Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Η τιμή του πετρελαίου (και πόσες ΑΠΕ χρειάζονται για μια μπίλια ρουλεμάν;)

Όλοι οι Πράσινοι παρακαλούν να ανέβει το πετρέλαιο, προσεύχονται για φόρους στα ορυκτά καύσιμα, και θα τους βόλευε και ένα ατύχημα σε πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής. Αυτά είναι τα όνειρά τους, και τα είχα αναφέρει λίγο μετά την Πρωτοχρονιά, μαζί με τους πράσινους εφιάλτες τους. Και δεν εύχομαι να γίνει πυρηνικό ατύχημα, αλλά να το θυμηθείτε, μπορεί να αρχίσουν ταινίες και ντοκυμαντέρ, για ατυχήματα της δεκαετίας του ’70 ή του ’80.

Και όπως έχουν αρχίσει, μετά από ανάπαυλα, οι παπαγάλοι να μιλάνε για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα αρχίσουν να λένε ότι «ανεβαίνει επικίνδυνα η τιμή του πετρελαίου».

Η τιμή του πετρελαίου μπορεί να ανέβει, εάν, π.χ, κλείσει η Διώρυγα του Σουέζ. Ή εάν συνέρθει η παγκόσμια οικονομία, ή εάν δεν επιβραδυνθεί η Κίνα, ή για άλλους 200 λόγους. Σημασία έχει ότι η τιμή του πετρελαίου, σε δολάρια, δεν έχει ανέβει, και, όπως και με την θερμοκρασία του Πλανήτη, εξαρτάται ποια περίοδο διαλέγεις! Τα εύκολα στοιχεία είναι από την ΕΙΑ, ορίστε η τιμή του εισαγόμενου πετρελαίου στην Αμερική, και η ισοτιμία δολαρίου/ευρώ:


Διαλέξετε ποια περίοδο θέλετε. Η μπλε γραμμή είναι αποπληθωρισμένα δολάρια, από το 2002 μέχρι τα μέσα του 2008 το δολάριο έπεφτε και σε ευρώ το πετρέλαιο ήταν σχετικά φτηνότερο, από τα μέσα του 2008, το δολάριο ανεβοκατεβαίνει αλλά το βλέπω γενικά, ήπια, πτωτικό, που σημαίνει ότι, σε ευρώ, δεν θα είναι φτηνότερο το πετρέλαιο, λόγω ισοτιμιών.


Ξαναβάζω την περίληψη της παγκόσμιας χρήσης ενέργειας (από εδώ) για να μην σας παραμυθιάζουν με σενάρια περί υποκατάστασης ορυκτών καυσίμων -- οι τάξεις μεγέθους δεν βγαίνουν. Και θυμίζω: Οι ΑΠΕ κατασκευάζονται από ορυκτά καύσιμα. Όταν ακριβαίνουν τα καύσιμα, θα ακριβαίνουν και αυτές. Το πρόβλημα της διαθεσιμότητας ή της αποθήκευσης: 1) δεν έχει λυθεί, ούτε θα λυθεί σε αυτή την ζωή, και 2) η όποια λίγη αποθήκευση (π.χ. με άντληση) επιτυγχάνεται μόνο με πολλά ορυκτά καύσιμα. Κοινώς, κυνηγάμε την ουρά μας, αλλά εισάγουμε πολλά αιολικά.

100.000 ανεμογεννήτριες δεν παράγουν αρκετή χρήσιμη ενέργεια για να κατασκευάσεις μία μπίλια ρουλεμάν. Άσε την υπόλοιπη ανεμογεννήτρια… Όταν καταλάβετε αυτό, θα καταλάβετε την κοροϊδία.

Για το πετρέλαιο έγραψα στην «Ιστορία του Κόσμου», ή δείτε το tag «πετρέλαιο», δεν ξέρω πολλά για πετρέλαιο, ό,τι λίγα έχω μαζέψει. Το παράδειγμα της μπίλιας από ρουλεμάν, το ανέφερα πέρυσι τον Μάϊο.

3 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

http://www.eia.doe.gov/emeu/steo/pub/contents.html

EIA expects the price of WTI crude oil to average about $93 per barrel in 2011, $14 higher than the average price last year. For 2012, EIA projects that WTI prices will continue to rise, averaging $98 per barrel. EIA’s forecast assumes U.S. real gross domestic product (GDP) grows 3.0 percent in 2011 and 2.8 percent in 2012, while world real GDP (weighted by oil consumption) grows by 3.9 percent and 4.0 percent, respectively, in 2011 and 2012.

.- είπε...

Να'μαστε και πάλι εδώ/

Κάτι ακόμη

http://blogs.reuters.com/columns/2011/01/26/u-s-oil-independence-no-longer-a-joke/

όπως και αυτό

http://judithcurry.com/2011/02/11/scale-of-the-clean-energy-challenge/

archaeopteryx είπε...

Όταν οι Αμερικάνοι μιλάνε για energy independence, τα energy flows δείχνουν ότι μιλάμε γαι επιστημονική φαντασία.

Χωρίς να είμαι στο κεφάλι τους ξέρω τι εννούσε ο Νιξον και τι εννοεί η Εξξον. Εννοούν να μην έχουν εξάρτηση από εμπόλεμες ζώνες και να μη σκοτώντονται για πετρέλαια. Θα τους δεις στην Βραζιλία και την Ναμίμπια, και δεν ξερω ή δεν με νοιάζει τι θα κάνουν με τον Τσάβεζ.

Αυτό που λέει το Reuters είναι ότι τώρα λίγο η υφεση και λίγο το κόψιμο του θεάτρου και τα δύσκολα πετρέλαια, να πετρέλαιο.

Η εξξον στο ραπόρτο της το λέει: efficiency. Το μεγαλύτερο αμάξι στην Αθήνα μοιάζει με παιχνιδάκι εκεί. Το Toyota Land Cruiser είναι μεσαίο φάμιλυ καρ εκεί...

Όπως μου αρέσει να λέω είναι η βασική αριθμητική δεν έχει αλλάξει. Το περιτύλιγμα αλλάζει.