Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Πόσο κοστίζει η αιολική κιλοβατώρα (2)


Εάν η τιμή ορίζεται γραφειοκρατικά και αυθαίρετα (βασικά "πόσα χρειάζονται για να βγαίνουν οι αιολικοί επιχειρηματίες"), η κοστολόγηση του ρεύματος, αν και θεωρητικά εύκολη, πρακτικά είναι αδύνατη, λόγω των αρκετά διαφορετικών συνθηκών σε κάθε χώρα (ακόμα και εάν αποφύγεις τις προκαταλήψεις ένθεν και ένθεν). Η πληρέστερη μελέτη που έχω βρει παραμένει αυτή που έχω αναφέρει αρκετές φορές.


Πριν δύο χρόνια, η New York Tiimes ανέφερε στοιχεία που αποδίδει στην Black & Veatch (οι παλιοί στην ΔΕΗ την ξέρουν). Δείχνει την αιολική πιο ακριβή από εναλλακτικές μορφές, αλλά δεν βρήκα την ίδια την μελέτη, και δεν ξέρω τις παραδοχές. Βασικά επαναλαμβάνει την ανάγκη εφεδρείας και ότι σε καιρό οικονομικής στενότητας οι ΑΠΕ, σαν πιο ακριβές δεν είναι επιθυμητές. Να θυμίσω ότι η ΝΥΤ είναι πιο Πράσινη και από την ΥΠΕΚΑ, στα χάϊ της.


Βρήκα και μία μελέτη που έγινε για το Κογκρέσσο των ΗΠΑ, το 2008, πριν την επαναφορά των Ρεπουμπλικανών και την καταψήφιση του cap and trade (φόρου στο κάρβουνο) (κλικ για μεγέθυνση). Δεν έχουν σημασία τα απόλυτα νούμερα, η σύγκρισή τους έχει σχέση: 1) Τα φωτοβολταϊκά είναι για πολύ πλούσιους, 2) τα αιολικά, χωρίς εφεδρεία, είναι πιο ακριβά από το κάρβουνο ή το αέριο, με εφεδρεία βάλτε και ένα 50-100% πάνω, 3) η πυρηνική είναι μία η άλλη με την αεριοποίηση κάρβουνου (IGCC), 4) η γεωθερμική είναι φτηνή (αν την έχεις) και 5) τα ηλιοθερμικά, αν και ακριβότερα των άλλων, είναι πολύ φτηνότερα από τα φωτοβολταϊκά. Αυτά είναι η πρώτη ανάγνωση.

Η δεύτερη ανάγνωση δείχνει ότι ο αέρας και ο ήλιος έχουν τσάμπα καύσιμο αλλά πανάκριβα, τα ακριβότερα αρχικά κόστη! Ένα αιολικό (χωρίς εφεδρείες, διασυνδέσεις κλπ) έχει κόστος επένδυσης, ανά kWhr, όσο και ένα πυρηνικό! Και είναι 3(!) φορές όσο μία μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου. Κυρία Μπιρμπίλη και κύριε Ζερβέ, για σάς, αυτό.


Επίσης ενδιαφέρον στην ίδια μελέτη, είναι και τα ποσοστά αρχικού και λειτουργικού κόστους σε μονάδες κάρβουνου για τον έλεγχο SO2, NOx,και υδραργύρου. Να μην ρωτήσω, καν, πόσα από αυτά έχουμε εμείς στην Πτολεμαΐδα ή την Μεγαλόπολη, για τις οποίες δήθεν κλαίγονται οι αιολικοί παπαγάλοι.

Χαζεύοντας τις Ελληνικές ιστοσελίδες (Πράσινες και μη) βλέπω ότι, σε εμάς, η μόνη ενασχόληση είναι πώς θα καμουφλάρουμε το κόστος της αιολικής ενέργειας, ή πώς θα φορολογήσουμε την συμβατική ενέργεια για να να μην φαίνεται πόσο πιο ακριβή η αιολική, και πόσο πιο υψηλές είναι οι δικές μας feed in tariffs από αυτές του υπόλοιπου κόσμου. Σε καιρό ύφεσης και στιψίματος.


Με την ύφεση και την φτώχεια, καλά μου Πράσινα έντομα, είναι δύσκολο. Ο καταναλωτής βλέπει τι πληρώνει και κανένας δεν τον ρώτησε εάν έχει καμία όρεξη να σας συντηρεί. Για το ενδιαφέρον για το θερμοκήπιο, και τα αέριά του, πηγαίνετε μια βόλτα στην Ομόνοια, ή στο Περιστέρι, να ρωτήσετε επ' αυτού. Όσο για τα κοινωνικά τιμολόγια... Γραφειοκρατεία για αργόμισθους φτιάχνετε, ουρές φουκαράδων, για να περνάνε την ώρα τους περιμένοντας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αρχαιοπούλι
όσα ποστ σου έχω δει είναι απίθανα..
Σε καιρούς πενίας το να σε διαβάζει κάποιος είναι μια κάποια ανακούφιση.
Είσαι το ένα στο μιλιόνι... τι μιλιόνι, μπιλιόνι!!
Εύγε..

*Γράψε και τί άλλο 'κυκλοφορεί' στο μυαλουδάκι σου. Πολύ θα χαρώ να είσαι και για άλλους λόγους ... απίθανος!


lemonaki

archaeopteryx είπε...

lemonaki

οι αρχαιοπέρυγες είναι αρκετά ηλίθια όντα, δεν έχουν μυαλουδάκι. Ο a. horribillis κάτι κάνει αλλά βαριέται εδώ και 5-6 μήνες...

Υπάρχει και Archaeopteryx siemensii! Το ήξερες;

Ανώνυμος είπε...

χαχαχα
εγώ ξέρω τον
Pasokopteryx siemensii !!

Δε ξέρω λεπτομέρειες για το μυαλουδάκι σου πάντως σε βλέπω, πολλές φορές, ... πετάς.

lemonaki