Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Οι ΑΠΕ είναι κατά 75% αέριο... σίγουρο πράγμα...


Ανησυχεί η Κυβέρνηση, και η Βιομηχανία, και τα Αειφόρα Τρωκτικά από το πετρέλαιο; Καλά να πάθουν. Η Αμερική έζησε ουρές και κλειστά βενζινάδικα το 1979, αλλά είχε ρεύμα από κάρβουνο (και ατυχώς, τότε, πετρέλαιο).

Εμείς βασίζουμε ενεργειακή πολιτική σε αέριο. Μέχρι πριν 2 μήνες, σοβαρά άτομα μου έλεγαν ότι είναι και θα μείνει φθηνό. Το αέριο έχει εγγενές γεωπολιτικό ρίσκο. Αίγυπτος, Μπαχραίην, Λιβύη, Αλγέρι, Κατάρ, Αλ Μαμλικ αλ Αραμπίγια αλ Σαουντία... Αν θέλετε, δηλαδή να μιλήσουμε για externalities... Που δεν είστε βλάκες, βλέπετε την δυστοκία με την Ελληνική ΑΟΖ...

Οι ΑΠΕ, την στιγμή που θα πάψουν να είναι ακριβές εικαστικές παρεμβάσεις στα βουνά μας, θα είναι, βασικά, αέριο. Αεριάδες είναι αυτοί που σπονσοράρουν την ΕΛΕΤΑΕΝ και τα πράσινα καθικάκια, δεν είναι μόνο η Vestas και η Siemens.

Αν είχαμε 2.000 MW εγκατεστημένα αιολικά (που φαντάζονται τα Πράσινα Σούργελα), και αν τολμούσαμε να βασιστούμε σε αυτά για ηλεκτροπαραγωγή, θα το έχετε πλέον εμπεδώσει, το 25% του χρόνου θα ήταν αιολικά, και το 75%, βασικά αέριο (και δεν πειράζει που απλοποιώ). 75% αέριο. Χωρίς αέριο, τα αιολικά θα ήταν 100% άχρηστα (και πεταμένα λεφτά και πεταμένα βουνά).


Πρόφαση για το αέριο είναι τα αιολικά, κύριε Βασιλάκο και κύριε Μαθιουδάκη. Καλό για τους επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν καριέρα από αυτό, αλλά λάθος για την ενεργειακή πολιτική της χώρας ΣΑΣ. Ξέρατε πέρυσι ότι η Λιβύη θα έσκαγε φέτος; Όχι. Ξέρετε πόσο "σταθερό και δημοκρατικό" είναι το Κατάρ ή το Αζερμπαϊτζάν; Χα χα χα.

Και για να μην ξεχνάτε: Το κόστος εγκατάστασης 2.000 αιολικών μεγαβάτ είναι μεγαλύτερο από το κόστος εγκατάστασης 2.000 πυρηνικών μεγαβάτ (άσε τα κάρβουνα)... Και η αιολική μεγαβατώρα είναι ακριβότερη από την πυρηνική (και το κάρβουνο δεν σας κάνει παν-ανόητοι).

Αλλά ας επιδοτήσει η ΔΕΗ την επένδυση του Κατάρ... Έτσι μπράβο... λεφτά υπάρχουν... Και το Κατάρ, βράχος!

Η ενεργειακή ανάσα της πράσινης ανάπτυξης από το Κατάρ είναι από πέρυσι τον Μάϊο, αλλά φαίνεται ότι έχει καλό φαΐ στο Κατάρ.


Την φωτό του Reuters με το Ιρανικό πλοίο την είδα στην Ναυτεμπορική

3 σχόλια:

katalytikos είπε...

Μια πιθανή απάντηση σχετικά με το τι είναι πράσινη ανάπτυξη στο http://envthink.blogspot.com

(μελέτησα και πολλές σχετικές προηγούμενες αναρτήσεις σου - ευχαριστώ)

Ανώνυμος είπε...

Bahrain is a tiny island-nation located in the Persian Gulf, between regional powerhouses — and rivals — Iran and Saudi Arabia. It is a country full of Shiite Arabs (and foreign guest workers), but is governed by a Sunni monarchy. Bahrain has hardly any people (roughly 800,000), but a lot of geopolitical significance. It is not an accident that the U.S. Navy has made a considerable investment in shore and support facilities in Bahrain.
Protests have been going on there since Feb. 14, led by a mixture of Shiite opposition parties and Facebook pro-democracy groups, among other groups. The regime has gone back and forth over whether the use of force is the best strategy, and currently appears set on pursuing dialogue, without the use of guns. After all, it is not regime change that the majority of the protesters are after, but political reforms that will even the playing field for the Shia. The Khalifa royal family would have preferred to continue as it had until the recent crisis, but is OK with certain compromises so long as it maintains its rule

Ανώνυμος είπε...

http://alloukiallou.blogspot.com

πολύ καλο ιστολογιο με ιστολογικό για μέση ανατολή...