Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Γιατί ανεβαίνει η Οριακή Τιμή Συστήματος;


Το ερώτημα το έθεσε το energypress.gr :

Πήρε ξανά την ανηφόρα η Ο.Τ.Σ. αλλά γιατί;

Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει, αλλά η Οριακή Τιμή Συστήματος, εκεί που βολόδερνε στα επίπεδα των 40 – 45 ευρώ τη Μεγαβατώρα, έχει φτάσει αισίως στα 65 ευρώ. Συμβαίνει κάτι; Από όσο μπορώ να καταλάβω δεν έχει αλλάξει κάποιο δεδομένο που να δικαιολογεί αυτή τη διαφορά τις τελευταίες εβδομάδες. Εκτός κι αν έχουν «κρατήσει» εντελώς τα νερά για κάποιο λόγο…

07 02 2011 00:42


Αντίστοιχο ερώτημα είχα στις 1 Φεβρουαρίου, όταν, προσπαθώντας να καταλάβω πόσο κοστίζει η αιολική κιλοβατώρα κοίταζα το site του ΔΕΣΜΗΕ αλλά μπορεί και να μην διαβάζω σωστά το γράφημα, ή να μην καταλαβαίνω, αλλά το κοιτάω μία ώρα τώρα, και είναι φως φανάρι!


Την απάντηση, αγαπητό energypress.gr, νομίζω ότι την έχεις δώσει, πρόσφατα, αλλά και πέρυσι τον Ιούνιο: Ανεβάζοντας την Ο.Τ.Σ., παίρνουν περισσότερα τα αιολικά τρωκτικά, χωρίς να βγάζει μάτι το F.I.T. τους. Για να μην λέω ότι παίρνουν 300% καπέλο, αλλά 100% ή 150%. Όλα τα πράσινα αιολικά μαθηματικά είναι πώς θα μας τα παίρνουν χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι. Και όλου τους άλλους που ελπίζουν στην ...απελευθέρωση της αγοράς.


Τι έγινε παιδιά; Ακρίβυνε ο λιγνίτης από το 2009, στο 2010 και το 2011; Ακρίβυνε ο αέρας; Κύριε Παπανδρέου; Κυρία Μπιρμπίλη; Kύριε Ζερβέ; Από τον Φεβρουάριο του 2009, στον Φεβρουάριο του 2010, και τώρα, Φεβρουάριο του 2011.

Είχα και δεύτερη απορία, που όμως αφορούσε την ...προπαγάνδα: Εμφανίστηκε, σε ένα σωρό blogs ο δραματικός τίτλος "Ανεβαίνει απειλητικά η στάθμη της θάλασσας". Αφορά σε αναδημοσίευση άρθρου από το Κυριακάτικο ...Espresso, κάποιου Ευστράτιου Δουκάκη, αναπληρωτή καθηγητή του ΕΜΠ στις θαλάσσιες επιστήμες. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών -- με θαλάσσιες επιστήμες...;

Στο Κυριακάτικο Espresso;! Δεν ανεβαίνει απειλητικά η στάθμη της θάλασσας φίλε... ο λογαριασμός της ΔΕΗ σου ανεβαίνει, αλλά σε έχουν ζαλίσει τα U.F.O. της Ιερουσαλήμ και βλέπεις φαντάσματα...

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οι μόνες δουλειές είναι στα φωτοβολταϊκά και στα ενεργειακά

άνοιξε εφημερίδα να δεις

ξέρω μηχανικούς που τα άφησαν όλα και άνοιξαν αυτά τα γραφεία franchise που έχουν ανοίξει κάθε δύο τετράγωνα σε κάθε πόλη

@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

Ανεβαίνει η ΟΤΣ και η ζήτηση είναι κάτω από πέρυσι. Θα έπρεπε να πέφτει η ΟΤΣ.

archaeopteryx είπε...

Καθημερινή 20 Μάϊου 2007

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_20/05/2007_227702

και

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100035_20/05/2007_227703

Εξαιρετικά άρθρα (από τότε που η Κ μάλλον έκανε ...αντιπολίτευση)

Ανώνυμος είπε...

Αλλενάκι 12.45

Και το 1999 οι ΑΕΛΔΕ άνοιγαν κάθε 2τετράγωνα. Οταν εσκασε η φουσκα έβαλαν λουκέτο.
Το ίδιο θα συμβει και με τα ΦΒ. Οι τιμές πέφτουν ανα 6 μήνες και οταν θα κλείσει και τα δίκτυα η ΔΕΗ λόγω κορεσμού (σε 1-2 χρόνια) οι εταιρείες ΦΒ θα κλείσουν σε μια νύχτα , όπως άνοιξαν.
Ολοι αυτοί οι εγκαταστατες δεν προσφέρουν τίποτα περισσοτερο απο το να ειναι χονδρεμποροι πάνελ. Πρόκειται περί ξεκάθαρης φούσκας

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΕ

archaeopteryx είπε...

να ανοίξω και εκεί μπούρου μπούρου; Να ανοίξω... Τώρα σκέφτομαι "να παίξω με το ΕΛΙΑΜΕΠ" ή να μην παίξω;

Από τότε που είδα την Espresso, προτιμώ Espresso...

vildanden είπε...

Η άνοδος της Ο.Τ.Σ. δεν οφείλεται στα αιολικά ή/και στα φωτοβολταϊκά και σίγουρα δεν τα αφορά.

Σύμφωνα με το γνωστό νόμο για τις ΑΠΕ (και τον ισχύον και τον προηγούμενο), όλες οι ΑΠΕ έχουν σταθερή τιμή για την παραγώμενη μεταβατώρα (το λεγόμενο και feed-in-tariff), το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την Ο.Τ.Σ. Ενδεχομένως μόνο αν η Ο.Τ.Σ. ξεπεράσει το feed-in-tariff να έχουν πρόσθετο κέρδος, αλλά δεν είμαι σίγουρος για αυτό.

Για τη διαφοροποίηση της Ο.Τ.Σ. για το Φεβρουάριο του 2010 σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2011 θα πρέπει να δει κανείς και το ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα, καθώς και τις τιμές των ορυκτών καυσίμων (κυρίως του φυσικού αερίου). Η Ο.Τ.Σ. βγαίνει με βάση την ακριβότερη μονάδα που μπαίνει στο σύστημα (εκτός των ΑΠΕ) και συνήθως αυτή είναι μονάδα φυσικού αερίου.

archaeopteryx είπε...

έχεις δίκιο... θα δω εάν ο ΔΕΣΜΗΕ δίνει στοιχεία για το μείγμα.

Με υψηλή ΟΤΣ "φαίνονται" λιγότερο οι ιδιώτες που βασικά αέριο παίζουν νομίζω (και χάνω το επιχείρημα 400% πάνω από την ΟΤΣ, θα είναι 100% πάνω χεχε)

vildanden είπε...

Ο ΔΕΣΜΗΕ δίνει τα στοιχεία για το μείγμα κανονικότατα. Αυτό που δε δίνει είναι το κόστος των εταιριών, από το οποίο προκύπτει η Ο.Τ.Σ. Και αυτό γιατί θεωρείται ευαίσθητο εταιρικό δεδομένο.