Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Πῶς μου αρέσει να ...βελτιώνω «μελέτες» για αιολικά!


Είδα πάλι μια μελέτη για αιολικά, που με όλη μου την συμπάθεια για τον συντάκτη της, χρειάζεται βελτίωση. Και επειδή είχε ή έχει σχέση με την ICAP, θα τον πάω πρώτα στο δια ταύτα. Τα αιολικά δάνεια είναι επισφαλή, επειδή είναι επιδοτούμενα από τον καταναλωτή, και κάποια στιγμή ο κόσμος δεν θα αντέχει την ενεργειακή πολιτική της οποίας τα αιολικά είναι διακοσμητικό (αλλά ενοχλητικό) μέρος. Και τώρα, αν δεν βαριέσαι, διαβάζεις και τις λεπτομέρειες:



Όταν γράφεις για αιολικά, το πιο παραπλανητικό νούμερο είναι "πόσα μεγαβάτ είναι". Όπως έχετε εμπεδώσει, όσοι με παρακολουθείτε,τα αιολικά μεγαβάτ δεν αντιστοιχούν σε κανονικά μεγαβάτ, αλλά λένε μόνο πόσες ανεμογεννήτριες μπήκαν στο χώμα. Επειδή δεν φυσάει σταθερά και συνέχεια, υπάρχουν "εφεδρείες", πολλές από αυτές "θερμές", επειδή και όταν φυσάει σε ώρα μη αιχμής δεν χρειάζεται το ρεύμα, επειδή το ρεύμα δεν αποθηκεύεται, πρακτικά, σε σημαντικές ποσότητες, κλπ κλπ, τα αιολικά έχουν χαμηλή διαθεσιμότητα (εδώ για επανάληψη), 20-25% κατά μέσο ετήσιο όρο, αλλά και αυτό είναι παραπλανητικό. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, πχ, με τους καύσωνες, δεν φυσούσε, εξ ου και η χαμηλή διαθεσιμότητα 15,9% και 17,7% τους δύο αυτούς μήνες του 2011.


Και αυτό όμως είναι παραπλανητικό, γιατί είναι μηνιαίος μέσος όρος. Στην πράξη, ο μήνας με μέσο όρο 15% ή 25% είναι από 0% έως 40% ή 50% και οι μεταβολές είναι ημερήσιες και ωριαίες. Να θυμίσω ότι όταν λέμε "6 μποφόρ", εννοούμε από 39-49 χλμ/ώρα αέρα, αλλά η αιολική ενέργεια μεταβάλλεται με την ταχύτητα εις τον κύβο (^3) και επομένως, μέσα στα 6 μποφόρ υπάρχει μεταβλητότητα 98%! Και αν αυτό αφορά 5-6 Α/Γ, χάνεται, αν αφορά όμως το 20% του φορτίου του δικτύου, δημιουργεί ...αναταραχές. Η διαφορά μεταξύ 2 μποφόρ και 7 μποφόρ είναι 129.148,5% . Που σημαίνει ένα πράγμα: Με πάνω από ασήμαντο αριθμό αιολικών, θες 1) θερμή εφεδρεία, και 2) γείτονες που δεν έχουν αιολικά, ή που έχουν άλλο καιρό, να ξεφορτώνεσαι το άχρηστο (και επιζήμιο) αιολικό ρεύμα. Το γράφημα είναι από την μελέτη της ΕΟΝ.

Σε παιδεύω φίλε μελετητή, για να σου πω ότι ο ετήσιος μέσος όρος διαθεσιμότητας 25% δεν λέει τίποτα για το πραγματικά ζητούμενο, εάν θες να κάνεις σωστή μελέτη για τις ΑΠΕ, που είναι πόσο καύσιμο υποκατέστησαν τα 1.300 αιολικά μεγαβάτ. Δεν έχω τα νούμερα, αλλά η υποκατάσταση καυσίμου με ετήσια διαθεσιμότητα 25% είναι σίγουρα κάτω από 10%, ίσως και 5%.  Θα μου πεις, "κέρδος". Θα σου πω ότι 1.300 αιολικά μεγαβάτ, σου έχουν κοστίσει €2 δις αρχικό κεφάλαιο, που αποπληρώνεις από τον λογαριασμό της ΔΕΗ (τόκοι, δωράκια και εργολαβικά ανταλλάγματα... Πόσο θες; 15%; 20%). Μάλλον δεν σε συμφέρει -- όχι επειδή είναι ακριβά, αλλά επειδη παράγουν λίγο, στατιστικό, και όχι χρήσιμο ρεύμα.

Και είναι ακόμα χειρότερο. Προκειμένου να υπάρξουν τα 1.300 αιολικά MW,  και για να φτιάξουμε τεχνητή κρίση στον λιγνίτη, και για να ανεβάσουμε το ρεύμα, το 2011 κάψαμε αέριο (προς χαρά των "επιχειρηματιών" που έκαναν τα συμβόλαια που έχουν άλλη ταρίφα για υψηλή κατανάλωση) και να τριπλασιάσουμε την χοντρική τιμή στο ρεύμα. Αυτό ενοχλεί τους καταναλωτές. Το crediworthiness των αιολικών βασίζεται στο πόσο αντέχουν να πληρώνουν τα θύματα. Και μπορεί να φταίει κατά 80% ή 95% το αέριο, αλλά εάν είχαμε σοβαρή ισχύ βάσης δεν θα είχαμε τέτοια προβλήματα. Ούτε θα χρειαζόμαστε να εισάγουμε τον άμπακα από την Τουρκία. Αν δεν είχαμε τις Τουρκικές εισαγωγές, (και τις εξαγωγές σε Ιταλία) θα κατέρρεε δίκτυο με 1.300 αιολικά, και ας με διαψεύσει η ΡΑΕ η ΕΛΕΤΑΕΝ/ΕΣΗΑΠΕ.
Ο αιολικός κλάδος, λοιπόν, αύξησε τον αριθμό των φτερωτών στο έδαφος (όπου πάνε διώχνουν κόσμο και τουρισμό), δέσμευσε και άλλα ακριβά και μη ανταποδοτικά δανειακά κεφάλαια,  η πραγματική υποκατάσταση καυσίμου είναι λιγότερο από μισή από  ότι δηλώνουν σαν δήθεν κιλοβατώρες (λόγω θερμών) εφεδρειών), και όσο μεγαλώνει, θα αποσταθεροποιεί το δίκτυο, και θα εξοργίζει τον κόσμο. Όσο για κεφάλαια... Ούτε για στόκο για τα παράθυρα. Δανεικά. Εξασφαλισμένα από το να μην ταΐζεις τα παιδιά σου για να πληρώνει τέλη Προστασίας Κλίματος (ή ό,τι βάφτισαν το τέλος υπέρ ΑΠΕ). Αυτό λέγεται ενεργειακή φτώχεια. Με τις εντολές της ΕΕ.
Οι πίνακες του ΔΕΣΜΗΕ από εδώ.  Γιατί γελούσαν, τότε, στην Τουρκία, δεν έχω μάθει.

4 σχόλια:

nikos είπε...

μου θυμίζει της μαλακιες του Μανιατη υφυπουργού του ΓΑΠ και "τεχνοκράτη" Παπαδημα που στο "βιβλίο του "«Ενέργεια και Ορυκτός πλούτος» αναφερόμενος στην αξία των μεταλλευτικών αποθεμάτων του υπεδάφους(αναφέρει 28 δις. €).Και Αυτή η εκτίμηση ασφαλώς αφορά επεξεργασίες επιστημόνων του ΙΓΜΕ, αλλά δίχως καμία επίσημη ολοκληρωμένη έκθεση και μελέτη δεν έχει συνταχθεί από την αρμόδια υπηρεσία του ΙΓΜΕ που να τεκμηριώνει αυτή την αξία.Αρξη μπουρξη και λουλας και μετά στα blog πραγματοποιηται ατελείωτος σκυλοκαβγάς χιχχι

nikos είπε...

η θηλιά του ελληνικού λαού ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΕΙ μέχρι εξαφάνισης είναι το νόμισμα που λέγετε "ευγενικά" ΕΥΡΩ!!!

Ανώνυμος είπε...

archaeopteryx:

Σε παραπακώ, διάβασε με προσοχή το παρακάτω άρθρo:

http://www.infowars.com/industrial-wind-and-the-production-tax-credit/

Ανώνυμος είπε...

Το πράσινο παπατζίδικο παιχνίδι δεν έχει τελειωμό.

Δείτε εδώ ότι υπάρχει και εκεί έξω:

http://campaign2012.washingtonexaminer.com/article/firm-sells-solar-panels-itself-taxpayers-pay/434251

εταιρεία ΦΒ, παίρνει επιδότηση και εγγύηση εξαγωγών για πώληση που έκανε στον..... εαυτό της.

Το έχω ξαναπεί, οικολογίζων ίσον απατεών. Εξ ορισμού. Οποιος το αγνοεί πάει γυρεύοντας και καλά να πάθει.

Kaymakchalan