Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Η Πολωνία πυρηνική


http://af.reuters.com/article/commoditiesNews/idAFW8E8E200K20120314

Θα κοστίσει λιγότερο από ότι το αντίστοιχο σε Πρότζεκτ Χέλιος, θα παράγει φτηνότερο ρεύμα με 99% διαθεσιμότητα και όχι 20-25% διαθεσιμότητα, θα έχει πραγματικές θέσεις εργασίες κατά την κατασκευή και θα βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη μετά. Ναι, έχει ρίσκα. Το να βγαίνεις από το κρεβάτι το πρωί έχει ρίσκα.  Το να μπαρκάρεις έχει ρίσκα. Το να τρως μύδια έχει ρίσκα.  Για την Ελλάδα θα πρότεινα λιγνίτη ή λιθάνθρακα, θα ήταν ακόμα πιο φτηνό και απλό. Είμαι υπέρ των φτηνών απλών λύσεων (και τα έχω γράψει, αλλά ποιος δεν βαριέται).

Ξέρω ότι πολλοί, καλοπροαίρετα, δεν θέλουν πυρηνικά ή κάρβουνο.  Αυτό όμως ισοδυναμεί  με "ενεργειακή φτώχεια".  Ισχύς βάσης από αέριο και ΑΠΕ (όπως μοιάζει να μας πηγαίνουν) σημαίνει πανάκριβο ρεύμα, μόνο για λίγους, και εξάρτηση από εξωγενείς και όχι πάντα φιλικούς παράγοντες.

10 σχόλια:

nikos είπε...

η Πολώνια έχει δικό της Νόμισμα και σταθερή ανάπτυξη , εθνική ανεξάρτητη πολυδιάστατη πολιτική .. εμείς βαθιά ύφεση δίχως πάτο και τεράστιο άλυτο και άγνωστο για το ευρύ κοινό ενεργειακό πρόβλημα όχι .. εγκατεστημένης Ισχύς που είναι 12800 ΜW ΔΕΗ ,2000 MW ιδιωτικές θερμικές Μονάδες ,1620 MW ΑΠΕ με αυξητικές και πανάκριβες οικονομικά τάσεις αλλά .... παντελή έλλειψη...
1.Ενεργειακής Πολιτικής ,
2.Εθνικού Σχεδιασμού και
.... σοβαρότητας
εδώ και τουλάχιστον 16 χρόνια
και βασικά και κύριος αυτο που αποδεδειγμένα λύπη είναι το Ενεργειακό μείγμα δλδ η πρώτη ύλη!!!!!
Π.Χ. υπάρχει ένας σοβαρός αξιόπιστος και τεκμηριωμένος επιστημονικά λόγος που να μας απάντηση ποια είναι τα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ και Τεχνικά απολήψιμα κοιτάσματα λιγνίτη στην Ελλάδα ....μετά την 50 χρονη οργανωμένη λειτουργιά και παραγωγή στα Ορυχείων ...και μην μου πει κανένας για τον Ρουμπο Νικολακακο κλπ της ΔΕΗ η το .....ΙΓΜΕ η ....ΕΜΠ ,Φωσκολο Κρήτη ..που χρόνια τώρα συνήθισαν στα χαρτιά τους .... να τα μπερδεύουν και παραπλανούν με τα γεωλογικά κοιτάσματα(!!!!!) ναι γεωλογικά .Ποια είναι τα Οικονομικά και γεωλογικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων , γεωθερμίας στην Ελλάδα ... ξέρη κανένας σοβαρός να απάντηση είδατε τίποτα αξιόπιστο και σοβαρό ....
Όλα στο βωμό του χάος όλα είναι μια Ιδέα... Τώρα θα μας απαντήσει ο Γερμαναρας Ραισεμπαχ και ο "τεχνοκράτης" .....Παπαδημας είμαστε για γέλια και για κλάματα !!

spiral architect είπε...

Έχω σοβαρές επιφυλάξεις για την πυρηνική ηλεκτροπαραγωγή, όχι τόσο στη λειτουργία των σταθμών, αλλά στη ποιότητα συντήρησης κοντά στα όρια της εμπορικής τους λειτουργίας.

Ένας 600άρης πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής όσο σύγχρονος και αυτοματοποιημένος να είναι, κατά τη λειτουργία του χρειάζεται γύρω στα 200 άτομα μόνιμο προσωπικό.
Βάλε μαζί και τις εργολαβίες εξειδικευμένης συντήρησης, γιατί πως θα ζήσουν η AREVA και η TOSHIBA ... καταλαβαίνεις τι γίνεται.

Έτσι λοιπόν αν Πολωνία αφήσει το λιγνίτη της Σιλεσίας και το γυρίσει στα πυρηνικά βγάζει τη γλώσσα στη Μέρκελ και παλιότερα στον Σρέντερ, που γέμισαν παπαρολογίες μαζί με τους οικολόγους, τους Γερμανούς πολίτες ότι τάχαμου θα κλείσουν τα πυρηνικά τους εργοστάσια.

Όσο για εδώ, αν υπήρχαν σοβαρά ενεργειακά πλάνα (κάποτε υπήρχαν και εν πολλοίς υλοποιόντουσαν) αντίστοιχα της ΜΑΣΜ για τον λιγνίτη, δουλειά δεν γίνεται.

Ντόπιος λιγνίτης για ηλεκτροπαραγωγή υπάρχει παντού και σε πολλά μέρη είναι άμεσα απολήψιμος. Τι χρειάζεται; Υποδομή και δημόσιες επενδύσεις.

Τραίνο έχουμε; Με το δίκτυο του σιδηροδρόμου μεταφέρεις το καύσιμο από τις αυλές απόθεσης του νέου ορυχείου στην Ανατολική Μακεδονία στο ενεργειακό πεδίο της Δυτικής Μακεδονίας.

Έχεις πλέον τμήμα R&D για βελτιστοποίηση υπαρχόντων μονάδων;

Εν τέλει περιμένεις τις υποδομές να τις κάνει ο (όποιος) ιδιώτης; Πλανάσαι πλάνην οικτράν! Ο ιδιώτης θα πατήσει στην έτοιμη από το κράτος υποδομή για να βγάλει άκοπα χρήμα. Θα πατήσει στη χαριστική νομοθεσία (βλέπε ΘΗΣ Μυτιληναίου στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας) και στην τελική θα βγει και από πάνω. Τα κερατιάτικα θα τα πληρώσουμε εμείς

Όσες γνώσεις και εμπειρία να έχω, νιώθω … Γιωργάκης!

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ!
http://et.diavgeia.gov.gr/f/ypeka/ada/%CE%9244%CE%940-1%CE%A5%CE%95

@katalytikos

nikos είπε...

katalytike -τώρα είναι που θα επιβαρυνθεί η τζαμπα λιγνιτική ελληνική kwh και θα γκρεμιστεί ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός του Ευρω

nikos είπε...

και το ποιο σοβαρό η Μακεδονία θα μήνη ποντιακή χιχχι

Kotsos Paliokouventas είπε...

Το έχω πεί από την εποχή της Μπιρμπίλως θα το πώ και τώρα,
Το κόστος ενέργειας από λιγνίτη είναι 4λεπτά η κιλοβατώρα ΩΧΒ
Αν κάποιος ήθελε να βοηθήσει το περιβάλλον, σε συνθήκες ελεύθερης οικονομίας θα έκανε το εξής λογικό και πλήρως συμβατό με τις συνθήκες αποκρατικοποιήσεων και ανοίγματος των μονοπωλείων.
Α) αγορά απο την ΔΕΗ ενέργειας από τρίτους σε τιμή 10 λεπτά την ΩΧΒ,
Β) όποιος διαφωνεί με την παραπάνω τιμή δικαίωμα να πωλεί ώς ανεξάρτητη εταιρία το ρεύμα του στον καταναλωτή απευθείας πληρώνωντας δικαιώματα χρήσης δικτύου στην ΔΕΗ.
Γ) το τέλος ΑΠΕ θα σωθεί από την ΔΕΗ ή το κράτος για χρηματοδότηση πρωτοτύπων τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας σε τιμή κάτω των 10 λεπτών την ΩΧΒ, ισόποσα κατανεμημένο στους παρακάτω τομείς 1. Μείωσης εκπομπών διοξειδίου ανά ΩΧΒ. 2. Αιολική ενέργεια. 3. Ηλιακή ενέργεια 4. Άλλες μορφές παραγωγής.
Δ) η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει ότι η ΔΕΗ θα παραλάβει τις πιο συμφέρουσες από αυτές λύσεις στο κόστος παραγωγής και ότι το εργοστάσιο παραγωγής θα γίνει στην Ελάδα.

Θα γνωρίζεται οι περισσότεροι εδώ μέσα ότι προσωπικά έχω κόλλημα με τις κυψέλες καυσίμου που χρησιμοποιούν άνθρακα. Και αυτό διότι δεν έχω την πληροφόρηση του Νίκου να γνωρίζω πόσα είναι τα αποθέματα άνθρακα στην Ελλάδα οπότε πάω με αυτά που λέει η Wikipedia ότι υπάρχουν αποθέματα για άλλα 45 χρόνια.
Συνεπώς η κυψέλες καυσίμου που διπλασιάζουν την απόδωση ανά κιλό άνθρακα θα διπλασιάσουν και το χρόνο που έχουμε διαθέσιμα αποθέματα. Άσε που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και άλλα καύσιμα όπως λυματολάσπη ή αποξηραμένα κόπρανα από τον βιολογικό καθαρισμο, χωρίς να παράγουν διοξίνες.

Όπως λέει και το ρητό ο κυβερνήτης δεν πρέπει να τα ξέρει όλα, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζει τέλεια να διαλέγει τους συμβούλους του.
Στην Ελλάδα που βάζουν την υπογραφή τους όπου τους πούνε τα είδαμε τα χαϊρκια μας.

nikos είπε...

εμείς σχολιάζουμε επιχειρηματολογουμε και το φαγοπότι σε πλήρη εξέλιξη http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Epexergasia-stis-Epitropes?law_id=54fa5eb7-2622-40e6-80b3-be920450d4b3 ποιος θα τους σταματήσει

nikos είπε...

να τος ο "αχυράνθρωπος" που Νομιμοποιη το ΗΛΙΟς στείλτε μαζικά επιστολές διαμαρτυρίας

http://www.hellenicparliament.gr/Vouleftes/Viografika-Stoicheia/?MPId=a4c0320d-56a6-48a0-8bc7-fbe8101bbfce

gcharalabopoulos@parliament.gr

nikos είπε...

ότι η κουβέντα για 40% ηλεκτρισμού από ΑΠΕ είναι εγγύηση ότι ολονών τα παιδιά μας, εκδιώχνονται από την χώρα αυτή. ΠΟΥΘΕΝΑ δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει 20% από ΑΠΕ, πόσο μάλλον 40% (σε χώρα που δεν εχει τα Υ/Η της Νορβηγίας). Εκδιώξη ή λιμοκτονία.

Όσο για "παρεμβάσεις"... Όσο αποτελεσματικές ήταν οι πραμβάσεις στην ηγεσία των ΣΣ στην Κατοχή, αλλο τόσο αποτελεσματικές θα είναι οι παρεμβάσεις. Οι "οικολόγοι" που μας έφεραν εδώ θα δουν το κρίμα στα κεφάλια των παιδιών τους.

Λυγξ είπε...

Μία ακόμη τεχνολογία και πηγή ενέργειας για την χώρα μόνο όφελος θα μας προσφέρη (ασφάλεια εφοδιασμού ενεργείας, σταθερώτερες τιμές, νέες τεχνικές γνώσεις κλπ).
Ρίσκα υπάρχουν, αλλά ας εργασθούμε για να τα μειώσουμε (αυτή η προσπάθεια θα προσφέρη νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα υψηλής προστιθεμένης αξίας). Κι΄ άν τα κόστος της προσπάθειας είναι υψηλό, ας συνεργασθούμε με άλλους για να μοιράσουμε το κόστος.
Ας απαλλαγούμε από τις παλιοημερολογήτικες αντιλήψεις για να προχωρήσουμε.

Όσο για την ΔΕΗ, υπό την σημερινή της μορφη είναι ένα σάπιο συστατικό του σάπιου κράτους που μας κυβερνά και πρέπει να ιδιωτικοποιηθή γισ να εξυγιανθή. Έπαιξε με επιτυχία τον ιστορικό της ρόλο όταν εθνικοποίησε τις διασπαρτες ηλεκτρικές εταιρείες της 10ετίας του 50 αλλά σήμερα έχει καταληφθή από ιδιοτελεή και κακοποιά στοιχεία και πρέπει να πάη σε ιδιώτες για να λυθή το προβλημα της διαφθοράς. Καί όταν οι ιδιωτικες επιχειρήσεις αρχίσουν να σαπίζουν τις ξαναεθνικοποιούμε. Το άντίδοτο για την διαφθορά είναι οι διαρκείς αλλάγες, συνοδευόμενες από ελέγχους, για να σπάνε τα "πηγαδάκια" και τα εγκατεστημένα συμφέροντα. Αλλοιώς είμαστε όμηροι των ληστρικών τους ορέξεων.