Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Πόσο κοστίζει η αιολική κιλοβατώρα; (1)


Να μια απλή ερώτηση που θα ήμουν περίεργος να δω μια απάντηση, αν όχι μονολεκτική, τουλάχιστον μονοσέλιδη, να την καταλαβαίνει και ο φτωχός. Δεν έχω δει ούτε μία ξεκάθαρη απάντηση και ακόμα και οι καθαρές απαντήσεις έχουν «ναι μεν, αλλά…»

Κατ αρχάς, πριν πάμε σε «κόστος», υπάρχει «τιμή». Διαβάζω, π.χ. στο energypress :

«Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω παράδειγμα: με Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) 40 ευρώ η μεγαβατώρα, η αιολική ενέργεια αγοράζεται από τους προμηθευτές (ΔΕΗ 90% και ανεξάρτητοι 10%) στα 40 ευρώ και πωλείται στους καταναλωτές 75 ευρώ, δηλαδή καρπώνονται κέρδος 35 ευρώ. Την ίδια στιγμή ο ΔΕΣΜΗΕ καλείται να πληρώσει για κάθε μεγαβατώρα 47,85 ευρώ επιπλέον στους παραγωγούς αιολικών (τιμή feed in tariff 87,85 ευρώ η μεγαβατώρα)».


Το αιολικό ρεύμα αγοράζεται, χοντρική €87,85/MWhr. 220% καπέλο με βάση τον νόμο που απευθύνεται στις ορδές των ηλιθίων. Διαβάστε ωστόσο το άρθρο στο energypress, να δείτε πώς τρώει ο ΔΕΣΜΗΕ την ζημιά (για να μην ξεσηκωθούμε), και θα δείτε αλλού ότι οι αιολικοί κλαίγονται ότι το €40/MWhr ΟΤΣ είναι πολύ χαμηλό (εγώ για 35 το ήξερα…) και 35 βλέπω και στο ενδιαφέρον site του ΔΕΣΜΗΕ.

Τώρα που έμαθα τα Πράσινα επιχειρήματα, θα μπορούσα να λέω ότι το €87.85 δεν έχει όλα τα κόστη, και το κόστος διαχείρισης, και η φασαρία, και οι διανοίξεις δρόμων και οι διασυνδέσεις, και η ασχήμια, και η ψυχική οδύνη κλπ κλπ και να κάνω το €87.85, €187,85, αλλά, άσε, άλλη φορά.

Μέχρι τώρα είδαμε ότι με βάση τις ταρίφες των ηλιθίων, αγοράζουμε το αιολικό ρεύμα στην χοντρική, 2,2 φορές (220%) πάνω από το συμβατικό. Και επειδή κλαίνε τα Πράσινα Παράσιτα, το αγοράζουμε 1,6 φορές (157%) πάνω από ότι ο Τούρκικος ΔΕΣΜΗΕ το Τούρκικο αιολικό. Αυτό, κυριολεκτικά το …φυσώ και δεν κρυώνει.

Και βλέπω, στα Αιολικά Πάρκα Κεφαλονιάς, (από όπου και η εικόνα) ότι οι Τούρκοι, όχι μόνο είναι φειδωλοί με τα λεφτά του καταναλωτή και του φορολογούμενου, αλλά απαιτούν, για τα αιολικά πάρκα τους, άδεια από το Τουρκικό ΓΕΣ! Τα αιολικά ενοχλούν τα ραντάρ! Μήπως να ζητήσουμε και σε αυτό βοήθεια από την Τουρκία…

Συγκριτικά κόστη, στο επόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: