Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Τι είναι η Πράσινη Ανάπτυξη; (2)


Η «Πράσινη Ανάπτυξη» είναι newspeak. Έκφραση από τον θαυμαστό κόσμο του Όργουελ. Κομμάτι κάποιας Νέας Θρησκείας, που δεν εξηγείται με ορθή λογική. Η «Πράσινη Ανάπτυξη» είναι οξύμωρο. Αντίφαση. Παραλογισμός. Σαν το Φωτεινό Σκοτάδι, ή τον Σιωπηλό Θόρυβο. Εικονική Πραγματικότητα. Χαμογελαστά ξανθά παιδάκια, με γαλανά μάτια, και ασορτί μπλε ουρανό, σε Πράσινα λιβάδια με ανεμογεννήτριες. Όπως, ας πούμε, στην Ικαρία, ή την Κερατέα, ή το Αποπηγάδι.

Η «Πράσινη Ανάπτυξη» είναι στρατηγική marketing της Νέας Τάξης, για να δεχτούμε, χωρίς διαμαρτυρία, αλλαγές που θα είναι δυσάρεστες: Χειρότερο τρόπο ζωής, μηδενική ή αρνητική ανάπτυξη, υποταγή σε τρόπο ζωής που δεν θέλουμε, αποδοχή Νέας Θρησκείας, και αλλοτρίωση από πράγματα που θεωρούμε δικά μας. Και το μυστικό, αυτών που τα σχεδιάζουν όλα αυτά (ναι, έχω μπει στην κατηγορία αυτών που κορόϊδευα, πιστεύω ότι είναι οργανωμένη η άσκηση) είναι, με όλα αυτά, να κερδίσουν λεφτά από εμάς. Λάθος! Όχι «κερδίσουν», αλλά «κερδίζουν». Συνεχώς και αδιάλειπτα. Τέλος στις μεμονωμένες συναλλαγές και πληρωμές. Θα αντικατασταθούν από μόνιμες μηνιαίες δόσεις. Annuities, ή perpetuities: Κάτι σαν κουπόνια από ομόλογα που δεν λήγουν ποτέ. Ή σαν μόνιμος κεφαλικός φόρος.


Φυσικά, δεν θα πει κανείς, σε εμάς, ότι η προηγούμενη παράγραφος είναι «Πράσινη Ανάπτυξη». Θα μας λένε ότι η «Πράσινη Ανάπτυξη» έχει χιλιάδες Νέες Θέσεις Εργασίας, ότι θα καθαρίσει τις παραλίες, και ότι θα διαφυλάξει το οξυγόνο για τις επόμενες γενεές. Θα μας λένε ότι δεν χρειάζεται να έχουμε ατομική άποψη, αλλά είμαστε, όλοι, έκφραση της συλλογικότητας του …Πλανήτη. Θα μας λένε ότι είναι για να σώσουμε το μέλλον! Αυτά είναι Μεσσιανικές και Μεσαιωνικές εκφράσεις. Η Νέα Θρησκεία της επερχόμενης υποβάθμισης. Η Παλαιά Θρησκεία δίνει μεταφυσική ελπίδα. Η Νέα Θρησκεία, μας λέει ότι μόνον η Siemens σώζει, και οι επί Γης συνεταίροι της και εκπρόσωποί της.

«Πράσινη Ανάπτυξη» είναι τα Πράσινα Τέλη Κυκλοφορίας που μας σπρώχνουν να πουλήσουμε το παλιό και να πάρουμε καινούργιο (είναι θέμα χρόνου να βάλουν και περιορισμούς σε «τι μάρκας καινούργιο»). Πράσινη Ανάπτυξη, είναι ο Γερμανικός φόρος, που για να τον γλυτώσουμε πρέπει να ψωνίσουμε Γερμανικά προϊόντα (ή Γαλλικά, ή Δανέζικα, υποκατάστά τους). Πράσινη Ανάπτυξη είναι η χαρά για το μειωμένο έσοδα, και τους αυξημένους φόρους. Η ευτυχία της παρακμιακής, αλλά απολυταρχικής, Ενωμένης Ευρώπης.


Έχει προηγούμενα η Πράσινη Ανάπτυξη; Βεβαίως. Η μετεξέλιξη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μετά την πτώση της. Τότε αγόραζες συγχωροχάρτια για να σώσεις την ψυχή σου, και εάν διαφωνούσες, είχε χειρότερα. Με διάφορα περίεργα φαινόμενα εξευμενισμού του Μεγάλου Αγνώστου, με αυτομαστιγώματα, νηστείες και τέτοια. Η σκοταδιστική εκδοχή της Θρησκείας.

Πράσινη Ανάπτυξη θα είχαμε από το 1940, εάν οι Ρώσοι δεν είχαν πάρει αέρα και εάν ο Τσώρτσιλ δεν ήταν τζαναμπέτης. Πράσινη Ανάπτυξη επέβαλε και ο Πολ Ποτ στην Καμπότζη.

Η Πράσινη Ανάπτυξη, δεν θα σταματήσει στα Μεταφυσικά και τα Ενεργειακά. Αναρωτήθηκα στην προηγούμενη ανάρτηση, εάν «αυτή η παρέα, δέχεται σαν τετελεσμένο την απώλεια ηγεμονίας των ΗΠΑ, ή εάν την απεργάζεται και λιγουλάκι». Δεν ξέρω την απάντηση, ιστορικά, στο Μεγάλο Παιχνίδι έχει απ' όλα. Το τέλος του Ψυχρού και η επανένωση των Γερμανιών περίπου ταυτίστηκε χρονικά με την κλιμάκωση της σύγκρουσης της Αμερικής με τους Μουσουλμάνους. Ποιος ξεκίνησε, τι, θα το μάθουμε ...αργότερα. Τα ψιλά γράμματα λένε ότι η Ε.Ε. αποκτά και άλλες πτυχές. Λίγο η προσπάθεια συντήρησης του Τριγώνου της Βαϊμάρης, λίγο οι αμυντικές πτυχές της συνεργασίας των Nordic-Baltic, όπου μπορεί η Φινλανδία να έχει καβαλήσει το Πράσινο Καλάμι (ε... βέβαια, πυρηνική είναι, δεν έχει ανάγκη), αλλά στο στρατιωτικό κομμάτι είναι η Σουηδία, η Γερμανία και η Αμερική. Από αυτά, εγώ καταλαβαίνω ότι ο Ψυχρός υπάρχει, αλλά με πτυχές που παραπέμπουν στην κατάσταση πριν το 1914. Τα δικά μας, στο (πράσινο;) Αιγαίο, τα βλέπουμε. Πιο Νότια, τα ακούμε. Οψόμεθα.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ανταπόκριση από Αλιβέρι Ευβοίας.

Σήμερα 10 Φεβρ η ΔΕΗ δεχόταν αιτησεις για 100ρια ΦΒ σε χωράφια.
Πλαφόν για το Νομό μερικά μεγαβάτ.
Ηδη από χθες το απογευμα, οι "μελετητες" της περιοχής με τους φακελους των "βλάχων" στη μασχάλη αρχισαν να συγκεντρωνονται. Τα μεσάνυχτα άρχισαν να καταφθανουν Αθηναίοι με τους φακελους τους και εφτασαν τα 60 άτομα έξω από την κλειστή πορτα της ΔΕΗ.
Οι ντόπιοι έφτιαξαν προχειρες λίστες - πρωτοκολλα για να μην πέσει ξύλο.
Μετά την ολονυκτία των "επενδυτων" άνοιξε τις πόρτες η ΔΕΗ στις 07.00.
Το πρωτοκολλο της ΔΕΗ έκλεισε (αφού ήδη συμληρωθηκε το πλαφόν του Νομού) στις 09.00.
Αυτοί που έμειναν απ' έξω (που συνεχώς αυξάνονταν) άρχισαν να φωναζουν , οτι θα βάλουν φωτιά (!!!), οτι θα φέρουν Εισαγγελέα (!!!) , οτι θα τους θάψουν εκεί μέσα (!!!) εαν δεν συνεχίσει να παραλαμβάνει αιτησεις η ΔΕΗ.
Το πρωτόκολλο ξαναάνοιξε και συνέχισαν ναυποβαλλουν αιτησεις οι μελετητες-επενδυτες-ουρανοκατεβατοι-πρεζονια κτλ.
Οι τοπικοί δεητζιδες είπαν οτι δεν θα εξετάσουν κανένα φάκελο εάν δεν λάβουν οδηγίες από Αθήνα. Μετά έφυγαν όλοι και μοιράστηκαν στις τοπικες ταβέρνες και καφέ, περήφανοι που κρατούσαν τα χαρτάκια του πρωτοκόλλου στο χέρι!

Εάν αυτό δεν είναι ξεφτίλα ενός λαού, τι είναι;

Ν. ΠΕΤΡΟΥ
ΕΝΑΣ ΞΕΦΤΙΛΑΣ ΠΟΥ ΞΥΠΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΡΑΜΑΤΑ, ΣΤΗΘΗΚΕ 6 ΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΚΑΙ ΥΠΕΒΑΛΕ ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΗ ΔΕΗ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

Ανώνυμος είπε...

τι να πω

έχω μια απορία: κάτω από το φωτοβολταϊκό μπορείς να σπείρεις το χωράφι ή το καταστρέφει ;

@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

ρε παιδιά, αν έχετε χωράφι πιο ωραία δεν είναι να το καλλιεργείτε, να φτιάχνετε τα τυράκια σας, τα λαχανικάκια σας, τα καρπουζάκια σας, τα χαμομηλάκια σας, τα τριανταφυλλάκια σας, τα αμυγδαλάκια σας, τις ροδίτσες σας, να έχετε τα ζωάκια σας, δύο γίδες, μερικές κότες, σκυλάκια, ένα άλογο, μια κληματαριά, μια ροδακινιά, βερυκοκιές....

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω έπεσα και εγώ θύμα της φρενίτιδας, μόδας, δεν ξέρω πως να το πω, όλος ο κόσμος έχει ξετρελαθει με τα φωτοβολταικά.
Εχω κάτι κληρονομικά χωράφια ακαλλιέργητα στο Αυλωνάρι (κοντα στο Αλιβέρι), σκέφτηκα δεν μου κοστιζει να κάνω αίτηση κι αν παρω άδεια θα πάρω δανειο με εγγυηση το φωτοβολταικό και όλο και κάτι θα εισπράτω από τηντράπεζα από τα εσοδα.
Ομως αισθάνθηκα πολύ ξεφτίλισμένος να στήνομαι στην ουρά δίπλα σε ξεφτίλες μηχανικούς που΄μίλαγαν για τις διαφορές τεχνολογιών λες και μεγάλωσαν μέσα σε εργοστάσια ΦΒ. Άλλοι που κατάλαβαν την ξεφτίλα έλεγαν πόσο γελάμε με τους γέρους που στήνονται στις ουρές στις τράπεζες για το επίδομα, αντί να γελάμε με την κατάντια μας.

Ν. ΠΕΤΡΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Φιλαράκο, άσε τις τύψεις και τα ψυχολογικά περί ξεφτίλας για τις ουρές.

Ενας Ελληνάρας, γνήσιο τέκνο της σχολής Αντρεα Παπανδρεου είσαι που θες να βγάζεις λεφτά χωρίς να δουλευεις ως κρατικοδίαιτος.

katalytikos είπε...

..ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ...ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΑΚΟΥΕΙ..

archaeopteryx είπε...

Η διαφήμιση και η προώθηση φωτοβολταϊκών απο την Κυβέρνηση, Τράπεζες, συμβουλους, ΜΜΕ και ιστοσελίδες ήταν και είναι πρωτοφανής. Πάρτε 10 τυχαία blogs: 7 στα 10 διαφημίζουν φωτοβολταϊκά.

Ο λόγος είναι απλός. Επιδοτούνται επιθετικά, γενναία, και φωναχτά.

Πάω από τα Πρακτικερ έχει πινακίδες με το πόσα λεφτά κερδίζουν από φ/β που έχουν βάλει.

Φρενίτιδα.

Δεν φταίει ο κάθε ένας που ανταποκρίνεται στον καταιγισμό προπαγάνδας.. Αυτός που οργανώνει την προπαγάνδα φταίει.

αλλενάκι, κάτω από το φ/β δεν φυτρώνει τίποτα σημαντικό. Τα καλλιεργήσιμα θέλουν φως, νερό, πρόσβαση...

Ανώνυμος είπε...

Αρχαίε συμφωνώ για την επιθετική διάφήμιση αλλά κάπου πρέπει να καταλήξει αυτή η φρενίτιδα . Δεν ξέρω που, αλλά ουτε και πιστευω οτι θα χασουν τα λεφτά τους και θα κατασχουν οι τραπεζες σπίτια και τετοια καταστροφολογικά που γραφουν οι ενάντιοι.
Πέρσυ ήμουν στη Γερμανία σε χωριό με όλες τις στεγες γεμάτες κυψελες. Δεν μου φανηκαν να αγχωνονται οτι θα χασουν τα σπίτια τους. Μάλλον χαρούμενοι ήταν κι ας μην έχουν ούτε τη μισή ελληνική ηλιοφάνεια.

archaeopteryx είπε...

Οι Γερμανοί τα φτιάχνουν, και τα εξάγουν, και είναι πλούσιοι και πληρώνουν feed in tariffs.

Δεν ζω στην Γερμανία, αλλά εκεί είναι η πηγή όλου του Πράσινου Μύθου, μπορεί να έχουν πολλά, αλλά σίγουρα δεν κάνει μεγάλη διαφορά στην ηλεκτροπαραγωγή τους:

0,7% της ηλεκτροπαραγωγής του 2008 από φ/β.

3,4% από Η/Υ (δεν έχουν Υ/Η)

6,5% από αιολικά (και είναι τίγκα από πλευράς ευστάθειας δικτύου)

3,7% από βιομάζα

0,9% από "waste", υποθέττω σκουπίδια.

0.7% από φ/β και Κύριος οίδε τι έχουν πληρώσει.

Αλλά, τώρα διάβαζα, ΚΟΒΟΥΝ και εκεί τις επιδοτήσεις. Το είχε πει η Μέρκελ, το είχα ανεβάσει πριν 2-3 μήνες.

Εδω, ακόμα διαφημίζουν. Τις προσημειώσεις τις βάζουν οι τράπεζες σε εμάς. Δεν ξέρω τι γίνεται στην Γερμανία. Ούτε ξέρω εάν έχει τόσο πλούσια επιδότηση εκεί. Το δικό μας φ/β επιδοτείται 400% πάνω παό το Τούρκικο φ/β. Για αυτό γίνεται χαμός.

Dyer είπε...

Πολύ σωστός archaeopteryx. Μια νέα θρησκεία είναι η πράσινη ανάπτυξη.

1 περιλαμβάνει θεωρίες υπερθερμάνσεις του πλανήτη μη στοιχειοθετημένες επιστημονικά που όμως απαιτούν να πιστέψουμε (το δόγμα της νέας θρησκείας).
2 επιβάλλεται οικονομική τιμωρία στους παραβάτες του δόγματος από την ιερά εξέταση.
3 έχει ιερατείο που εξειδικεύει το δόγμα και συλλέγει προφανώς τα χρήματα
4 απαιτεί την οικονομική μας συνεισφορά για την ευόδωση των θεόπνευστων ιδεών τους.
5 υπεισέρχεται στην καθημερινότητά μας και επιβάλει κανόνες συμπεριφοράς για να κερδίσουμε τον παράδεισο.
6 οι αμφισβητίες του δόγματος είναι αιρετικοί.
7 υπάρχουν καλοί πιστοί και κακοί άπιστοι (το αιώνιο δίπολο).
8 προκαλεί τρόμο με τα σενάρια καταστροφολογίας για να προσελκύσει πιστούς.
9 διδάσκετε στα παιδάκια πριν αποκτήσουν κριτική σκέψη.
10 έχει καθεδρικούς πράσινους ναούς αλλα και παρεκκλήσια στα χωράφια.
11 ο διάβολος είναι μαύρος σαν το κάρβουνο.
12 και βέβαια έχει καυτή κόλαση και δροσερό παράδεισο.

Η λίστα είναι ανοικτή και οι πράσινοι ληστές μπροστά μας!

Ανώνυμος είπε...

ωραία λίστα Dyer! να την κάνεις ανάρτηση!

ο δεκάλογος της πράσινης νέας μαύρης μαγείας

o ΓΑΠράσινος δεκάλογος

@αλλενάκι

Dyer είπε...

Καλά λες αλλενακι. Να το χτενίσω λίγο και να έβρισκα μια φωτο της Μπιρμπίλω με τον ΓΑΠ αγκαλιά η ο ΓΑΠ Χριστός και η Μπιρμπίλω Μαγδαληνή ωραίο θα ήταν.

Ανώνυμος είπε...

Σχήμα οξύμωρο, το οποίο σηκώνει σεντόνια. Απλά ένας όρος ξύλινης γλώσσας που χρησιμοποιείται από τους «προοδευτικούς». Σε εισαγωγικά, γιατί πράσινη ανάπτυξη δεν υπάρχει! Είναι ένα τρικ. Ανάπτυξη σημαίνει οικονομική ανάπτυξη, που προϋποθέτει σπατάλη φυσικών πόρων. ΤΕΛΕΙΑ (τον τόνο τον βάζετε όπου σας αρέσει διότι έχομεν δημοκρατία).

Για να μην μακρηγορώ, θα δώσω ένα παράδειγμα, και ο νοών νοείτο. Ανά 3-4 χρόνια παρουσιάζονται καινούριες «πράσινες» τεχνολογίες, εκφράσεις της πράσινης ανάπτυξης (για καταναλωτικά προϊόντα). Αναρωτιέται κάποιος που πάνε οι παλιές συσκευές; Ήταν μήπως καλύτερα παλιότερα που αγοράζαμε ένα αυτοκίνητο για τριάντα χρόνια, ή είναι καλύτερα τώρα που αλλάζεις αυτοκίνητο κάθε 5 χρόνια, και μάλιστα σχεδόν απαγορεύονται τα αυτοκίνητα δεκαετίας; Όταν κάτι είναι τσάμπα και οικολογικό (π.χ. ηλιακή ενέργεια, ίσως η μόνη οικολογική μορφή ενέργειας), δεν περπατάει, διότι δεν δημιουργεί ανάπτυξη, δηλαδή θέσεις εργασίας, σχέσεις αλληλεξάρτησης και λοιπά κομμουνιστικά.

Οπότε η έκφραση «πράσινη ανάπτυξη» ουσιαστικά είναι πλήρως αδόκιμος όρος και συνώνυμος του πράσινα άλογα, ή των μπλε μπούτσων. Στα παραδείγματα είναι εμφανές το συνώνυμο του πράγματος.

Η όλη ανάλυση, γίνεται συνειδητά από έναν μικρομεσαίο, που από μέσα του θεωρεί εαυτόν τυχερό, που γεννήθηκε στα όρια του δυτικού κόσμου και όχι στην ζούγκλα της πανέμορφης Αφρικής. Απλά ενοχλείται από μπουρδολογίες και εφησυχασμούς ολκής.

disclaimer: ο όρος ανέβηκε σαν αδόκιμος, και όχι σαν σλανγκ. Επίσης γιατί παρουσιάζεται από όλους τους πολιτικούς χώρους ως το φάρμακο δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν

http://www.slang.gr/lemma/show/prasini_anaptuksi_13217