περιστεροκοπελουζομυτιληναίοι, δεν έχουν και δεν έχουν σκοπό να βάλουν φράγκο, ούτε να δανειστούν έχουν σκοπό, ούτε μπορούν. Μια γρήγορη τράμπα θέλουν να κάνουν με τις
μεγάλες συμβάσεις, να πουλήσουν τις άδειες, να βγάλουν κανένα μετρητό και να δουν τι άλλο παίζει. Και οι ίδιοι, και οι επίδοξη αγοραστές των αδειών βασίζονται σε όλο και δυσκολότερη τραπεζική χρηματοδότηση.

Οι συμβάσεις και ο νόμος περί υποχρεωτικής αγοράς σε εξασφαλισμένες τιμές δεν είναι πλέον ικανή εξασφάλιση για τις τράπεζες, γιατί ΞΕΡΟΥΝ ότι ανά τον κόσμο υπάρχει τάση για κατάργηση των αιολικών επιδοτήσεων ως μη ανταποδοτικών και εξαιρετικά μη δημοφιλών. Απλά, οι τράπεζες φοβούνται αιολικό ρίσκο, και σε μία φτωχή και πτωχευμένη χώρα το φοβούνται ακόμα περισσότερο.

Υπάρχει τρόπος να μπλοκάρουμε τα αιολικά. Δεν πληρώνουμε ρεύμα.  Η πληρώνουμε μόνο συμβατικές κιλοβατώρες. Και ενημερώνουμε ξένες και ελληνικές τράπεζες περί αυτού. Ούτε που θα κοιτάξουν τον φάκελο του αιτήματος. Δεν αστειεύομαι, τους θυμίζει το ...ρίσκο.

Και κάτι άλλοι παίζει. Η τιμή των δικαιωμάτων άνθρακα. Όταν στήθηκαν αυτές οι λαμογιές, το CO2 ήταν στα €25. Τώρα είναι κάτω από 8-9, και μόνο στην Ευρώπη. Κίνα, Καναδάς, ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία είπαν ficken Sie sich, bitte στους Αλαμανούς.

7 σχόλια:

nikos είπε...

προσωπικά αναρωτιέμαι η ελλαδα θα έπρεπε να καταθέσει στην τρώικα και τους πιστωτές το Στρατηγικό Σχέδιο Ενέργειας εδώ και ένα χρόνο ..δεν είδαμε απόλυτα τίποτα
ερώτηση πως γίνεται και η Ε.Ε. χρηματοδότη άχρηστα τεχνικά , οικονομικά ασύμφορα τερατουργήματα όπως το ΗΛΙΟΣ ..που ζούμε επιτέλους???στην Μπιαφρα χιχχι

nikos είπε...

Είναι πλέον εμφανές και αποδεδειγμένο , ότι η σημερινή δοτή κυβέρνηση με τις κατευθυντήριες γραμμές της περιβόητης «τρόικας» έχουν μετατρέψει την σύγχρονη Ελλάδα σε μια χώρα υποτέλειας και καθυστέρησης με καλπάζουσα ανεργία και τους περισσότερους πολίτες της φτωχούς και εξαθλιωμένους.

Ανώνυμος είπε...

Και εγώ δεν θέλω να πληρώνω αυτό το «περιβαλλοντικό αγαθό», όμως πώς γίνεται;
Τι είναι το ειδικό τέλος ΑΠΕ Ν. 2773/99 Αρθρ.40 και γιατί χρεώνεται.

Το Ειδικό Τέλος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε) έχει επιβληθεί από τον Ν.2773/99 (άρθρο 40), το ύψος του προσδιορίζεται με Υπουργική Απόφαση μετά από πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) και χρεώνεται σε όλους τους πελάτες με βάση το ύψος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν.
Σύμφωνα με το Ν.2773/99, η ΔΕΗ καταβάλει το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ στο Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), προκειμένου αυτός να καλύψει μέρος του απαιτούμενου ποσού που καταβάλλει στους Παραγωγούς ΑΠΕ, για την αγορά από αυτούς ολόκληρης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν.

Το συγκεκριμένο αυτό "τέλος" καλύπτει το ακριβότερο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, έναντι παραγωγής από τα συμβατικά καύσιμα. Από ουσιαστική άποψη αυτή η χρέωση αποτελεί ένα "ανταποδοτικό τέλος" που η Πολιτεία δια του Ν.2773/99 έχει επιβάλει για να καλυφθεί το κόστος του περιβαλλοντικού αγαθού που προσφέρει στους πολίτες, δηλαδή της καθαρής ενέργειας.
http://e-typos.pblogs.gr/2011/20110101/pages/5.html#rte-bookmark-anchor

Ανώνυμος είπε...

Έχω δει και αυτό:
http://www.pameevro.gr/News/RealNews/Business/tabid/113/ID/12260/Default.aspx
Δεν ξέρω αν αυτή η Προσφυφή εκδικάστηκε ή τι έγινε.

Ανώνυμος είπε...

http://www.energyonline.gr/?p=9732#more

Ανώνυμος είπε...

Κόστος ηλεκτρισμού εξαιτίας ΑΠΕ:
http://www.energypress.gr/news/Oi-APE-sprwhnoyn-tis-times-toy-hlektrikoy-reymatos-sta-ypsh-sthn-Bretania

aldebaran είπε...

Σιγά - σιγά άρχισαν όλοι να ανακαλύπτουν την Αμερική αρχαίε...

http://www.koutipandoras.gr/?p=16157